Lesotho'da İslam

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Lesotho, İslam'ın azınlık dini olduğu, ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı bir ülkedir. Lesotho anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptir.

2013 yılında Lesotho'nun Müslüman nüfusu ülke genelinde 3000'den fazladır. Nüfusun çoğu Güney Asya'dandır (Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka). Daha önde gelen ve köklü bir topluluk olan Güney Asyalı Müslümanlar, iş ve ticaret yapmak üzere ülkeye yerleştiler.[1] Varlıkları, birkaç ailenin Kwazulu-Natal, Durban'dan göç ettiği 1900'lerin başından beri detaylıca bilinmektedir. Lesoto'da Başkent Maseru'dan Butha-Buthe'ye ve Lesoto coğrafyasının diğer yerlerine kadar çeşitli camiler ve mescitler bulunmaktadır. Jackpot Market'teki Jamaat Khana, Jamaat Khana Otobüs Durağı, Pioneer Mall Jamaat Khan, Sekamaneng İslam Merkezi Jamaat Khana, Ha-Hoohlo Jamaat Khana'daki Osaman Mescidi ve Thabong, Maseru Şehrinde insanların Cuma namazını kıldıkları yerlerdir. Müslümanların büyük çoğunluğu Sünnidir. Müslüman Ahmediye cemaatinin ülkede 350 üyesi olduğu, Şii Müslümanların ise 1500 civarında üyeye sahip olduğu iddia edilmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Matope, Tsitsi. "Lesotho's Diverse cultures". Public Eye Online. 11 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  2. ^ Ahmadiyya Muslim Mosques Around the World. The Ahmadiyya Muslim Community. 2008. pg. 107. 1-882494-51-2