Türkmenistan'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir.[1] "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır.  Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Türkmenistan anlaşmayı 2011 yılında imzalamıştır.

Somut Olmayan Kültürel Miras Unsurları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Kayıt tarihi No. Açıklama
Akhal-Teke at yetiştirme sanatı ve at süsleme gelenekleri 2023 01978 Ahal teke bir Türkmen atıdır. Hız, dayanıklılık, zeka ve ayırt edici metalik parlaklıkları ile ünlüdürler. Parlak derileri sayesinde ''Altın Atlar'' olarak bilinirler.
İpek böcekçiliği ve dokuma amaçlı geleneksel ipek üretimi[1] 2022 01890 İpekböcekçiliği veya ipekçilik, ipek üretmek için ipek böceklerinin yetiştirilmesidir. Birkaç ticari ipek böceği türü olmasına rağmen, evcil ipek böceğinin tırtılı en yaygın kullanılan ve üzerinde en yoğun şekilde çalışılan ipek böceğidir.
Nasreddin Hoca[2] 2022 01705 Nasreddin Hoca (Osmanlıca: نصر الدین خوجه; 1208, Hortu - 1284, Akşehir), Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.
Nevruz[3] 2016 01161 Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.
Türkmen tarzı iğne işi sanatı[4] 2022 01876 Türkmenistan ve İran'da her cinsiyet ve yaştan insanın milli kıyafetlerinde kullanılan dekoratif uygulamalı sanat
Dutar yapma ve çalma geleneği 2021 01565 Dutar, İran ve Orta Asya'nın pek çok yerinde kullanılan telli bir müzik aletidir.
Geleneksel Türkmen halı sanatı 2019 01486 Türkmen halıları, Türkmen aşiretleri tarafından has yünden dokunan ve dünyaca ün kazanmış el dokuma ürünleridir.
Köroğlu Destanı 2015 01028 Köroğlu Destanı, Türk, Altay, Anadolu ve Azeri efsanelerinde ve halk öykülerinde yer alan söylencesel kahramanın öyküsünün anlatıldığı doğal bir destandır.
Kuş Depti şarkısı ve dansı 2017 01259 Kuş deptii şarkı söyleme ve dans etme geleneği, iyi duygulara ve dileklere odaklanan yaratıcı şiirselleştirmeyi içeren bir gösteri sanatıdır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]