İçeriğe atla

Taşlıgeçit, Karasu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎Coğrafya: ufak düzenlemeler
97. satır: 97. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Karasu belde ve köyleri}}
{{Karasu belde ve köyleri}}
[[Kategori:Karasu'nun mahalleleri]]

Sayfanın 20.31, 10 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Taşlıgeçit
Harita
Sakarya
Sakarya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSakarya
İlçeKarasu
Coğrafi bölgeMarmara
Rakım25 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam590
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54500
Resmî site
YerelNET

Taşlıgeçit, Sakarya ilinin Karasu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı köyün girişinde dere üzerinde taştan geçit olup köye ilk yerleşen insanların köyü tarif ederken "taşlı bir geçit var" demesi ile köyün adı Taşlıgeçit olmuştur. İstiklal savaşı öncesi Rumların yaşadığı köy, cumhuriyet sonrası muhacirler iskan edilmiştir. Daha sonra sırasıyla Ordu ve Giresun yöresinden gelen insanlarda bu köye yerleşmişlerdir. Son yıllarda da değişik yöreden insanlarda göç etmektedir. Köyde işçiliği Rumlar dönemine dayalan bir içme suyu havuzu mevcuttur. Yazın 5 köyün su ihtiyacına yetmektedir. Yine Rumlar dönemine dayanan kilise kalıntıları vardır.

Coğrafya

Sakarya iline 50 km, Karasu ilçesine 20 km uzaklıktadır. Yine yapımı devam eden Karasu-Kaynarca bölünmüş yolu köyün ortasından geçmektedir. Karadenize hakim bir konumdadır. Acarlar gölü kuş bakışı seyir edilebilemektedir. Muhteşem ilkbaharı ve güzel bir yazı vardır. Taşlıgeçit'te akşam güneşi batışı Karadeniz üzerinden izlenmektedir.

Kültür

Muhacirlerin kendi geleneklerini yaşattığı köy, Karadenizlilerin köye yerleşmesinden sonra Karadeniz kültürü hakim olmuştur. Karadenizin meşhur birçok yemeği buranın kültürel mirasıdır. Türk toplumuna yakışır giyim tarzı vardır. Eğitim seviyesi son yıllarda büyük oranda yükselmiş olup kültürel yansımaları olmuştur.

İklim

Köyde Karadeniz iklimi etkilidir. Yazları sıcak ve nemli, kışın genelde ılman geçer. Kar nadiren yağar.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 515
2000 590
1990 857
1985 1199

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fındıkçılık en önemli geçim kaynaklarındandır. Son yıllarda köy halkı şehir merkezlerinde iş olanaklarına yönelmiştir. Emekli sayısında hızlı bir artış görülmektedir. 2B arazisi olarak bilinen hazine arazilerinin kullanıcılarına tahsisinden sonra büyük oranlarda destek ve teşvikten de yaranılmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: -Recep PEHLİVAN

-Keleş NİYAZİ

-Mevlüt KÖŞ

2-1958-1968 arası Muarrem KARDEŞOĞLU

3-1968-1973 arası Sadık KELEŞ

4-1973-1978 arası İbrahim TİRYAKİ

5-1978-1983 arası Hasan ÇOBANOĞLU

6-1983-1988 arası Niyazi ÇOBANOĞLU

7-1988-den bu yana 5 dönem seçimlerde muhtar seçilen Bayram AKSU muhtarlığa devam etmektedir.

8-2014: Veysel AKSU

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ( 1-5 Birleştirilmiş Sınıf ),6-7 ve 8. sınıflar taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır . Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup karayolları ağına bağlıdır. Mahalle yollarının tamamına yakını soğuk asfalt kaplamadır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. İnternet erişimi mevcuttur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Karasu belde ve köyleri