Polonya'da İslam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gdańsk camisi

Polonya'da sürekli bir İslam varlığı 14. yüzyılda başladı. Polonya'da İslam'ın başlangıcı, Lipka Tatarları ile ilişkilendirilir.

Bugün Polonya'da nüfusun %0,1'inden azı Müslümandır.[1] Polonya'daki Müslümanların çoğunluğu Sünnidir.[2][3]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Lipka Tatarı yerleşimcileri 14. yüzyılda geldi. Müslümanlar 13. yüzyılda daha önceki Moğol istilalarına karışmış olsalar da, bunlar tamamen askeri amaçlıydı ve Polonya nüfusunun herhangi bir yerinde yerleşim veya dönüşüm izleri yoktu. Öte yandan, modern Polonya'daki çok sayıda arkeolojik sit alanında bulunan çok sayıda Arap sikkesinde de görülebileceği gibi, Müslümanlar da dahil olmak üzere Arap tüccarlar Mieszko I döneminde Polonya topraklarına geldiler.

14. yüzyılda gelen Tatar kabileleri Litvanya Büyük Dükalığı topraklarına yerleşti. Yetenekli savaşçılar ve büyük paralı askerler; aralarında Gediminas, Algirdas ve Kęstutis'in de bulunduğu Litvanya Büyük Dükleri tarafından desteklendi. Litvanya, Ruthenia ve günümüzün doğu Polonya'sına yerleşen Tatarların askerlik hizmeti karşılığında Sünni dinlerini korumalarına izin verildi. Lipka Tatarları Altın Orda topraklarından göç etmiş ve büyük ölçüde Polonya-Litvanya ordusunda görev yapmışlardır. Bölgeye gelen bu tür grupların en büyüğü, 1397'de eski koruyucusu Timur'a isyan eden ve Büyük Dükalık'a sığınma talebinde bulunan bir Toktamış kabilesiydi. Onun komutası altındaki Tatarlara, 18. yüzyılda szlachta (asalet) statüsü verildi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Why are Polish people so wrong about Muslims in their country?". openDemocracy. 13 Ocak 2017. 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2017. 
  2. ^ Stella Brozek (Human Rights Without Frontiers): Islam in Poland (PDF) 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Meyers Großes Taschenlexikon in 24 Bänden, Band 17, Seite 5931. Mannheim 2006. (as well as Brockhaus)
  4. ^ Selim Mirza-Juszeński Chazbijewicz (1993). "Szlachta tatarska w Rzeczypospolitej". Verbum Nobile. 2 (Feb. 1993). 5 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.