Şablon:GM/2015-09-19

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elland Road İngiltere'nin Leeds şehrinde bulunan futbol stadyumu. Leeds United, kurulduğu 1919 yılından bu yana iç saha maçlarını bu stadyumda oynamaktadır. Stadyum daha önceleri Leeds City takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktaydı. Elland Road, 37,890 seyirci kapasitesine sahiptir. İngiltere'de seyirci kapasitesi bakımından en büyük on ikinci futbol stadyumudur. Ayrıca Premier League'de olmayan ikinci büyük stadyumdur.

Stadyum daha önce FA Cup yarı final maçları ve İngiltere'de uluslararası maçlara ev sahipliği yapmış, Euro 96 için sekiz adet stadyumdan birisi olarak seçilmiştir. Daha önce, Elland Road 20. yüzyıldan bu yana öncelikle futbol için kullanılmasına rağmen, 1980'lerin ortasında birkaç sezon Hunslet Hawks takımı tarafından Ragbi ligi için kullanılmıştır. Stadyum 29 Mayıs 1982 tarihinde Queen müzik grubu tarafından, Hot Space Tour kapsamında binlerce seyirci önünde ilk kez bir konser mekanı olarak kullanılmıştır. İrlandalı rock grubu U2'de 1 Temmuz 1987 tarihinde Joshua Tree Tour kapsamında World Party, The Fall, Misyon ve Pretenders'ın tarafından desteklenen bir konser organizasyonunu bu stadyumda düzenlemiştir. Happy Mondays isimli müzik grubuda 1 Haziran 1991 tarihinde bu stadyumda konser düzenlemiştir. Leeds merkezli müzik grubu Kaiser Chiefs ise, The Enemy, Kate Nash, Friendly Fires ve Young Knives desteği ile 24 Mayıs 2008 tarihinde stadyumda konser vermiştir. 3 Haziran 2011 Cuma günüde Rod Stewart stadyumda bir konser vermiştir. Bunun yanısıra 2009 yapımı Tom Hooper'ın yönettiği Lanet Takım (The Damned United) filminde, A Touch of Frost isimli Drama dizisinde ve Tom Hooper'ın yönettiği 2010 yapımı Zoraki Kral (The King's Speech) filminde, Wembley Stadyumu'ndaki 1925 Britanya İmparatorluğu Sergisi'nin kapanış törenine ayarlanmış olan açılış sahnesi, Leeds United'ın stadyumu Elland Road ile Bradford Bulls'ın stadyumu Odsal Stadyumu'ndaki mekânda çekildi. (Devamı...)


Muhammed Muhammed bin Abdullah (Arapçaمُحَمَّدْ إبِنْ عَبْدُ الله‎, d. 570 ya da 571, Mekke - ö. 8 Haziran 632, Medine), İslam'da son peygamber kabul edilen toplumsal, dini, siyasi, askeri önderdir. Mekke'den başlayarak Arap Yarımadası'nı, İslam hakimiyetinde tek bir yönetim altında birleştirmiştir. Müslümanlar tarafından Allah'ın peygamberi ve resulü olduğuna ve insanlık için Allah tarafından gönderilen peygamberlerin sonuncusu olduğuna inanılır. Müslüman olmayanlar ise, Muhammed'i İslam'ın kurucusu olarak sayarlar. Müslümanlar tarafından, Muhammed'in Adem, Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin tahrif edilmiş tektanrılı dinlerini onardığına ve tamamladığına inanılır.

İslam dinine göre, Muhammed'in ölümüne kadar Allah tarafından vahyedilen ayetler Kuran'ı oluşturdu. Kuran'ın yanı sıra, Muhammed'in hayatının ve gelenekleşmiş uygulamalarının şeriatın kaynakları olduğu kabul edilir. Bazı Müslümanlar Muhammed'den bahsedilirken ona saygı göstermek amacıyla isminden sonra "Allah'ın salat ve selamı onun üzerine olsun." anlamına gelen salavat ("sallallahu aleyhi ve sellem") söyler.

Tam adı Ebû’l-Kâsım Muhammed ibn-i ʿAbd Allâh ibn-i ʿAbd’ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i ʿAbd Menâf El Kureyşî (Arapçaمحمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan Ebû’l-Kâsım Muhammed bin ʿAbd Allâh bin ʿAbd’ûl-Muttâlib El Hâşimî olarak geçer. Bu isim Türkçeye, Kureyşli ʿAbd’ûl-Menâf oğlu Hâşim oğlu ʿAbd’ûl-Muttâlib oğlu ʿAbd Allâh oğlu Kâsım’ın babası Muhammed olarak tercüme edilebilir. Ayrıca yaşadığı toplumda onun El-Emin olarak (emin kişi , dürüst kişi) olarak adlandırıldığı rivayet edilmektedir. "Muhammed" Arapçada "övgü" kökü olan hamd fiilinden türetilmiştir. Mutad "övgü alan", "övülen" manasına gelir. Ayrıca halk tarafından Mustafa, Mahmud veya Ahmed ismiyle de anılır. (Devamı...)