Chris Jericho

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chris Jericho
Chris Jericho (Ağustos 2015)
Doğum adıChristopher Keith Irvine
Doğum9 Kasım 1970 (53 yaşında)
Manhasset, New York, ABD
Yaşadığı yerOdessa, Florida, ABD
Eş(ler)i
Jessica Lockhart
(e. 2000)
Çocuk(lar)3
Resmî sitechrisjericho.com
webisjericho.com/category/talk-is-jericho/
webisjericho.com
Profesyonel güreş kariyeri
Takma ad(lar)ıChris Jericho[1]
Corazón de León[2]
The Lion Heart[3]
León de Oro[4]
Lion Do[3]
Super Liger[3]
Boyu6 ft 0 in (1,83 m)[1]
Kilosu227 lb (103 kg)[1]
Eğitildiği yerCalgary, Alberta, Kanada
Casper, Wyoming
Manhasset, New York
Winnipeg, Manitoba, Kanada
EğitenEd Langley
Başlangıç2 Ekim 1990

Christopher Keith Irvine (d. 9 Kasım 1970), en çok bilinen ring adıyla Chris Jericho, Kanadalı-Amerikalı profesyonel güreşçi ve müzisyen. Birçok kez WWE'de güreşmesinin yanında World Championship Wrestling (WCW) ve kısa süreyle Extreme Championship Wrestling'de (ECW) de güreşmiştir. Profesyonel güreş karakteri ve sahnedeki müzik karakteriyle bir rock yıldızı olarak yükselmiştir.[5] Jericho, profesyonel güreşçi olarak şu anda All Elite Wrestling'de (AEW) de görünmektedir. Müzisyen olarak Fozzy grubunun baş vokalistidir.

Jericho, 1990'larda ve 2000'lerin başında üç Amerikan federasyonu WWE (eski adı World Wrestling Federation), Extreme Championship Wrestling (ECW) ve World Championship Wrestling'de (WCW) toplam 32 şampiyonluk kemeri kazanmıştır. Ayrıca Kanada, Japonya ve Meksika gibi ülkelerde uluslararası federasyonlarda çalışırken başarılar yakalamıştır. İlk Tartışmasız WWF Şampiyonu olmuştur. Stone Cold Steve Austin ve The Rock'ı 2001 yılında Vengeance etkinliğinde yenerek Dünya Şampiyonluğu (eski adıyla WCW Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu) kemerinin son sahibi olmuş ve WWF ile Dünya kemerleri birleştirilmiştir.[1] Aynı zamanda WWE tarihinde dokuzuncu Triple Crown Şampiyonu olurken dördüncü Grand Slam Şampiyonu olmuştur.[1] Bunlara ek olarak, Slammy Ödüllerinde 2008 yılında Yılın Süperstarı seçilmiş ve 2009 yılında Yılın Takımı (Big Show ile beraber Jeri-Show olarak) ödülünü kazanmıştır. Böylelikle WWE tarihinde hem Yılın Süperstarı hem de Yılın Takımı ödülü kazanan tek güreşçi olmuştur.

Jericho, ayrıca bir kez WWF Şampiyonluğu, iki kez WCW/Dünya Şampiyonluğu ve üç kez WWE'nin Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerini kazanmıştır. dokuz kez Kıtalararası Şampiyonluğu kemerini alarak rekor kırmıştır. 2013 WWE hayran oylamasında tarihin en büyük şampiyonunu belirleyen oylamada %63'lük oy alarak diğer dört güreşçiyi yenmiştir.[6] Şirkette bulunduğu süre içinde birçok izle ve öde etkinliğinde önemli konumlarda bulunmuştur. Bu etkinliklerden birinde 2002 yılında Tartışmasız WWF Şampiyonu olarak WrestleMania X8'de yer almıştır.[7] Baltimore Sun yazarı Kevin Eck, Jericho hakkında "iş dünyasında en iyi sanatçılardan biri olduğunu kanıtladığını" yazarken özellikle "en iyi konuşmacılardan biri olarak görüldüğünü" belirtmiştir.[8] Wrestling Observer Newsletter, 2000 yıllarında Jericho'yu "Röportajlarda En İyisi" olarak tanımlamış,[9] 2010 yılında ise kendi Hall of Fame'ine seçmiştir.

