İçeriğe atla

Salticus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.02, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24304126 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Salticus
Salticus scenicus
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Salticoidea
Familya: Salticidae
Alt familya: Salticinae
Cins: Salticus
Latreille, 1804

Metne bakınız.

Dişi Salticus scenicus
Aynı familyadan Sitticus pubescens örümceğini yiyen Salticus scenicus
Dişi Salticus scenicus

Salticus, Salticidae familyasından 48 türü [1] olan bir örümcek cinsidir. Zebranınkini hatırlatan çizgili desenlerinden ötürü kimi dillerde zebra örümcek adıyla da anılırlar.

Morfoloji

Cins teşhis karakteri : Tibia ve metatarsus I ventral’de dikensiz; opisthosoma’da önden arkaya doğru giderek küçülen oblik, enine, siyah ve beyaz bantlar mevcut.[2]

Habitat

Genelde güneş vuran kayalar ya da ağaç gövdeleri üzerinde rastlanır. Cinsin tip türü olan S. scenicus türüne güneş vurmuş duvarlarda sık rastlanır.

Yayılımı

Esas olarak Akdeniz'den Güney Asya'ya kadar uzanan Palearktik bölgede yayılım gösterir. Bazı türleri Yeni dünya'da bulunur. S. perogaster türü Yeni Gine'nin bazı küçük adalarında endemiktir. S. annulatus türü ise Güney Afrika'da bulunur.

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 6 türü bulunur:[3]

Türleri

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 11.5 by Norman I. Platnick". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2011. 
  2. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)