Savunma harcamalarına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Askeri harcamalara göre ülkeler listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara
Askeri harcamalar

Ülkelere göre savunma harcamaları listesi, mevcut en son bilgiler kullanılarak yıllık olarak oluşturulan bir listedir. Bu bilgilerden bazıları Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın World Factbook 'tan edinilmiştir.

Bazı ülkeler için World Factbook'un derlemelerinde herhangi bir bilgi yoktu; Dolayısıyla bu ülkeler listeye dahil edilmedi. Sonuç olarak, silahlı kuvvetlerdeki toplam harcamaların verilenden biraz daha yüksek olması muhtemeldir.

Ülkelere ve organizasyonlara göre sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tablodaki rakamsal veriler arasındaki karşılaştırmalar dikkatle kullanılmalıdır. Bu rakamsal verilerde önemli noktalar vardır: Örneğin Fransa, Italya ve İspanya'nın harcamaları; Jandarma, Karabinalı asker ve Sivil savunma gibi her üçü de yurtiçi birlikleri olan savunma harcamalarını içerir. Diğer taraftan bazı ülkeler askeri harcamalarını bütçelerine göre hesaba katar: Örneğin Çin, Meksika ve Rusya nükleer silah ve füze sistemlerindeki harcamaları bilimsel harcamalar olarak, eğitim harcamalarını eğitim bütçesi harcamaları olarak sınıflandırır. Amerika Birleşik Devletleri nükleer silahlardaki harcamalarını Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı bütçesinde listeler. Irak ve Afganistan savaşlarındaki masraflar ise acil ek ödeneklerle karşılanmıştır.

Bu veriler mahalli para askeri harcamalarını hesaplamak için genel olarak derlenmiştir. Daha sonra ise döviz kurundan ortak bir para birimine çevrilmiştir. Bu yüzden, herhangi bir ülkenin bütçesi sabit olsa bile, para piyasalarındaki değişiklikler o ülke için hesaplanan askeri harcamaların değişmesine neden olabilir. Bu durum Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler için, çevirinin satın alma gücü paritesi ile yapılmasından daha küçük bir tahminle sonuçlanır. Bu değişiklikler önemli olabilir. Örneğin, döviz kurunda 6.992 Çin Renminbi 1 Amerikan dolarıdır. Hesaplanan satın alma gücü paritesi ise 3.694'dır.[1]. Satın alma gücü paritesini kullanmak neredeyse Çin'in hesaplanan askeri harcamalarını 2 katına çıkarırdı. Diğer taraftan, tüm askeri bütçeyi basit satın alma gücü eşitliği ile çevirmek çok yanlış olurdu. Örneğin çelik, bakır, petrol gibi çeşitli askeri ekipmanların yapısında kullanılan uluslararası ürünler, yüksek teknoloji temel araştırma, yabancı askeri satın alımı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü verileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü her sene askeri alanda en çok harcama yapan 10 ülkeyi yayınlarında gösterir. Sıralamadaki veriler 2008 yılı için piyasa döviz kurundan yararlanılarak hesaplanmıştır.[2]

