İçeriğe atla

Pholcidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.08, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24295949 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Pholcidae
Pholcus phalangioides
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Pholcoidea
Familya: Pholcidae
C. L. Koch, 1851

Metne bakınız.

Yemek için karıncayı sarmalayan Pholcidae örümceği
Sekiz gözden oluşan göz çiftleri

Pholcidae küçük ve orta boylu örümcek familyası. Bacakları cok uzun ve incedir. Dünya boyunca 83 cinsde 986 tür tanınmıştır.[1] Orta Avrupa'daki Pholcidaeler çoğunlukla Doğu Akdeniz bölgesinden üremiştir. Görünüş olarak örümceğimsiler sınıfının Opiliones takımındakilere benzerler.

Morfoloji

Sekiz gözlü örümceklerdendir. Ön orta gözler küçük olup geriye kalanlar bunların her iki yanında grup oluştururlar. Ayaklar uzun, ince ve esnek, tarsus’lar yalancı segmentlidir.Karın altlarının arka taraflarında üç çift ağ torbası bulunur. Her birinin dışarıya ayrı bir çıkışı vardır. Nesticidae, Lycosidae gibi familyaların aksine ağ çıkış yolunun iki çifti kıskaçlarının arasındadır. Epijin basit yapıdadır. Erkek palpi oldukça komplekstir. Üretilen kokonlar dişiler tarafından keliserlerle taşınır. Mesken ve harebelerin rutubetli duvar köşelerine örülen tuzak ağlar, düzensiz veya çarşaf şeklindedir. Örümcek ağ üzerinde ters vaziyette durur.

Familya teşhis anahtarı (Türkiye için): 8 gözlü. IV. yürüme bacağının metatarsus’u calamistrum’suz, örü memelerinin önünde cribellum bulunmaz. Gözler dağınık, sternum önde labium ile birleşmiş değil. Ön orta gözler birbirine yakın veya bitişik, geriye kalan gözler yanlarda üçerli iki grup oluşturur, bu gözler eşit büyüklükte ve ön orta gözlerden daha büyük, bacaklar dikkat çeker derecede uzun, tarsus’lar uzun, eğri ve yalancı segmentli.[2]

Yaşayış

Pholcidaeler bağlarını düzensiz ve dağınık örerler. Bağlarında kendilerinden büyük ganimetleride yakalayabilirler.

Bağboğanları tutkalsızdır[3], aşırı esmer ve kadife gibidir. Bundan dolayı yakalanan böçekler kendi kendilerini çok zor kurtarabilirler.

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 6 cinste toplanan 17 türü bulunur.[4]

Alt familyaları ve Cinsleri

Joel Hallan'ın Biology Catalog 'una [5] göre alt familyaları ve cinsleri:

Kaynakça

  1. ^ "Norman I. Platnick, 2008. The World Spider Catalog, Version 8.5. American Museum of Natural History". 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 
  2. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ Gertsch, Willis J. 1979: American Spiders, 2nd edition. Van Nostrand Reinhold, New York. ISBN 0-442-22649-7
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ "Biology Catalog". 20 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011.