İçeriğe atla

Tatköy, Yıldızeli: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Düzenle|Ağustos 2009}}{{Bilgikutusu Türkiye köy
{{Kaynaksız}}{{Düzenle|Ağustos 2009}}{{Bilgikutusu Türkiye köy
|isim = Tat
|isim = Tat
|harita2 = Sivas_Turkey_Provinces_locator.jpg
|harita2 = Sivas_Turkey_Provinces_locator.jpg

Sayfanın 02.52, 10 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy

Tat, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

İnsanları çok tatlı ve iyiliksever olduğu için köye Tat adı verilmiştir. tat köyü 1958 yılında kurulmuş ve tat paşa tarafından kurulduğu rivayetleri vardır. selçukluların bu köyde kurulduğu söylenir ayrıca allatttin keykubatın annesi bu köydendir. osmanlı sultanların sultan 3.mehmet bu köyü çok sevdiği için köye tat köyü denmiş olup mogol istilasında savunma yapan tek köydür.

Kültür

Köy, Hunlar'dan başka bir rivayete göre Oğuz boylarından Çağrıbey ve Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev soyundan geldiği rivayet edilmektedir. Köy halkı ehli sünnet vel cemaate bağlı bir köydür.

Yemekler: Telceli gilik, patatesli gilik, patatesli bişi, hamur sıkması, mantı, madımak çorba, kırniş, topullu herle, döğülcek çorbası, sarma, ayran çorbası, yaglı aş, içli köfte, patatesli bulgur aşı, bulama aşı, ufacıklı erişte, kara aş.

Tatlılar: sini, un helvası. imamı hanefi bu köyde doğmuştur. köyün en kalabalık sülalesi kaballardır. bunlar çok kalbalıktır. nerden geldikleri bilinmemektedir. keşke gelmeselerdi osmanlı sultanı murat hüdavendigar sırp sındığı savaşına giderken bu köyden gewçmeye niyetlenmiştir. fakat uzak olduğu için vazgeçmiş kardeşi hürrem sultanı tat köyüne teyze tayin etmiştir.

Coğrafya

Sivas iline 55 Km., Yıldızeli ilçesine 35 Km. uzaklıktadır.

İklim

Kurak bir köydür. Kışlar soğuk ve sert geçer. Isınmak için kerme kullanılır. Yazlar, Kızılırmak kenarında serin, köyün içinde çok sıcak geçer. Köy, iki tepe arasındadır. ortasından Öz geçer .

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım , hayvancılığave inşaat işçiliğine dayanır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2007 - Turan Boztepe
2004 - Salih Boztepe
1999 - Mehmet Özdemir
1994 - İzzet Boyraz
1970 - Kaya (yani Bekir Yıldız)

Altyapı bilgileri

Köyde, 5 yıllık ilköğretim okulu vardır fakat 6, 7, ve 8. sınıf öğrenciler taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyde bütün helalar dışarıdadır. dogal gaz yerine biyo gaz kullanılır. biyo gaz köy son 5 yıllık kalkınma planı ile kalkınmış köy nmuhatarı 1.mehmet çok çalışmalar yaptıysada savaş

Dış bağlantılar