Tartışma:Küllük, Iğdır

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
27 Şubat 2020 tarihi itibarıyla maddeden çıkarılan içeriğin bir kısmı buraya eklenmiştir.

1970'li yılların sonuna kadar köyde yaşayan büyük aileler çok sayıdaki küçükbaş hayvanı alarak çadırlarıyla yazın başlangıcında Kars, Kağızman, Tuzluca, Ağrı Dağı üzerinde yer alan yaylalara çıkar ve yazın sonunda Köye dönerlerdi. 1970'lerin sonunda artan terör olayları ve dağlarda ortaya çıkan terör tehlikesi bu tarz ekonomik ve sosyal yaşamın da sona ermesine neden olmuştur. Köyde önemli bir sayıda nakliye işleri ile uğraşanlar mevcuttur.

Küllük Köyü, yemyeşil ve çeşitli meyvenin yetiştiği bahçelerden oluşmasından ötürü çevresine göre oldukça yeşil bir görünüme sahiptir. Köyde yetişen Şalak, Teberze adıyla bilinen bölgeye özgü Iğdır Kayısısı türlerinin yanı sıra Zefaran, Yarma, Ağşeftali gibi Şeftali türleri de mevcuttur. Köyde pancar, buğday, yonca ve çeşitli sebze ve meyveler yetiştirilmektedir. Eskiden bol miktarda pamuk ürerimi yapılırken artık bu üretim Iğdır'ın diğer köylerinde olduğu gibi işçilik masrafının yüksek ve getirisinin düşük olması sebebiyle yapılmamaktadır.

Köyde, bir adet ilkokul ve ortaokul vardır. Adları Küllük İlkokulu ve Küllük Ortaokulu'dur. 4+4+4 sisteminden önce köyde Küllük İlköğretim Okulu adı altında tek bir okul vardı. Bölgedeki en eski okullardan biri olan bu okulun Rus Çarlığı yönetimi altında olunduğu 1878-1917 döneminde Rusça eğitim veren bir okul olduğu o dönemde yaşamış olanlardan Hacı Etem Güneş tarafından aktarılmıştır.

Küllük İlköğretim Okulu[kaynağı değiştir]

1936 yılında birleştirilmiş sınıf olarak köy halkından Hatem Güneş'in evinde eğitim ve öğretim 3 yıl sürdürülmüştür. 1939 yılında Köy Tüzel Kişiliği arazisi üzerinde 2 sınıflı kerpiçten bina yapılarak öğrenime orada devam edilmiş ilk mezununu 1942-1943 eğitim ve öğretim yılında vermiştir. 1950 yılında eğitim ve öğretimin devam ettiği sırada bilinmeyen bir nedenle binanın tavanı çökmüş Nezaket Tuna adlı öğrenci hayatını kayıp etmiştir eğitim ve öğretime bir süre evlerde devam edilmiştir. 1953 yılında eski binanın yerinde 2 sınıflı ve Öğretmen lojmanlı bina taşla yaptırılmış eğitim ve öğretime burada devam edilmiş bilinmeyen bir nedenle aynı bina 1982 yılı yaz tatilinde çatıdan alev alarak yanmıştır. Aynı yıl 3 sınıflı yeni bina taşla inşa edilmiş bir yandan da eğitim ve öğretime tekrar evlerde devam edilmiştir bina bittikten sonra 1983 yılında yeni binaya taşınılmış, birleştirilmiş sınıflar kaldırılmış ve ikili öğretime geçilmiştir.

Küllük Köyü muhtarlığı yanan eski binayı onararak Iğdır İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'ne müracaat ederek ortaokul açılmasını istemişlerdir. Köylülerden biri olan Milletvekili Sabri Aras'ın desteğiyle de 1984-1985 eğitim ve öğretim yılında ortaokul açılarak eğitim ve öğretime devam edilmiştir. Ortaokuldan ilk mezun 1985-1986 eğitim ve öğretim yılında vermiştir. 1986 yılında 3 sınıflı ek bina yapılınca ortaokul bu yeni binaya taşınmış eski bina ilkokula bırakılmıştır. 1993 yılında İl Millî Eğitim Müdürlüğüne müracaat yapılarak ilköğretim kuluna dönüştürülmesi istenmiş, yapılan incelemelerde sakınca olmadığı kabul edilerek, 1993-1994 öğretim yılında 8 yıllık ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür.