Vikipedi:Biçem el kitabı/Televizyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa, televizyonla ilgili maddelerin düzenlenmesi için bir biçem yönergesidir. Vikipedi'nin her şeyden önce bir ansiklopedi olduğunu ve bu nedenle maddelerin TV.com veya diğer kullanıcının geliştirdiği içerik kaynaklarından alınan gelişi güzel bilgilerle doldurulması yerine sade olması gerektiğini unutmayın.

Maddeler doğrulanabilir olmalı ve kayda değerlik kriterlerini sağlamalıdır. Mümkünse her yerde kaynak gösterin. Maddeler kurgusal evrenin dışında bir bakış açısı ile yazılmalıdır. Unutmayın, bu sadece bir yönergedir. Vikipedi politikalarına ve fikir birliğine bağlı olarak buradaki yönergeler değişebilir.

Adlandırma kuralları[kaynağı değiştir]

Oluşturmak istediğiniz madde Vikipedi'de televizyon programının adı, bölüm başlığı veya karakter adı ve benzeri şekilde bulunmuyorsa madde adı olarak konu başlığını kullanmanız yeterlidir. Örneğin: Asmalı Konak, Polat Alemdar veya "Bart Gets Famous" gibi.

Oluşturmaya çalıştığınız maddeyle aynı isimde başka bir madde zaten mevcutsa, aşağıdaki anlam ayrımlarından birini kullanın:

  • Aynı ada sahip diğer madde televizyonla ilgili değilse, yeni madde için (dizi) ya da (TV programı) ayrımını madde adında kullanınız. Örneğin: Arena (TV programı) gibi.
  • Aynı ada sahip diğer madde başka bir TV programı ile ilgiliyse:

Madde içinde {{Televizyon bilgi kutusu}} şablonu kullanılıyorsa madde adı italik görünür. Eğer kullanılmıyorsa, {{Eğik sayfa adı|string=Program adı}} veya {{DISPLAYTITLE}} kullanılarak madde adı italik hale getirilebilir. Anlam ayrımı durumunun ortadan kalkması halinde eski maddenin üzerinden düzenlemelere devam edilmesi önceliklidir.

Bölüm ya da karakter maddelerinde daha önceden oluşturulmuş aynı isimli bir madde varsa, yeni maddenin adı bölüm adı ya da karakter adı ardından (dizi adı) kullanılarak anlam ayrımı belirtilir. Örneğin: Through the Looking Glass" (Lost) gibi. Bu anlam ayrımına sahip madde adlarının biçimlendirilmesi için; {{DISPLAYTITLE}} şablonu kullanılmalıdır.

Bölüm listesi, Bölüm listeleri, karakter listesi veya karakter listeleri maddeleri için gerektiğinde anlam ayrımı maddeleri kullanılabilir.

Bu maddeler için belirsizliğin giderilmesi, aynı ya da benzer isimli liste maddelerinin mevcut olup olmamasına bağlı olarak gerekebilir veya gerekmeyebilir.

Ana, sezon ve bölüm madde yapısı[kaynağı değiştir]

Televizyon maddelerinin, sezon/dizi maddelerinin ve bölüm maddelerinin yapısı aşağıda özetlenen biçimlendirmeyi takip etmelidir. Bu maddelerin temel sırası şu şekildedir: Başrol, olay örgüsü, oyuncu listeleri, yapım, yayın ve yerel medya ve tv yayını alma, diğer çeşitli bölümler bu önceliklerden daha sonra gelir. Eğer maddeye yayılan bir tablodan (örnek: {{Bölüm tablosu}} olan "Bölümler" kısmı) oluşan bir bölüm, bilgi kutusu tarafından aşağı itiliyorsa, bu bölüm maddede daha aşağıya taşınabilir.

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki üç ana bilgi kutusu televizyon maddelerine kopyalanarak kullanılabilir:

Bu şablonlarla ilgili tüm soru veya sorunlar için, her şablonun kendi sayfasına ait kısımda bulunan tartışma sayfasında tartışma başlatabilirsiniz. Tüm parametreler genel olarak hazırlandığından dolayı, her madde için tamamının kullanılması gerekmeyebilir.

Bir alan için birden fazla ekleme yapılması gerekiyorsa, örneğin başrol parametresi; <br /> kullanımı yerine, {{Yalın liste}} veya {{Madde işaretsiz liste}} kullanılmalıdır. Buna ek olarak, eğer tekil alan gereğinden fazla uzun oluyorsa okuyucu maddeki ilgili bölüme yönlendirilmelidir. Yine başrol parametresinden örnek verilirse bu durumda yönlendirme yapılacak kısım "Oyuncular" veya "Karakterler" bölümü olabilir. Bu durum bilgi kutularında kullanılan ülke bayrak ikonları için de geçerlidir.

Resim[kaynağı değiştir]

Maddenin bilgi kutusunda telifli içerik kriterlerine ve madde konusuna göre farklı görseller kullanılmalıdır:

  • Programın ana maddesinde, programın başlık kartı (ör. programın adının ekran görüntüsü) veya programın tanıtım amacıyla kullandığı reklam afişi kullanılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, ev medyası kapağı kullanılabilir. Eğer programın birden fazla başlık kartı varsa programı en iyi ifade eden kart kullanılmalıdır. Her yeni kart oluşturulduğunda güncellemeye gerek yoktur.
  • Sezon maddelerinde, sezona özel tanıtım afişi, ev medyası kapağı veya eğer varsa sezonun kendine ait tanıtım logosu kullanılmalıdır.
  • Bölüm maddelerinin bilgi kutularında genellikle görsel bulunmaz, ancak bölüme özel tanıtım afişi veya görseli varsa kullanılabilir. Diğer seçenekler ise; bölümün kendine ait tanıtım logosu veya ev medyası kapağı (eğer bölüm özel olarak yayınlanmışsa) veya bölümün önemli bir anına ait ekran görüntüsüdür. Ekran görüntüsü sadece adil kullanım politikasına uygun ise kullanılmalıdır.

Maddede bilgi kutusunun haricinde kullanılan görsellerin de adil kullanım politikasına uygun olması gerekmektedir. Madde için mevcut bir serbest lisanslı resim varsa, ona öncelik verilmelidir. Serbest lisanslı medyalar Wikimedia Commons üzerinde aranabilir.

Uygun görselin yükleme işlemi Dosya Yükleme Sihirbazı ile yapılabilir:

Kriterleri sağlayan görsellere örnekler

Giriş[kaynağı değiştir]

Sıradan bir maddenin girişi, maddede bir başlangıç arz etmeli ve madde hakkında kısa bir bilgi vermelidir. Televizyon ile ilgili olan bir maddenin girişi ise, programın; türünü, hangi tarihte başladığını ve bittiğini, kimin kurduğunu ve kimin yönettiğini ele alıyor olmalıdır. Unutulmaması gereken bir diğer konu ise, televizyonda yayımlanan her programın kayda değer olmadığıdır. Dolayısıyla televizyon porgramları için olan kayda değerlik kriterleri incelenmeli ve yazılacak olan madde tarafsız bir bakış açısıyla yazılmalıdır.

Bir televizyon programının menşe ülkesine mümkünse güvenilir kaynaklar tarafından doğrudan atıf yapılmalıdır. Aksi durumda programın ağırlıklı olarak yaratıldığı ülke ya da işbirliğine atıf yapılmalıdır. Eğer bu ülke tekilse giriş cümlesinde belirtilmelidir. Tekil değilse ya da uygun kaynaklarla desteklenemiyorsa bu bilgi ilk cümleden çıkartılıp güvenilir şekilde atıf yapılabilecek ilerleyen bölümlerde ele alınmalıdır.

İlk paragraf için güzel bir örnek olarak:

Kırmızı Oda, Onur Güvenatam tarafından TV8 için yaratılmış psikolojik drama türündeki Türk televizyon dizisi. Gülseren Budayıcıoğlu'nun 2004 yılında yayınlanan Madalyonun İçi adlı kitabından uyarlanan dizi, Binnur Kaya tarafından canlandırılan Doktor Manolya Hanım ve sahibi olduğu Manolya Psikiyatri Kliniği'ndeki çalışanları ile onların hastalarının travma, yas ve kişilik bozukluklarını konu edinir.

Takip eden paragraflar maddenin geri kalanındaki önemli noktaları özetlemelidir: yapım bilgileri (dizinin çekildiği yer), dizinin ana karakterleri, eleştirmenlerin notları, topluma etkisi, popüler kültürdeki yeri, kazandığı ödüller ve programı eşsiz kılan diğer şeyler. Giriş bölümü için uygun olan uzunluk maddenin toplam uzunluğuna bağlıdır. Bölümün uzunluğu, okuyucunun konuya ilişkin kısa, ancak yararlı ve eksiksiz bir özet beklentisini karşılamalıdır.

Uzunluk maddenin kendisine bağlı da olsa, pratikte maddenin her bölümünden birer cümle yazılması beklenir. Girişte özetlenen bilgilerde yeterli ağırlıklandırma her zaman gözetilmelidir, yani maddede senaryo ve yazım süreci hakkındaki bilgi çekim sürecinin iki katıysa girişte de yazım süreci daha çok vurgulanmalıdır. Girişte gösterişli ve üstünlük derecesi belirten kelimelerden kaçınılmalıdır. "Ödüllü" ifadesi okuyucuya yeterli bağlamı sağlamadığından kullanılmamalıdır; önemli ve/veya onursal ödüllerden tek bir cümleyi geçmemek kaydıyla bahsedilebilir.

