İçeriğe atla

Ömür boyu görev süresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ömür boyu görev süresi veya iyi davranış sırasında hizmet,[1] görevlinin görevi kötüye kullanma, olağanüstü koşullar veya şahsen istifa etmeye karar verme gibi nedenlerle görevden alınmadığı sürece, görevlinin ömrü boyunca süren bir görev süresidir.[2]

Bazı yargıçlar ve üst meclis üyeleri (örneğin, ömür boyu senatörler) ömür boyu görev süresine sahiptir. Ömür boyu görev süresinin temel amacı, görevliyi dış baskılardan izole etmektir. Monarşiler ve ömür boyu başkanlar gibi bazı devlet başkanlarına da ömür boyu görev süresi verilir. Amerika Birleşik Devletleri federal yargıçları, başkan tarafından atandıktan ve Senato tarafından onaylandıktan sonra ömür boyu görev süresine sahiptir.[3]

Bazı durumlarda, ömür boyu görev süresi yalnızca zorunlu emeklilik yaşına kadar sürer. Örneğin, Kanada senatörleri ömür boyu atanır, ancak 75 yaşında emekli olmaya zorlanırlar. Aynı şekilde, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi[4] ve Kanada Yüksek Mahkemesi yargıçları da dahil olmak üzere birçok yargıcın ömür boyu görev süresi vardır, ancak 75 yaşında emekli olmak zorundadırlar. Bazı yargı bölgelerinde, zorunlu emeklilik yaşına ulaşan bir yargıç fazladan yargıç olarak görev yapmaya devam edebilir, ancak artık görev süresi garantisine sahip olmayabilir.

Ömür boyu görev süresi çeşitli dini örgütlerde de mevcuttur. Roma Piskoposu ve dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin lideri olan Papa'nın ömür boyu görev süresi vardır, ancak diğer Katolik piskoposlarının 75 yaşında istifalarını sunmaları gerekir.[5]

Akademik kurumlardaki kıdemli profesörlere de akademik özgürlük ilkelerini korumayı amaçlayan ömür boyu görev süresi verilebilir.

Ömür boyu görev süresi olan bazı makamlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Şablon:Cite constitution
  2. ^ Oliver, Philip D. (2012). "Assessing and Addressing the Problems Caused by Life Tenure on the Supreme Court". The Journal of Appellate Practice and Process. 13 (1). ss. 11-32 – Bowen Law Repository vasıtasıyla. 
  3. ^ Saikrishna Prakash & Steven D. Smith, "How To Remove a Federal Judge" 15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 116 Yale L.J. 72 (2006).
  4. ^ "Judicial Pensions and Retirement Act 1993[[:Şablon:Colon]] Section 26", legislation.gov.uk, The National Archives, 1993 c. 8 (s. 26), erişim tarihi: 31 Temmuz 2023  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  5. ^ Canon 401 §1