Sheamus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sheamus
Sheamus (Mart 2015)
Doğum adıStephen Farrelly
Doğum28 Ocak 1978 (46 yaşında)
Cabra, Leinster, İrlanda
Yaşadığı yerSt. Augustine, Florida, ABD
Profesyonel güreş kariyeri
Takma ad(lar)ıKing Sheamus
Sheamus
Sheamus O'Shaunessy
Boyu1,93 m (6 ft 4 in)
Kilosu121 kg (267 lb)
Eğitildiği yer3000 BC
Dublin, Ireland
EğitenLarry Sharpe
Jim Molineaux
Irish Whip Wrestling
Mark Starr
BaşlangıçNisan 2002
Sheamus 2014 WWE Birleşik Devletler Şampiyonu iken

Stephen Farrelly (İrlandacaStíofán Ó Fearghaile; d. 28 Ocak 1978), İrlandalı profesyonel güreşçi. Daha çok bilinen ring adıyla Sheamus, günümüzde WWE ile sözleşmesi bulunmaktadır. Nisan 2002'de İrlanda'da kariyer başlangıcı yapan Sheamus bir maçta geçirdiği sakatlık nedeniyle güreş kariyerine 2 yıl ara vermiş ve Mayıs 2004'te Sheamus O'Shaunessy adıyla Irish Whip Wrestling'de güreşmeye başlamıştır. Irish Whip Wrestling'de 3 kez ana kemeri kazanmayı başarmıştır.

Profesyonel güreş kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

World Wrestling Entertainment/WWE[değiştir | kaynağı değiştir]

Florida Championship Wrestling (2006–2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilinenin aksine Sheamus 30 Haziran 2009 tarihinde değil de ilk olarak 13 Kasım 2006'da İngiltere'de yapılan RAW programında görülmüştür. Gecenin ana karşılaşmasında Ric Flair ve Rody Piper'ın, Randy Orton ile Edge ikilisini yenip Tag Team kemerini aldıkları maçta D-Generation X ringe gelmişti, Sheamus ise onları uzaklaştırmak isteyen güvenlik görevlilerinden biriydi ve Triple H'ten Pedigree yemiştir. Sheamus birkaç deneme maçından sonra WWE ile anlaşarak eğitim almak için Florida'ya yerleşmiştir. Burada Florida Championship Wrestling'de yer almış ve ilk maçına Ekim 2007'de çıkmıştır. FCW'de bir kez ana kemeri kazanan Sheamus, 2008 yazından sonra Smackdown ve RAW'da birkaç Dark Match'de kullanılmış ve 2009 yazında WWE'nin ana kadrosuna dahil edilmiştir.

WWE Şampiyonu (2009–2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

WWE ekranlarındaki ilk maçına 30 Haziran 2009 tarihinde ECW brandinde çıktı. İlk olarak Goldust sonrasında ise Shelton Bejamin ile çekişmeye giren Sheamus 2009 yılının sonunda RAW'a Darft edilmiştir.RAW'daki ilk maçını Jamie Noble'a karşı yapmış ve ilk maçını kazanmıştır.

İlk olarak 22 Kasım 2009 tarihinde Survivor Series'te yer alarak kariyerinin ilk PPV'sine (Pay- per View[izle öde]) katılmıştır. Burada The Miz'in takımında yer almış John Morrison ve Finlay'i elemiş ve de takımda ayakta kalan 3 isimden biri olup Survivor olmuştur. Ertesi gece RAW'da yapılan ve WWE Şampiyonu John Cena'nın rakibini belirlemek için daha önceden kemer sahibi olmuş birçok favori ismin bulunduğu Battle Royal'i kazanarak büyük sürpriz ve sükse yapmıştır. Aynı gece yapılan kontrat seremonisinde John Cena'yı masaya yapıştırmıştır. Ve sonrasında bu ikili TLC'de karşılaşmıştır. Sheamus o geceki maçta WWE'deki ilk unvanı olan WWE Şampiyonluğunu almıştır. Ve WWE'de ilk İrlandalı şampiyon olarak tarihe geçmiştir. Ve Slammy Awards 2009'da Breakout Superstar of the Year olmuştur.

Sheamus kemerini önce RAW'da John Cena'ya sonra da DQ da olsa Royal Rumble'da Randy Orton'a karşı korumuştur. Ancak Şubat 2010'daki Elimination Chamber'da Triple H'e elenmiş ve kemeri kaybetmiştir. Bunu yediremeyen Sheamus ertesi gece RAW'da arkadaşı Shawn Michaels'a veda etmeye gelen Triple H'e demir çubukla saldırmıştır. Ve sonra ikili arasında WrestleMania 26'da bir street fight maçı ayarlanmış ve bu maçı Triple H kazanmıştır. 25 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşen Extreme Rules'da gecenin başında Sheamus, Triple H'e saldırmış ve onu etkisiz kılmıştır. İkili için tekrar ayarlanan Street Fight maçını kazanan isim ise Sheamus olmuştur. 20 Haziran'da Sheamus Nexus'ın yardımıyla da olsa John Cena'yı tuş ederek ikinci WWE Şampiyonluğu devrini başlatır.