Diziye, karakterlerine ve konumlarına yapılan atıflar her zaman geniş zamanda olmalıdır, çünkü dizi artık yeni bölümler yayınlamasa bile var olmaya devam etmektedir. Yayından kaldırılan kurgu dışı ve canlı programların kendisinden bahsederken şimdiki zaman, yapım ve yayın bilgilerinin çoğunu verirken geçmiş zaman kullanılmalıdır. Örneğin; "The Afternoon Show 2008-2011 yılları arasında Channel 1'de yayınlanmış İngiliz yapımı talk showdur. Programın sunuculuğunu Susan Jones ve John Smith üstlendi ve çekimler Londra'da yapıldı."

Konu başlığı[kaynağı değiştir]

Konu özetleri bağlam sağlar, çalışmayı görmemiş bir okuyucunun maddenin olay örgüsü hakkında yorum yapan "Yapım" veya "Tepkiler" gibi diğer bölümlerini anlamasını sağlar. Bu nedenle, bu bölüm bir maddedeki ilk bölüm veya mümkün olduğunca başlangıca yakın olmalıdır. "Konu"ya ek olarak, bu bölüm için diğer uygun başlıklar "Özet" veya "Genel bakış" olabilir. Tüm maddeler, genel hikayeyi özetlemek için, genellikle telif hakkı olmayan giriş bölümünde birkaç cümle içermelidir.

Konu başlığı ana hikayeyi özetlemeli, ancak olan her şeyin sahne sahne dizisini sunmamalı veya değerlendirmeye, yorumlamaya ve analiz etmeye çalışmamalıdır. Detaylı diyaloglar, sahne başına analizler, bireysel şakalar, teknik ayrıntılar gibi şeyler ve oyuncuların adları gibi diğer bölümlerde bulunması bilgileri eklemekten kaçınılmalıdır. Aşırı ayrıntılı özetler ansiklopedik değildir ve diğer kaynaklardan kelimesi kelimesine kopyalanan özetler ABD telif hakkı yasasını ihlal etme riskini taşıyabilir. Ayrıca, lisansları Vikipedi kullanımına uyumlu olmadıkça konu özetleri başka bir yerden kopyalanamaz. Vikipedi'nin içerik sorumluluğu reddi ve spoiler hakkındaki yönergesinin, bir bölümün tüm önemli olaylarının, spoiler olarak kabul edilen ayrıntıları sansürlemeden ve sorumluluk reddi veya uyarılar olmadan ana hatlarının belirtilmesi gerektiğini unutmayın.

Konu özetleri ve içeriğinin jeneriği gibi bir programın diğer şeyleri, temel açıklamalar verildiği sürece çalışmaların kendisinden kaynaklandırılabilir. Buna bir istisna olarak, doğrulayabilmek için halka açık olmayan "kayıp" bölümlerde editörlerin ikincil kaynakları kullanması gerekmektedir. Analitik, yorumlayıcı veya değerlendirici olan herhangi bir içerik, ikincil bir kaynakla birlikte belirsiz veya tartışmalı bir olay örgüsünün açıklığa kavuşturulması gerekmedikçe, konu özetinde yer almamalıdır.

Ana dizi maddeleri için, bölüm başına en fazla 200 kelimeden oluşan konu özetleri ideal olarak {{Bölüm tablosu}} kullanılarak bir tabloda sunulmalıdır. Uygunsa, bu maddelerde bölüm tablosu yerine sezon başına en fazla 500 kelimelik bir düzyazı konu özeti içerebilir, ancak bir madde hem bölüm tablosu hem de düzyazı özeti olmamalıdır. Konu özetleri ayrı bir bölüm listesine veya bireysel sezon maddelerine taşınırsa, dizi maddesindeki olay örgüsü özeti, sezon başına yaklaşık 100 kelimeden oluşan basit bir genel bakış veya konu özeti bölümü ile değiştirilmelidir. Bu, maddede oldukça uzun konu bölümleri olan uzun soluklu dizilere yol açabilir, bunların kesilmesi tavsiye edilir. Bireysel sezon maddeleri, bölüm başına en fazla 200 kelime olan bölüm tabloları veya 500 kelimeden fazla olmayan düzyazı özeti kullanmalıdır, her ikisini birden kullanılmamalıdır. Bireysel bölüm maddeleri, 400 kelimeden fazla olmayan düzyazı konu özetine sahip olmalıdır.

Talk showlar, yarışma programları, haber programları veya realite şovları gibi kurgu olmayan diziler için, bir "konu özeti" programın formatının veya oyun kurallarının bulunduğu bir bölüm olarak yorumlanabilir. Bu gibi durumlarda, bu bölümün başlığı uygun şekilde "Format" veya "Oynanış" olarak değiştirilebilir. Bu, haber programları veya talk show gibi şovlar için muhtemelen yeterli olacaktır, fakat bazı senaryosuz gerçeklik dizileri, senaryolu dizilerle benzer özetler gerektirebilir; bu durumda, yukarıdaki paragrafta belirtilen yönergelerin izlenmeleri gerekir.

Oyuncu kadrosu ve karakter bilgisi[kaynağı değiştir]

Oyuncu kadrosu ve karakterler hakkındaki bilgiler aşağıdaki iki yoldan biriyle sunulmalıdır:

  • Oyuncu listesi: "Oyuncular" ya da "Oyuncular ve karakterler" şeklinde belirtilmiş bölümlerde; oyuncu kadrosundaki oyuncunun adını, dikkat çekici rol veya rollerini ve ardından karakter hakkında kısa bir özet yazın.
  • Karakter listesi: "Karakterler" ya da "Karakter listesi" şeklinde belirtilmiş bölümlerde; dikkat çekici karakteri canlandıran kişinin adını ve ardından karakter hakkında kısa bir özet yazın.

Eğik yazı kılavuzundan da görülebileceği üzere, aktörler ve roller eğik veya kalın harflerle yazılmamalıdır. Listeleme yaparken biçim düzenini koruyun. MediaWiki satır atlamaları (enter) sorun yarattığından dolayı bunları içeremez. Bu durumlarda <br /> etiketi veya {{Kır}} şablonu kullanılabilir. Yapılan listelemenin düzeni tutarlı olmalıdır. Örnekler:

Bazı durumlarda; örneğin: az oyunculu, senaryosuz veya oyuncuları sürekli değişen programlarda, oyuncu listesinin düzyazı şeklinde yazılması daha uygun olur. Kendine has (ör. "Sunucular") uygun bölümler veya "Yapımcılar" (ör. Beyaz Show) gibi alt bölümlerde de sunulabilir. Bir dizinin bölümlerindeki karakter listelerinde bir oyuncu birden fazla karaktere bürünüyorsa, gereksiz tekrarlardan veya listelemelerden kaçınmak için, listelemelerde mümkün olduğunca tekil yöntem kullanılması sağlıklı olur.

Liste oluşturulurken kayda değerlik kriterleri göz önünde bulundurulmalıdır: her kurgusal karakterin listelenmesi gerekmediği gibi, her karakter için de ayrı madde açılması gerekmemektedir (orta seviyedeki televizyon dizilerindeki karakterlerin kendilerine ait maddesi olması gerekmez). Oyuncu listesinin "Ana" ve "Yardımcı oyuncular/değişenler/sürekliliği olanlar/misafir oyuncular" gibi ikiye ayrılması uygun olabilir. Eğer programın misafir veya değişken listesi gereğinden uzunsa, ayrı bir liste yapılması ve karakter alt başlığı oluşturulması daha uygun olabilir.

Oyuncu listesi orijinal yayın listesinin sıralamasıyla aynı olmalı ve yeni karakterler listenin altına eklenmelidir.[n 1] Maddeler programın geçmişine tam hakim olmalıdır, buna diziden ayrılmasına rağmen listede kalmaya devam eden oyuncular da dahildir. Şu kısım dikkatlerden kaçmamalıdır, "Ana" oyuncular programın yapımcıları tarafından belirlenir (popülarite, oyun süresi, veya bölüm sayısına göre değil) ve genel olarak kadro listesi her seferinde misafir oyuncular veya bölümde görünüş sırasına göre olmayabilir. Bu yüzden kadro listesi, görünülen ilk bölümde geçtiği şekilde sıralanmalıdır. Oyuncu listesi, oyuncunun hangi bölümlerde göründüğünü gösteren bölüm sayısını içermemelidir, ör. (6 bölüm) veya (bölüm 1-6). Eğer aktör, gerçek hayattaki durumlar sebebiyle bölüm kaçırırsa veya oynaması için hasta olması gibi sebepler oluşursa, bu bilgi "Yapım" bölümüne güvenilir kaynaklarla birlikte not olarak eklenebilir. Yeni kadro listesi bilgisi açıklanırsa, bunlar listenin en altına pozisyonları yeniden düzenlenmiş şekilde veya eğer uygunsa yukarıda belirtilen yöntemle düzenlenebilir.

Bir oyuncu veya karakterin iki veya daha fazla ardışık bölümde yer almasından karakterin mutlaka "tekrar eden" bir rolü olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Bir oyuncu veya karakter, gösteri boyunca konunun içerisinde olmak yerine, birkaç bölümde konuk oyuncu olmuş olabilir. Güvenilir kaynaklar, tekrar eden roller ve konuk rolleri arasında yeterince ayrım yapamıyorsa, oyuncuların durumu fikir birliğiyle belirlenmelidir.

Tüm oyuncu isimleri, kendilerine atıfta bulunulduğu şekilde veya güvenilir kaynak tarafından sağlanmış yaygın adla anılmalıdır. Senaryosuz şovlardaki oyuncu kadrosuna yalnızca sahne adı veya yalnızca ilk adla atıfta bulunulan oyuncularda bu isim bölüm açıklamasında yazılmalı, tam adı ise (eğer varsa) oyuncu listesinde belirtilmelidir. Gerçek hayat bilgilerinin ele alındığı sonraki bölümlerde ise soyadları kullanılmalıdır. (Örnek; Beyazıt Öztürk, bölüm açıklamalarında Beyaz olarak yazılabilir, ancak oyuncu listesinde tam adı olan Beyazıt Öztürk kullanılmalıdır. Bir diğer örnek ise Cüneyt Arkın'dır. Kendisine atıfta bulunulan isim ve bölüm açıklamalarında Cüneyt Arkın yazılabilir, ancak gerçek hayat bilgileri kısmında Fahrettin Cüreklibatır, tekrar eden kullanımlarda sadece soyadı olan Cüreklibatır kullanılmalıdır.)