Dünyanın en çok askeri harcama yapan 5 devleti. Grafik SIPRIden esinlenilmiştir.
Askeri Harcamalar
Sıra Ülke Askeri harcamalar, 2009[3]  % of GDP, 2008
1 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 687,000,000,000 4.3%
2 Çin Halk Cumhuriyeti Çin 114,800,000,000 2.0%
3 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 69,271,000,000 2.5%
4 Fransa Fransa 67,316,000,000 2.3%
5 Rusya Rusya 61,000,000,000 3.5%
6 Almanya Almanya 48,022,000,000 1.3%
7 Japonya Japonya 46,859,000,000 0.9%
8 Suudi Arabistan Suudi Arabistan 39,257,000,000 8.2%
9 İtalya Italya 37,427,000,000 1.7%
10 Hindistan Hindistan 36,600,000,000 2.6%
11 Güney Kore Güney Kore 27,130,000,000 2.8%
12 Brezilya Brezilya 27,124,000,000 1.5%
13 Kanada Kanada 20,564,000,000 1.3%
14 Avustralya Avustralya 20,109,000,000 1.8%
15 İspanya İspanya 19,409,000,000 1.2%
16 İran İran 18,000,000,000 2.0%
17 Türkiye Türkiye 15,634,000,000 2.2%
18 Yunanistan Yunanistan 13,917,000,000 3.6%
19 Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 13,052,000,000a 5.9%a
20 Hollanda Hollanda 12,642,000,000 1.4%
21 Polonya Polonya 10,860,000,000 2.0%
22 Kolombiya Kolombiya 10,055,000,000 3.7%
23 Çin Cumhuriyeti Tayvan 9,866,000,000 2.1%
24 İsrail İsrail 9,000,000,000b 7.0%
25 Singapur Singapur 7,966,000,000 4.1%
26 İsveç İsveç 6,135,000,000 1.3%
27 Norveç Norveç 6,098,000,000 1.3%
28 Şili Şili 5,683,000,000 3.5%
29 Cezayir Cezayir 5,677,000,000 3.0%
30 Belçika Belçika 5,674,000,000 1.2%
31 Meksika Meksika 5,490,000,000 0.5%
32 Endonezya Endonezya 4,908,000,000 1.0%
33 Tayland Tayland 4,908,000,000 1.5%
34 Portekiz Portekiz 4,884,000,000 2.0%
35 Pakistan Pakistan 4,823,000,000 2.6%
36 Kuveyt Kuveyt 4,589,000,000 3.2%
37 Danimarka Danimarka 4,476,000,000 1.4%
38 Ukrayna Ukrayna 4,258,000,000 2.7%
39 İsviçre İsviçre 4,141,000,000 0.8%
40 Malezya Malezya 4,078,000,000 2.0%
41 Umman Umman 4,003,000,000 7.7%
42 Güney Afrika Güney Afrika 3,926,000,000 1.3%
43 Irak Irak 3,814,000,000 5.4%
44 Finlandiya Finlandiya 3,768,000,000 1.3%
45 Mısır Mısır 3,665,000,000 2.3%
46 Avusturya Avusturya 3,650,000,000 0.9%
47 Venezuela Venezuela 3,254,000,000 1.4%
48 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 3,246,000,000 1.3%
49 Fas Fas 3,143,000,000 3.4%
50 Angola Angola 2,893,000,000 3.0%
51 Romanya Romania 2,616,000,000 1.5%
52 Arjantin Argentina 2,608,000,000 0.8%
53 Vietnam Vietnam 2,073,000,000 2.4%
54 Sudan Sudan 1,971,000,000c 4.4%c
55 Macaristan Hungary 1,900,000,000 1.2%
56 Suriye Syria 1,883,000,000 3.4%
57 Nijerya Nigeria 1,681,000,000 0.8%
58 İrlanda Ireland 1,581,000,000 0.6%
59 Kazakistan Kazakhstan 1,540,000,000 1.2%
60 Sri Lanka Sri Lanka 1,525,000,000 3.6%
61 Peru Peru 1,502,000,000 1.1%
62 Yeni Zelanda New Zealand 1,447,000,000 1.1%
63 Azerbaycan Azerbaijan 3,474,000,000 3.8%
64 Filipinler Philippines 1,424,000,000 0.8%
65 Lübnan Lebanon 1,408,000,000 3.9%
66 Ürdün Jordan 1,392,000,000 5.9%
67 Slovakya Slovakia 1,316,000,000 1.5%
68 Yemen Yemen 1,196,000,000 4.2%
69 Hırvatistan Croatia 1,191,000,000 1.9%
70 Bulgaristan Bulgaria 1,127,000,000 2.4%
71 Libya Libya 1,100,000,000b 1.0%
72 Sırbistan Serbia 1,070,000,000 2.4%
73 Beyaz Rusya Belarus 1,036,000,000 1.5%
74 Bangladeş Bangladesh 938,000,000 1.0%
75 Slovenya Slovenia 888,000,000 1.5%
