İçeriğe atla

Güneybayırı, Osmangazi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
artık öksüz değil
1. satır: 1. satır:
{{Öksüz|tarih=Haziran 2017}}

{{Türkiye mahalle bilgi kutusu
{{Türkiye mahalle bilgi kutusu
|ad = Güneybayırı
|ad = Güneybayırı

Sayfanın 20.25, 5 Mart 2019 tarihindeki hâli

Güneybayırı
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeOsmangazi
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
503
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16370
Resmî site
[2]

Güneybayırı, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin adının iki üç yüzyıl kadar öncesinde kızköy olarak bilinmektedir,ancak daha öncesi için bir kayıt bilinmemektedir.Daha sonraları bu isim lisan aşınması sonucu kızılköy olarak söylenegelmiştir.1970'li yıllardan itibaren adı güneybayırı mahallesi olarak hükümet kararı ile değiştirilmiştir.Bu dönemde diğer bazı köylerin isim değişikliği de yapılmıştır. Ayrıca mahallenin kurulumu şöyledir: miladi 1330'lu yıllardan sonra osmanlı topraklarının genişlemesini sürdüren padişah Orhan GAZİ Prusa(BURSA)'nın fethinin ardından,o devirde en büyük ilim merkezleri olarak tanınan Buhara ve Semerkant yerleşim yerlerinden ,Padişah Osman Gazinin fetih hareketlerine gönüllü olarak katılarak gazalara iştirak etmiş, bir bölük tam olarak yetiştirilmiş komutanlar olarak orduda görev yapmış askerlerine ,hizmetlerine hediye olarak,gözden uzak dağlık bölgelerde bulunan küçük yerleşim yerlerine giderek buralarda dini irşad vazifesi yapmalarını ve buraları kendilerine mülk edinmelerini söylemiştir.Yaklaşık 650 yıl kadar önce bu nedenle kurulan GÜNEYBAYIRI mahallesinin birinci aşama tarihçesi böyledir.Diğer tarihi cumhuriyet dönemine ait olacak olup araştırma yapılmaktadır.

Kültür

Köy ilk osmanlı köylerinden olduğundan, osmanlının gelişmiş kültürü muhafaza edilememiş fakat geleneksel kültür de denilen ananevi alışkanlıklar devam edegelmiştir.Komşu köylerde de yapıla gelen bazı sosyal etkinlikler burada da uzun yıllardan beri icra edilmektedir.Osmanlı kültürüne delil teşkil edebilecek bazı eserler zamanında bu mahallede de bulunmakta idi(bazı yazılı eserler ve resmi eşya gibi),fakat ilgisizlik ve cehalet bu delillerin kaybolmasına sebep olmuştur.Bu tür eşya kültür birliği ve tarihi açısından son derece önemlidir.

Coğrafya

Bursa il merkezine 30 km, Osmangazi ilçesine 30 km uzaklıktadır.Bursa-Keles yolu üzeri ulaşımı kolay,fakat köy yerleşim arazisi oldukça engebelidir.820 rakımdır.

İklim

Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 324
2000 280
1997 371

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal