Tartışma:Hocalı Katliamı/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tezlerde bağlantı yanlışlıkları[kaynağı değiştir]

Azeri ve Ermeni tezlerinin bağlantıları ters konulmuş. Bağlantıları bir ötekisiyle değiştirdim--26/02/200882.245.150.88 00:54, 26 Şubat 2008 (UTC)Yolcu

Selamlar. Bir ara ölçülü ve kaliteli bir madde olmuş ve ana sayfaya da çıkmıştır. Şimdi ölü fotoğrafları eklendi ve öldürüldü ifadesi yerine katledildi kullanılmaya başlandı. Taraflı şablonunu ekliyorum. Mesele çözüldüğünde hemen kaldıracağım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:50, 28 Ekim 2008 (UTC)

  • Resim ve "katliam" kelimesi nedeniyle eklediğinizi belirtmişsiniz. Resimler konusunda size katılıyorum ancak şu an ilgili maddede resimler yok. Katliam kelimesi ise hala duruyor ancak o konuda bir yanlış anlama söz konusu sanırım. Şöyle ifade edeyim
TDK'ya göre Katletmek,
  1. İnsan öldürmek.
  2. Zor duruma sokmak, aşırı derecede rahatsız etmek
  3. Zarar vermek
Ayrıca olay dünyadaki kaynaklar tarafından da "katliam" olarak nitelenmişse, katliam gerçekleşmesi anca katletme eylemi ile gerçekleşebilir.
Sonuç olarak belki bu olayları katliam olarak görmeyebilir veya görebiliriz ancak maddeyi katliam olarak açtıysak o zaman madde içerisinde "katledildi" kelimesinin olması tarafsızlık ilkesi ile çelişmez diye düşünüyorum. Saygılarımla.--Arjetyileti 12:16, 12 Ocak 2009 (UTC)

soykırım iddiası saçmalık.Bu imzasız yazı Qarapapaq (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Katliamda insanlar katledilir. Onun için burada taraflı şablonunun neden gerekdiyini anlamıyorum. Bir katliamnın maddesinin İngiliz versiyonu bile tarafsız-şablonsuz "Khojaly massacre" ismi taşıyorsa, Türk Vikipedisinde tarihi yeniden mi yazmaya çalışmalar var? Yoksa Hocalı katliamının hakikaten insanların ölümüne neden olup olmamasından dolayı kuşkularmı ortaya çıkmış? Atabəy 15:50, 15 Nisan 2009 (UTC)

Türkçe Vikipedide insanlar katledilmiyor, öldürülüyor. Ondan. Takabeg ileti 14:27, 21 Nisan 2009 (UTC)

Bu madde dışındaki katliamlı maddelerde de katletmek fiili kullanılmıyor (belki gözden kaçırılmış olabilir de kullanılımamalıdır). Sadece bu maddeye özel muamele yapamayız. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 14:30, 21 Nisan 2009 (UTC)

Sayın Takabeg bey siz burada katliam sözüne karşı çıkdığınız halde, neden Sumgayıt Katliamı maddesi yaratıp da Sumgayıt Pogromu maddesine yönlendiriyorsunuz ? Ermenilerin öldüyü ve ya öldürüldüyü bi olay katliam da, Azerilerin öldürüldüyü bi olay katliam deyil mi ?--samral mesaj 12:38, 30 Ocak 2014 (UTC)

İngilizcesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi bir sözlük olmadığına göre yakından ilgili olanların kullandıkları diller dışında yabancı dil karşılıkların yazılması gerekmiyor. Bu madde için Azericesinin eklenmesi normal olmakla birlikte İngilizcesini eklenmesi uygunsuzdur. Ermenicesi varsa onu eklenebilir. Takabeg ileti 05:29, 22 Nisan 2009 (UTC)

  • My Brother's Road adlı eserden yapılan alıntı bayağı uzundur. Telif durumu nasıl? Tercüme hakları? Özet şeklinde olursa sorun yoktur da tıpkı aktarıldığında telif durumunu incelenmemizde fayda var. Telif sorunu yoksa Vikikaynak'a aktarılabilir.
  • Birde kaynaklandırmada sayfaları eksik.

Takabeg ileti 05:57, 22 Nisan 2009 (UTC)

Çeteler? Milisler?[kaynağı değiştir]

Bu değişiklikte kaynak ile birlikte çeteler kelime eklendi. Çeteler demek asker dışında milis gibi silahlı güç ya da gang v.s. demektir. Fakat başka kaynaklarda Rusya ve Ermenistan'ın silahlı kuvvetlerinin işi olduğu yazılmaktadır. Kimin yaptığı bile belli değil mi? Ordu tarafından mı yapıldı yoksa çeteler 'in tesadüfen işlediği bir olay mıydı (çeteler de plan yapabilirler de genelde bu tür olaylarda çeteler çıkınca tesadüf imajı veriliyor.)? Yoksa çeteler kelimesi paramiliter yada diğer örgütler için mi kullanıldı? Herşeyden önce kaynaktaki bilgileri doğru aktarıldı mı? Takabeg ileti 06:06, 22 Nisan 2009 (UTC)

My Brother's...[kaynağı değiştir]

My Brother's... 'in yazarı kendisi değil. Kendisinin yazması mümkün değildir:)) Yazarları: Markar Melkonian, Seta Melkonian. Takabeg ileti 14:47, 22 Nisan 2009 (UTC)

Evet, madde'de gösterildiği gibi yazar, Markar Melkonian, kardeşi. Kitap Monte'nin günlüğü esasında yazılmıştır. Seta Melkonian ise Monte'nin eşi olmuştur. Atabəy 15:13, 22 Nisan 2009 (UTC)

Atabəy özette yazdığın cümleleri anlayamadım da anladığım kadarıyla yanıtlayacağım.

  • bırakınız bu taraflı çocuk oyunlarını
Burda ne demek istediğini anlayamadım. Taraflı çocuk oyunları nasıl bir şey?
  • Melkonian ve De Waal kitapları da Vikikaynak değildir Google Book'da bir göz at bulursun
Öyle ise google books linkini verip uzun alıntı yerine özet yazarsan daha telif meselesi açısından garantilidir.
  • hayır böyle bir acayip şekilde taraflı olarak kaynağı ortadan kaldıramazsın
Telif sorunu olabilecek kısmın kaldırılmasını önermek mi taraflı? Googlebooks konusunda daha önce köy çeşmesinde bir yazı gördüm.

burası Armeniapedia değildir

Bu olayın biraz öncesinde bölgede kurulan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin maddede yer alması için burasının Armenipedia olması şart mı? Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, anladığım kadarıyla Ermenistan Cumhuriyeti ile iç içe. Yine de Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin bu olayla alakasız olduğu söylenemez. Melkonyan da Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Savunma Ordusu'nu kuranlardan. Kitapta Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun bu olaya karıştığı yazılıyor değil mi? Ülkenin tanıyıp tanımaması önemli değildir. Olduğu gibi bilgilerin aktarılması önemlidir.