Oyuncu tabloları, (The Killing § Karakterler maddesinde de olduğu gibi) çoğul sezonlu programlarda oyuncu katılımlarını görsel olarak sunma amaçlı kullanılabilir. Ancak üç sezondan az veya oyuncu kadrosu çok fazla değişikliğe uğramayan programlarda kullanılmamalıdır. Tabloya oyunculardan en az bir sezon boyunca ana kadroda olanlar dahil edilmelidir. Eğer programda oyuncu kadrosu için madde ayrılmışsa, tablo sadece o maddede veya ana maddede olmalıdır, her ikisinde birden olmamalıdır. Sürekli görünen oyuncu kadrosu veya karakterler ayrı bir tabloda listelenebilir, ancak ana televizyon dizisinin maddesine dahil edilmemelidir.

Bu bölüme kurgusal olayların aktarıldığı kısım olarak değil, karakterlerin ve aktörlerin gerçek yaşamlarından kesitlerinin (bunlara karakterin oluşumundaki ve gelişmesindeki aşamalar da dahil olabilir ancak bunlarla sınırlı değildir) aktarıldığı bölüm olarak odaklanılmalıdır. Amaç, IMDb tarzı eğlence websitelerinde bulunan bilgileri tekrar etmek değil, karakterlerin yapım bilgileri üzerinden harmanlanmış gerçek hayat bilgilerini aktarmaktır.

Yarışmacı durumu tabloları[kaynağı değiştir]

Elemeli reality tarzı televizyon programlarının maddelerinde, yarışmacıların ilerleme durumları bir tablo halinde gösterilmelidir. Ancak tablonun yer almamasını gerektirecek bazı durumlar olabilir. Ayrıca tablolar erişilebilirlik şartlarını da sağlamalıdır. Genellikle tabloların varlığı (ya da yokluğu) belirli bir program dahilinde tutarlı olmalıdır. Bu tablolar yazıyı tamamlayıcı ve geliştirici bir etkiye sahiptir. Vandalizmin varlığı tek başına tabloları bir maddeden çıkarmak için yeterli bir neden değildir.

Arka plan ve yapım[kaynağı değiştir]

Hem ana madde, sezon hem de bölüm maddesi için, bu bölüm aşağıdaki kısımları içerebilir:

  • Gelişim: Bu bölüm, bir dizinin, sezonun veya bölümün gelişimini, örneğin yaratılmasına yol açan şeyleri, projenin arkasındaki yapım varlıklarını ve formatı (bir yarışma programı veya gerçeklik dizisi gibi) kapsayabilir.
  • Kadro: Bu bölüm oyuncularla ve dizi ya da bölümle ilgili kişilerle anlaşılma sürecini kapsayabilir.
  • Yazım: Bu bölüm kayda değer yazarları ve herhangi bir temanın geliştirilmesi aşamasını içerebilir.
  • Yapım tasarısı: Bu bölüm, set tasarımı veya bir seti veya sahneyi oluşturan özel özellikler veya kostümler, makyaj ve pratik efektler veya başlık sekansları gibi diğer tasarım öğeleri hakkında bilgileri vurgulayabilir.
  • Çekimler: Bu bölüm; konum, tek kamera - çoklu kamera formatları, kullanılan ekipman ve çekim tarihleri gibi çekimle ilgili konuları kapsayabilir.
  • Görsel efektler: Bu bölüm bir programın görsel efektleriyle ilgili şahısları ya da şirketleri ve gösterideki efektlerin nasıl geliştirildiğini ve kullanıldığını kapsayabilir.
  • Müzik: Bu bölüm, ilgili bestecileri ve herhangi bir notanın veya temanın nasıl geliştirildiğini ve kaydedildiğini içerebilir. Kayıt ya da derleme amacıyla {{Albüm bilgi kutusu}} şablonu kullanılabilir ancak albüm kapak fotoğrafları pek tercih edilmez. Albüm kapaklarının genellikle bir dizi, sezon veya bölüm için posterlere ve diğer materyallere görsel olarak benzer olduğu göz önüne alındığında, albüm için kapak resimlerinin olması gereksiz kabul edilir. Bir albüm tek başına madde olabilecek kadar kayda değer ise[n 2] bu madde oluşturulmalı ve yeni maddede albüm kapak resmiyle birlikte bilgi kutusu yer almalıdır. Kayıttaki şarkılar tanıtılabilir ve metinde düz yazı olarak yer alabilir, veyahut {{Şarkı listesi}} şablonuyla kullanılabilir.
  • İptali ve geleceği: Bu bölüm programın iptali ya da geleceği ile ilgili planları hakkında detaylara yer verebilir.

Bu bölüm uygun içeriğe yer verilmesi ve yazılan maddenin türüne uygun olması için yapılandırılmalıdır. Bütün televizyon programları bu parçaların hepsi hakkında bilgi içermeyebilir. Örneğin, her konu hakkında yeterli öğe mevcut ise bu bölüm yukarıdaki parçalara göre alt başlıklara ayrılabilir. Veyahut bazı öğelerin birlikte kullanılması daha faydalı olabilir (ör. "Yazım ve gelişim", "Çekim ve görsel efektler" bölümleri).

Bu bölüm, ilgili yapım hakkında gelişigüzel bilgilerin toplandığı bir yer değildir ancak içerdiği şeylerle ilgili içerik sağlar. Örneğin, yalnızca ekip üyelerini, film yerlerini veya etkinlik tarihlerini listelememeli (örneğin, David Nutter ortak yapımcıydı), bunun yerine bağlamla alakalı olmalıdır (örneğin, John ve James Smith, Susan Doe'nin dizinin sekizinci sezonu için görevi devralmasının ardından 2007'de baş yapımcı görevlerini bıraktı. Doe da bir sezon sonra ağ için yeni bir şov yapmak için ayrılacaktı.).

Tema[kaynağı değiştir]

Tema, bir televizyon programının unsurlarında (konu, diyalog, fotoğraf ve ses gibi) bulunup hayat, toplum ve insan doğası hakkında bir duruş belirten veya mesaj ileten birleştirici veya baskın nitelikli fikir ve motiflerdir. Çoğu tema, yapımcının, yazarın veya yönetmenin bilinçli olarak işleyip işlemediğine bakılmaksızın, açıkça belirtilmek yerine ima edilir. Bir maddenin değeri ve gerçek dünya bağlamı, programın temasının – iyi kaynaklandırılmış ve kişisel çıkarımlardan kaçınmak için atıflandırılmış şekilde – işlenmesiyle artacağından maddede temanın ele alınması teşvik edilir. Bilgilerin "Yapım" ya da "Eleştiri" bölümlerine eklenmesi daha uygunsa ayrı bir bölüm açmaya gerek yoktur. Bu bilgiler, tek bir bölüm maddesinden ziyade bir dizi veya sezon maddesi için daha geçerlidir, ancak mevcutsa bölüm maddelerinde de bu tür bilgiler bulunabilir.

Yayın[kaynağı değiştir]

"Yayın" başlığı aşağıdaki alt başlıklardan ikisi ya da daha fazlasına dair bilgi içeriyorsa eklenebilir. Bunlardan yalnızca biri kullanılabiliyorsa, tek bir alt başlık olmaması için "Yayın" başlığının altında herhangi bir alt başlık kullanmayın. "[Dizi] [Platform]'da [Tarih 1] ve [Tarih 2] arasında yayınlandı." gibi tek bir cümleyle açıklanabilecek bir bilgi varsa bu durumda bu başlığı oluşturmamak ve bu bilgiyi önceki başlıkta vermek daha uygun olabilir.

Yayınlanma[kaynağı değiştir]

Bu alt başlık dizi ya da sezonun yayınlanması ile ilgili bilgiler içermelidir. Bunlar; yapımın, çekildiği ülkedeki asıl yayınlandığı platform ya da yayın servisi (ör. Doctor Who gibi İngiliz dizileri için İngiliz platformu ya da Sherlock gibi İngiliz-Amerikan ortak yapımları için ortak platformlar), yayınlanma sürecindeki platform değişiklikleri -mesela Futurama-, başlangıç ve bitiş tarihleri ve eleştirel yorumların varlığı halinde görüntü ve ses formatları gibi teknik veriler olabilir. Günler ya da zaman aralıkları tek başlarına kayda değer değillerdir, ancak yayınlanma sürecinde değişiklikler yaşanan dizilerde her sezon için bunlarla ilgili bilgiler vermek de yararlı olabilir. Eğer bütün bölümler aynı anda bir yayın platformunda (ör. Netflix, Hulu, Vudu, Amazon Prime) yayınlanıyorsa, o halde bu başlığı "Yayınlanma" yerine "Yayın" olarak adlandırmak daha uygun olabilir. Yayın sendikasyonu anlaşmaları da verilebilir.

Vikipedi televizyon rehberi olmadığı için, yapımın çekildiği ülkeden farklı ülkelerde yayınlanan bir dizinin yayınlandığı her platformun gelişigüzel bir listesine yer vermeyin. Bunun yerine, kullanıcılar, eğer güvenilir kaynaklar mevcut ise kayda değer yabancı yayınları eklemeye teşvik edilir. Bunlar; öncelikle Türkiye ve diğer Türkçe konuşan ülkelerdeki yayınlar, final bölümünün önce yurt dışında yayınlandığı bazı özel durumlar, yaygın bir dağıtım ağı anlaşması -mesela Netflix'in Riverdale'in uluslararası haklarını satın alması gibi- olabilir. Türkçe yayınlar için diğer ülkelerde güvenilir kaynaklar mevcut ise, bunların kayda değer olup olmadığı tartışma sayfasında yapılacak bir tartışma ile karara bağlanabilir.

