Gorki Film Stüdyosu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ChuispastonBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: az:Maksim Qorki adına kinostudiya
PDD (mesaj | katkılar)
-wrong interwiki
45. satır: 45. satır:


[[az:Maksim Qorki adına kinostudiya]]
[[az:Maksim Qorki adına kinostudiya]]
[[de:Meschrabpom]]
[[en:Gorky Film Studio]]
[[en:Gorky Film Studio]]
[[eo:Gorkij filmstudio]]
[[eo:Gorkij filmstudio]]

Sayfanın 23.09, 13 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Gorki Film Stüdyosu Logosu

Gorki Film Stüdyosu (Rusça, Киностудия имени Горького) Moskova'da bulunan Sovyet film stüdyosu. Sovyetler Birliği dağılana dek aralarında klasikleşen, uluslararası ödüller alan filmlerin de bulunduğu 1000'den fazla filme imza atmıştır. Bu

Stüdyo 1915 yılında Kostroma'lı bir girişimci tarafından Rus Film Stüdyosu (Rusça: "Киноателье «Русь»") olarak kurulmuştur.

1936 yılında stüdyo Moskova'daki Butyrskaya Caddesi'ne taşınmıştır. Rus Stüdyosu Moskova Sanat Tiyatrosu'nun oyuncuları ile çalışmış ve özellikle Rus klasiklerini sinemaya uyarlamakla ilgili faaliyet göstermiştir.

1924 yılında stüdyonun adı Dünya işçilerinin kurtuluşu anlamına gelen kelimelerden türetilen Mejrabpom-Rus olarak değiştirilmiştir. (Rusça: Международная рабочая помощь, Kısaltılmış, Rusça: Межрабпром-Русь). Sovyetler Birliği'nin ilk bilim-kurgu filmi Ayelita 1924 yılında bu stüdyoda çekilmiştir.

Dört yıl sonra stüdyonun adı Mejrabpomfilm (Rusça: Межрабпомфильм) olarak tekrar değiştirilmiştir. Bir sonraki değişiklik ile de 1936 yılında Soyuzdetfilm (Rusça: Союздетфильм) adını almıştır. Stüdyo bu dönemde çocuk filmleri yapmak için uzmanlaşmış dünyanın ilk stüdyosu olmuştur. İlk Sovyet sesli filmi Yaşama Bilet'de bu stüdyoda 1933 yılında çekilmiştir. Üç yıl sonra ise ilk renkli film Grunya Kurnakova gene bu stüdyoda çekilecekdir.

II. Dünya Savaşı sırasında stüdyo Tacikistan'daki Duşanbe şehrine taşınarak oradaki Tadjikfilm Stüdyoları ile birleştirilmiştir.

Moskova'ya dönüşündenden sonra 1948 yılında nihai ismi Maksim Gorki ismini almıştır. 1963-2004 yılları arasında Maksim Gorki Çocuk ve Gençlik Stüdyoları adını kullanmıştır. (Rusça: Центральная киностудия детских и юношеских фильмов им. М. Горького).

Gorki Stüdyolarında 1950'li yıllardan beri yabancı filmlere dublaj yapılmasında da faaliyet göstermiştir. 1975 yılında çocuk magazini Yeralaş bu stüdyoda filme alınmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra stüdyo yaşam mücadelesine girişmiştir.

Stüdyoda çekilen bazı ünlü filmler

İlk Sovyet Sesli Filmi Yaşam Bileti

Dış bağlantılar