Takabeg ileti 15:33, 22 Nisan 2009 (UTC)

Takabeg, Melkonian ve De Waal'ın kaynak olduklarında emin olmadığın zaman, bunu ilk önce Google Books ve Google'da araştırmak daha kolay. Yalnız bunu kendin bulamadığın bir halde şablon asman tabii ki yeterli olurdu. Amma bu halde kaynağın içine bile kaynak şablonu eklemen :), hemde Hocalı gibi hassas bir konuda çalışmalarında açıkça aşırı Ermeni milliyetçiliyin ve taraflılığın belli. Nedense bu tüllü değiştirmelerin ve şablon eklemelerin Ermeni katliamlarına ve iddialarına ait maddelerde hiç görünmüyor.
Neyse, DKC-nin Ermenistan dahil hansı bir ilke ve uluslarası kurum tarafından tanındığını lütfen bir kaynak gibi takdim et. Yoksa, o zaman DKC dahil etmen, açıkça Ermeni iddiasına taraflı bir değiştirme ve kabul edilemez. Atabəy 18:39, 22 Nisan 2009 (UTC)
Emin olamadığım için değil kaynaklandırmanın eksik olmasındandır. Zaten aynı kaynaklar İngilizce Vikipedi w:en:Khojaly Massacre maddesinde de var. İngilizce Vikipedide özetleniyor. Fakat burda alıntı şeklindedir.

Alıntının uzun olduğunu ve riskli olduğunu düşünüyrum. Google Books'un suç oratağı olma ihtimali söz konusu. İngilizce Vikipedi gibi özet olarak yazılırsa daha ansiklopedik olacak. Eklediğin kısımlar biraz propagandik duruyor :)

Birde kendi vurgulamak istediği kısımları kalın harfle yazmamalısın. Takabeg ileti 19:04, 22 Nisan 2009 (UTC)

  • Ermeni milliyetçiliği? Senin görüşün ilginç. Google Books'un suç ortağı olma ihtimali var.
  • Dağlık Karabağ Cumhuriyeti eklemek Ermenistan milliyetçiliği mi yapmış oluyor? Kuzey Kırbıs Cumhuriyeti'nin adını gördükçe Uluslararası ortamında tanımmıyor diye kaldıran biri varsa doğal olarak müdahale ediyoruz. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti için de öyledir. Çifte standart yasaktır.
  • Kısaca siyasî davranmamalısın, ansiklopedik davranmalısın.

Takabeg ileti 18:51, 22 Nisan 2009 (UTC)

Eklediğim kısımlarda Ermeni kaynaklardan (Ermenistan cumhurbaşkanı ve ASALA örgütü üyesinden) Hocalı katliamına ait yorumları verilmiş. Bunun neresi propaganda olduğunu ispatlarmısın?
  • Kaynağın kendisinin propaganda olduğunu söylemedim. Sen kendi görüşüne uygun ve vurgulamak istediğin cümleyi kalın harf le yazdın ya:)) O kısım, işte. Böylece ispatladım, değil mi? Takabeg ileti 20:28, 22 Nisan 2009 (UTC)
Evet kaynağa kaynak şablonu eklediğin için, kalın harfla yazdım, heralde anlamadığın için. Şimdi kaynağı kabuletmen güzel, kalın harfda yok. Atabəy 22:35, 22 Nisan 2009 (UTC)
Bu arada söylediyim gibi sözde "DKC"-nin hangi devlet ve uluslarası kurum tarafından resmi taraf gibi tanındığını göstermezsen, DKC sözleri bu maddeden çıkacak. Çünkü DKC-yi Ermenistan devleti bile tanımıyor. Atabəy 20:16, 22 Nisan 2009 (UTC)
  • Devlet ya da uluslararası kurumun resmî olarak tanıyıp tanımamasıyla alakalı değildir. Siyasi ve ideolojik görüşlerini bırakmalıyız. Sırf ansiklopedik olup olmadığına bakılmalıdır. Senin o kriterine göre, Mesela Somali Savaşını nasıl anlatacağız? Gerçekçi olmalıyız. Takabeg ileti 20:28, 22 Nisan 2009 (UTC)
Evet, gerçekci olduğun icinde, DKC Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı işgalin ve etnik temizlemenin sonucunda yalnız Karabağ Ermenileri için yarattığı sözde kurum olduğunu kabul etmelisin. Kurumu Ermenistan Cumhuriyeti bile tanımıyor. Kurumun ne ekonomisi, ne siyaseti, ne de askerisi Ermenistandan bağımsız değil. Karabağın geleceyi üzerinde konuşmalarda bile bu kurum yok.
Peki ben yarın kendi evimin arkasında Atabey Cumhuriyeti ilan etsem, onda nasıl yapacaz, onumu da Vikipediye eklemeliyiz? Atabəy 22:35, 22 Nisan 2009 (UTC)
  • Hâlâ sözde mözde diyorsun. Lütfen propaganda yapmayı bırakın. Atabey Cumhuriyeti ilan etmen yeterli değil. Fiilen kontrol altına alman lazım:) Sözde değil özde yönetmen lazım. Takabeg ileti 22:46, 22 Nisan 2009 (UTC)
Evet, kendi evimin arkasında ailemle birlikte Atabey Cumhuriyeti ilan edersem tabii ki fiilen kontrolüm de olur. Amma hukuki olarak herkesin beni o zaman tanıması gerek. Atabəy 01:09, 23 Nisan 2009 (UTC)

Birde "Karabağ Kuvvetleri" diye Ermeni versiyonu işletmeye çalışyorsun. Savaşdan önce bölgenin nüfusu %70 Ermeni, %30 Azeri Türkü olduğu bir halde, "Karabağ Kuvvetleri" diye yalnız Ermeni silahlılarını tasvir etmek hiç de tarafsız değil, çok basit etnik temizleme yönlü Ermeni propagandası. Atabəy 01:12, 23 Nisan 2009 (UTC)

Kaynakta nasıl yazılıyorsa öyle yazılmalıdır. Nagorno-Karabakh forces v.s. varsa Karabağ kuvvetleri, Karabağ güçleri olarak çevirmek normal değil mi? Kendi yorumlarını katarak çevirildiğinde maddelere zarar verilir. Hele Azeri milliyetçiliği ya da Azerbaycancılığa (Azerbaycan milliyetçiliğine) dayalı önyargı olsun Ermeni milliyetçiliğine dayalı önyargı olsun aşırı taraflılık ve sistemik önyargılar ile yaplan her değişiklik ile maddelere zarar verilir. Takabeg ileti 04:26, 23 Nisan 2009 (UTC)

Evet sayın Ermeni taraflı editör Takabeg. Söylediyiniz gibi "Kaynakta nasıl yazılıyorsa öyle yazılmalıdır." Tamamen katılyorum! İşlettiğin kaynakda [1], "karışık Ermeni-Azeri 100 kişi" yazısını bulmaya çalışyorum.:) İsterseniz bu barede bir araştırma yapalım, belki İngilizce anlama probleminiz vardır. Atabəy 03:56, 27 Nisan 2009 (UTC)

Madde taraflı girişimleriyle bozulmuştur.