Ev sürümü ve yayın platformları[kaynağı değiştir]

Bu alt başlık ev sürümü yayınları (VHS, DVD, Blu-ray vb, düz yazı olarak yazılır) hakkındaki detaylar için kullanılmalıdır. Ev sürümü içeriğinin özellikleri düz yazı olarak yazılmalı, yalnızca özgün özelliklerine odaklanmalıdır. Her bölümü, yorum pasajları ya da silinen sahneleri ile listelemek tavsiye edilmez, bu tür bilgiler herhangi bir satış satıcısı tarafından kolayca sağlanabilir. Bunun yerine, sezonla ilgili benzersiz bir şeyi tartışan özel kısa metrajlı filmlere odaklanmak uygun olacaktır. Bu bölüm ayrıca ev sürümü ile ilgili incelemelere (ör. özel özellikler, ses ve görüntü kalitesi, fiyat/kalite-miktar, vb.) ve satış bilgilerine yer verebilir.

Bir dizinin ya da sezonun bir yayın servisine (Netflix, Amazon Prime vb.) ya da istek üzerine başka bir servise eklenmesi ya da servisten çıkarılması da ayrıca buraya eklenebilir. Mevcut bilgiler göz önüne alındığında, bu bilgileri her biri için ayrı başlıklara eklemek yerine fiziksel ev sürümü bilgileriyle birleştirmek faydalı olabilir.

Eleştiri[kaynağı değiştir]

Eleştiri bölümü, ödüller, eleştiri, reyting, popüler kültür ve (eğer varsa) dizinin kültürel etkisini içermelidir.

Diziyle ilgili ana madde kullanılan eleştirel yazıların genellikle bütün dizi veya bütün sezon hakkında olanları kullanılmalıdır. Sadece bir bölüm hakkında yapılan eleştiriler genellikle ana madde için fazla detaylı olduğu için yardımcı olmayacaktır. Eleştiri yazıları seçilirken Türkçe kaynakların yanı sıra genellikle dizinin çekildiği ülkenin kaynakları tercih edilmelidir. Eğer reyting verileri kullanılacaksa, bunların resmî verilere dayanması çok önemlidir. Türkiye için TİAK, ABD için Nielsen reytingleri, Kanada için Numeris, Birleşik Krallık için BARB ve Avustralya için OzTAM kullanılabilir. Reytingler, genellikle dizinin ilk yayınlandığı veya menşei ülkenin reytingleri olmalıdır. Eğer başka bir ülkede özellikle yüksek reyting elde etmiş ve bu reyting bilgileri güvenilir kaynaklarla desteklenebilirse, ikinci ve üçüncü ülkelerin reyting verileri de kullanılabilir.

Medya bilgileri[kaynağı değiştir]

Bu bölüm ihtiyaç halinde ayrı bölümler halinde ele alınabilir. Genellikle program için yapılan reklam ve son tüketiciye pazarlama faaliyetleri, programın uyarlamaları (romanlar, çizgi romanlar, video oyunları vb.) ve yan ürünleri bu bölümde ele alınır.

Karakter maddesi yapısı[kaynağı değiştir]

Bir televizyon programındaki tek bir karakterin maddesini oluştururken aşağıdaki bölüm başlıklarının zorunlu olmadığını unutmayın. Bazı kaliteli ve seçkin madde statüsüne sahip kurgusal karakterlerin farklı bölüm başlıkları olabilir. Her madde için en uygun yapıyı bulun. Bu başlıkların kullanılsın ya da kullanılmasın, sunulan bilgilerin gerçek dünya bağlamına sahip bir madde içeriği oluşturması önemlidir.

Bilgi kutuları[kaynağı değiştir]

Genel kurgusal karakter bilgi kutusu için buraya tıklayabilirsiniz.

Bilgi kutusunu doldururken işe yarayabilecek bilgiler; yaratıcısı ya da oyuncusu, ilk göründüğü yapım, resmi/fotoğrafı ve bulunduğu evren (evren içi) gibi bilgiler olup içinde bulunduğu bütün kurgusal düzen bağlamında anlaşılması için gereklidir. Gerekli olan bilgiler çalışmanın yapısına göre değişir. Bir hikayede veya dizide farklı noktalarda gerçeklerin değiştiği durumlarda, eklenecek uygun evren içi bilgi olmayabilir. Buna karşılık, ortalama bir okuyucu Yamaç Koçovalı'nın bütün ailesini bilmiyor olabilir, bu yüzden hepsini listelemek gerekli olmayabilir. Ama yine de, ortalama okuyucu İdris Koçovalı'nın kim olduğunu biliyordur, bu yüzden onu Yamaç'ın babası olarak listeye dahil etmek karakterin anlaşılması için gerekli olabilir.

Aynı şey okuyucu için oldukça açık olan bilgiler için de söylenebilir. Bilgi kutusundaki görsel siyahi bir kadını gösteriyorsa, karakterin ırkı ve cinsiyetini listeye eklemek gereksiz olacaktır. Fakat bu durum, karakterin göründüğü şovun kadın gibi görünen ama gerçekte erkek olan karakterler içermesi durumda geçerli değildir. Bu yüzden, karakterin görseli siyahi bir kadın, ancak karakterin cinsiyeti "erkek" ise, bu bilgiyi bilgi kutusuna eklemek gerekir. Bu türden bir bilgi için kaynak gösterdiğinizden emin olun.

İlk paragraflar[kaynağı değiştir]

Her maddede olduğu gibi, ilk paragraf karakter hakkındaki temel bilgileri içermelidir. Karakteri yaratan kişi, ilk görünüşü, (mümkünse) karakteri canlandıran kişi, genel olarak karakterin nerelerde göründüğü (özel bölüm bilgisi vermeden). Takip eden paragraflar karakterle ilgili genelleştirilmiş bilgilerle doldurulmalıdır. Karakteristik özellikleri, popüler kültüre etkisi ve karakterin önemini özetleyen her şey.

Bir ilk paragraf örneği aşağıdaki gibidir:

Behzat Ç., yazar Emrah Serbes tarafından oluşturulan bir hayali karakterdir. İlk olarak yazarın 2006 tarihli Her Temas İz Bırakır romanında görülen karakter, ardından yazarın 2008 yılında yayımlanan Son Hafriyat romanında yer almıştır.

Behzat Ç., bununla birlikte yazarın Her Temas İz Bırakır romanından uyarlanan aynı isimli televizyon dizisinde de yer almıştır. Erdal Beşikçioğlu tarafından canlandırılan Behzat Ç., dizinin yayında olduğu dönemde vizyona giren, Emrah Serbes'in Son Hafriyat romanından uyarlanan Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm filminde de yer almıştır. Dizinin final yapmasının ardından vizyona giren Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminde de yer alan karakter, son olarak BluTV'de yayınlanan Behzat Ç. dizisinin dördüncü sezonu olmuştur.

Dizinin popülerlik kazanması nedeniyle İstanbul dışında çekimleri yapılan dizilere ilgi artmıştır. Bu nedenle İzmir'de İzmir Çetesi, Bursa'da Sırat dizileri yayına girmiştir.

Görseller[kaynağı değiştir]

Her maddede olduğu gibi, kurgusal karakterler için kullanılacak görsellerde de serbest lisanslı olmayan görseller Vikipedi'nin adil kullanım politikalarına uyumlu olmalıdır. Kurgusal karakter bilgi kutusu için görsel ararken en iyisi söz konusu karakteri en iyi temsil eden görselleri aramaktır. Bazı durumlarda bu görsel, karakteri daha aydınlık gösteren tanıtıcı görseller olabilir. Maddenin içindeki görseller, karakter için konsept tasarımlardan, sahne arkası görsellerinden ve görselin yanında eleştirel yorumu da olan ve ne söylendiğini daha iyi anlamak için bir görsel gerektiren diğer görsellerden oluşabilir.

"YAPIM"daki rolü[kaynağı değiştir]

Bu bölüm karakterlerin takip eden bölümlerdeki, diğer yapımlardaki ya da medyadaki görünümlerini kronolojik sırayla aktarmalıdır. Eğer karakter yalnızca bir yapımda görünmüş ve başka bir medya ortamında görünmemişse, o halde bu bölümün başlığı yukarıda anlatılan şeyler veya benzer bir şey (ör. Karakter hikaye akışı) olabilir. Eğer karakter ilgili televizyon dışında farklı mecralarda da görünmüşse (mesela bir çizgi romanda ya da film uyarlamasında) o zaman bölümü "Görünüşleri" olarak adlandırmak ve bölümü kendi içinde parçalara ayırmak (ör. "Televizyon", "Film", "Edebiyat" vb.). Başlığın başlığı ne olursa olsun, bu bölüm bir karakterin biyografisi değildir ve karakterin her hareketinin ayrıntılı bir kaydını içermemelidir, çünkü bu tamamen evren içi bilgilere ayrılmış aşırı uzun bir bölüm oluşturabilir. Bu, bir bölüm maddesinin olay örgüsü bölümüne benzer olarak düşünülebilir. Bilgiler kısa ve öz olmalıdır. Bunun yerine, karakterle meydana gelen önemli olayları özetlemeye çalışın. Bu bölümün başlığı için "Biyografi" kullanmaktan kaçının, çünkü bölümün karakterin başına gelen her şeyi detaylandırması gerektiğini ima edebilir.

