Silah ihracatına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nden elde edilen bilgiler doğrultusunda dünya ülkelerinden en fazla silah ihracatı yapan ülkelerin bilgilerinin bulunduğu listedir.[1] Listenin başında bulunan sıralama 2001 ile 2012 yılları ortalamalarına göre yapılmıştır. Bu değerler gerçek mali akışları göstermektedir ancak toplam silah ihracatlarının miktarını tespit edebilmek için ham bir araç yoktur. Ayrıca bağımsız olarak askeri yardım gibi durumlarda anlaşma yapılan fiyatlar sıfır gibi görülebilir. Bu tabloda ifade edilen rakamlar milyon dolar olarak ifade edilmektedir.[2]

2001-12 Sıralaması Satıcı 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
1 Amerika Birleşik Devletleri ABD 5933 5049 5677 6787 6796 7711 7990 6808 6921 8335 9672 8760
2  Rusya 6043 5765 5428 6194 5196 5156 5608 6710 5877 5974 7676[3] 7967[4]
3  Almanya 917 909 1732 1121 2104 2654 3184 2319 2465 2647 1295 1193
4  Fransa 1454 1474 1474 2376 1842 1752 2416 2071 2065 971 1796 1139
5  Birleşik Krallık 1394 1092 752 1234 1009 949 1008 1003 1004 1121 1006 863
6  Çin 512 518 692 380 314 623 454 579 1076 1518 1506 2100[5]
7  Hollanda 203 234 336 218 568 1158 1235 467 502 381 563 760
8  İtalya 243 462 355 249 823 521 694 391 501 542 878 847
9  Ukrayna 539 307 296 200 295 559 728 367 348 475 553 1344
10  İsrail 439 554 364 618 426 379 523 326 708 609 518 533
11  İspanya 8 16 98 56 112 847 594 610 971 280 1455 720
12  İsveç 904 166 508 280 523 416 350 403 384 658 658 496
13  İsviçre 206 157 181 249 247 286 295 482 256 198 285 210
14  Kanada 129 172 267 270 228 228 337 229 174 244 317 276
15  Güney Kore 228 - 96 29 48 98 219 78 163 97 212 183
16  Güney Afrika 37 17 43 72 30 184 135 152 103 234 59 145
17  Norveç 42 83 84 66 12 17 61 115 147 159 156 169
18  Polonya 81 56 81 47 18 282 163 73 75 28 8 140
19  Özbekistan - - 252 126 4 - - - 209 209 209 -
20  Belçika 37 35 15 47 146 59 19 217 243 7 111 21
21  Beyaz Rusya 49 64 57 21 57 43 6 226 42 160 59 -
22  Brezilya - 26 - 46 1 44 53 92 37 176 47 32
23  Finlandiya 33 34 44 32 32 107 47 62 30 34 31 62
24  Avustralya 43 30 44 2 49 6 1 8 55 98 126 75
25  Kuzey Kore 73 162 134 47 20 20 20 20 20 - - -
26  Türkiye 5 26 42 28 13 72 40 69 37 43 33 53
27  Çek Cumhuriyeti 87 59 64 1 73 44 32 34 21 5 11 8
28  Avusturya 17 83 3 3 4 63 100 14 30 34 31 9
29  Libya - 11 16 113 113 18 10 18 32 28 - -
30  Danimarka 1 8 62 173 - 9 6 17 14 8 22 23
Referanslı olan veriler haricinde tüm veriler SIPRI sitesinden listelenerek alınmıştır.[2] Bu bağlantıdan benzer sorgular yapılabilir. Son güncelleme: 28 Ağustos 2013
  • Rakamlar Milyon dolar olarak hazırlanmıştır

Listedeki bilgiler Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından ya da mevcut ulusal savunma komisyonları tarafından yılda en az bir defa güncellenmiş bilgilerdir. SIPRI yöntemindeki bilgiler ancak çok az ilgisi bulunan yasal olmayan ve ortada gözükmeyen silah satışları rakamları doğrultusunda sorgulanabilir.[6] Örneğin, 2012 ABD Kongre Araştırmaları Servisinin raporuna göre 2011 yılında ABD'nin silah ihracatı 66 milyar dolar olarak, Rusya'nın ise 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak SIPRI rakamlarında henüz ABD'nin Rusya'dan yalnızca %23 daha fazla silah ihraç ettiği gösterilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]