Bir örnek:

Ancak bu açıklama diğerleri arasında çok tartışmalı... ' ile başlayan cümledeki bu açıklama, bir önceki cümlede yer alan açıklamadır. O halde ısrarla o cümleyi kaldırmak isteyen sayesinde bütünlüğü bozulmuştur. Aslında bunlar İngilizce Vikiden direkt aktarılan bölümlerdir. Keşke taraflı girişimleri olmasaydı... Takabeg ileti 04:08, 27 Nisan 2009 (UTC)

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamını Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana cereyan eden en kapsamlı sivil kırımı olarak nitelendirmiştir cümlesi için kaynak istenmiştir. Fakat ısrarla {{fact}} kaldırmaya çalışan var. Takabeg ileti 04:11, 27 Nisan 2009 (UTC)


Ayrıca, katliam zamanı Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış Serj Sarkisyan[7] ve Monte Melkonyan[8], katliamın Ermeni güçleri tarafından yapıldığını yazdılar. cümlesi de sorunlu. Doğru bilgilerine göre uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Takabeg ileti 04:17, 27 Nisan 2009 (UTC)

Buna ait kaynaklar Tom De Waal ve Markar Melkonianın kitaplarından aşağıda verilmiş. Ermeni arkadaşım, bir daha bura Türk dilinde özgür ansiklopedidir, Armeniapedia değildir, lütfen bunu unutma. Atabəy 04:19, 27 Nisan 2009 (UTC)

Monte Melkonyan ölmüştür. O yazamaz ki:)) Takabeg ileti 04:44, 27 Nisan 2009 (UTC)

Takabeg, senin galiba anlaşma problemlerin var. DKC hiç kimse tarafdan tanınmadığı için Tanınmayan devletler listesi'ne dahil. Bunun gösterilmesinin neye ve hangi kurallara karşı çıktığını lütfen kendin için araştır. Atabəy 17:20, 27 Nisan 2009 (UTC)

Her maddede ve her konuda tarafsız davaranıyoruz. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti zaten Kategori:Bağımsızlığı Tanınmayan Ülkeler listede yer alıyor. Ancak Türkçe Vikipedide bu tür süsleme sadece ana maddede yazılması yeterli. Eğer çok ısrarlı isen, aynı kategoride yer alan bütün ülkelere uygulanması gerekecektir. Tanınmayan bütün ülkelere bu süslemeyi uygulayabiliryorsan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne de uygulayabilirsin. Eğer Sadece Dağlık Karabağ Cumhuriyeti için yapacam diyorsan tamamen vazgeç. Cidden taraflı yaklaşmış oluyorsun. Önemli olan tarafsızlık. Maddeye göre ayrı muamele edersek Aksi Vikipedi taraflı bir ansiklopedi olacaktır. Lütfen tarafsız ol. Takabeg ileti 17:41, 27 Nisan 2009 (UTC)

Öylemi? Peki neden madde taraflı? Hangi kaynağı taraflı buldun? Kaynaklarla konuş, söylediğim gibi maskaraya ihtiyaç yok. Atabəy 18:23, 27 Nisan 2009 (UTC)

Gereksiz Şablonlar[kaynağı değiştir]

Ya, Takabeg, sen bu sayfada ne istediğini anlata bilirmisin? Bak "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adlı kurumu resmen Ermenistan devleti bile değil adi Ermeniler etnosentrik açıdan tanıyor. Tabii ki, bunu ansiklopediye eklemek Ermeni taraflılık olacaktır, anlamıyormusun? Bu madde sadece bir tarihi olay, Hocalı kasabasına Ermeni kuvvetler tarafından baskın zamanı, çok sayda insanın katliam şeklinde ölmesi hakda. Sen bu sayfada numaraları değiştirerek, şablonlar ekleyerek, ve s. amacının ne olduğunu anlatırmısın lütfen? Tarafsızlık söylüyorsan, hem Ermeni hem de Azeri tarafın yorumları verilmiş, ikiside katliam olduğunu kabul ediyor. İkisininde düşünceleri açıkca verilmiş. Ne istiyorsun sen ya? Atabəy 06:40, 30 Nisan 2009 (UTC)

Siyasî ve ideolojik yaklaşımlar[kaynağı değiştir]

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, bu olaydan önce ilan edilmiştir. Türkçe Vikipedi, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni ne tanıyor ne de tanımıyor. Türkçe Vikipedi sadece Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin herhangi ülke tarafından tanınmadığını aktarır (tabi sadece Dağlık Karabağ Cumhuriyeti maddesinde yazılması yeterlidir. Örneğin, Güzelyurt, Gazimağusa gibi maddesinde, Sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınan de facto ülke olan KKTC'nin kenti gibi tabir kullanılmaz. Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti maddesinde yazılır. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti için de aynı. Olduğu gibi bilgileri aktarmamız lazım. Ben o ülkeyi tanımıyorum. diye Vikipedi maddelerinde ısrarla o yöndeki siyasi ve ideolojik propagandaları sürdürmek yanlıştır. Hemen durdurun. Türkçe Vikipedi sadece gerçekleri olduğu gibi aktarır. Takabeg ileti 06:49, 30 Nisan 2009 (UTC)

Senin tanıman önemli değil efendim, uluslarası kamuoyunun tanımaması en önemlisi. Çünkü sen taraflısın, ben taraflıyım, İngiliz, Fransız, Amerikalı ve s. taraflı değil ve Karabağı tanımıyor. KKTC konusunda uğraşmıyorum, amma KKTC bir devlet tarafından (Türkiye) tanınyor, DKC'i ise hiç kim tanımıyor. Atabəy 06:53, 30 Nisan 2009 (UTC)

Takabeg, Serj Sarkisyan ve Monte Melkonian'ın Ermenistan'a ilgili olmamasını söyleyen kaynaklar takdim etmenizi rica ederim. "DKC Savunma Ordusu" diye güç 1992-nin Şubat ayında yokdu. Atabəy 06:04, 19 Mayıs 2009 (UTC)

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri???[kaynağı değiştir]