76 Bahreyn Bahrain 721,000,000 3.0%
77 Letonya Latvia 692,000,000 1.9%
78 Gürcistan Georgia 665,000,000 8.5%
79 Litvanya Lithuania 648,000,000 1.5%
80 Tunus Tunisia 571,000,000 1.3%
81 Kıbrıs Cumhuriyeti Cyprus 550,000,000 1.8%
82 Kenya Kenya 518,000,000 1.9%
83 Uruguay Uruguay 496,000,000 1.3%
84 Estonya Estonia 460,000,000 2.2%
85 Etiyopya Ethiopia 422,000,000 1.4%
86 Çad Chad 412,000,000 6.6%
87 Lüksemburg Luxembourg 406,000,000a 0.7%
88 Ermenistan Armenia 405,000,000 3.3%
89 Fildişi Sahili Côte d'Ivoire 369,000,000b 1.5%
90 Botsvana Botswana 353,000,000 2.7%
91 Kamerun Cameroon 352,000,000 1.5%
92 Uganda Uganda 341,000,000 2.3%
93 Brunei Brunei 336,000,000 3.9%
94 Eritre Eritrea 327,000,000d 20.9%d
95 Namibya Namibia 283,000,000 3.5%
96 Arnavutluk Albania 276,000,000 2.0%
97 Bosna-Hersek Bosnia and Herzegovina 276,000,000 1.4%
98 Afganistan Afghanistan 272,000,000 1.9%
99 Dominik Cumhuriyeti Dominican Republic 272,000,000 0.6%
100 Bolivya Bolivia 268,000,000 1.5%
101 Zambiya Zambia 251,000,000 2.0%
102 Türkmenistan Turkmenistan 236,000,000e 2.9%e
103 Senegal Senegal 217,000,000 1.6%
104 Tanzanya Tanzania 216,000,000 1.1%
105 Makedonya Cumhuriyeti Republic of Macedonia 204,000,000 1.8%
106 Nepal Nepal 194,000,000 2.0%
107 Kırgızistan Kyrgyzstan 185,000,000 3.7%b
108 Mali Mali 182,000,000 1.9%
109 Guatemala Guatemala 175,000,000 0.4%
110 Kongo Cumhuriyeti Congo, Republic of the 142,000,000a 1.1%
111 Paraguay Paraguay 140,000,000 0.8%
112 Panama Panama 138,000,000e 1.0%e
113 El Salvador El Salvador 134,000,000 0.5%
114 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Congo, Democratic Republic of the 127,000,000 1.4%
115 Gana Ghana 127,000,000 0.7%
116 Kamboçya Cambodia 123,000,000b 1.1%
117 Moritanya Mauritania 122,000,000 3.7%
118 Burkina Faso Burkina Faso 112,000,000 1.4%
119 Honduras Honduras 105,000,000 0.8%
120 Madagaskar Madagascar 103,000,000b 1.1%
121 Gine Guinea 99,800,000f 2.2%f
122 Mozambik Mozambique 92,500,000 0.8%
123 Jamaika Jamaica 80,300,000 0.6%
124 Ruanda Rwanda 72,700,000 1.5%
125 Moğolistan Mongolia 71,000,000a 1.4%a
126 Benin Benin 67,700,000b 1.1%
127 Tacikistan Tajikistan 63,400,000f 2.2%f
128 Svaziland Swaziland 60,000,000a 1.9%a
129 Togo Togo 57,000,000 1.9%
130 Özbekistan Uzbekistan 52,000,000d 1.9%d
131 Malta Malta 51,600,000 0.7%
132 Fiji Fiji 48,400,000b 1.3%
133 Malavi Malawi 45,100,000a 1.5%a
134 Sierra Leone Sierra Leone 44,600,000b 2.4%
135 Burundi Burundi 43,900,000 4.0%
136 Lesoto Lesotho 43,600,000 1.6%
137 Nijer Niger 43,000,000g 0.5%g
138 Nikaragua Nicaragua 41,700,000 0.7%
139 Papua Yeni Gine Papua New Guinea 37,200,000 0.4%
140 Orta Afrika Cumhuriyeti Central African Republic 36,700,000 1.6%
141 Cibuti Djibouti 36,300,000b 3.7%
142 Moldova Moldova 27,500,000 0.6%
143 Laos Laos 21,200,000g 0.4%
144 Gine Bissau Guinea-Bissau 16,800,000g 3.8%g
145 Belize Belize 15,600,000b 1.1%
146 Mauritius Mauritius 15,300,000b 0.2%
147 İzlanda Iceland 12,200,000 0.1%
148 Yeşil Burun Adaları Cape Verde 8,800,000 0.5%
149 Guyana Guyana 7,900,000h 0.8%h
150 Liberya Liberia 7,100,000 0.6%
151 Seyşeller Seychelles 6,600,000 1.3%
152 Gambiya Gambia, The 5,300,000a 0.5%a
153 Kuzey Kore North Korea Not reported na i
154 Zimbabve Zimbabwe Not reported 1.9%c



