İçeriğe atla

Kırkpınar Tepebaşı, Sapanca: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bağlantı düzenleme
103. satır: 103. satır:
{{Sakarya-taslak}}
{{Sakarya-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
[[Kategori:Sapanca'nın mahalleleri]]

Sayfanın 00.48, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Kırkpınar
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Sakarya
Sakarya
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeSapanca
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54600
Resmî site
[1]

Kırkpınar, Sakarya ilinin Sapanca ilçesine bağlı bir mahalle.

Tarihi

Kuzey Kafkasya Çerkeslerinin , Ubıh boyu, Çizemua Ailesi'ne mensup Çizemua Musavest Bey ve mâiyetindeki haneler tarafından, 1864 yılında bugünkü Yanıkköy (Hunca Hable) ve Maşukiye (Öçbe Hable) ile beraber kurulmuş olan bir köydür. Köyün ilk zamanlardaki adı, Çizemua Hable’dir.[1] 1864 yılında Kafkasya'daki direniş sona erdi. Sultan Abdülaziz, Çerkezlerin Türkiye’ye göç etmesi konusunda Rusya devleti ile anlaşma sağladı ve sırayla, ayrı ayrı gruplar halinde göç konusunu görüşmek üzere Çerkez gruplarının saygın ve yetkili kişilerini İstanbul’a davet etti. Çizemua Musavest Bey, 13 kişilik bir grup ile saraydaki görüşmeye iştirak etti. Bu görüşmelerde, Kafkasya’dan gelecek ailelere, makul miktarda arazi verileceği, kimsenin zor durumda kalmayacağı bildirildi. Bu gruba, arabalar, jandarmalar, memurlar temin edilerek ve bütçe ayrılarak, yola çıkıp, İzmit’ten sonra olmak şartıyla, yer beğenmeleri bildirildi. Musavest bey, bugün Kırkpınar’ın bulunduğu yere gelindiğinde, dağları ve önündeki gölü gördüğünde, burayı Soçi'ye benzeterek yerleşmek için seçti. Çünkü bu bölge Soçi’yi andıran yeşilliğe ve güzel bir iklime sahipti. Bunun üzerine kendilerine, "Kafkasya’ya gidince, toplumu bu konuda bilgilendirin" denildi. Tekrar saraya dönünce, yemek sonrası uyumak üzere istirahata çekildiler. Ertesi sabah, bilinmeyen kişiler tarafından, yemeklerine zehir konması sonucu, öldükleri anlaşılıyor. Sultan Abdülaziz Han’ın bu duruma çok üzüldüğü, özel bir görevli göndererek, Musavest Bey'in okuma çağındaki çocuklarının Ahmet Reşit Bey (Besim bey'in babası), Osman Bey (Hasan Bey'in babası) ve Hacı Hüseyin Bey (Hikmet Bey'in babası) saraya getirilmesini istediği biliniyor. Musavest Bey’in çocukları, Enderun’da eğitim görmek üzere saraya getirildi ve daha sonrasında önemli görevlerde yer aldılar. Ahmet Reşit Bey, reji nazırlığı(günümüzdeki tekel bakanlığı) yaptı. Hacı Hüseyin Bey’in oğlu Yüzbaşı Kâzım, Sadrazam Mahmud şevket paşa’ya suikast tertipledi ve idâm edildi. Hacı Hüseyin Bey'in torunu Neslihan Hanım, Necip fazıl Kısakürek’in eşidir. Köyün ilk adı, Çizemua Köyü anlamına gelen Çizemua Hhable’dir [2][3] Fakat köy nüfusu arttıkça herkesin anlayabileceği bir ada gereksinim duyulur. Bunun üzerine dönemin Adapazarı kaymakamı, köydeki pınarların çok oluşu, köyde dünayaya gelen ilk kız çocuğunun Şadiye adında oluşu ve Türklerce uğurlu bulunan 40 sayısını birleştirerek “Kırkpınar Şâdiye” adını yaratmıştır.[4] Cumhuriyet kurulduktan sonra ise Şadiye ismi kaldırılıp, köyün adı “Kırkpınar” olmuştur.[5]

Kırkpınar Belediyesi

1970 yılında Kırkpınar Muhtarı Mustafa Albaş ın,Kırkpınar'ın gelişmesi için Belediye idaresinin şart olduğu ve Kırkpınar'a Belediye Kurulması için gerekli alt yapının sağlandığına ilişkin açıklamaları ve teklifi üzerine , Azalar alkışlar ve oy birliği ile bu teklifi kabul etmişler ve imza altına almışlardır.Kırkpınar Belediyesi ile ilgili karar 1971 yılında TBMM kabul edilmiş ve Kırkpınar Belediyesi Resmen Kurulmuştur. Böylece Kırkpınar Beldesi,kendi içinde üç Mahalleye ve üç Muhtarlığa ayrılmıştır.

Kırkpınar'ın ilk Belediye Reisi,Belediye Kurucu Başkanı olan Mustafa Albaş'tır.