Anladığım kadarıyla İngilizce kaynaklarındaki Armenian forces kelimesini ya bilinçli ya da bilinçsiz olarak Ermenistan Silahlı Kuvvetleri diye çeviren var. Ermenistan'dan gönüllüler muhtemelen olaya karışmıştır fakat Karabağ Savaşı'nın muharebe düzenlerini ve takvimi incelendiğinde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan karıştığını ispatlamamız çok zordur. Savaşın bundan sonraki aşamasında Kelbecer de yerli Ermeni güçleri (local Armenian forces, bakınız: BM Güvenlik Konseyi'nin 822 sayılı kararı) tarafından alınmıştır. Tahminleri ya da isteklerine göre içerikleri değiştirmeyelim. Takabeg ileti 06:18, 19 Mayıs 2009 (UTC)

Tahmini bir şey yok burda, Serj Sarkisyan bugün Ermenistan Cumhurbaşkanı, Monte Melkonian ise Erivanda gömülmüş, kardeşinin yazdığı kitabın adı da "My Brother's Road: An American's Fateful Journey to Armenia". İyi çalışmalar.Atabəy 17:57, 19 Mayıs 2009 (UTC)
Yorumlara gerek yok kaynaklar lazım. Takabeg ileti 07:38, 20 Mayıs 2009 (UTC)


Rusya Federasyonu'nun ülke olarak bu çatışmaya katıldığını ispatlamamız imkansızdır. Kaynaklara bakıldığında CIS yani BDT'nin 366. Motorize Piyade Alayı'nın çatışmaya karıştığını görüyoruz. Takabeg ileti 06:36, 19 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, Sovyetler Birliği Aralık 1991'de iflas ettikten sonra, Sovyetler ordusunun varisi Rusya ordusu olmuştur. Rusya ordusu 1992'nin yazında Azerbaycan ve Rusya arasında (CIS değil) imzalanmış antlaşma ile Azerbaycan arazisinden çıkmıştır. Atabəy 17:55, 19 Mayıs 2009 (UTC)
Yorumlara gerek yok kaynaklar lazım. Takabeg ileti 07:53, 20 Mayıs 2009 (UTC)

Following the ignominious part it had played in the storming of Khojali, the Soviet 366th Regiment was ordered by Moskova to withdraw from Karabakh. At the beginning of March 1992, a column of troops was sent to Stepanakert to escort the regiment out, but local Armenians blocked the roads to stop its leaving. The soldiers were eventually airlifted out by helicopter, and almost all their equipment stayed behind. Major Ohanian also stayed, as did many of his Armenian and several Slavic officers - including the would-be tank salesman Yury Nikolayevich, who was later spotted training Karabakhi fighters. 29 On 10 March, the 366th Regiment was disbanded in Georgia.

  • Thomas de Waal, Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War., New York University Press, 2003, ISBN 0-8147-1945-7, p. 173.

Durum böyleyken Rusya vurgusu anlamsızdır. Takabeg ileti 18:23, 20 Mayıs 2009 (UTC)

Turkich Weekly 336. Mekanize Piyade Alayı konusunun kaynağı olarak kullanılamaz. Yazı askerî açıdan değil siyasî açıdan yazıldığı anlaşılıyor. Mesela 336. Mekanize Piyade Tugayı diyor:) Birde bu madde ve Koltso Harekâtı ile ilgili olarak 23. Motorize Piyade Tümeni maddesi açılacaktır. Takabeg ileti 06:45, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Taraflılık[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikide de ethnic Armenican forces. Azeri olan Elkhan Nuriyev'e göre the Armenian armed forces with the help of Russian troops. Today'a Zaman olduğu için tarafsız olduğunu düşünüyordum da yazarı Azeriymiş. Şimdi Elkhan Nuriyev'in Karabağ Ermeni güçlerinden haberi yok muydu? Yoksa diğer Azeriler gibi Ermenistan'ın işi olarak göstermek istiyor mu? Metinde Ermeni güçleri olması gereken yere Ermenistan Silahlı Kuvvetleri yazıldığı için madde taraflı hale getirilmiştir. Takabeg ileti 17:51, 20 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, Elkhan Nuriyev kaynağını ilk olarak kendinizin maddeye eklediyini umarim bilyorsunuzdur [2]. Karabağın Ermenistana katılması hakda kararı ilk defa 1988'de Ermenistan parlamentosu kabul etti, sonra 1991'de kararını geri çekti. Karabağ Savaşında Ermeni tarafına komutanlık yapan Serj Sargsyan ve Robert Koçaryan - Ermenistanın şimdiki ve eski cumhurbaşkanları.
Bir insan katliamına ait maddede milliyetci bir tavırda ve kaynakların söylemesine rağmen olayları inkar etmeniz ve taraflı şablonları eklemeniz hiç de uygun değildir. Rica ederim maddeden hiç bir kaynağı çıkarmayınız. Atabəy 15:51, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Ayrica Takabeg, Ermeni güçleri dediyiniz kelimenin tarafsız olarak ne anlama geldiyini açıkca bu kaynakda aktara bilirsiniz [3]. Teşekkürler. Atabəy 15:57, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, maddeden her hangi bir kaynak çıkarıldıkta ve ya tartışıldıkta Taraflı şablonu ekleye bilirdiniz. Bu halde sözkonusu olan sizin kendi yorumunuz, buna göre şablon kabul edilemez. Atabəy 16:09, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Taraflı şablonunun kullanılması[kaynağı değiştir]

  • "Taraflı şablonu, herhangi bir maddeye bilerek ve ısrarla ekleniyorsa ve eğer maddenin taraflı olduğuna dair herhangi bir yorum yapılmamışsa veya maddenin tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği bariz değilse, söz konusu davranış bir tür vandalizm olarak tanımlanabilir.". Atabəy 16:35, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Yukarıda da maddenin neden taraflı olduğunu anlatmıştım. Ama tekrar yazıyorum.


"Abilov, Shamkhal (27 Şubat 2009). The Khojali Genocide: A Shameful Spot in the History of Mankind (İngilizce). Turkish Weekly. “This information proves the direct Russian support of Armenia in the Nagorno Karabakh war and the involvement of Russian military base 366’s motorized infantry brigades for the fulfillment of the Khojali Genocide.”"