Money in the Bank'te John Cena'yı bir steel cage maçında yenerek kemerini korudu. Ve Summer Slam'de DQ ile de olsa Randy Orton karşısında korumayı başardı. Sheamus bir Triple Threat Steel Cage Dark Match'te John Cena ve Undertaker ile maça çıktı. Maç sırasında Undertaker, John Cena'ya Hell's Gate adlı pes hareketini uygularken kafesten çıkmıştır. Ve böylelikle RAW'ın 900. bölümünden önce kemerini korumuş oldu. Night of Champions' bir Six-Pac Elimination maçta Randy Orton tarafından yenilmiş ve ikinci kez WWE Şampiyonluğunu kaybetmiştir.

Sheamus Cesaro ile WWE Raw Teg Team Şampiyonu iken ( 3 kez)

Dünya Ağırsıklet Şampiyonu (2010–2012)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sheamus Dünya Ağırsıklet Şampiyonu iken

Aynı yıl Kofi Kingston ve John Morrison'ı yenerek King Of The Ring olmuş ve King Sheamus adını kullanmaya başlamıştır. King Sheamus TLC'de WWE Şampiyonluk maçı için John Morrisson'la bir merdiven maçı yapmış ancak kaybetmiştir. 28 Şubat tarihinde geri dönen Triple H Sheamus'tan 10 aylık sakatlığın intikamını spiker masasının üstünde ona pedigree yapmıştır. Sonrasında 4 aylık bir sakatlık döneminden sonra geri dönen Evan Bourne'ne yenilmiştir. Daniel Bryan'a yenildikten sonra kariyerine karşılık Daniel Bryan'ın Amerika Birleşik Devletleri Şampiyonluğuna maç yapmış ve kazanmıştır. WrestleMania 27'de yapılan rövanş maçında Jumberjack'lerin maça karışmasıyla maç berabere bitti.

SmackDown'a draft olan Sheamus Extreme Rules'da şampiyonluğunu Kofi Kingston'a kaybetmiştir. 3 Haziran'daki SmackDown'da Christian'ın özel hakem olduğu maçta Christian'ın verdiği hatalı karar nedeniyle World Heavyweight şampiyonluğunu kaybetmiştir. Çünkü eğer Sheamus kazansaydı Sheamus ile Capitol Punishment'ta maç yapacak Christian tuşa giden Sheamus'u eli ağrıdığı gerekçesiyle 3'e kadar saymadı ve Sheamus yenildi. Yine de Christian Capitol Punisment'ta Randy Orton'a Yenilmiştir. Bu yenilgiden sonra Smackdown 'da normal maçlara çıkan ve kemer şansını bir türlü yakalayamayan Sheamus, Royal Rumble (2012)'ı kazanarak WrestleMania XXVIII'de dünya şampiyonluğu maçına çıkma hakkını kazanmıştır. Sheamus bu hakkını Elimination Chamber'da unvanını koruyan Dünya Ağırsıklet Şampiyonu Daniel Bryan üzerinde kullanmak istemiştir. WrestleMania XXVIII'in ilk maçında Bryan'ı 18 saniyede yenerek yeni Dünya Ağırsıklet Şampiyonu olmuştur.28 ekim 2012 Hell in a Cell'de şampiyonluğunu Big Show'a kaptırmıştır. 18 Kasım 2012 Survivor Series'te unvanı geri kazanamamıştır. 16 Aralık 2012 TLC'de Big Show ile sandalyeli unvan maçına çıkmıştır ancak Big Show'a mağlup olmuştur.

Şampiyonlukları ve çeşitli rekabetleri (2013–2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Ocak 2013 Royal Rumble'a 11. sıradan girmiş John Cena ve Ryback'la birlikte son üçe kalmasına rağmen Ryback tarafından elenmiştir. 17 şubat 2013'teki Elimination Chamber'de The Sheild'a karşı John Cena ve Ryback'la tag team maçına çıktı ancak The Sheild'e kaybettiler. 7 Nisan 2013'teki Wrestlemania 29'da Randy Orton ve Big show'la tag team olup tekrar The Shield'le maç yaptılar ancak kaybettiler. Maç sonrası Big Show, Sheamus'a saldırdı. 16 Haziran 2013 Payback'de Damien Sandow ile tekli maça çıkıp maçı kazandı. 14 Temmuz 2013 Money in the Bank maçına çıkmış ancak bu maçı Randy Orton kazanmıştır. Sheamus bu maçta sol uyluğundan sakatlanmıştır. Sheamus, 7 Ağustos'ta omzundaki yırtıktan ameliyat olmuştur. 4-6 ay ringlerde olmayacak. 26 Ocak 2014 Royal Rumble'da sürpriz bir şekilde geri döndü ancak The Sheild tarafından elendi. 23 Şubat 2014 Elimination Chamber'da Christian tarafından elenmiştir. 5 Mayıs 2014'te 20 kişilik Battle Royal maçını kazanarak ikinci kez WWE United States Championship kemerini kazanmıştır. 3 Kasım 2014'te Rusev'e United States Championship'i kaybetti. Rusev ve Mark Henry tarafından saldırıya uğradı ve bir süreliğine gözükmedi.