Seçimle göreve gelmiş belediye başkanları:Kurucu Belediye Başkanı Mustafa ALBAŞ , Belediye Başkanı Ömer PİR , Belediye Başkanı Niyazi BAĞDAT'tır.

Mahalleler

Kırkpınar 3 mahalleden oluşmuştur.

  • Hasanpaşa Mahallesi
  • Soğuksu Mahallesi
  • Tepebaşı Mahallesi

2009 yılında çıkan Yerel yönetimler ile ilgili kanun kapsamında,diğer birçok belediye gibi Kırkpınar Belediyesi'de kapatılarak Sapanca Belediyesi ile birleştirilmiştir.

Nüfusu

ilk kurulduğu zaman 10 hane olan Kırkpınar, zamanla hızla göç almış Doğu Karadeniz, Gürcistan ve çevresinden gelen göçmenlerle nüfusu hızla artmıştır. 1999 yılı nüfus sayımına göre ise beldenin nüfusu 6139 olup, yalnızca yaz aylarında buraya gelen kişilerle 12000 civarına çıktığı tahmin edilmektedir.

Turizm

Kırkpınar yerli turizm açısından oldukça zengin bir altyapı ve doğal güzelliklere sahiptir.Kırkpınar'da 5 yıldızlı ve 3 Yıldızlı iki otel,1 kampüs otel ve çeşitli apart ve pantiyon türü kanoklama yerleri bulunmaktadır. Restoran ve yeme içme yerleri, kafeler ve yöresel yemekler Kırkpınar'da turizme hizmet vermektedir. Yaz aylarında nufus neredeyse 12000'e kadar çıkmaktadır.

Gür ormanlarıyla, Sapanca Gölü'yle, dağları ve kaynak sularıyla Türkiye'nin en güzel beldelerinden birisidir. Kırkpınar'da bulunan tarihi mezarlar ve tarihi mezar yazıtları zaman zaman araştırmacıların ilgi odağı olmaktadır.

Ulaşım

Kırkpınar Çim Uçak Pistine sahip, ülkenin ender yerlerinden biridir. Kırkpınar ve Sapanca’dan 1890 yılından bu yana demir yolu geçmekte olup 1965 yılından beri de Kırkpınar’da tren durmaktadır. Bunun yanısıra 1989 yılında açılan İstanbul-Ankara TEM Otoyolu buradan geçmekte olup Tem çıkışı Kırkpınar - Sapanca arasında pilot bir yerdedir. 2012 yılında çalışmalarına başlanan Ankara - İstanbul Hızlı Tren güzergâhı ve durağına Kıkpınar ile kesişmektedir. Ayrıca 2012 yılı başından bu yana İzmit Cengiz Topel Askari Havalimanının sivil uçuşlara tahsis edilmesi ile bölge ve Kırkpınar PİLOT bir yerleşim haline gelmiştir. Bu durum da beldenin önem ve değerini bir hayli artmıştır. Kırkpınar ulaşım bakımından neredeyse mükemmeliyet arzetmektedir.

Kırkpınar Spor

1955 Yılında kurulmuş ve Kırkpınar Gençlik ve Spor Klübü adı ile anılan Spor Klübü bulunmaktadır. Kulüp çeşitli branşlarda faaliyet göstermektedir. Kapalı-Açık yüzme havuzları, sosyal tesisler ve spor kompleksleri Kırkpınar Belediyesince yapılıp, kulübe devredilmişlerdir. Kırkpınar sâhiline, kürek yarış parkuru yapılmış olup Türkiye Kürek yarışları burada yapılmaktadır. Kırkpınar, spor ve yürüyüş parkurları, doğal çim oyun ve spor alanları ile görülmeye değer önemli bir yerleşimdir.

Yöresel yemekler

Kafkasya mutfağını korumaya ve yaşatmaya devam etmektedir. Çerkes tavuğu, Yumurtalı Çerkes pastası, Acuka, soslar, Çerkes peyniri, İsli çerkes peyniri, Abaza peyniri, güveç, sebze Turşuları, mısır ekmeği, kara lahana, tereyağı, süt ürünleri Kırkpınar mutfağının aranılan lezzetleridir.

Coğrafya

Kırkpınar, Samanlı Dağları'nın eteklerinde, Sapanca Gölü'nün güneyinde, Sapanca ilçenin 4 km batısında, Sakarya il merkezinin ise 24 km batısında bulunmaktadır. Kasabanın sınırlarını kuzeyde Sapanca Gölü, güneye Samanlı Dağları, batıda Kurtköy Deresi, doğuda ise Mahmudiye Deresi çizer. Kırkpınar kasabası, ova üzerine kurulmuştur ve zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Ormanlarında ıhlamur, gürgen, kestane, defne, kayın ve çam ağaçları bulunur. Yazları sıcak ve az yağışlı, kışları ılık ve bol yağışlıdır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 6.139
1997 3.558
1990 2.912
1985 2.446
1980 1.939
1975 1.927

Dış bağlantılar

Kaynak

Şablon:Sapanca belde ve köyleri