Litvanya'da İslam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaunas Camii.
1. Dünya Savaşı'nda Litvanya topraklarında şehit düşen Çar ordusunun Müslüman askerlerinin mezarları. Antakalnis Mezarlığı

Litvanya'daki İslam, diğer birçok kuzey ve batı Avrupa ülkesinin aksine, 14. yüzyıldan başlayan uzun bir tarihe sahiptir.[1] Polonya-Litvanya Topluluğu'nun eski birleşim devleti Litvanya Büyük Dükalığı, Baltık'tan Karadeniz'e kadar uzanan, güneyde Kırım Tatarlarının yaşadığı birkaç Müslüman ülkeyi içeriyordu.[2] Birkaç Müslüman Tatar, Büyük Dük Vytautas'ın (15. yüzyılın başlarında) yönetimi altında, şimdi Litvanya Cumhuriyeti olan Litvanya topraklarına göç etti. Artık Litvanya Tatarları olarak anılan Tatarlar, zamanla dillerini kaybetmişlerdir ve şimdi Litvanca konuşmaktadırlar; ancak dinleri olarak İslam'ı sürdürmüşlerdir. Litvanya Tatarlarının uygulamaları diğer Sünni Müslümanlardan biraz farklıdır; Litvanyalı Tatarların bir kısmı Halk İslamı olarak adlandırılabilecek bir dini uygulasa da, ayrı bir mezhep olarak görülmezler.[3]

Litvanya'da, o zamanlar diğer birçok Avrupa toplumunun aksine, dini özgürlük vardır. Litvanya Tatarları, Raižiai civarında (Alytus ilçe belediyesi) belirli yerlere yerleşmiştirler.

Litvanya Tatar kültürünün, camilerinin, mezarlıklarının ve benzerlerinin çoğu, Litvanya'yı ilhak ettikten sonra Sovyetler Birliği tarafından yok edildi. Litvanya'nın bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra, hükûmet Litvanya Tatarları arasında Litvanya Tatar kültürünün tanıtımını destekledi. Şu anda üç orijinal ahşap cami kalmıştır.

Günümüzde, yalnızca birkaç bin Litvanya Tatarı kalmıştır ve ülke nüfusunun tahmini %0,1'ini oluşturmaktadırlar.[4][5]

Sovyetler Birliği döneminde, diğer Müslüman milletlerden bazı insanlar taşındı, ancak bunların çoğu ateistti; diğer Müslümanlar da bağımsızlığın yeniden sağlanmasından sonra göçmen olarak geldi, ancak şimdilik bu sayı Batı Avrupa'daki benzer rakamlarla karşılaştırıldığında çok küçük; bu nedenle Litvanya Tatarları, Litvanya'da İslam'ın özü olmaya devam ediyor. Daha dikkatli Müslümanlar hayvanları kendileri keserken, ülkede helal et bulmak hala zor.[6]

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Muslims in Poland and Eastern Europe : widening the European discourse on Islam. University of Warsaw. Faculty of Oriental Studies. 2011. ss. 207-208. ISBN 9788390322957. OCLC 804006764. 
  2. ^ Islamic peoples of the Soviet Union, by Shirin Akiner, pg. 85
  3. ^ Religious Language of a Belarusian Tatar Kitab: A Cultural Monument of Islam in Europe : with a Latin-script Transliteration of the British Library Tatar Belarusian Kitab (OR 13020) on CD-ROM. Otto Harrassowitz Verlag. 2009. ss. 51-. ISBN 978-3-447-03027-4. 
  4. ^ Račius, E. (2013). Lithuanian Muslims’ Attitudes Toward Participation in the Democratic Political Process. Muslim Political Participation in Europe. Edited by J. S. Nielsen. Edinburgh, Edinburgh University Press: s. 84.
  5. ^ Račius, E. (2013). Lithuanian Muslims’ Attitudes Toward Participation in the Democratic Political Process. Muslim Political Participation in Europe. Edited by J. S. Nielsen. Edinburgh, Edinburgh University Press: s. 85
  6. ^ "Eastern Europe and migrants: The mosques of Lithuania". The Economist. 14 Eylül 2015. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]