Theater an der Ruhr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Theater an der Ruhr

Theater an der Ruhr, 1980'de İtalyan yönetmen Roberto Ciulli ve dramaturg Helmut Schäfer tarafından Mülheim an der Ruhr'da GmbH (limited şirket) olarak kurulan tiyatro topluluğudur. Mülheim şehir yönetimi de bu şirketin bir ortağıdır. Tiyatronun 3,6 milyon Euroluk yıllık bütçesinin yarısı Mülheim yönetimi tarafından sübvanse edilir. Kalanı ise tiyatronun gelirlerinden karşılanır. Topluluk bu yüzden, alışılmış şehir tiyatroları yapısına idari açıdan farklı bir alternatif oluşturur.

Tiyatronun kullandığı sahneler, 1980'den itibaren Mülheim Belediye Sarayı ve 1981'den itibaren Mülheim ile Duisburg sınırındaki Raffelbergpark'taki tuzlu su kaplıcasında bulunan kaplıca binasıdır.

Gordana Kosanović Tiyatro Ödülü her iki yılda bir Theater an der Ruhr tarafından verilir.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Theater an der Ruhr 1981'de Roberto Ciulli, Helmut Schäfer ve Gralf-Edzard Habben tarafından kuruldu. Sahnelenen ilk oyun Frank Wedekind'in Lulu isimli oyunuydu ve prömiyeri Kasım 1981'de yapıldı. Topluluk daha ilk yılında Berlin'deki Freien Volksbühne ile ortak çalışmalara başladı. Bu sayede, daha sonraki tüm prodüksiyonlarda Gralf-Edzard Habben tarafından bir kamyona sığacak şekilde tasarlanan dekor, düşük masraflarla Berlin'e taşındı ve topluluk turne imkânı bulmuş oldu. Bu turneler topluluğun kısa sürede gelir elde etmesini sağladı. 1982'de topluluk Gott (Tanrı) ve Tod (Ölüm) isimli oyunlarıyla, konuk topluluk olarak Freien Volksbühne'ye davet edildi.

Theater an der Ruhr bir defa, eleştirmenler ve Almanca yayınlanan Theater Heute dergisi tarafından yılın tiyatrosu seçildi ve Berlin Tiyatro Buluşması'na davet edildi. Topluluk ayırca Deutsche Oper am Rhein'ın Duisburger Stadttheater'de düzenlediği ek gösteri programında da düzenli olarak yer aldı. Topluluk 80'li yıllarda Berlin'deki "göçmen tiyatrosunun", özellikle de Türk-Alman tiyatorsunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

Yurt dışı turneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurt dışı ilişkiler, topluluğun geçmişinde önemli rol oynadı. Yurt dışından ilk davet 1983'te İtalya'nın Parma şehrindeki tiyatro festivalinden geldi ve topluluk burada Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası oyununu sahneledi. Aynı yıl aynı oyun Zagreb'de de sahnelendi ve bu gösteri Yugoslavya televizyonu tarafından yayınlandı. Bu bağlantı sayesinde, 1985'te topluluk Yugoslavya'da turneye çıkan ilk Alman tiyatro grubu oldu. Ayrıca Yugoslav oyuncu Gordana Kosanovic tiyatronun Mülheim'daki kadrosuna katıldı. Almanca öğrenmesi gerekmesine rağmen Kosanovic Martı ve Lulu oyunlarında başrol oynadı.

Topluluğun daha sonraki önemli yurtdışı turneleri şöyle gerçekleşti: 1988 Polonya, 1990 Türkiye, 1992 Güney Amerika, 1994 yeniden Türkiye ve ilk defa Rusya, 1996 İsveç, 2001 Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan.

1997'de Belgrad'da, 1998'de Bogotá'da tiyatro festivallerine katılan topluluk 1999, 2000, 2001 ve 2004 yıllarında da Tahran'daki festivale davet edildi ve İran'daki İslam devrimi sonrasında ülkeye çağrılan ilk batı tiyatro topluluğu oldu. Topluluk 2006'da yine Tahran'daki festivallere Danton'un Ölümü ve Kral Lear oyunlarıyla katıldı.

Topluluğun konukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Raffelbergpark'taki sahne

1980'lerin sonlarından itibaren birçok festival düzenleyen topluluk, diğer ülkelerden tiyatro gruplarını ağırladı. Böylece bu ülkeler kendilerini ve tiyatrolarını Almanya'da tanıtma imkânı buldu. Ayrıca Yugoslavya'daki iç savaş sebebiyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan Roman tiyatrosu Pralipe de Theater an der Ruhr'da konuk topluluk olarak ağırlandı. Pralipe bu dönemde Raffelbergpark'taki sahnede, Othello ve Romeo ve Juliet gibi Shakespeare oyunlarını Romanca sahneledi.

Önemli yapımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Roberto Ciulli yönetiminde:

Thomas Peter Goergen yönetiminde

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]