Şablon:GM/2021-01-02

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Slobodan Praljak (2 Ocak 1945, Čapljina - 29 Kasım 2017, Lahey), Bosnalı Hırvat asker ve hükümlü savaş suçlusu.

1991-95 yılları arasında Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri'nde ve Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ordusunda general rütbesi ile birçok pozisyonda yer aldı. Mart-Eylül 1992 tarihleri arasında kısa bir süre Savunma Bakan Yardımcısı olarak atandı. Askeri kariyerinden önce elektrik mühendisi, profesör ve film yönetmeni olarak görev yaptı.

2013 yılında Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Bosnalı Müslüman nüfusa karşı savaş suçlarından beş diğer Bosnalı Hırvat yetkili ile birlikte suçlu bulundu. 29 Kasım 2017 tarihinde, Lahey'deki "Prlić ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında 20 yıl hapis cezası verildiğinin açıklanmasının ardından kararı reddettiğini söyleyerek mahkeme salonunda bir şişe zehir içerek intihar etti. (Devamı...)


2020 Bakü Zafer Geçidi (Azerice: Zəfər paradı), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Azatlık Meydanı'nda 10 Aralık 2020'de düzenlenen askerî geçit töreni. Azerbaycan'daki resmi makamlarca Vatanseverlik Savaşı olarak nitelendirilen 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanması onuruna düzenlendi. Geçit, savaş sırasında askeri teçhizat, insansız hava araçları ve uçakların yanı sıra Ermeni savaş ganimetleri ile birlikte askeri teçhizat, insansız hava araçları ve uçaklarla birlikte yürüyen 3.000 askerî personelle yapıldı. Yakındaki Bakü Körfezi'nde jetler ve helikopterler tarafından şehrin üzerinde manevralar yapıldı. Azerbaycan'ın savaştaki kilit müttefiklerinden olan Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'ye devlet ziyareti kapsamında askeri geçit törenine de katıldı. Askeri geçit, COVID-19 ile ilgili düzenlemelere rağmen şehrin farklı yerlerinde toplanan ve geçit törenini yakından izlemeye çalışan Azeriler arasında büyük ilgi uyandırdı. Geçit töreni, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycanlıların tarihi toprakları olan ve şu anda Ermenistan'ın elinde bulunan Revan Hanlığı toprakları hakkındaki sözleri ve Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni Kırımı'nın temel figürlerinden biri olan Enver Paşa'yı öven açıklamaları Ermenistan'da tepkiyle karşılandı. (Devamı...)