Uzun süredir devam eden karakter gelişiminin olduğu drama yapımları için, bir karakterin gelişimini tek tek sezonlara göre ayırmak mantıklıdır, ancak bölüm başına bir döküm kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, gerçek yapımın önemli olaylarıyla bağlantılı olarak, birden fazla bölümde karakterin başına gelen önemli, bütünsel olayları düşünün. İçeriğin doğrulanabilirliğini bölüm başlıklarını madde içerisinde ya da bölüm kaynağı şablonuyla sağlamak da yine iyi bir fikirdir. Sit-com gibi bölümler arasında devamlılığın çok az olduğu veya hiç olmadığı diğer yapımlarda, karakterler hakkında yazılacaklar bütün programın perspektifinden yazılmalıdır.

Konsept ve oluşturulma[kaynağı değiştir]

Bir bölüm maddesinin yapım bölümüne benzer şekilde, bu bölüm de karakterin ilk olarak nasıl görüldüğü, karakterin oluşumuna yardımcı olan fikirlerin ne olduğu ve yaratıcı ekibin bu rol için oyuncuyu nasıl belirlediği hususlarında bilgi içermelidir. Oyuncuyu tasvir eden aktör makyaj yapıyor ya da vücut protezi kullanıyorsa, karaktere kendi özel görünümünü kazandıran çalışmaları burada detaylandırılabilir.

Niteleme (Karakterleştirme)[kaynağı değiştir]

Burada karakterin kişiliği, güdüsü ve eylemlerinin yorumlanması hakkında bilgiler verilmelidir. Karakteri anlamak için gerekliyse fiziksel görünümlerinin bir açıklamasını ekleyebilirsiniz. (fiziksel görünümlerini yaratmaya giden çalışmayı tanımlamakla aynı şey değildir). Her karakterin fiziksel görünümü dikkate değer değildir, bu yüzden iyi karar verin. Bu bölümle ilgili bilgiler, yaratıcı ekipten, karakteri veya şovu analiz eden bilimsel dergilerden ya da televizyon eleştirmenleri gibi ikincil kaynaklardan gelmelidir.

Tepkiler[kaynağı değiştir]

Bir karakterin aldığı tepkiler her zaman bulunmayabilir ya da tepkilerin başka bir bölümde yer alması daha iyi olabilir. Bu genel olarak, karaktere verilen eleştiriler tepkilerin -"Karakterleştirme" bölümünde bulunabilecekler gibi karakterin bir analizinin zorunlu olarak bulunduğu- bulunacağı yer olacaktır. Bir karakter, kötü senaryo yazımı veya kötü oyunculuk nedeniyle gösteriye engel olarak kabul edilebilir. Öte yandan karakter, tam tersi nedenlerle dizi için önemli sayılabilir. Karakterin dizi boyunca nasıl ilerlediği veya nasıl tasvir edildiğine dair bilgiler de dikkate alınması gereken önemli hususlar olacaktır.

Popüler kültür etkisi[kaynağı değiştir]

Bazı televizyon karakterleri diğer televizyon programları veya filmlerde karakterleri etkilemiş olabilir. Örneğin: Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pazen pijama yeniden moda oldu.[1] Lost'un hikâyesindeki unsurlara Veronica Mars, Will & Grace, Curb Your Enthusiasm ve The Office gibi dizilerde göndermeler yapıldı. World of Warcraft'ta, Sholazar Basin'deki bir adada, 5, 9, 16, 17, 24 ve 43 numaralarının yazıldığı (her numara Lost'takinden bir fazladır) bir ambar yer almaktadır.

"... listesi" yapısı[kaynağı değiştir]

Genel olarak liste yapısı esnek olmalı ve dizi ya da karakter listelerinin benzersiz veya istisnai yönlerine duyarlı olmalıdır, ancak çoğu durum için aşağıdaki yönergeler izlenebilir.

Görseller[kaynağı değiştir]

Tek bir temsili görsel, liste maddesinin en üstüne, sağa hizalı olarak ve uygun bir başlık ile yerleştirilmelidir. Görsel yüklemesinde, Vikipedi politikalarına uygun şekilde adil kullanım gerekçesi içeren görseller yüklenmelidir. Ayrıca bu görsel; bölüm listesine uygun olarak, dizinin ekranlardaki adı veya dizi adının yazı tipi logosu olmalıdır. Karakter listeleri için ise, eğer oyuncunun genel görünümü ile ilgili özel olarak yorumlama veya betimleme gerekmiyorsa, her bir oyuncuya ait konacak resimler genel olarak bulunamayacağı veya uygun olamayabileceğinden dolayı; tüm oyuncu kadrosunu veya dizi oyuncularının çoğunu gösteren bir görselin maddenin başında olması daha kullanışlıdır. Eğer karakter bazlı resimler içerilecekse; görselin yanı sıra görselin açıklamasının kaynağı da belirtilmelidir. Örneğin görselin küçük resminde, hem görselle ilgili açıklama hem de görsel açıklamasının kaynağı eklenmelidir. Ayrıca, bir liste maddesinde birden fazla açık lisansa sahip olmayan görsel kullanılmamalıdır.

Giriş bölümü[kaynağı değiştir]

Dizi bölümü maddelerinin giriş bölümleri genellikle (i) bölüm, (ii) bölümdeki olay, (iii) senarist, (iv) yönetmen, (v) yayın tarihi, (vi) reyting, (vii) eleştirmen yorumları, (viii) diğer bilgi (örneğin ödüller) ve (ix) kurgudaki yeri içerir.

Dizi bölüm maddelerinin giriş bölüm örnekleri için "Greatest Hits", "Live Together, Die Alone", "Bart Gets an F", "The Pilot (Friends)" ve "Pilot (House)"'a bakılabilir.

Örnek:

"Greatest Hits", Lost dizisinin üçüncü sezonunun yirmi birinci (i); dizinin toplamda yetmişinci bölümüdür. Bölüm, yardımcı-yönetici yapımcı Edward Kitsis ile Adam Horowitz tarafından yazılırken (iii) Stephen Williams tarafından yönetildi (iv). 16 Mayıs 2007 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında; Kanada'da CTV'de yayımlandı (v).[2] Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 milyon kişi tarafından izlenilen (vi) bölüm hakkında eleştirmenler tarafından (vii) olumlu eleştiriler yapıldı. Lost'un editörleri bu bölümle Golden Reel Ödülleri'ne aday gösterildi (viii). Bölümdeki olaylar Oceanic uçağının yaptığı kazadan sonraki doksan ikinci gün olan 22 Aralık 2004 tarihinde geçmektedir (ix). Bir grup kazazede, kamplarına gizlice baskın yapacak olan Diğerleri grubuna karşı hazırlık yaparken diğer kazazedeler ise yakınlardaki şilep ile iletişime geçmek için çalışmaktadırlar (ii). Charlie Pace (canlandıran Dominic Monaghan), flashbackler ile gösterilen hayatının en iyi beş anını sayar ve Desmond Hume (Henry Ian Cusick) tarafından görülen önsezilerin gerçekleşmesini bekler.[3]

Bölüm listesi[kaynağı değiştir]

Kırmızı Oda bölümleri listesinde görüldüğü gibi, genellikle bölüm listesi örneği, (i) bölüm sırası, (ii) bölüm başlığı, (iii) bölüm yönetmeni, (iv) bölüm senaristi, (v) yayın tarihi ve (vi) reyting/reyting sırası içermelidir. İsteğe göre 100-200 kelimelik bir özet eklenebilir.

Bölüm listesi örneği[kaynağı değiştir]

Bölüm Başlık Yönetmen Senarist Yayın tarihi Reyting ve Reyting Sırası
(Total-AB-ABC1)
1"Dönme Dolap"Cem KarcıBanu Kiremitçi Bozkurt4 Eylül 2020 (2020-09-04)4.25 / 6.10 / 5.85
(3. / 1. / 1.)
2"Rüzgar Gülü"Cem KarcıBanu Kiremitçi Bozkurt11 Eylül 2020 (2020-09-11)6.31 / 7.09 / 8.37
(1. / 1. / 1.)

Genel bakış[kaynağı değiştir]

Genel bakış tablosu, genellikle 2 veya daha fazla sezon içeren diziler için kullanılışlı olacaktır.

Örnek:

The Real Housewives of Beverly Hills bölümleri listesi

The Real Housewives of Beverly Hills 1. sezon bölümleri

genel

sezon
Bölüm adıYayın tarihiABD seyircisi
(milyon)
11"Life, Liberty and the Pursuit of Wealthiness"14 Ekim 2010 (2010-10-14)1.53[4]
22"Chocolate Louboutins"21 Ekim 2010 (2010-10-21)1.42[5]
33"Plenty of Baggage"28 Ekim 2010 (2010-10-28)1.23[6]
44"It's My Party and I'll Spend If I Want To"4 Kasım 2010 (2010-11-04)1.87[7]
55"I Would Never Say That"11 Kasım 2010 (2010-11-11)1.75[8]
66"The Art of War"18 Kasım 2010 (2010-11-18)1.82[9]
77"My Mansion Is Bigger Than Your Mansion"2 Aralık 2010 (2010-12-02)2.02[10]
The Real Housewives of Beverly Hills 2. sezon bölümleri

genel

sezon
Bölüm adıYayın tarihiABD seyircisi
(milyon)
3518"A Day Late, An Apology Short"9 Ocak 2012 (2012-01-09)2.50[11]
3619"Night of a Thousand Surprises"16 Ocak 2012 (2012-01-16)2.76[12]
3720"The Real Wedding of Beverly Hills"23 Ocak 2012 (2012-01-23)3.02[13]
  • Eğer televizyon programı için izleme verilerini destekleyen yeterli güvenilir kaynağa sahipse, genel bakış şu şekilde daha detaylı olabilir:
Sezon Yayın tarihi (ET) # Bölüm Premiered Ended Yıl Sıra Ortalama seyirci
(milyon kişi)
Tarih İlk bölüm
Seyirci
(milyon kişi)
Tarih Son bölüm
Seyirci
(milyon kişi)
1
Çarşamba 22.00
22
21 Eylül 2011
10.02[14]
23 Mayıs 2012
7.85[15] 2011–12 #56 8.72[16]
2
Pazar 21.00
22
30 Eylül 2012
9.74[17]
12 Mayıs 2013
6.12[18] 2012–13 #32 8.87[19]
3
Pazar 21.00 (1–13)
Pazar 22.00 (14–22)
22
29 Eylül 2013
8.11[20]
11 Mayıs 2014
4.87[21] 2013–14 #39 8.44[22]
4
Pazar 22.00
23[23]
28 Eylül 2014
5.14[24]
10 Mayıs 2015
4.80[25] 2014–15 #83 6.74[26]
  • Eğer bir dizi yeni bir sezonda başka bir kanalda yayınlanıyorsa, her sezon için dizinin yayınlandığı kanal bilgisinin eklenmesinin yararı olacaktır.

Örnek: Reba, 1-5. sezon The WB'de, 6. sezon The CW'de yayınlanmıştır.

Sezon Bölüm Yayın tarihi
İlk yayın Son yayın Kanal
1 22 5 Ekim 2001 10 Mayıs 2002 The WB
2 25 20 Eylül 2002 9 Mayıs 2003
3 23 12 Eylül 2003 14 Mayıs 2004
4 22 17 Eylül 2004 20 Mayıs 2005
5 22 16 Eylül 2005 5 Mayıs 2006
6 13 19 Kasım 2006 18 Şubat 2007 The CW
Çeşitli[kaynağı değiştir]
  • Genel bakış tablolarına DVD yayın tarihi bilgisi eklenmelidir. Genellikle DVD yayın tarihleri, diziyi anlamak için önemli değildir.

Bir dizi için birden fazla madde açılması[kaynağı değiştir]

80'den fazla bölüme sahip olan ve Vikipedi'de olay örgüsü detaylandırılmış diziler için her sezon için ayrı madde açmak gerekebilir.

Eğer her sezon için ayrı madde açılmışsa, ana maddede {{ana}} şablonu kullanılarak, sezon maddesi listelenebilir.

Örnek: Lost

24 bölümden oluşan ilk sezon, 22 Eylül 2004'te Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 20.00'da gösterildi. Oceanic Havayolları'nın 815 sefer sayılı uçağının gizemli bir adaya düşmesiyle adada mahsur kalan kazazedeler, hayatta kalma mücadelesi verir ve Jack'in önderliğinde birleşirler. Yaşamları, kutup ayıları, ormanın içinde dolaşan görünmeyen bir yaratık ile Diğerleri diye bilinen adanın kötü niyetli sakinleri gibi gizemli varlıklar tarafından tehdit altındadır. Diğerleri ilk başta Ethan'ın Claire ve Charlie'yi kaçırmasıyla ortaya çıkar. Ethan, diğerlerinden biridir. Ancak Charlie tarafından öldürülür. Adaya 16 yıl önce gemi kazası sonucu gelen Daniele Rousseau adında Fransız bir kadına rastlarlar ve yerin altına gömülü gizemli bir metal kapak bulurlar. Bazı kazazedeler ise yaptıkları sal ile adadan ayrılmaya çalışır. Sezon Finalinde Jack ve John Locke, Black Rock adındaki eski bir korsan gemisinden dinamitler alıp kapağı patlatırlar ve diğerleri saldaki kazazedelere saldırıp Michael'in oğlu Walter'ı kaçırırlar.

24 bölümden oluşan 2. sezon, Birleşik Devletler'de ve Kanada'da 21 Eylül 2005'te yayınlanmaya başlandı ve çarşamba akşamları saat 21.00'da gösterildi. Kazadan sonraki 45 günden itibaren meydana gelen olaylar, sezonun konusu oldu. Hikayenin çoğu kazazedeler ile Diğerleri arasındaki uyuşmazlıklardan oluştu ve çoğu bölümün teması, bilim ile inanç arasındaki çatışma oldu. Dizide, bazı gizemler aydınlanırken yeni sorular oluştu. Uçak kuyruğundaki kazazedeler ile adada önceden bulunan bazı karakterler diziye dahil oldu. Mr. Eko, Ana Lucia ve Bernard ana karakterler arasına katılmıştır. 1. sezon finalinde kapak patlatıldığında Desmond diye biriyle tanışmışlardı. Ayrıca uçağın kuyruk kısmındaki kazazedelerle uçağın gövde kısmındaki kazazedeler birleşip diğerleri ile savaşırlar. Sezon boyunca, ada mitolojisi ile kazazedelerin geçmişleri önceki sezona oranla daha çok açığa çıktı. Yerin altına gömülü olan ambar bulundu ve Dharma Girişimi ile onun parasal kaynağını sağlayan Hanso Foundation ortaya çıktı. Diğerleri'nin gizemi çözülmeye başladı, kazazedelerden Michael arkadaşlarına ihanet etti ve uçağın adaya düşme nedeni ise Desmond'tır. Sezon finalinde Ben Linus, Jack, Kate ve Sawyer'ı kaçırmıştır.

Gelecek ya da duyurusu yapılmış sezonlar[kaynağı değiştir]

Bir dizi yeni sezon onayı aldığında, bu sezon için bölüm tablosu oluşturulabilecek ana dek ilgili sezon için bölüm eklenmez. Ne zaman ve hangi bilgilerin açıklandığına bağlı olarak, dizinin yeni sezonuyla ilgili bilgiler makalenin başına eklenmelidir.

Örnek olarak, Mart 2014'te dördüncü sezon anlaşmasının yapıldığı ancak yayın tarihi henüz açıklanmamış olan Person of Interest'in bölüm listesi için giriş bölümü şöyle olabilir:

Person of Interest ABD'de CBS televizyonu tarafından yayınlanan bilimkurgu, suç, dram, gerilim tarzı televizyon dizisidir. Jonathan Nolan tarafından yaratılmış ve senaryosu yazılmıştır.Türkiye'de 1-2-3 ve 4. Sezon CNBC-e ve e2 'de yayınlanmıştır. Dizinin başrollerinde öldüğü sanılan eski bir FBI ajanı John Reese rolünde Jim Caviezel, gelişmiş bir izleme teknolojisiyle gerçekleşecek büyük suçları henüz gerçekleşmeden önlemeyi hedefleyen gizemli milyarder Harold Finch rolünde Michael Emerson vardır.

13 Mart 2014'te CBS dizinin dördüncü sezonu için onay vermiş[27] daha sonra dizinin 2014 yılında 2014-2015 sezonu içerisinde döneceğini açıklamıştır.[28]

Planlanan prömiyer tarihi duyurulduktan sonra, yukarıdaki paragrafta referans etiketleri arasında yer alan bilgi, planlanan başlangıcı belirtmek için aşağıdaki şekilde değiştirilebilir:

13 Mart 2014'te CBS dizinin dördüncü sezonu için onay vermiş[27] ve dizinin prömiyer tarihini 23 Eylül 2014 olarak duyurmuştur.[29]

Yıl bilgisi sezon bölümüne ancak ilgili bölüm yayınlandıktan sonra eklenebilir. Örneğin ilk bölümü 24 Eylül 2013'te yayınlanmış olan NCIS'in 11. sezonu bölüm listesinde ilk bölüm yayınlanana dek sezon başlığı "11. sezon" olmalı, ilk bölüm 24 Eylül 2013'te yayınlandıktan sonra "11. Sezon (2013)" şeklinde değiştirilmeli ve son olarak 12. bölümü 7 Ocak 2014'te yayınlandıktan sonra "11. Sezon (2013-2014)" ya da "11. Sezon (2013-14)" şeklinde değiştirilmelidir. Bölüm maddelerindeki reyting tabloları yılı değil, sadece sezonu içermelidir (Daha fazlası için bakınız;§ Eleştiri )

Bölümleri içeren tablo hazır olmadan önce sezon için başlık açılmasının mümkün olduğu bazı zamanlar şunlardır: sezon için açılmış ve kayda değerlik yönergelerini karşılayan bir madde mevcutsa, ki bu durumda bölümün başlığının ardından "ana madde" bağlantısıyla başlamak daha uygundur, ya da sezon için ayrı bir madde bulunmamasına karşın giriş bölümüne kolaylıkla eklenemeyecek kadar fazla bilgi mevcutsa. İkinci bir duruma örnek olarak aşağıdaki girdi verilebilir:

Şubat 2014'te CBS CEO'su Les Moonves, CBS'nin Perşembe Gecesi Amerikan Futbolu yayın haklarını alması nedeniyle yeni sezonun ilk yarısının farklı bir gecede yayınlanacağını duyururken sekizinci sezonu da doğrulamış oldu. Dizi, futbol maçları sona erdiğinde son birkaç sezondur düzenlediği Perşembe gününe geri dönecek.[30] Yeni sezon prömiyerinin 22 Eylül 2014 Pazartesi günü yapılması ve 30 Ekim'den itibaren daha önce yayınlandığı Perşembe gününe dönmesi planlanıyor.[29]

Sezonun 30 Temmuz 2014'te yapım aşamasına geçmesi planlanıyordu, ancak başlangıç tarihi, ana kadrodaki beş oyuncunun kontratlarında değişiklik istemesi sebebiyle ertelenebilir. Jim Parsons, Johnny Galecki ve Kaley Cuoco bölüm başına yaklaşık bir milyon dolar ve dizinin tamamlanmasının ardından ek ücret talep ederken Simon Helberg ve Kunal Nayyar diğerlerinden ayrı, ama birlikte pazarlık ediyor.[31]

Kontrat müzakereleri sebebiyle yapım resmi olarak 30 Temmuz'a ertelendi.[32] ve ardından 6 Ağustos'a alındı.[33] 4 Ağustos günü, Parsons, Galecki ve Cuoco, üç yıllığına bölüm başı 1 milyon değer eden yeni anlaşmalarını imzaladılar, anlaşma dördüncü yıla uzatma opsiyonu ve programa ait bazı ek ödemeler de içeriyordu.[34] Takip eden gün Helberg ve Nayyar bölüm başına altı haneli rakamların ortalarına tekabül eden bir ücrete anlaşmaya vardılar. 24 bölümlük sezonu tamamlamak için yapım aşamasının 6 Ağustos'ta başlaması bekleniyordu.[34][35]

Sezonda, Sheldon'ın nerelerde olduğu sezon prömiyerinde ortaya çıkacak, Stuart halen bayan Wolowitz'in bakıcısı olacak, Penny Bernadette'nin ilaç şirketinde satış elemanı olmak için oyuncu olma planlarından vazgeçecek ve bu da onunla Leonard arasında sorunlara yol açacaktı.[36]

DVD ve Blu-ray[kaynağı değiştir]

DVD ve Blu-ray'lerin bölüm listelerine dahil edilmesi editör tercihine bağlıdır.

Bu tür yayınlar, varsa, tüm birincil yayın tarihlerini içeren bir "Ev medyası" bölümünde olmalıdır. Dizi, VHS veya Lazer diskte mevcutsa, bölümü bunun yerine "Ev video yayınları" olarak adlandırın ve VHS yayınlarını DVD ve Blu-ray bilgileriyle birlikte belirtin. Piyasaya sürülme tarihleri DVD ve/veya Blu-ray sürümlerinden farklıysa, tabloya VHS için bir sütun ekleyin. Bu tablonun tasarımı maddenin editörlerine aittir; madde için uygun tasarımları bulmak amacıyla seçkin içerikleri incelemekten çekinmeyin. Lütfen bu bilgilerin kaynaklarını örneğin şirket web sitesi veya DVD, Blu-ray, VHS veya Lazer diskin kendisi gibi alıntı şablonlarını kullanarak belirtin.

Madde boyutu ve bölme[kaynağı değiştir]

Madde içeriğini tek bir ana sayfadan, bölüm listesine, sezon maddesine veya tek bir bölüm maddesine kadar bölme kararını verirken, Vikipedi'nin madde boyutu yönergesi dikkate alınmalıdır. Bu rehbere göre, bir madde 50 kB okunabilir düzyazıya ulaştığında bir bölünme gerçekleşebilir.

Okunabilir düz yazı boyutunu belirlemek için Tercihler → Küçük araçlar → Bilgilendirmeler = Nesir sayacı açıkken sol menüde bulunan "Sayfa boyutu" bağlantısına tıklamak yeterlidir. Okunabilir düzyazı sarı ile işaretlenecek ve boyutla ilgili bilgiler sayfa başından görülebilecektir. Bölüm listesine ilişkin tablo, kodlamasından ötürü işaretlenmez ve de boyuta sayılmaz. Editörlere yardımcı olmak için bir bölüm özeti maksimum 200-300 kelime ve bu da yaklaşık 1kB okunabilir düzyazı sayılabilir.

Sadece bölüm özetleri dikkate alınırsa, bu özetlerin programla ilgili ana sayfadan ayrılabilmesi 50 ile 60 bölüm arasında bir zaman alır. Ancak rehberin kalanındaki adımların uygulanması için ana maddenin içeriği de dikkate alınmalı ve toplam okunabilir düzyazı boyutu belirlenmelidir. Örneğin, 15 bölümden oluşan bir bölüm listesine sahip 15 kB da listelenen okunabilir düzyazıya sahip bir madde, yaklaşık 30 kB okunabilir düzyazı olacaktır. 15 bölümün kaç sezon anlamına geldiğine bakılmaksızın, bu boyut genellikle bölme için uygun değildir. Bölüm tablosu hesaba katılmadan 40 kB okunabilir düzyazısı olan bir madde, 10-15 bölüm sonunda bölmeyi haklı gösterecek kadar büyük olduğundan büyük olasılıkla bölme işlemi gerektirecektir.

Bir ".... bölümleri listesi" maddesinde mevcut olan tek bilgi bölüm özetleri ve reytinglerse sezon maddelerine veya tek tek bölüm maddelerine ayırmadan önce daha büyük bir eşiği aşması beklenebilir, çünkü reytingler okunabilir düzyazı olarak sayılmazlar. Bu durumda listenin 70kB ila 80kB (yaklaşık 70 ila 80 bölüm) civarında bir eşik değeri olacaktır. Bölünen maddeler bir önceki ana maddeden ya da sezon maddesinden basitçe kopyalanmak yerine gerçek hayattan o sezonun ya da bölümün yarattığı etki; sezon ya da bölümün yapım aşamasıyla ilgili bilgiler; bölümle ilgili eleştiriler ve sezonun sadece bir bölümüne özel olmayan yapım bilgileri gibi ek içerikler bulundurmalıdır. Bunun nedeni maddelerin kendi başlarına kayda değer olmalarına ilişkin gerekliliktir. Dolayısıyla bir bölme işlemini çok erken yapmamaya dikkat edin. Yeni oluşturulacak maddeye ilişkin bilgiler ansiklopedik bilgi oluşturmak için çok kısaysa ya da sadece geride bırakılacak olan kısmın basit bir kopyasıysa bölme işlemi için çok erken olabilir.

Lütfen bir bölme işlemini yaparken uygun atıf yapmaya dikkat edin, bu atıf genellikle orijinal ve yeni maddelerin düzenleme özeti aracılığıyla yapılmaktadır.

Karakter listeleme[kaynağı değiştir]

Programlarla ilgili maddelerdeki bireysel karakter bölümlerini mini karakter maddeleriymiş gibi düşünebiliriz, yardım için yukarıdaki biçem yönergelerine bakınız. Karakterin bir listenin parçası olduğu ve kendi maddesi olmadığı göz önüne alındığında, muhtemelen karakter başlığının altında alt bölümlere sahip olmak için bir neden olmayacaktır. Eğer çok fazla gerçek dünya bilgisi varsa, fakat karakteri ayırmak için yeterli değilse, ayırt edici konuları kendi paragraflarına ayırın.

Kaynak gösterme için tercih edilen yöntem, bu bölümde dipnotlar bulunan satır içi atıflardır. (Bkz: Yardım:Dipnotlar ve Vikipedi:Kaynak gösterme.) Nadir durumlarda, "Ayrıca bkz" veya "İleri okuma" bölümü eklemeniz tavsiye edilebilir.

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Resmi Web Sitesi, TV.com veya IMDb profil sayfalarına bağlantılar, maddenin dış bağlantılar bölümünde yer almalıdır. Hayran sitelerinde verilen bağlantılar, ancak o hayran sitesinin webdeki rastgele bir hayran sitesinden daha önemli olduğu belirlenebilirse uygun olabilir. Örneğin, Smallville ve diğer birkaç fantastik bilimkurgu dizisine adanmış bir hayran sitesi olan Kryptonsite'ın web uzmanı Craig Byrne, bölümlerin kamera arkası bilgilerini içerdiği gibi oyuncu kadrosu ve ekiple ayrıntılı röportajları da içeren dört resmi yardımcı kitap yazdı. Bu nedenle, bu bölümde Kryptonsite'a bir bağlantı eklemek uygun kabul edilebilir, ancak birçok program düzinelerce hayran sitesine ilham verdiği ve Vikipedi'nin bir bağlantı deposu olmadığı için editörler dikkatli olmalıdır. Forum ya da blog benzeri sitelere bağlantı verilmemelidir.

İç bağlantılar[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de genellikle diğer maddelere bağlantılar okuyucunun bilgilenmesinde yardımcı olaraktır.

  • "Temel çekim" gibi genel okuyucunun nadiren bileceği kelime ve kavramlar; Tórshavn gibi çok tanınmayan yerler -- madde bağlantılarıyla daha anlaşılır hale getirilebilir.
  • Türkçe konuşan herkesin bildiği kelime ("televizyon"), yer ("İstanbul"), dil ("İngilizce"), meslek ("avukat") ve ay/yıl ("Şubat") maddelerine bağlantı vermek yardımcı olmayacaktır. Eğer, "YYYY'da televizyon"'a bağlantı vermek istiyorsanız, bunu cümlenin içinde yapmak yerine "bkz." kullanarak cümlenin sonuna ekleyebilirsiniz. Örneğin, (bkz. 1938 yapımı Arjantin filmleri)
  • Genellikle bağlantı verilen durumlarda, sadece bir bağlantı kullanılmalıdır. Birden fazla bağlantının yardımcı olacağı durumlar da vardır.

Televizyon maddeleri için standart dolaşım şablonu {{Dolaşım}} şablonudur. Dolaşım şablonu oluşturma yönergeleri için şablonun belgelerine bakabilirsiniz.

Lütfen tüm TV Maddelerini uygun biçimde kategorilendirin. Benzer TV programlarının örneğini bulmayı deneyin. Doğru kategorileri bulmak için başlangıç noktası olarak Kategori:Televizyon programcılığı kategorisini kullanabilirsiniz. TV programları başlangıçta eğer bu ağlar için üretilmediyse ağ kategorilerinden kaçınılmalıdır. Ortak yapımların veya bir programın orijinal çalışması sırasında ağları değiştirdiği zamanlarda (Örneğin:The 4400) bu bir istisna olabilir.

Kaçınılması gerekenler[kaynağı değiştir]

Yaygın alıntı kullanımı[kaynağı değiştir]

Bir maddede alıntıların yaygın kullanımı, telif ihlaline neden olabilir. Telif ihlali yaratmayan durumlarda bile alıntıların Wikiquote'a eklenmesi daha doğru olacaktır.

Dizide kullanılan müzik veya şarkı sözleri[kaynağı değiştir]

Maddede şarkı sözlerine yer vermek, telif ihlaline yol açacaktır. Dizide kullanılan müzik, kendi başına kullanılmamalıdır: Şarkıların neden ve hangi bağlamda kullanıldığına yer verilmelidir.

Teknik sorunlar ve senaryo hataları[kaynağı değiştir]

Güvenilir bir kaynak kullanılmadan dizideki teknik sorunlara ve senaryo hatalarına yer verilmemelidir. Eğer güvenli bir kaynağa dayandırılabiliyorsa, dizideki büyük hatalar, dizinin yapım bölümünde anlatılmalıdır.

Uyarlamadaki farklılıklar[kaynağı değiştir]

Televizyon dizilerinin uyarlama oldukları durumlar olabilir. Örneğin Aşk-ı Memnu dizisi, Halid Ziya Uşaklıgil'in eseri Aşk-ı Memnu (1901)'den uyarlanmıştır. Eğer televizyon maddesinde uyarlanan dizi ile uyarlandığı kitap arasında farklılıklardan bahsedilmek isteniyorsa, sadece farklardan oluşan bir liste olmamalıdır. Farklılıklardan bahsedilecekse, farkların (i) nedenleri, (ii) farklılıkların yapımdaki etkisi ve (iii) farklılıklara tepki üzerinden bahsedilebilir. Aşk-ı Memnu örneğinde, Nihal'in dizide çarşaf giymemesi ama kitapta çarşaf giymesi, 2000'li yıllardaki Türkiye ve 1900'lardaki Osmanlı Devleti'nin görgü kuralları bağlamında bahsedilebilir.

  1. ^ Unutulmamalıdır ki "yeni oyuncular" demek oyuncuların programda yeni olmasını gerektirmez, ancak yeni de olabilirler. Bu sadece kadro listesine yeni dahil olduklarını gösterir. Örneğin, yardımcı oyunculardan birisinin başrole geçmesi, misal olarak Sara Gilbert'ın The Big Bang Theory veya Richard Harmon'un The 100 programlarında oyuncu kadrosundayken, başrole geçmeleri gibi.
  2. ^ (bkz. müzik ürünleri için kayda değerlik kriterleri)
  1. ^ "'Gaffur pijaması' modası". Milliyet gazetesi. Demirören Haber Ajansı. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008. 
  2. ^ ABC Medianet, (2 Nisan 2007) "Primetime Program April 23 – May 20 Excel Grids Schedule 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". 8 Kasım 2007 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ ABC, (17 Mayıs 2007) "'Greatest Hits': Season 3, Episode 321 Recap and Photos 16 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". 27 Mart 2008 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Seidman, Robert (15 Ekim 2010). "Thursday Cable Ratings: Jersey Shore Still Down From Highs, But Still Highest + It's Always Sunny, The League, Project Runway + More". TV by the Numbers. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2010. 
  5. ^ Gorman, Bill (22 Ekim 2010). "Thursday Cable Ratings: 'Project Runway' Rises; 'It's Always Sunny', 'The League' Fall & Much More". TV by the Numbers. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  6. ^ Gorman, Bill (29 Ekim 2010). "Thursday Cable Ratings: 'Project Runway' Finale Up; 'Jersey Shore' Reunion; 'Sunny,' 'The League,' 'First 48' & Much More". TV by the Numbers. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2010. 
  7. ^ Gorman, Bill (5 Kasım 2010). "Thursday Cable Ratings: More Was It DISH? 'It's Always Sunny' & 'The League' Rise; Plus 'Real Housewives of Beverly Hills' & More". TV by the Numbers. 16 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2010. 
  8. ^ Gorman, Bill (12 Kasım 2010). "Thursday Cable Ratings: 'Burn Notice' Premiere; It's Always Sunny, Real Housewives, Heat/Celtics, Ravens/Falcons & More". TV by the Numbers. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2010. 
  9. ^ "Thursday Cable Ratings: Bears-Dolphins Wins Night; 'Burn Notice' Slips; It's Always Sunny, Real Housewives & More". TV by the Numbers. 19 Kasım 2010. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2010. 
  10. ^ Gorman, Bill (3 Aralık 2010). "Thursday Cable Ratings: Heat/Cavaliers Tops Eagles/Texans; Plus 'Burn Notice,' 'Always Sunny,' 'Real Housewives' & More". TV by the Numbers. 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  11. ^ Seidman, Robert (10 Ocak 2011). "Monday Cable Ratings: BCS Championship Down, But On Top + 'Pawn Stars,' 'Pretty Little Liars.' 'T.I. and Tiny,' 'WWE RAW' & Much More". TV by the Numbers. 13 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2015. 
  12. ^ "Monday Cable Ratings: 'Pawn Stars' Back On Top + 'Pretty Little Liars,' 'Being Human,' 'WWE RAW' & Much More". TV by the Numbers. 18 Ocak 2011. 21 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2015. 
  13. ^ "Bravo's Monday Night Line-Up Shatters Records for "The Real Housewives of Beverly Hills," "It's a Brad, Brad World" and "Watch What Happens Live" Among All Key Demos". The Futon Critic. Erişim tarihi: 5 Eylül 2016. 
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; tvbtn isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  15. ^ Kondolojy, Amanda (24 Mayıs 2012). "Wednesday Final Ratings: 'Idol', 'Modern Family', & 'SVU' Adjusted Up, 'Apt 23' Adjusted Down". TV by the Numbers. 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  16. ^ Gorman, Bill (24 Mayıs 2012). "Complete List Of 2011–12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  17. ^ Bibel, Sara (1 Ekim 2012). "TV Ratings Sunday: 'Once Upon A Time' Top Scripted Show, 'Revenge' Strong in New Time Period, 'The Good Wife', 'Family Guy' & 'The Mentalist' Down, '666 Park' Debuts Low". TV by the Numbers. 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2012. 
  18. ^ Kondolojy, Amanda (14 Mayıs 2013). "Sunday Final Ratings: 'Survivor', 'Once Upon a Time', 'The Simpsons' & 'Revenge' Adjusted Up". TV by the Numbers. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  19. ^ Patten, Dominic (23 Mayıs 2013). "Full 2012–2013 TV Season Series Rankings". Deadline Hollywood. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2013. 
  20. ^ Bibel, Sara (1 Ekim 2013). "Sunday Final Ratings: 'The Simpsons' & 'Bob's Burgers' Adjusted Up; 'Revenge' Adjusted Down". TV by the Numbers. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  21. ^ Bibel, Sara (13 Mayıs 2014). "Sunday Final Ratings: 'Once Upon a Time', 'American Dad' & 'America's Funniet Home Videos' Adjusted Up; 'Revenge', 'Cosmos' & 'Dateline' Adjusted Down". TV by the Numbers. 14 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2014. 
  22. ^ "Full 2013–2014 TV Season Series Rankings". Deadline Hollywood. 23 Mayıs 2014. 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2014. 
  23. ^ "ABC's 'Revenge' season 4 spoilers: Emily VanCamp, a party, and other premiere details". CarterMatt.com. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 
  24. ^ Andreeva, Nellie (13 Ekim 2014). "Premiere Week Live+7 Ratings: NBC, CBS Win Network Race, 'Gotham', 'How To Get Away With Murder' Lead DVR Gains". Deadline Hollywood. 14 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2014. 
  25. ^ Bibel, Sara (12 Mayıs 2015). "Sunday Final Ratings: 'Once Upon A Time' & 'Brooklyn Nine-Nine' Adjusted Up". TV by the Numbers. 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  26. ^ "Full 2014–15 TV Season Series Rankings: Football & 'Empire' Ruled". Deadline Hollywood. 22 Mayıs 2015. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014. 
  27. ^ a b Kondolojy, Amanda (13 Mart 2014). "CBS Renews 'The Good Wife', 'The Millers', 'Two and a Half Men', 'Hawaii Five-0', 'Mom', 'Blue Bloods', 'Elementary' and 11 More". TV by the Numbers. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  28. ^ "CBS unveils 2014–2015 primetime schedule". cbsnews.com. 14 Mayıs 2014. 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2014. 
  29. ^ a b Fowler, Matt (25 Haziran 2014). "CBS 2014 Fall Schedule: One-Hour Big Bang Theory Premiere, Elementary Back In October, More". IGN. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2014. 
  30. ^ Lieberman, David (12 Şubat 2014). "CBS Will Launch 'Big Bang Theory' On Different Night As NFL Begins Season On Thursdays". Deadline. 14 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 
  31. ^ Andreeva, Nellie (16 Temmuz 2014). "'The Big Bang Theory' Production Start In Limbo As Cast Contract Negotiations Drag On". Deadline. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2014. 
  32. ^ Goldberg, Lesley (30 Temmuz 2014). "'Big Bang Theory' Delays Production as Cast Still Without Contracts". The Hollywood Reporter. 30 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2014. 
  33. ^ Andreeva, Nellie (1 Ağustos 2014). "'The Big Bang Theory' Negotiations Update: Production Start Date Pushed To Next Wednesday As Talks Continue". Deadline.com. 1 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  34. ^ a b Andreeva, Nellie (4 Ağustos 2014). "'Big Bang Theory' Stars Jim Parsons, Johnny Galecki & Kaley Cuoco Close Big New Deals". Deadline.com. 5 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  35. ^ Friedlander, Whitney; Littleton, Cynthia (5 Ağustos 2014). "'Big Bang Theory': Production to Resume as Simon Helberg, Kunal Nayyar Set New Deals". Variety. 6 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  36. ^ "Returning Fall Shows – Where We Left Off". TV Guide. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2014.