  No data available from SIPRI. Estimates from other sources claim about 25% of GDP, aprox. $6 Billion.[4]

Gayri safi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak askeri harcamalara göre ülkelerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkelerin askeri harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak sıralanışı aşağıdadır. Bu istatistik tüm ülkeler için ordu modernazisyonunun önemini ifade eder. Ayrıca her ülkenin askeri harcamalarına ne kadar çok öncelik verdiğini belirtir.

Bir ülke ne kadar çok gayri safi yurtiçi hasılasının yüzdesi olarak askeri harcama yaparsa, eğitim ve altyapı sistemi gibi önemli haller için o kadar az para harcar.[5]

Bu eğilimde, gelişmekte olan ülkeler, özellikle petrole sahip ve gelişmekte olan ortadoğu ülkeleri ve savaş bölgelerine yakın ülkeler ordusunu modernize ve Batılı ülkelere yetişmek için gayri safi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak en çok harcama yapan ülkelerdir. Dolayısıyla Batılı ülkeler geçmiş yıllarda oluşturduğu modern orduları sayesinde şimdi daha az harcama yapmaktadır.


Bu tablonun kaynağı World Fact Book 2008'dir ve ABD Merkezi İstihbaratı tarafindan yayınlanmıştır. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2034rank.html adresinden erişilebilir. Hakkında bilgi edinilemeyen ülkeler bu listede değildir.