Müzik kariyerinde Jericho, 1999 yılında Fozzy'nin baş vokalisti olmuştur. Grubun kendi adlarını taşıyan ilk albümünde (2000) ve Happenstance (2002) albümünde kendi müzikleri ve cover şarkıları yer almıştır. Daha sonra yaptıkları All That Remains (2005), Chasing the Grail (2010), Sin and Bones (2012), Do You Wanna Start a War (2014) ve Judas (2017) adlı albümlerde tamamen veya çoğunlukla kendi bestelerinde yer vermişlerdir. Jericho, ayrıca sayısız teşevizyon programlarında yer almıştır. 2011 yılındaki Dancing With the Stars programında altıncı haftaya kadar kalmıştır. Bundan önce ABC oyun programı Downfall ve Revolver Golden Gods Awards programlarında sunuculuk yapmıştır.[10]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher Keith Irvine, 9 Kasım 1970 tarihinde Manhasset, New York'ta doğdu.[2] Babası Ted Irvine, New York Rangers adlı bir takımda oynayan buz hokeyi oyuncusuydu.[1] Babası emekli olunca Winnipeg, Manitoba'ya taşındılar.[11] Irvine'in baba tarafı İskoç kökenliydi.

Winnipeg Arena'da yerel bir federasyon olan AWA etkinliğini izlerken profesyonel güreşe ilgi duymaya başladı ve profesyonel güreşçi olma arzusu, o zaman Owen Hart'ın çekimlerini gördüğü zaman başladı. Irvine, ayrıca Hart'ın dışında Ricky "The Dragon" Steamboat ve Shawn Michaels'tan ilham aldı.[12]

Yeni açılan Keystone Wrestling Alliance federasyonunda ring ekibinde yer alarak profesyonel güreşteki ilk tecrübesini yaşadı.[12] Bağımsız güreşçiler Catfish Charlie ve Caveman Broda'dan iş hakkında püf noktalarını öğrendi.[12] Ayrıca Winnipeg'deki Red River Community College'daki yaratıcı iletişim kursu aldı ve en üst dereceyle mezun oldu.[12]

Profesyonel güreş kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerinin ilk yılları (1990-1994)[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, 19 yaşında Hart Brothers School of Wrestling'e girdi ve ilk gününde Lance Storm ile tanıştı. Ed Langley ve Calgary'den güreşçi olan Brad Young tarafından çalıştırıldı. İki ay sonra bağımsız federasyonlarda güreşmeye hazır hâle geldi ve 2 Ekim 1990 tarihinde Ponoka, Alberta'daki Moose Hall'da yapılan on dakikalık zaman sırının olduğu bir maçta "Cowboy" Chris Jericho olarak debut yaptı ve maçta Storm ile berabere kaldı. İkili daha sonra takım olarak çalışmaya başladı ve kendilerini Sudden Impact olarak adlandırdı. Jericho, adını Alman power metal grubu Helloween'ın Walls of Jericho albümünden aldı.[12] Jericho ve Storm; Adam Copeland (Edge), Jason Reso (Christian) ve Terry Gerin (Rhino) ile Kuzey Manitoba turunda Tony Condello için çalıştı.[2] İkili, Calgary'nin Canadian National Wrestling Alliance (CNWA) ve Canadian Rocky Mountain Wrestling (CRMW) federasyonlarında güreşti. 1991 yılında Frontier Martial-Arts Wrestling için Sudden Impact adıyla Japonya turuna başladı. Ricky Fuji ile arkadaş olurken Stu Hart ile antrenmanlar yaptı.

1992 kışında Meksika'da bulundu. Leon D'Oro ("Altın Aslan", taraftarların kendisi için oy kullandığı "He-Man", "Chris Power" ve kendi seçtiği Leon D'Oro isminden biri[13]) ve daha sonra Corazón de León ("Aslan yürekli") ring adıyla bazı küçük federasyonlarda ve şehrin en büyük federasyonu olan Consejo Mundial de Lucha Libre'de (CMLL) güreşti. CMLL'de Aralık 1993 itibarıyla yaptığı on bir aylık NWA Ortasiklet Şampiyonluğu saltanatı boyunca Silver King, Negro Casas ve Último Dragón ile güreşti. Meksika'dan ayrıldıktan sonra altı ay Rene Lasartesse ile çalışırken Hamburg, Almanya'da bir turnuvada güreşti.[2] 1994 yılında Storm ile tekrar bir araya gelen Jericho, The Thrillseekers adını kullanarak Jim Cornette'in Appalachia bölgesindeki Smoky Mountain Wrestling (SMW) federasyonunda güreşti. İkili; Well Dunn, The Rock 'n' Roll Express ve The Heavenly Bodies gibi takımlarla rekabete girdi.

Wrestling ve Romance/Wrestle Association R (1994-1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılının sonlarında Jericho, Japonya'da düzenli olarak The Lion Heart ring adıyla Genichiro Tenryu'nun Wrestling and Romance (sonraki adı Wrestle Association "R") (WAR) federasyonunda güreşmeye başladı. Kasım 1994'te Último Dragón'a yenilerek meksika'da kazanmış olduğu NWA Dünya Ortasiklet Şampiyonluğu kemerini kaybetti.

