İçeriğe atla

Gökbahçe, Seyitgazi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
70. satır: 70. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Seyitgazi belde ve köyleri}}
{{Seyitgazi belde ve köyleri}}
[[Kategori:Seyitgazi'nin mahalleleri]]

Sayfanın 15.14, 11 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Gökbahçe
Harita
Eskişehir
Eskişehir
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlEskişehir
İlçeSeyitgazi
Coğrafi bölgeİç Anadolu
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)
 • Toplam492
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0222
Posta kodu26970
Resmî site
[1]

Gökbahçe, Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün eski adı Bahsayiş'tir. Bu isim, köyde türbesi bulunan Bahşayiş Dede'den gelmektedir. Daha önceleri Kümbet Köyü'nün bir yaylası olan Gökbahçe Köyü, göçebe Karakeçili Yörüklerinin gelmesi ile birlikte el değiştirmiştir. Köyün eski camisinin yapılış tarihi 1850'dir. Buradan yola çıkılırsa köyün kuruluşu yakın bir tarihe rastlamaktadır. Bu konuda kesin bilgilere ulaşılamasa da köyün kuruluşu 1800'lü yıllara tarihlenebilir. Köy halkı Karakeçili Yörüklerinden oluşmaktadır. Ancak, homojen bir topluluk değildir. Başkaca Yörük unsurlarından da katılımlar olmuştur. Köyün akraba köyleri de bulunmaktadır ki bu köyler, aynı Yörük aşiretine olan bağlılığı göstermektedir. Bu köyler söyle sıralanabilir: Afyonkarahisar/İhsaniye/Basırlar Köyü, Afyonkarahisar/İhsaniye/Bayramaliler Köyü, Afyonkarahisar/İhsaniye/Demirli Köyü, Eskişehir/Seyitgazi/Gökçegüney Köyü, Eskişehir/Seyitgazi/Yarbasan Köyü, Eskişehir/Seyitgazi/Akin Köyü, Kütahya/Merkez/Akoluk Köyü, Kütahya/Merkez/Ovacık Köyü. Köyün tamamı 1921 yılında Yunan işgaline uğramış, bu tarihte köy halkı Eskişehir/Han/Peçene Köyü'ne göç etmek zorunda kalmıştır. 6 ay süren bu yer değiştirmeden sonra tekrar köye dönen halk, bütün köyün yakılmış ve yıkılmış olduğunu görür ve köy yeniden imar edilir. Gökbahçe Köyü'ne bağlı Aşağı Karacaşehir ve Yukarı Karacaşehir olmak üzere iki adet mezrası da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra zelvelik, gölalanı, sarıoğlan, bataklı, döplen gibi yaylaları da bulunmaktadır. Buralar idare olarak da köye bağlıdır. Köyün önemli bir kuşağının savaşlara katılması yüzünden, sağlıklı bir kültür aktarımı gerçekleştirilememiştir. Bu yüzden, köyün geçmişi hakkında kesin bilgilere ulaşılamamaktadır. Ayrıca coğrafi yönden yerel yönetimlere olan uzak pozisyonu, köyle olan idari kopukluğu daha da derinleştirmektedir.

Kültür

Gökbahçe Köyü'nde tipik Yörük-Türkmen kültürü egemendir. Yaylacılık geleneği terkedilmiş durumdadır. Köy daha çok İzmir iline göç vermiştir. Katmer, göbekli, bükme gözleme ve bazlama, köy halkına özgü başlıca unlu mamülleri oluşturmaktadır. Ayrıca sütlü oğmaç ve göce çorbası da oldukça çok yapılır. Hayvancılıkla uğraşan bir köy olmasına rağmen et yemeği kültürü gelişmemiştir. Hıdırellez günü olan 6 Mayıs tarihine önem verilmekte, bu günde topluca veya bağımsız çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Her bayram arefesinde, ikindi namazı sonrası köy mezarlığında bulunan Bahşayiş Dede türbesi ziyaret edilir. Köye yakın Karatepe denilen tepe üzerinde bulunan üç adet mezar, Karatepe Tekkesi olarak adlandırılmakta ve bu mezarlara köy halkı tarafından büyük itibar gösterilmektedir.

Coğrafya

Köyün genel görünümü.

Eskişehir iline 86 km, Seyitgazi ilçesine 43 km uzaklıktadır. D 665 Eskişehir-Afyon karayolu üzerinde bulunmaktadır. İdari olarak Eskişehir iline bağlı olmasına rağmen Afyonkarahisar iline 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu yüzden köy halkı daha çok Afyonkarahisar ili ile ilişkilerini yürütmektedir. Eskişehir ili İç Anadolu bölgesi olmasına rağmen köy, Ege Bölgesi İç Batı Anadolu Bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 571
2000 492
1997 518

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak küçükbaş hayvancılığı önemli ölçüde terkedilmiş, yerini besi hayvancılığına bırakmıştır. Tarım ise arazinin engebeliği ve verimli arazilerin sınırlılığı bakımından dikkate değer bir üretim seviyesine ulaşamamaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi veya acentesi bulunmamaktadır. Sağlık ocağı yapılmıştır ancak doktor yoktur. Ayrıca köye ulaşımı sağlayan giriş yolu asfaltlanmış olup ana yol olan Eskişehir-Afyonkarahisar karayoluna 1 km uzaklığı vardır. Köyde elektrik ve sabit telefonsantralı

vardır. ADSL hizmeti verilmektedir. == Dış bağlantılar ==

Şablon:Portal

Şablon:Seyitgazi belde ve köyleri

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.