Sıra Ülke GSYH yüzdesi olarak askeri harcamalar Veriyi edinme tarihi
1 Umman Umman 11.4 2005 est.
2 Katar Katar 10 2005 est.
3 Suudi Arabistan Suudi Arabistan 10 2005 est.
4 Irak Irak 8.6 2006
5 Ürdün Ürdün 8.6 2006
6 İsrail İsrail 7.3 2006
7 Yemen Yemen 6.6 2006
8 Ermenistan Ermenistan 6.5 FY01
9 Eritre Eritre 6.3 2006 est.
10 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya 6 2005 est.
11 Burundi Burundi 5.9 2006 est.
12 Suriye Suriye 5.9 2005 est.
13 Angola Angola 5.7 2006
14 Moritanya Moritanya 5.5 2006
15 Maldivler Maldivler 5.5 2005 est.
16 Kuveyt Kuveyt 5.3 2006
17 Türkiye Türkiye 5.3 2005 est.
18 El Salvador El Salvador 5 2006
19 Fas Fas 5 2003 est.
20 Singapur Singapur 4.9 2005 est.
21 Svaziland Svaziland 4.7 2006
22 Bahreyn Bahreyn 4.5 2006
23 Bosna-Hersek Bosnia and Herzegovina 4.5 2005 est.
24 Brunei Bruney 4.5 2006
25 Yunanistan Yunanistan 4.3 2005 est.
26 Çad Çad 4.2 2006
27 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 4.06 2005 est.
28 Libya Libya 3.9 2005 est.
29 Rusya Russian Federation 3.9 2005
30 Tacikistan Tacikistan 3.9 2005 est.
31 Küba Küba 3.8 2006 est.
32 Cibuti Cibuti 3.8 2006
33 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs 3.8 2005 est.
34 Zimbabve Zimbabve 3.8 2006
35 Namibya Namibya 3.7 2006
36 Kolombiya Kolombiya 3.5 2007 est.
37 Ekvador Ekvator 3.4 2008 est.
38 Gabon Gabon 3.4 2005 est.
39 Mısır Mısır 3.4 2005 est.
40 Türkmenistan Türkmenistan 3.4 2005 est.
41 Cezayir Cezayir 3.3 2006
42 Botsvana Botsvana 3.3 2006
43 Birleşik Arap Emirlikleri United Arab Emirates 3.1 2005 est.
44 Gine Bissau Gine-Bissau 3.1 2005 est.
45 Lübnan Lübnan 3.1 2005 est.
46 Kongo Cumhuriyeti 3.1 2006
47 Solomon Adaları 3 2006
48 Kamboçya Kamboçya 3 2005 est.
49 Etiyopya Etiyopya 3 2006
50 Endonezya Endonezya 3 2005 est.
51 Sudan Sudan 3 2005 est.
52 Pakistan Pakistan 3 2007 est.
53 Ruanda Ruanda 2.9 2006 est.
54 Komorlar Komorlar 2.8 2006
55 Ekvador Ekvator 2.8 2006
56 Kenya Kenya 2.8 2006
57 Şili Şili 2.7 2006
58 Güney Kore Güney Kore 2.7 2006
59 Azerbaycan Azerbaycan 2.6 2005 est.
60 Lesoto Lesoto 2.6 2006
61 Fransa Fransa 2.6 2005 est.
62 Brezilya Brezilya 2.6 2006 est.
63 Sri Lanka Sri Lanka 2.6 2006
64 Bulgaristan Bulgaristan 2.6 2005 est.
65 Demokratik Kongo Cumhuriyeti 2.5 2006
66 Hindistan Hindistan 2.5 2006
67 İran İran 2.5 2006
68 Vietnam Vietnam 2.5 2005 est.
69 Avustralya Avustralya 2.4 2006
70 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 2.4 2005 est.
71 Hırvatistan Hırvatistan 2.39 2005 est.
72 Portekiz Portekiz 2.3 2005 est.
73 Sierra Leone Sierra Leone 2.3 2006
74 Fiji Fiji 2.2 2005 est.
75 Çin Cumhuriyeti Tayvan 2.2
76 Uganda Uganda 2.2 2006
77 Burma 2.1 2005 est.
78 Malezya Malezya 2.03 2005 est.
79 Estonya Estonya 2 2005 est.
80 Dünya 2 2005 est.
81 Özbekistan Özbekistan 2 2005 est.
82 Seyşeller 2 2006 est.
83 Finlandiya Finland 2 2005 est.
84 Afganistan Afganistan 1.9 2006 est.
85 Romanya Romanya 1.9 2007 est.
86 Norveç Norveç 1.9 2005 est.
87 Mali Mali 1.9 2006
88 Bolivya Bolivya 1.9 2006
89 Slovakya Slovakya 1.87 2005 est.
90 Guyana Guyana 1.8 2006
91 Tayland Tayland 1.8 2005 est.
92 Zambiya Zambiya 1.8 2005 est.
93 İtalya Italya 1.8 2005 est.
94 Macaristan Macaristan 1.75 2005 est.
95 Polonya Polonya 1.71 2005 est.
96 Çin Halk Cumhuriyeti 1.7 2009
97 Benin Benin 1.7 2006
98 Gine Gine 1.7 2006
99 Güney Afrika Güney Afrika 1.7 2006
100 Slovenya Slovenya 1.7 2005 est.
101 Fildişi Sahili Fildişi Sahili 1.6 2005 est
102 Hollanda Hollanda 1.6 2005 est.
103 Togo Togo 1.6 2005 est.
104 Uruguay Uruguay 1.6 2006
105 Nepal Nepal 1.6 2006
106 Bangladeş Bangladeş 1.5 2006
107 İsveç İsveç 1.5 2005 est.
108 Peru Peru 1.5 2006
109 Nijerya Nijerya 1.5 2006
110 Danimarka Danimarka 1.5
111 Almanya Almanya 1.5 2005 est.
112 Arnavutluk Arnavutluk 1.49 2005 est.
113 Çek Cumhuriyeti 1.46 2007 est.
114 Belize Belize 1.4 2006
115 Ukrayna Ukrayna 1.4 2005 est.
116 Beyaz Rusya Belarus 1.4 2005 est.
117 Kırgızistan Kırgızistan 1.4 2005 est.
118 Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 1.4 2005 est.
119 Tunus Tunis 1.4 2006
120 Senegal Senegal 1.4 2005 est.
121 Moğolistan Moğolistan 1.4 2006
122 Arjantin Arjantin 1.3 2005 est.
123 Kamerun Kamerun 1.3 2006
124 Nijer Nijer 1.3 2006
125 Malavi Malavi 1.3 2006
126 Liberya Liberya 1.3 2006 est.
127 Belçika Belçika 1.3 2005 est.
128 Letonya Letonya 1.2 2005 est.
129 Burkina Faso Burkina Faso 1.2 2006
130 Venezuela Venezuella 1.2 2005 est.
131 İspanya İspanya 1.2 2005 est.
132 Litvanya Litvanya 1.2
133 Kanada Kanada 1.1 2005 est.
134 Orta Afrika Cumhuriyeti 1.1 2006 est.
135 Bhutan Bhutan 1 2005 est.
136 Madagaskar Madagaskar 1 2006
137 İsviçre İsviçre 1 2005 est.
138 Panama Panama 1 2006
139 Paraguay Paraguay 1 2006 est.
140 Yeni Zelanda Yeni Zelanda 1 2005 est.
141 Avusturya Avusturya 0.9 2005 est.
142 Kazakistan Kazakistan 0.9 FY02
143 Lüksemburg Lüksemburg 0.9 2005 est.
144 Tonga Tonga 0.9 2006 est.
145 Somali Somali 0.9 2005 est.
146 Filipinler Filipinler 0.9 2005 est.
147 İrlanda İrlanda 0.9 2005 est.
148 Dominik Cumhuriyeti 0.8 2006
149 São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe 0.8 2006
150 Japonya Japonya 0.8 2006
151 Mozambik Mozambik 0.8 2006
152 Gana Gana 0.8 2006 est.
153 Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları 0.7 2005
154 Malta Malta 0.7 2006 est.
155 Honduras Honduras 0.6 2006 est.
156 Nikaragua Nikaragua 0.6 2006
157 Surinam Surinam 0.6 2006 est.
158 Jamaika Jamaika 0.6 2006 est.
159 Gürcistan Gürcistan 0.59 2005 est.
160 Barbados Barbados 0.5 2006 est.
161 Gambiya 0.5 2006
162 Bahamalar 0.5 2006
163 Meksika Meksika 0.5 2006 est.
164 Laos Laos 0.5 2006
165 Kosta Rika Kosta Rika 0.4 2006
166 Guatemala Guatemala 0.4 2006
167 Moldova Moldova 0.4 2005 est.
168 Haiti Haiti 0.4 2006
169 Mauritius Mauritius 0.3 2006 est.
170 Trinidad ve Tobago Trinidad Tobago 0.3 2006
171 Tanzanya Tanzanya 0.2 2005 est.
172 Bermuda Bermuda 0.11 2005 est.
173 Ekvator Ginesi Ekvatoral Gine 0.1 2006 est.
174 İzlanda İzlanda 0.0 2005 est.
- Avrupa Birliği 0.7-4.3 2005-2007 est.

Satın alma gücü paritesi olarak askeri harcamalara göre ülkelerin listesi (SAGP)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitü'sü (SIPRI) tarafından hesaplanan ve belli başlı ülkelerin satın alma gücü paritesi (SAGP) bakımından oluşturulan bir listedir. (SAGP) kullanılarak hesaplanan savunma harcamaları hatalı olabileceği için bu sayısal veriler dikkatli kullanılmalıdır.[6].

Sıra Ülke (SAGP) olarak askeri harcamalar (milyar $)
1 Amerika Birleşik Devletleri ABD 547
2 Çin 140
3 Rusya Rusya Federasyonu 78.7
4 Hindistan Hindistan 72.7
5 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 54.7
6 Suudi Arabistan Suudi Arabistan 52.8
7 Fransa Fransa 47.9
8 Japonya Japonya 37.0
9 Almanya Almanya 33.0
10 İtalya Italya 29.6
11 Güney Kore Güney Kore 29.4
12 Brezilya Brezilya 26.1
13 İran İran 22.1
14 Türkiye Turkiye 16.5
15 Çin Cumhuriyeti Tayvan 15.8

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]