gibi hatalı ve taraflı kaynağın kullanılması maddeyi taraflı kılmaktadır. Kaynak meselesi dışında kanıtlanmamış ve doğrulamamız son derece zor olan Ermenistan Silahlı Kuvvetleri yani düzenli ordu 'nun olaya karıştığına dair iddiaların sanki sabit bir gerçek gibi göstermek son derece siyasi ve ideolojik yaklaşımdı. 23. Motorize Nişancı Tümeni'ne bağlı 366. Motorize Nişancı Alayı'nda görevli Ermeni subay ve erlerin işe karışmış olabilir de Rusya vurgusu da maddeyi taraflı kılıyor. Takabeg ileti 16:50, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Efendim amma Abilov, Shamkhal TurkishWeekly kaynağını ilk olarak siz eklediniz. Peki şimdi kendiniz kendi işlettiğiniz kaynağın taraflı olduğunu mu söylüyorsunuz? Çok enteresan bence :) Atabəy 17:02, 21 Mayıs 2009 (UTC)
Evet. İlk olarak ben ekledim. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi inceledikçe o yazının taraflı ve hatalı olduğunu anlayınca kaldırdım. Yani kendi hatamdan döndüm. Ona rağmen sen ısrarla o taraflı ve hatalı kaynak eklemeye çalıştın. Değil mi? Takabeg ileti 13:29, 22 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, sürekli "konu siyasi amaçlar için kullanılır" suçlamalarınızda bulunmamanızı rica ederim. Aslında gerçek Hocalı konusunda Türkçe Vikipedide gösterdiğiniz dikkat, kişisel yorumlar ve tepkiler sizin siyasi amaçlarınızı belirtiyor. Burası Armeniapedia da değildir, Türk dilinde Vikipedi ve madde'de gösterilen mevzu ve kaynaklar hiç de [4] ingilizce versiyonundan farklı değildir. Atabəy 17:32, 21 Mayıs 2009 (UTC)

Eğer senin siyasi amacın olmasa bile siyasi amaçlar ile yazılan yazıları ısrarla eklemekle siyasi amaçlarına yardımcı olmuş oluyorsun. Takabeg ileti 13:32, 22 Mayıs 2009 (UTC)

Rusya Silahlı Kuvvetleri[kaynağı değiştir]

Yeltsin announced the formal establishment of new Russian military forces by presidencial decree on 7 May 1992, two days before the aniversary of the defeat of Germany in the Second World War.[1]

Yani 7 Mayıs 1992'den önce mi sonra mı? Gerç CIS Ordusu da daha sonra organize edilmiştir. SSCB dağıldığı halde Sovyet Ordusu'na bağlı (birlikleri tam olarak kontrol edemedi de) idi. Aralık 1992'de Sovyet savaş uçaklarından Kızıl Yıldız kaldırılmıştır. Hocalı Muharebesi ne zaman gerçekleştirildi? Şubat 1992. Ayrıca 366. Motorize Piyade (Nişancı) Alayı'na Russian ekleyen ve 366th Regiment yani Alay'a 366th Brigade yani Tugay diyen kaynağın güvenilmediği ve bilimsel kaynak olarak kabul edilmediği açıktır. Bunun yanı sıra katliam olarak algılanan bu olaya Khojaly Genocide yani Hocalı Soykırımı diyen kaynağın taraflı olduğu ortadadır. Takabeg ileti 03:04, 22 Mayıs 2009 (UTC)

  • Bu daha öncede dediğim gibi bazı rivayetlerden oluşan bir durum. Özellikle belli kısım tarafından sürekli kullanılmaya çalışılan "Biz Ermeniler ile değil Ruslarla çarpıştık" konusunun bir devamı niteliğinde. Maddenin tarafsızlığı ayrıca güvenirliği için çok ciddi bi temizlik ihtiyacı var. TheTime 07:28, 22 Mayıs 2009 (UTC)

Not[kaynağı değiştir]

  1. ^ Greg Austin & Alexey Muraviev, The Armed Forces of Russia in Asia, Tauris, 2000, p.130.

Geçersiz kaynak[kaynağı değiştir]

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin işi olduğunu göstermek için eklenen şu kaynağa bakalım:

Cohen, Roberta (1998). The forsaken people (İngiliz dilinde), 260, Brookings Institution Press. ISBN 0815715145, ISBN 9780815715146. “Following the independence of Armenia and Azerbaijan, the Armenians of Nagorno-Karabakh proclaimed the "Republic of Nagorno-Karabakh" on January 6, 1992. Although Armenia continued to support Nagorno-Karabakh economically and militarily, it did not recognize it as a separate republic, and neither did anyone else. Nevertheless, Armenia has continued to provide massive support for Nagorno-Karabakh. The was has become a content between Azerbaijan and "Armenian forces". The latter is deliberately ambiguous term, including as it does Armenians and supplies from Nagorno-Karabakh, from other parts of Azerbaijan, from Armenia proper, and from the Armenian diaspora.”

between Azerbaijan and Armenian forces değil,

between Azerbayijan and "Armenian forces" diyor

Niye between Azerbaijan and Armenian demiyor? Yazarın özellikle çift tırnağı kullandığı ortadadır.

Bu kaynak Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin katıldığını göstermek için uygun kaynak değildir.

Takabeg ileti 03:00, 23 Mayıs 2009 (UTC)

Taraflı şablonunun kaldırılması[kaynağı değiştir]

Şu sürümünde bariz taraflılığı söz konusu olmadığını düşünüyorum. Ancak

Bir gece önce akşam 11 civarında, 2.000 Ermeni savaşçısı, Hocalı'nın üç tarafındaki yüksekliklerden ilerleyerek, kasaba sakinlerini doğudakı açılışa doğru sıkıştırmışlar. 26 Şubat sabahına kadar mülteciler.... kısımın özetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 20:44, 23 Mayıs 2009 (UTC)

