Şablon:GM/2019-04-24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marmara pavuryası (Pachygrapsus marmoratus), Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz ve Atlas Okyanusunun bir kısmında yaşayan bir yengeç türüdür. Koyu menekşe renginde olup sarı mermer desenlidir. Boyu en fazla 36 mm gelir. Omnivordurlar; su yosunu ve midye ile denizşapkası gibi değişik hayvanlarla beslenir.

Güney Avrupa, Karadenizden Fas kıyılarına, Atlas Okyanusunda Portekiz, İspanya ve Fransa, kıyılarına kadar yayılır. 1996 yılında kuzeyde Manş Denizinde Southampton yöresinde de gözlenmiştir. Kuzeye doğru olan bu yayılma küresel ısınma sonucu su yüzeyinin ısınmasından dolayı olabilir. (Devamı...)


Yi Yuanji (Çince: 易元吉; Wade-Giles: I Yüan-chi) (d. 1000, Changsha, Hunan – ö. 1064) Kuzey Song Hanedanlığı'nın hüküm sürdüğü bölgede yaşayan bir ressamdır. Gerçekçi hayvan tasvirleriyle ün kazanmıştır. Yazar ve oryentalist Robert van Gulik'e göre, Yi Yuanji'nin resimleri gibbonların özellikle tanınmasını sağlamıştır.

11. yüzyıl eleştirmeni Guo Ruoxu (郭若虚) Yi'nin kariyeri ile ilgili şunları söylemektedir. Onun resmi mükemmeldi: Çiçekler ve kuşlar, arılar ve ağustos böcekleri, O ince detaylarla hayatı yorumlamıştı. İlk başta o çiçek ve meyve konusunda uzmanlaşmıştı, fakat sonra Zhao Chang'in resimlerini gördü ve iç çekerek üstünlüğünü kabul etti. Sonra eski sanatçılarca henüz denenmemiş konuları ele alarak ün kazanmak için karaca ve gibbon resimleri yapmaya başladı. Doğal ortamlarında karacaları ve gibbonları izlerken, güney Hubei ve kuzey Hunan dağlarında gezerek aylar geçirdi.(Devamı...)