Tartışma:Hocalı Katliamı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hocalı Katliamı, eski bir seçkin madde adayıdır. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan adaylığın neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.
11 Haziran 2011 Seçkin madde adayı Başarısız

Türk karşıtlığı[kaynağı değiştir]

Merhaba @Esc2003. Maddede Türk karşıtlığı kategorisinin neden bulunduğunu danışabilir miyim? Halihazırda Azeri karşıtlığı kategorisi var çünkü. Bir de değişiklik özeti kısmını en azından tartışmaya açık olabilecek yerlerde kullansanız belki sorun tartışma sayfasına gelmeden çözülecek. İyi çalışmalar. --Kudyaz 08:56, 13 Haziran 2016 (UTC)

  • İzleme listemde olduğu için dün kategori bölümlerinde yaptığınız sistematik silmeler dikkatimi çekmişti. Bazıları bencede silinmesi gereken kategorilerdi ama bazıları bana göre silinmesi gereken kategoriler değildi. Bu madde özelindeki kategori silme olayına gelirsek, sıkıntı sizin Türk karşıtlığını Türkiye Türklerine yapılmış gibi algılamanız, açıkçası kategori eklemelerine bakınca bu normal karşılanabilir. Ancak Türk düşmanlığı sayfasına baktığımızda, Türk karşıtlığının Türkiye Türkleri'nin yanı sıra Türk halklarını da içerecek şekilde tanımlandığı görülmektedir. Türkçe vikipediyı yazanlar daha çok Türkiye Türklerine yapılan düşmanlıkları yazmış olabilir, maddenin ingilizce sayfasına baktığımızda Çin, Rusya vb ülkelerde de Türk karşıtlığından çeşitli örnekler verilmektedir. Sonuç olarak, Kategori eklenen bölümde Azeri karşıtlığı olduğu gibi Türk karşıtlığı başlığının olması bence sakınca yaratan bir durum değil diye düşünmekteyim.--Muratero 11:36, 13 Haziran 2016 (UTC)
Merhabalar @Muratero. Şu anda kullanılan Türk kategorileri Türkiye Türkleri için kullanılıyor genel olarak. Böyle bir durumda Türk karşıtlığı'na bağlı alt bir sayfa olarak Türkiye Türkü karşıtlığı vb. bir kategori açılması gerek (ki bu da diğer kategorileri etkilediği için eğer böyle bir talep varsa köy çeşmesi gibi bir yerde genel olarak tartışmaya açılması gereken bir konu). Azeri karşıtlığı, Türk karşıtlığı gibi kategorileri ek olarak Türk halkarı karşıtlıkları gibi bir kategori yerleştirilirse sorun çözülebilir belki. Ancak şu haliyle Türk karşıtlığını koymak açıkça yanlış diye düşünüyorum. Bu arada sistematik olduğunu düşündüğünüz değişikliklerimde yanlış olduğunu düşündükleriniz varsa nedenlerini mesaj sayfamda ya da ilgili sayfaların tartışmalarında dile getirirseniz belki -varsa- yanlış anlaşılmaları düzeltir, sayfaların kategorilendirilmesinde doğru olan yolu tartışarak buluruz. İyi çalışmalar. --Kudyaz 22:11, 13 Haziran 2016 (UTC)
Burada kimse ek bir görüş belirtmediği için kategoriyi tekrar kaldırdım. --Kudyaz 07:57, 26 Haziran 2016 (UTC)
Maşallah, sen lehte ben aleyhte görüş verdim. Kendi görüşün daha değerli herhaldeki kategoriyi kaldırdın. Demekki işler böyle yürüyor. O zaman sana anlayacağın dilden cevap vereyim.... — Bu imzasız görüş Muratero (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
@Muratero, buraya alıngan bi yanıt atıp olayı kişiselleştirmektense son mesaja yanıt vermeniz daha hoş olurdu.13 Hazirandaki son savınızın tatmin edici olmaması üzerine bir yanıt attım ama geri dönüş alamadım. Hala aynı görüşte ısrarcıysanız (sorunun sadece bu sayfayı ilgilendirmeyip birçok sayfa ve kategoriyi ilgilendirmesi nedeniyle) konuyu köy çeşmesine taşıyacağım. Belki orada bir çözüme ulaşırız. --Kudyaz 21:17, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Mantık olarak zaten yaptığınıza karşı bir kullanıcı var. Bende sizinle aynı görüşte olmadığımı belirttim. Daha neyin tartışması olsun ki.--Muratero 08:42, 27 Haziran 2016 (UTC)
  • Türk karşıtlığı olmamalı. Yeterince açıklama var yukarıda zaten. -seyit. 14:15, 27 Haziran 2016 (UTC)
