İçeriğe atla

Üreğil, Beypazarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17315568 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Üreğil
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeBeypazarı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
492
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06730
Resmî site
[2]

Üreğil, Ankara ilinin Beypazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin geçmişi ve tarihi Oğuzlar'a kadar uzanmakta olup, Üreğir boyu (Yüreğir şeklinde de yazılır) Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz Türkleri'nin 24 boyundan biridir. Bu boyların Üçoklar kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Dağ Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Zaman içinde mahallenin adı Yüreğil'den Üregir olarak değiştiği, Osmanlı zamanında köyle ilgili bulunan padişah fermanlarından anlaşılmaktadır. Üregir’in kelime anlamı ise bolluk, bereket ve üretkenlik olarak açıklanmaktadır. Zaman içerisinde Üregir ismi de değişerek şu anki ismi olan Üreğil halini almıştır. Oğuzlar, Anadolu'ya girdikten sonra Yüreğir boyu önce Ahlat civarında yerleşmiş olup, zaman içerisinde daha batıya kollar halinde dağılmış; bir bölümü, mahallesi oluşturan kısmı, ilk yerleşim yeri olarak şimdi de kireç önü olarak bilinen yere yerleşmişler, burasınının yaşantılarına ve hayvancılığa uygun olmaması üzerine biraz daha kuzeye çıkarak şu anki yerleşim yeri olan bölgeye yerleşmişlerdir. Mahallenin yerleşik olduğu bölgede eski yaşantı izleri ve kalıntıları olmakla beraber hangi zamanlara ait olduğu bilinmemektedir. Sadece Avdan yaylasında yaşamış olan Büyük Avdan Bizans kasabası diye de tarih kitaplarında geçen bölgenin Bizanslılar zamanında yaşamın olduğu bölgede bulunan kilise kalıntılarından anlaşılmaktadır.--VURAL YİĞİT----

Coğrafya

Ankara iline 122 km, Beypazarı ilçesine 22 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 492
2000 692
1997 -

Ekonomi

Mahallenin ekonimsi; tarım ve hayvancılığa bağlıdır.Tarım ürünleri; buğday, arpa,fiğ(karayem),nohut vb. ürünler yetiştirilmektedir. Hayvancılık olarak: küçükbaş ve yeteri kadar büyükbaş hayvancılığı yapılmaktadır.Ancak son 30 yılda ekonomik sebeplerle Beypazarı'na ve Ankara'ya büyük göçler olmuştur.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal