Togo'da İslam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Togo'nun kuzeyindeki cami

Togo'da İslam, toplam nüfusun %18'ini[1] yani üçte birinden fazlasını (%33) temsil etmektedir.[2] İslam Togo'ya Batı Afrika'nın çoğuyla hemen hemen aynı zamanlarda geldi. Togo'daki Müslümanların büyük çoğunluğu Maliki fıkıh mezhebine mensup Sünni, bir kısmı Ahmediyye ve Şii Müslümanlardır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İslam ilk olarak Sahra'nın güneyinde, tuz ve altın ticareti yoluyla Batı Afrika'ya tanıtıldı. İslamlaşmış Berberi ve Tuareg tüccarları Sahra ötesi ticaret yollarını dolaştı. Zaman geçtikçe, Müslüman din adamları ve alimler, yolculuklarında tüccarlara, inançlarını öğreterek ve yol boyunca ibadethaneler de açarak eşlik ettiler. Geleneksel olarak göçebe bir grup olan Hausa Mande ve Fulani, tüm Batı Afrika'yı dolaşarak Müslüman inançlarını günümüz Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi yerlere götürmüştür.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Togo'daki Müslümanların sayısına ilişkin tahminler kaynağa göre değişiklik göstermektedir. CIA World Factbook bu rakamı %20 olarak belirtir ve Pew Araştırma Merkezi'nin 2020 tahminine göre nüfusun %14'ü veya 1.020.000 kişi olduğu düşünülmektedir.[3]

Organizasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Togo Müslümanları Federasyonu ülkedeki en büyük Müslüman örgüttür. İslam'la ilgili meselelerle ilgilenir ve aşırılığı kınar.[4]

Önemli Müslümanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "National Profiles". www.thearda.com. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  2. ^ Logo, Alphonse (17 Haziran 2015). "Togolese Muslims begin spiritual preparations for Ramadan". AA. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2021. 
  3. ^ "Religions in Togo | PEW-GRF". www.globalreligiousfutures.org. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  4. ^ "Muslims playing active role in Togo". Arab News. 22 Şubat 2013. 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2021.