Belçika hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belçika kraliyet arması

Belçika hükûmdarları listesi, 1830 Belçika Devrimi ile Belçika'nın Birleşik Hollanda Krallığı'ndan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinden sonra 1831'de I. Léopold'un yerine kral naibi olarak Erasme Louis Surlet de Chokier'in makama seçilmesi ile başlayan ve günümüze kadar bu makama çıkan kralları içermektedir. Surlet de Chokier hariç Charles'da Alman işgali sürecinde kral III. Léopold'ün yokluğu nedeniyle, kardeşi olarak parlamento tarafından kraliyet vekili seçilerek ülke tarihindeki ikinci kral naibi olmuştur.

Belçika kralları (1831-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Kralın adı Doğum tarihi Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ölüm tarihi
Surletdechokier.jpg
Erasme Louis Surlet de Chokier 1739 25 Şubat 1831[1] 21 Temmuz 1831 10 Aralık 1865
Saksen-Koburg Leopold-2a.jpeg
Saxe-Coburg-Saalfeld Dükü I. François'nın oğlu
I. Léopold 16 Aralık 1790 21 Temmuz 1831 10 Aralık 1865
Leopold ii garter knight.jpg
I. Léopold'un oğlu
II. Léopold 9 Nisan 1835 17 Aralık 1865 17 Aralık 1909
Albert I Koning der Belgen.jpg
II. Leopold'un yeğeni
I. Albert 8 Nisan 1875 23 Aralık 1909 17 Şubat 1934
Leopold III of Belgium.jpg
I. Albert'in oğlu
III. Léopold 3 Kasım 1901 23 Şubat 1934 16 Temmuz 1951[2] 25 Eylül 1983
Karel van België Charles de Belgique Karl von Belgien.jpg
III. Léopold'un kardeşi
Charles 10 Ekim 1903 21 Eylül 1944 20 Temmuz 1950[3] 1 Haziran 1983
Baudouin of Belgium 1969.jpg
III. Léopold'un oğlu
I. Baudouin 7 Eylül 1930 17 Temmuz 1951[4] 31 Temmuz 1993
Albert II of Belgium.jpg
I. Baudouin'in kardeşi III.Léopold'un oğlu
II. Albert 6 Haziran 1934 9 Ağustos 1993 21 Temmuz 2013 Hayatta
Prince Philippe of Belgium, Duke of Brabant cropped.jpg
II. Albert'in oğlu
Philippe 15 Nisan 1960 21 Temmuz 2013 Hala Tahtta Hayatta

Belçika Hükümdarlarının Çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Philippe of BelgiumAlbert II of BelgiumBaudouin of BelgiumPrince Charles, Count of FlandersLeopold III of BelgiumAlbert I of BelgiumLeopold II of BelgiumI. Léopold (Belçika Kralı)Erasme Louis Surlet de Chokier

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 25 Şubat 1831 - 21 Temmuz 1831'de I. Léopold yerine kraliyete vekillik etti, böylece Belçika'nın ilk hükûmdarı oldu.
  2. ^ 20 Eylül 1944 (Alman işgalinin sonu) ile 20 Temmuz 1950 arasında, kral III. Léopold'ün yokluğu nedeniyle, kardeşi Flandre Kontu Prens Charles (1903-1983) parlamento tarafından kraliyet vekili seçildi. Alman işgalinin sonunda III. Leopold ülkeye dönerek 20 Temmuz 1950'de yeniden tahtın sahibi olmuş ancak daha sonra çıkan karışıklıklar nedeniyle, görevden çekilerek yerine oğlu Brabant Dükü Baudouin'e bıraktı.
  3. ^ 20 Eylül 1944 (Alman işgalinin sonu) ile 20 Temmuz 1950 arasında, kral III. Léopold'ün yokluğu nedeniyle, kardeşi Flandre Kontu Prens Charles (1903-1983) parlamento tarafından kraliyet vekili seçildi. Alman işgalinin sonunda III. Leopold ülkeye dönüşü sonrası görevi kardeşine geri verdi.
  4. ^ Baudouin, babasının görevi bırakmasının takip eden gün, 17 Temmuz 1951'de kral oldu.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]