Söylediğin bölüm Markar Melkonian'ın kitabından alınmıştır, kitapda yazılanların nasıl özetlenemsini ilerleyebilirsin anlamıyorum. Atabəy 09:35, 25 Mayıs 2009 (UTC)
Sen anlamayabilirsin de bana bırakırsan güzelce halledeceğim. Oldu mu? Takabeg ileti 10:04, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Ve maddenin taraflı olmanın taraflı olmanın sebebini yazdım ve yukarıda tarafsız olduğunu düşündüğüm sürümü gösterdim. Taraflı şablonu "Ben kabul edemiyorum." diyerek kaldırılamaz. Madde tarafsızlaştırıldığında kaldırılabilir. Takabeg ileti 10:04, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Ben kabul edemiyorum değildir. Maddeden bir kaç kaynak çıkararak ve tartışma sayfasında hiç bir tartışmasız şablon eklemeniz bir vandalizm anlamına gelir - Taraflı şablonu, herhangi bir maddeye bilerek ve ısrarla ekleniyorsa ve eğer maddenin taraflı olduğuna dair herhangi bir yorum yapılmamışsa veya maddenin tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği bariz değilse, söz konusu davranış bir tür vandalizm olarak tanımlanabilir. Davranış böyle tanımlanırsa, söz konusu kullanıcı uyarı alabilir. Eğer uyarılara rağmen yanlış bir şekilde taraflı şablonunu bilerek ve ısrarla eklemeye devam ederse, kullanıcı ceza alabilir.Atabəy 10:09, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Ababey, Sumgayıt Pogromu maddesinin özet kısımında ne yazdı? pogrom kaynağı eklendi - ayrıca Ermeni kaynağı kullanamayız, taraflı diye yazdı. Joseph Masih - Robert O. Krikorian'ın otrak eseri "Ermeni kaynağı" mıdır? Krikorian nerede okudu ve nerede görevli? ABD'de. Şimdi "Ermeni kaynağı" diyerek kaldırıp bu maddeye Shamkhal Abilov'un yazdığı hatalı ve taraflı yazıyı eklemek haklı mıdır? Buna çifte standat denir. Neticede maddeyi taraflılaştırdığı halde taraflı şablonunu kaldırmak doğru mudur? Takabeg ileti 11:12, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, Sumgayit Pogromu maddesinin Hocali tartışma sayfasına ne alakası olduğunu baya anlamadım. Anladığım kadarıyla iki konuyu bir birine ilgilendirmen ve bir konu hakda başka konu tartışma sayfasına konuşman zaten maddeleri taraflı şekilde ve milliyetçi bir tavırda nitelendirmenin bir delili. Krikorian Ermeni yazar, inkar mı ediyorsun? Şamhal Abilov kaynağını ise ben ekledim, efendim, sen ekledin, istersen çıkara bilirsin. Hocalı'da katliamın kimin yaptığı ve ne için yağtığı zatem tüm kaynaklarda yazılmış. Bir insan katliamını milliyetçi tavırda kaynakları gizlemeye çalışarak bir yere ulaşamassın. Lütfen konularda tarafsız olmaya çalış. Atabəy 17:57, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Kaldırılan kaynakların hatalı ve taraflı olduğunu ortadadır. Yukarda neden hatalı ve taraflı olduğunu da yazdım. ve Lütfen ısrarla o hatalı ve taraflı kaynakları eklemeye çalışmayın. Ve kaynakları kendi yorumlarına uygun bir şekilde çevirmeyin. Buna uygurma denir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 03:35, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Takabeg, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Türk araştırmacı Taner Akcam'ın görüşleri verildiği gibi, Hocalı konusunda da, Ermeni ASALA terör örgütü üyesi ve Karabağ Savaşında komandanlık yapmış Monte Melkonyan'ın görüşleri kardeşi Markar Melkonyan'ın kitabından takdimdir. Burda taraflılık olan ne?
İlaveten, 1991'in Aralık ayında Sovyetler Birliği sona erdi, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun birge silahlı kuvvetleri ise 15 Mayıs, 1992'de Taşkent antlaşmasında kabul edildi. Hocalı soykırımı Şubat 1992'de olmuş ve 366. Alay resmen Sovyetler varisi Rusya kontrolünde olmuştur. Sen neden bu gerçekleri araştırmadan hep değiştirme kavgalarında bulunyorsun? Lütfen milliyetçı tavırı bırakarak, kaynakları araştırman gerek.Atabəy 06:59, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Artık bu duruma son verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin etnik kökenleri farklı olabilir hepimizin düşünceleri ve tarafı aynı olmayabilir ama buraya bunu yansıtmak bizim esas görevimiz olan Wikipedia'ya katkı değil aksine zarar verir. Tartışmalara girmek istemiyorum benimde kendime ait görüşlerim var ve bu maddede şuanda yer alanlardan tamamen farklı. Ama artık bunların bir önemi yok şuanda yapılması gereken bir an önce bu kavgayı bırakmak olmalı. - TheTime 07:23, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Efendim, yorumlar yerine kaynakları takdim etmenizi ve maddeden olan kaynakları hangi Viki kuralına durarak çıkardığınızı nitelendirmenizi bekleriz. Artık Takabeg'le milliyetçı taraflı takım editörlüyü yapmanızı da Vikipedi Şikayet'de devam ede biliriz. Atabəy 07:28, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Büyük bir ihtimalle bu ısrarınızın altında bunlar bir yerden sonra bırakır benle uğraşmayı mantığı yatıyor. Oysa tamamen yanlış düşünüyorsunuz zaten sürekli ısrarla üzerine durduğunuz Vikipedi Şikayet'tede bu konudaki cevabı karar neticesinde fazlasıyla almıştınız. - TheTime 08:06, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Azerice Hocalı Katliamı[kaynağı değiştir]

Maddenin başında Hocalı Katliamı'nın yanında Azericesi bulunmakta. Ancak sorun şu ki Azerice olarak Hocalı Katliamı, Xocalı Soyqırımı olarak çevirilmiş. Azerbaycan'da bu soykırım olarak kabul ediliyor olabilir ama Türkçe Vikipedia'da Hocalı Katliamı olarak adlandırılmış maddenin Azerice çevirisinde Soykırım olarak yer alması katliam ile soykırım arasındaki uçurumu düşündüğümüzde ciddi bir çelişki yaratıyor. Dolayısıyla mantık çerçevesinde baktığımız zaman Xocalı Soyqırımı'nın Azericede Hocalı Katliamı anlamına gelecek cümleyle değiştirilmesi gerekmektedir. - TheTime 10:44, 27 Mayıs 2009 (UTC)

TheTime, Türkiye'de de Hocalı soykırım gibi kabul edilyor, amma Türkçe versiyonda böyle sunmadık. Bunun üzerine Türkçe katliam gibi verilmiş, Azerice ise resmen işlenen versiyon - soyqırım kelimesi - işlenmiştir. İsterseniz maddeyi Hocalı Soykırımı adlandıra biliriz. Zaten 1992'de 600-1300 kişinin sadece Azeri Türk olduğu için Ermeniler tarafından katledilmesi olayı 1948 BM Soykırım tasarısına göre bir soykırımdır. Atabəy 14:42, 27 Mayıs 2009 (UTC)
"Azeri Türk olduğu için Ermeniler tarafından katledilmesi olayı 1948 BM Soykırım tasarısına göre bir soykırımdır." demeniz birşey farketmez, olay için BM Güvenlik Konseyi'nin ve Genel Kurulu'nun "soykırım" olarak nitelediği bir karar bulunmuyor. Kısacası "Massacre" terimi kullanılmıştır. TheTime'ın dediği gibi Azerice Hocalı Katliamı anlamına gelecek cümleyle değiştirilmeli ve Azerbaycan'da "Xocalı Soyqırımı" teriminin de vurgulandığı belirtilmelidir. İyi günler. --Muratsahinmesaj 14:52, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Genel olarak Hocalı Katliamı. Bazı çevreler Hocalı Soykırımı terimi kullanır. Tarama yaparsan kimlerin kullandıklarını anlarsın. İngilizcesi Khojaly Genocide'yı yine google filanla tararsan kimlerin kullandıklarını anlarsın. Türkçe Vikipedi'de çatışma sırasında veye ardında yaşanan toplu ölüm olan bu olayın soykırım kategorisine girmediği ortadadır. Resmî olarak soykırım terimi kullanan sadece Azerbaycan Cumhuriyeti hükûmetidir. Azerbaycan Cumhuriyeti dışındaki dışındakiler katliam kullanıyorlar. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde soykırım barajı düşüktür. Azerbaycanlıların Soykırım Günü adlı resmî anma günü bile var. Ölenleri siyasi amaçla kullanmaya çalışıyorlar. Bunu Ermenistan'da yapanlar da var değil mi? Her yerde vardır. Vikipedide siyasi açıdan olay değerlendirilmiyor. Sadece bilimsel açıdan yazılıyor ve yazılmalıdır. O yüzden Zaman Weekly' deki yazı gibi propaganda amaçlı yazıları kaynak olarak göstermek yanlıştır ve kabul edilemez. Takabeg ileti 15:04, 27 Mayıs 2009 (UTC)

