İçeriğe atla

Kuzuyatağı, Yavuzeli: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
126. satır: 126. satır:
{{Gaziantep-taslak}}
{{Gaziantep-taslak}}


[[Kategori:Yavuzeli belde ve köyleri]]
[[Kategori:Yavuzeli'nin mahalleleri]]
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:37° K]]

Sayfanın 22.51, 16 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Kuzuyatağı
Harita
Gaziantep
Gaziantep
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGaziantep
İlçeYavuzeli
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.402
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0342
Posta kodu27970

Kuzuyatağı (diğer isimleri Miseyri, Miseri, Gözübüyük), Gaziantep ilinin Yavuzeli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkı Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Köyde eski taş mezarların olması köyün tarihinin çok eskilere dayanmakta olduğunu gösterir.

Köye ulaşım

Kuzuyatağı'ndan günde bir defa Gaziantep'e otobüs seferi düzenlenir. Otobüs Yavuzeli'nde mola verir. Gaziantep ve Kuzuyatağı arasındaki tüm yol asfalttır.

Kültür

ÇEPNİ TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri bu köyde yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Kuzuyatağı köyü eğitim oranı yüksek olan köylerden biridir. Bölgesindeki ağırlıklı olan diğer köylerin aksine Türkmen ve alevi kökenli Oğuzların ÇEPNİ TÜRKMEN köydür.Geleneklerine sahiptirler. Köyde öğretmene ve eğitime çok önem verilir. Köyde yurdun dört bir tarafında görev yapan doktor, mühendis, avukat, hakim, savcı, veteriner ve nice öğretmenler yetişmiştir. Kuzuyatağı İlköğretim Okulu 1954 yılında ilkokul olarak 2 derslik ve 1 lojman dahilinde eğitim-öğretime başlamıştır. Kuzuyatağı İlköğretim Okulu'nun ortaokul bölümü 1978-1979 eğitim-öğretim yılında bir köy evinde 6 yıl süreyle (Hüseyin Yılmaz'ın evinde) eğitim ve öğretime başlamıştır. Köyün ilk öğretmeni Hilmi Erdoğan'dır. Bir yıl sonra Hilmi Erdoğan'ın yerine Hasip Özkan öğretmen atanmıştır. Hasip Özkan bu okulda beş yıl başarılı hizmetler vermiştir. Eğitime bir sınıfla başlanmıştır. Bu sınıftan mezun olmuş birçok öğrenci üniversiteyi bitirmiştir.

Kuzuyatağı Köyünde mevcut soyisimler

Atay, Göçmen ; Kırmızıgül ; Yıldırım ; Yılmaz ; Islanmaz ; Sarıgül ; Sarıkaya ; Gözübüyük ; Gürbüz ; Türkkan ; Sönmez ; Fırat ; Aydoğdu ; Dönmez ; Köşker ; Çokbilir.

Coğrafya

Kuzuyatağı köyü Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine bağlıdır. Gaziantep iline 65 km, Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktadır. Yavuzeli'ne bağlı olan Kuzuyatağı köyü çevrenin en büyük yerleşim merkezidir. Fırat Nehri yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Köyün 200 m batısından geçen Merzimen Çayı, Rumkale'de Fırat Nehri'ne dökülmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Kuzuyatağı'nda 350'ye yakın yaşayan hane mevcuttur.

1980'li yıllarda 5000'e ulaşan köyün nüfusu Gaziantep'e, Antalya'ya ve hatta Avrupa'ya verdiği göçlerle azalmıştır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014 2784
2000 1977
1997 813

Ekonomi

Köyün en önemli geçim kaynağı Antep fıstığı'dır. Tarım ve hayvancılık da yapılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünü fıstıktır. Köyün yakınındaki Merzimen Çayı'nda tatlı su balıkları bulunmaktadır. 1960'lı yıllara kadar önemli bir yer tutan üzüm bağcılığı ve hayvancılık son yıllarda azalmıştır. Bu yüzden üzüm pekmezi üretimi ve üzüm kurutumu da önemli oranda azalmıştır.

Altyapı bilgileri

Kuzuyatağı Köyü İlkokulu 1954 yılında yapılmış ve 1954-1955 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Köyün 1980 yılından bu yana ortaokulu da vardır. Şu anda Kuzuyatağı ilköğretim Okulu taşımalı sistemle çevre köylerin öğrencilerine de hizmet vermektedir. PTT şubesi ve Ptt acentesi vardır. 1980'li yıllardan sonra köye yapılan sağlık ocağı günümüzde faaldir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Karamağara mevkiindeki Kırkgöz Pınarları'nın suyunun bir kısmı Merzimen Çayı'na dökülürken bir kısmı da Kuzuyatağı ve çevre köylerde içme suyu olarak kullanılmaktadır. Köye su gelmeden önce köylüler su ihtiyaçlarını Kul Kayası'ndan çıkan Hamuzo Pınarı'ndan temin ederlerdi. Suyu keçi derisinden yapılmış tuluklara veya metaldan yapilmis bidonlara doldurup hayvanlar aracılığı ile köye taşırlardı. 1985 yılından sonra köye su, elektrik, telefon gelmiş ve köy yolu onarılmıştır.

İl: GAZİANTEP

İlçe: Yavuzeli

İle uzaklık: 65 km

İlçeye uzaklık: 25 km

Hane sayısı: 300

Neler var?

Cemevi: Var

Cami: Yok

Sağlık Ocağı: Var

PTT Şubesi: Var

Yol: Asfalt

İçme suyu: Şebeke var

İlköğretim okulu: Var

Lise: Yok

Market: Var

Lokanta: Yok

Kahvehane: Var

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Yavuzeli belde ve köyleri