  • İlgili katliam Azerbaycan Türklerine uygulanmış, Türkiye Türkleriyle bir alakası yok, Türkiye Türkleriyle ilgili kategorilerin de durması manasız. Burada anlaşılması güç olan ne anlamadım. --cobija 14:22, 27 Haziran 2016 (UTC)
  • @Rapsar, @Superyetkin, @Vikiçizer ve @Teacher0691 siz ne düşünüyorsunuz bu konuda. Yardımcı olması bakımından şuraya da göz atılabilir. Artık tartışmayı sonlandıralıp gerekli işlemi yapalım mı? --Kudyaz 22:36, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Hmm. Türk düşmanlığı maddesi incelendiğinde (yukarıda Muratero'nun da belirttiği gibi) yalnızca Türklere değil Türk halklarına karşı olan hareketleri de kapsandığı görülüyor (hem burada hem İngilizce Vikipedi'de). Ancak diğer yandan Türk ifadesi, hem Türkiye Türklerini hem de genel olarak Türk halklarını tanımlamak için kullanılan bir ifade. Bu verilerden yola çıkarak "Türk düşmanlığı" kategorisinin Türk halklarını kapsayacak biçimde olması gerekmez mi?--RapsarEfendim? 10:35, 29 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar Maddenin giriş cümlesinde iki kez tekrarlanan Türk halkları ifadesi ve Rusça'daki bir atasözü dışında maddenin genel Türk halklarından ziyade Türkiye Türkleri ile ilgili. Kaldı ki yukarıda da belirttiğim gibi ya Türk kategorisi Azeri kategorisine eklenir, ya Türkiye Türkü için ayrı kategori açılır ya da Türk halkları için ayrı kategori açılır. Maddede hem Türk hem de Azeri kategorisi bulundurmak açıkça yorum içeriyor. --Kudyaz 10:42, 29 Haziran 2016 (UTC)
İçeriğin büyük kısmı (hatta hemen hemen tamamı) Türkiye Türkleriyle ilgili olsa da "olması gereken" daha kapsamlı bir madde olması ve Türk haklarının tamamını içermesi. Giriş öyle diyor ve bu kavramın tanımı bu şekilde. Azeriler de bir Türk halkı, dolayısıyla Türk halklarına karşı yapılan hareketleri tanımlayan Türk karşıtlığı/düşmanlığı kategorisinin parçası olmalı. Azeri karşıtlığı kategorisi varsa ve Türk karşıtlığı kategorisinin alt kategorisiyse, ekstradan Türk karşıtlığı kategorisini eklemeye lüzum yok tabi. Ancak bu noktada Türkiye Türkleri için de bir alt kategori oluşturmak gerekecek (bu madde için değil, başka yerlerde kullanmak için).--RapsarEfendim? 11:12, 29 Haziran 2016 (UTC)
tabiki de türk karşıtlığının da bulunması gerekiyor. olay esnasında çok vahim olan videolarda dahi türklere ölüm diye naralar atılmakta. ekleyeceğim.--Dakmor Tojira 17.42, 24 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Başlangıçta Ermeni devleti sorumlu tutulurken, sağ taraftaki şablonda birliklerin başıbozuk, düzensiz olduğu belirtilmiştir. Hangisi doğru bi deyin hele? Bu imzasız yazı İsmail Kendir (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 13.09, 1 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

herhalde düzeltilmiş bu sorun. sorumlusu ermeni askeri birlikleridir.--Dakmor Tojira 17.43, 24 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Katlıam SoyKırım[kaynağı değiştir]

Soykırım başlığı atmama rağmen Katlıam Olarak Degısıyor sözde ermenı soykırımı da Hocalı nıye katlıam Göktürk Gmc (mesaj) 13.37, 15 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

İsmi katliam olmasına rağmen bir soykırımdır, kimse inkar etmiyor. Maddenin başlık açıklamasında da belirtilmektedir. Deprox07 (mesaj) 14.11, 27 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Bence de başlığın adı "Hocalı Soykırımı" olmalıdır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bu insanlık dışı hareketi "Soykırım" olarak tanımaktadır. İngilizce vikipedide Katliam olarak geçmesi bizde de öyle geçmesi gerektiği anlamına gelmez, Azerbaycan Türkçesi vikipedidede Soykırım olarak geçmektedir. Cezik123 (mesaj) 20.16, 24 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

Orada Rus kuvvetlerıde yaptı ama eklemem sılınıyor neden rahatsız oluyorsunuz? Göktürk Gmc (mesaj) 06.07, 16 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]