Cümle eş anlamı olan Xocalı Qətliamı ile düzeltilmiştir. - TheTime 15:42, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Bence Xocalı Qətliamı 'nin yanı sıra İngilizce Vikipedide olduğu gibi Xocalı Soyqırımı teriminin Azerbaycan Cumhuriyeti'nde kullanıldığına dair bilgi yer alabilir. Takabeg ileti 15:45, 28 Mayıs 2009 (UTC)
Pardon İsim alt başığında zaten varmış:)) Takabeg ileti 15:48, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Alt kısımda 1994'de Azerbaycan Parlamentosu tarafından Soykırım olarak kabul edildiği bilgisi ayrıca ülkede olay için kullanılan terimler konusundada bilgi var. Ben kullanılan terimleri kalınlaştırdım ki muhtemelen bir değiştirme kaosunun içine girmeyelim tekrar. - TheTime 15:56, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Büyük ihtimal birkaç gün içinde "Xocalı Qətliamı" adlandırmasını "Xocalı Soyqırımı" yapmak isteyenler çıkacağından değişiklik savaşına girilecek. :) Birleşmiş Milletler'in olaya nasıl baktığı ve isimlendirdiği de eklense iyi olur. İyi çalışmalar..--Muratsahinmesaj 16:02, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Şunu ekleyelim mi? Takabeg ileti 16:11, 28 Mayıs 2009 (UTC)

United Nations Staff, UN. Dag Hammarskjöld Library, United Nations Documents Index, United Nations Publications, 2003 ISBN 9211009030, p. 144.

Yine olmadı. Bu kaynakta the events in Khojaly yani Hocalı'daki olaylar diye geçiyor. "Khojaly Massacre" arıyorsunuz değil mi? Takabeg ileti 16:13, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Ben hiçbirşekilde bulamadım açıkçası seninde bulabileceğini sanmıyorum. Ki zaten bana kalırsa bu mevcut hali gayet yeterli birileri öyle düşünür böyle düşünür diye fazla abartmaya gerek yok kanımca. - TheTime 16:23, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Yukarıdaki belge kullanılamaz. BM'nin yazısı değildi. Azerbaycan temsilcisinin BM'ye yazdığı yazıydı. Orda "15th anniversary of the events in Khojaly" diyor. Yine de kaynak olarak uygun değil. Takabeg ileti 16:33, 28 Mayıs 2009 (UTC)
Yeterli mi? Madde üzerinde 24 kaynak var ama elde tutulur bilgi yok. Temizlenmesi ve düzenlenmesi gereken yerler var yine de. BM konusunda bilgilerin eklenmesi gerekir, Kıbrıs konusunda herçey var iken bu konuda mutlaka vardır. :) Direk "Khojaly Massacre" olması olarak değil, BM'nin olaya nasıl baktığıyla ilgili madde üzerinde birkaç cümle birşey olması bile objektifliği açısından maddeyi ferahlatır. :) İyi çalışmalar..--Muratsahinmesaj 16:36, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Dediğin gibi düzenlenmesi gereken bir çok tarafı var ama doğrusu artık düzenleme yaparken birilerinin hoşuna gitmeyecek ve tekrar aynı şeyler yaşanacak korkusunu taşıyorum. Hatırlatmak lazım ki son olarak 3 kişilik grup kurup Sinsice değişiklikler yaptığımız iddia edilmişti : ) Kaynaklar konusunda maddenin İnglizce bölümünde Birleşmiş Milletlerin olaya bakış açısıyla alakalı bir bilgi hiçbir şekilde bulunmuyor. Biraz daha araştırılabilir ama bu yönde bir kaynağın bulunabileceğini pek sanmıyorum. - TheTime 16:47, 28 Mayıs 2009 (UTC)

822, 853, 874 ve 884'de naıl geçiyor? Ona bakalım. Takabeg ileti 16:49, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Geçmiyor. Takabeg ileti 16:52, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Selam, Vikiufuk. Nasıl gidiyor? Eklediğin siteye baktım. 366'ncı Rus alayı diyor. Ama o tarihte Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri yoktu. Yani bilimsel bir kaynak değil. Bilimsel kaynakları tercih ediyoruz. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 14:55, 28 Mayıs 2009 (UTC)

Savaş bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Katliamla ilgili maddede bu şekilde savaş bilgi kutusu gereklimidir?Az önce tartışılmadan kaldırıldığı için geri alındı çünki ne olursa olsun vandalizm kapsamına gire bilir.Diğer vikileri inceledim.Bilgi kutusu yok.Ama kaldırılacaksa kutudaki bazı bilgilerin maddeye aktarıldığından emin olmak lazım.Benzeri katliam sayfaları en:wikide savaş bilgi kutusu konulmadan anlatılmış.Tabii bu tekbaşına kriter değil.Ama katliamda öldüren ve öldürülen vardır.Zira bu şekli ile katliam maddesinden daha çok Hocalı Savaşı görüntüsü vermektedir.Ama katliam yani bu madde bir sonucu belirtir.Taraflar askeri güçler maddeye uygun değil gibi.Yinde de diğer kullanıcıların görüşünü alalım.--Qarapapaq ileti 17:44, 22 Haziran 2009 (UTC)

Bilgi kutusuna bencede gerek yok.. Ama çıkartılmadan önce tartışma sayfasında konu ele alınmalıydı.. Denildiği gibi bilgi kutusunda yer alan bazı bilgilerin maddeye konulmasında fayda var. | TheTimeileti 17:50, 22 Haziran 2009 (UTC)

  • Tartışmayı görmemiştim. Yeni açılmış. Kesinlikle kaldırılmalı. Hiç gerek yok.--Gökçє Yörük mesaj 17:53, 22 Haziran 2009 (UTC)
Evet savaş kutusunun katliam kutusu ile değiştirilmesinin uygun olduğu düşüncesindeğim. Amma kutuda fazla sayıda kaynak vardır, bunları sadece kaldıramayız, maddeye dahil etmemiz gerekir. Bu kaynklar bulmak için bir kaç kişi zaman harcadı kaynaklar buldu. Atabəy 18:13, 22 Haziran 2009 (UTC)