WWE Dünya Ağırsıklet Şampiyonu (2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sheamus 30 Mart 2015 Raw şovunda Mohawk saç stili ve örgülü sakallı yeni bir imajla geri döndü. Daniel Bryan ve Dolph Ziggler'e saldırarak, Kötü karakter (heel) olarak geri döndüğünü göstermiş oldu. Giriş şarkısını da değiştirdi. Ayrıca Sheamus'un monster heel (aşırı kötü) olarak dönmesi de bekleniyordu. 2015 Money In The Bank maçını kazanmış ve Mr. Money In The Bank olmuştur.

Cesaro ile takım kurması (2016–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Raw'un 2 Mayıs bölümünde, eski istikrarın üç üyesi bir Battle Royal'de Birleşik Amerika Şampiyonası'na karşı yarışan 1'i bulma yarışında yer aldı. Rusev maçı kazandı ve hem Sheamus'u hem de Del Rio'yu ortadan kaldırdı. Raw'un 23 Mayıs bölümünde Sami Zayn, Money in the Bank'ın Bankalararası Para Birimi (Money in the Bank) meraklısı olması için Sheamus'u mağlup etti. Bankadaki Para'da, olaya giden haftalarda Apollo Crews'la kavga ettikten sonra Sheamus Ekipler'e kaybetti. 19 Temmuz 2016 WWE draft, Sheamus Raw'a hazırlandı. Raw Sheamus'un 25 Temmuz bölümünde, yeni açılan WWE Universal Şampiyonası için bir numaralı yarışmayı belirlemek için ölümcül bir dörtlü maçın parçası olan maç, daha sonra Cesaro tarafından kazanıldı. Sheamus daha sonra Cesaro ile bir rekabete başlarken, Raw'un 1 Ağustos bölümünde Cesaro'ya kaybedildikten sonra, maç görevlileri ile maçtan sonra onları birbirinden ayırmak zorunda kaldıktan sonra kavgaya devam edeceğini belirtti. Raw'un 8 Ağustos bölümünde, Cesaro'ya bir rövanş maçında kaybedildikten sonra, Rusev'e karşı oynadığı ana karşılaşma hazırlık maçına müdahale ettikten sonra Cesaro'ya Amerika Birleşik Devletleri Şampiyonası'na mal olacaktı. Raw Genel Müdürü Mick Foley, ertesi hafta Sheamus ve Cesaro'yı Yedi Serisi Best (Best of Seven Series) olarak kaydetti. İlk maç Shelman'ın kazanacağı SummerSlam'da gerçekleşti. Sheamus, ikinci ve üçüncü maçlarda Cesaro'yı yenmekle birlikte, dördüncü, beşinci ve altıncı maçlarda Cesaro'ya yenildi. Clash of Champions'da, maçtan hiç şüphelenilemediği için her iki adam da kazanamadılar; serileri 3-3'e kadar geride bıraktı. Raw'ın sonraki gece, Mick Foley iki ortağı gelecek WWE Raw Tag Takım Şampiyonası fırsatı almaya karar vermeye karar verdi. O gecenin ilerleyen saatlerinde, birkaç yerel sporcu yenildi, ancak yine de göz göremiyorlardı. Raw, Cesaro ve Sheamus'ın 7 Kasım bölümünde, Team Raw'un Cesaro ve Sheamus ile birinciliği kazandığı Survivor Series'teki 10. Survivor Series Tag Team Elimination maçı için 20 Kasım 2016'da Team Raw'ın bir parçası olarak ilan edildi Ekiplerinin kurtulanları. Raw, Sheamus ve Cesaro sonraki gece tekrar New Day tag team başlıkları yakalamak için başarısız oldu. Bu süre zarfında Sheamus yavaş yavaş bir fan favorisine dönüşmeye başladı. Bir ayrılmayı ima ettikten sonra çift, onları rahatsız eden erkeklerle bar kavgasına girdi ve nihayet birbirleriyle işbirliği yapmaya başladı ve böylece taraftarlara karşı hala küçümsemeye devam etmesine rağmen Sheamus için yüz çevirdi. 18 Aralık'ta Roadblock: Line of End'de Sheamus ve Cesaro, Raw Tag Team Şampiyonasını kazandı ve Sheamus'un WWE'sinde ve tüm güreş kariyerinde ilk tag team şampiyonasını işaret etti.

Şampiyonlukları ve Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sheamus Aralık 2009'da WWE Şampiyonu iken.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of the United States Championship: Sheamus". 14 Mart 2011. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2015. 
  2. ^ "History of the United States Championship: Sheamus (2)". 5 Mayıs 2014. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
  3. ^ "WWE News: Full list of 2010 Slammy Awards – 12 announced on Raw, 10 announced on WWE's website". Pro Wrestling Torch. 13 Aralık 2010. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2010. 
  4. ^ Meltzer, Dave (26 Ocak 2011). "Biggest issue of the year: The 2011 Wrestling Observer Newsletter Awards Issue". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, CA. ss. 1-40. ISSN 1083-9593.