Tartışma:Trabzon İmparatorluğu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

harita lütfen[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bu makaleye harita ya da resim koymayı beceremedim.Hem bunları yapacak hem de bu işi bana izah edecek biri var mı?--Keleş 20:53, 16 Ocak 2006 (UTC)

bir resim bulduktan sonra, sol tarafta bulunan dosya yükle ile bilgisayarında bulunan bir resmi yüklüyorsun veya wikipedia'a yüklenmiş bir resmi alıyorsun. [[Resim:Örnek.jpg]] ile Örnek.jpg kısmına dosyanın ismini yazarak kullanabiliyorsun.--Ugur Basakmesaj 21:00, 16 Ocak 2006 (UTC)

Öncelikle bu yazı çeviri mi yoka bir yerden copy/paste mı bilemiyorum. ANcak göze çarpan ilk yanlış devletin adı soldaki panoda görüldüğü gibi diğer tüm dilelrde "tRbazon İmparatrluğu" olan isim İlkokul tarih kitaplarına öykünmeyle "Trabzon Rum Krallığı"na dönüştürülmüş, "Yunanistan Yunan devleti", Türkiye Türk devleti" kulağa nasıl geliyor? Bu devlet imparatorları hangi sikkelerinde, ferman ve (Pap ile vs.)yazışmalarında bu tanımı kullanmışlardır? Hiç birinde... Hata'nın kaynağı Atina'da profesör olan William Miller'in 1928 yılında "Trebizond The Last Greek Empire" adlı kitabında kullandığı isimdir. Muhtemeln mübadele ile ülkelerini ve Trabzon'u geride bırkan Rumlara istinaden kentin kimliğini vurgulamk için bu adı kullanmıştır. Yine de bu durum istisna olmamalı, ulsulararası tanımlama neyse onu kullanmak zorundayız. Eyrıca Epirus, Türkçe Efir olarak okunur ve Osmanlıdan beri Efir olarak kullanılır.--Macukali 17:25, 16 Kasım 2006 (UTC)

Trabzon İmparatorluğu[kaynağı değiştir]

Selam. Bu maddenin başlığı Trabzon İmparatorluğu (Trebizond) olmalıdır. Dördüncü Haçlı seferiyle Konstantinopolis işgal edilince Doğu Roma İmparatorluğunun imparatorluk ailesine mensup olanlar bir kaç devlet kurmuştur. İznik İmparatorluğu (Nikaia İmparatorluğu) gibi. Türkçe tarih atlaslarında Trabzon İmparatorluğu olarak geçiyor. İznik İmparatorluk olduğu halde niye Trabzon krallık oluyor? İlginç değil mi? Teşekkür ederim. Takabeg ileti 15:32, 20 Nisan 2008 (UTC)

-uğur--88.249.67.28 12:14, 30 Aralık 2010 (UTC)

Resmî Dil Lazca[kaynağı değiştir]

Resmî dilin Yunanca yanında Lazca da olduğunu ilave eden zeki zat kim acaba? İlk kez burda görüyorum. --Karamanoğlu 20:44, 25 Nisan 2008 (UTC)

Dil konusundaki bilgiler okuyucuyu yanıltıcı niteliktedir. Bu konuda Bizans Tarih (örn.George Ostrogoski) yazarlarının eserlerine bakınız.