Aslında 366. Motorize Piyade Alayı'na Rus ibaresini eklenmeye çalışılması v.s., çatışmaya katılan askerî birimler ile ilgili Şehir efsanelerine dayanarak yapılan ısrarlı değişiklerinden dolayı savaş bilgi kutusu eklendi. Katliam bilgi kutusu diye bir şey yok. Eğer oluşturup eklenirse Gököçe'nin gösterdiği gerekçeyi boş vermiş olacağız. Şahsen bu madde için savaş bilgi kutusunun faydalı olduğunu düşünüyorum. Fakat kutu şart değildir. Takabeg ileti 12:57, 29 Haziran 2009 (UTC)

Takabeg, Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991'de iflas etmesi üzere, Şubat 1992'de yer alan Hocalı katliamında 366. Motorize-Piyade Alayının komutanlığı SSCB Güney Kafkas Askeri Dairesi içinde resmen Rusya Devletinin yönetiminde olmuştur. SSCB'nin resmi varisi Rusya Federasyonu'dur.
Maddede katliamla ilgin bağımsız ve Ermeni kaynaklar taktimdir. Ermeni güçlerin katliamda sorumlu bulunması şunlara dayanmıştır. Bu durumda dolayısıyla duygusallığa kapanmamanı ve katliama ilgin kaynakları Şehir efsaneleri gibi nitelendirmemeni rica ederim. Atabəy 15:30, 29 Haziran 2009 (UTC)
O dönemde Var olmamış ordu yu yorumlarınla varolmuş gibi göstermek yanlıştır. Takabeg ileti 22:07, 29 Haziran 2009 (UTC)

Takabeg, İnsan Hakları İzleme Örgütü 366. Alayın Rus yönetiminde olduğunu söylediği bir durumda, bu konuda görüşlerin ağırlıklı görünmüyor. Ayrıca İngilizce Vikipedide en:Transcaucasian Military District maddesini izlemeni tavsiye ederim: Following the fall of the USSR, the District became the Group of Russian Forces in the Transcaucasus (Russian Группа российских войск в Закавказье - ГРВЗ; GRVZ).. Atabəy 22:29, 29 Haziran 2009 (UTC)

İnsan Hakları İzleme Örgütü, askerî konularda uzman olmadığı için hata yapar. Aslında Türkçe Vikide de ГРВЗ'nın yani Rusya Transkafkasya Ordular Grubu var. Fakat Ordular Grubu'nun kuruluş tarihi belli değil. Maddeyi çevirmeyi unuttum. Türkçe Vikiye kazandıracak olan var mı? İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:42, 29 Haziran 2009 (UTC)

366. alay Rusya Transkafkasya Ordular Grubu bir hisesi olmuştur. Sovyetler çöktükten sonra, grubu Rusya yönetmiştir. Bunun neyini tartıştığını anlatırmısın? Ayrıca kendinin nasıl bu konuda İnsan Hakları İzleme Örgütünden daha yüksek bir uzman olduğunu bizlere kanıtlarmısın? Önceden teşekkürler. Atabəy 23:00, 29 Haziran 2009 (UTC)

Aslında şimdi bilgi kutusu hakkında konuşulması gerekir. Askeri konular için doğru adresi Tartışma:Transkafkasya Askerî Bölgesi. İngilizce Vikiden doğrudan aktardığım için bu tür konularda olduğu gibi (Ermenilere yönelik pogrom dahil) propaganda ve bias'lı etkenler söz konusudur. Orijinal kaynaklar ile zenginleştirilmesi lazım. Ne olursa olsun burda bilgi kutusunu konuşacaz. Takabeg ileti 23:14, 29 Haziran 2009 (UTC)

Konuş tabii ki :), amma maddede Ermeni terör örgütü başkanı Melkonyan'ın bile Hocalı Azerileri vahşicesine katlettiklerini itiraf ettiği durumda hangi bias'lardan konuşman çok ilginç. Bence Maraghar Katliamı iddiasına kaynaklar bulsan Vikipedi'ye daha iyi katkılarda bulunursun. İyi çalışmalar. Atabəy 23:43, 29 Haziran 2009 (UTC)

Kerkicahanla ilgin kaynak yerleştirildi. Melkonyan'dan alınmış yazıya şablon eklemenin nedeni yok. Atabəy 22:03, 2 Temmuz 2009 (UTC)

Melkonyan kaynağına telif şablonu[kaynağı değiştir]

Takabeg, şablon yersiz, çünkü orijinal kaynak İngilzcededir, Melkonyan kitabından gösterilen bölüm benim tarafımdan tercüme edildiği için telif kurallarını bozmamaktadır. Bir daha yersiz ve çeşitli şablon eklemelerin Vikipedi:Vandalizm gibi de nitelendirilebilir. Rica ederim değiştirme ve şablon eklemelerini Vikipedi kurallarına uygun şekilde önce tartışma sayfasında tartış. Atabəy 23:02, 15 Temmuz 2009 (UTC)

Telif hakları ihlali[kaynağı değiştir]

Bildiğim kadarıyla tercüme yapsada bu kadar uzun cümleler için telif haklarını ihlal etmiş olur. Ondan dolayı defalarca özetlenmeli dedim ve diyorum. Lütfen diğer kullancıların incelenmeden önce {{telil ihlal}} şablonu kaldırmayın. Ve bu haklı işlemler için vandalizm demek nahoş davranış.Takabeg ileti 01:45, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Bildiğin kadarı' ile değil, Vikipedi:Telif hakları kurallarına dayanarak şablon eklemen gerekir. Verilen bölüm Melkonyanın ingilizce kitabındandır, sana ikinci defadır TÜRKÇEYE TERCÜMENİ BEN YAPTIM söylüyorum! Tercüme benim olduğu için telif hakkını bozmamaktadır, çünkü Melkonyan kitabını Türkçe değil İngilizce yazmıştır. Ayrıca kitap tam olarak Google Books'da da sunulur.
"Haklı işlemlerin" başka maddelerde görünmüyor, nedense yalnız Ermenilerin Azerilere çatışma ve ya katlıam maddelerine ortaya çıkıyor. Böyle tavır açıkca Vikipedi savaş alanı değildir klavuzunu bozmaktadır. İlaveten ısrarla çeşitli şablon eklemeleride vandalizm örneği gibi kurallarda taktimdir. Atabəy 17:18, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Bugün facebookta Amerikanın Massachusetts eyaletinin Hocalı katliamını resmen tanıdıgına dair bir haber vardı.

Nette bulamadım. İngilizce bilen arkadaşlar ufak bi araştırma yapıp bilgi eklerlerse sevinirim. --95.10.20.117 14:40, 8 Mayıs 2010 (UTC)