Mart 1995'te ilk WAR Uluslararası Alt Ağırsiklet Şampiyonunu belirlemek için yapılan turnuvanın finalinde Gedo'ye yenildi. Haziran 1995'te Gedo'yu yenip aldığı bu kemeri sonraki ay Último Dragón'a kaybetti. Aralık 1995'te Super J-Cup turnuvasında yer alsa da ikinci turda Wild Pegasus'a yenildi.[2]

1996 yılında Jericho; Hiromichi Fuyuki, Gedo ve Jado'nun bulunduğu kötü karakterli bir grup olan Fuyuki-Gun'a ("Fuyuki Ordusu") katıldı ve adını Lion Do olarak değiştirdi. Üyelerin küstahça davranışlarından dolayı grubun takma adı "Team No Respect" (Saygısız Takım) oldu. Şubat 1996'da Jericho ve Gedo, yeni tasarlanan Uluslararası Alt Ağırsiklet Takım Şampiyonluğu kemeri için bir turnuvaya katıldı. Turnuvanın finalinde ikili Lance Storm ve Yuji Yasuraoka'yı yenerek kemerleri kazandı. Sonraki ay kemerleri Storm ve Yasuraoka'ya kaybetti. Jericho, WAR'da son kez 1996 yılının ortalarında görünürken bu şirkette toplam yirmi dört turda yer almış oldu.[12]

Extreme Championship Wrestling (1995-1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında kısmen Benoit, Dave Meltzer ve Perry Saturn'ün tavsiyeleriyle beraber Mick Foley, Jericho'nun Temmuz 1995'teki WAR Uluslararası Alt Ağırsiklet Şampiyonluğu kemeri için Último Dragón'la yaptığı maçı izledi ve maçın kasedini Heyman'a verdi. Böylelikle Jericho, Philadelphia merkezli Extreme Championship Wrestling (ECW) federasyonunda güreşe başladı. Haziran 1996'da Pitbull #2'den ECW Dünya Televizyon Şampiyonluğu kemerini kazandı. ECW'da Jericho; Taz, Sabu, Rob Van Dam, Foley (Cactus Jack olarak), Shane Douglas ve 2 Cold Scorpio ile maçlara çıktı. Bu süre boyunca World Championship Wrestling'in (WCW) dikkatini çekti.

World Championship Wrestling[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarıağırsiklet Şampiyonu ve NJPW gezisi (1996-1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Ağustos 1996 tarihinde Jericho, ilk kez WCW'da Monday Nitro programında Alex Wright'a karşı göründü. 15 Eylül'de kendisinin ilk izle ve öde etkinliği olan Fall Brawl'a katıldı ve Chris Benoit ile karşılaştı.[14] Ocak 1997'de Jericho, WCW ile anlaşmalı olarak New Japan Pro-Wrestling'de (NJPW) Super Liger olarak debut yaptı. Jericho'ya göre Super Liger'ın ilk maçı Wrestling World 1997 etkinliğinde Koji Kanemoto'ya karşıydı. Maçta birçok hata yapan Jericho maske yüzünden zorlandığını söyledi ve karakterden şikayetçiydi. Altı ay sonra New Japan'de maskesiz çalışmaya başladı ve daha sonra WCW'ya geri çağrıldı. 28 Haziran 1997 tarihinde Los Angeles'ta Syxx'i yenerek ilk kez WCW Yarıağırsiklet Şampiyonu oldu. 12 Ağustos 1997 tarihinde Alex Wright'ı yenerek bir kez daha kemeri aldı.

Kötü karaktere dönüşen Jericho, Souled Out etkinliğinde Rey Mysterio Jr.Liontamer hareketiyle pes ettirerek üçüncü kez kemerin sahibi oldu. Maçtan sonra Mysterio'nun dizine bir araç kutusuyla vurdu.[15] Senaryoya göre Mysterio, altı ay ringlerden uzak kaldı. Daha sonra Jericho, Juventud Guerrera ile kısa bir rekabete girdi. Guerrera terar tekrar Jericho'nun kemeri için maç istese de, Jericho onu sürekli reddetti. Bu rekabet, SuperBrawl VIII'de kemere karşılık maske maçıyla sonuçlandı. Maçı kaybeden Guerrera maskesini çıkarmak zorunda kaldı.[16] Maçın ardından Jericho, koleksiyoncu bir karaktere büründü. Guerrera'nın maskesi, Prince Iaukea'nın Hawai elbisesi ve Disco Inferno'nun saç bandı gibi yendiği rakiplerin eşyasını almaya başladı.

1998 yılında Nitro çekimlerinden sonra Jericho.

Jericho, daha sonra Dean Malenko ile uzun süren bir rekabete başladı. Sıklıkla Malenko'dan daha iyi bir güreşçi olduğunu söylese de onunla güreşmeyi reddediyordu. Teknik güreşteki ustalığından dolayı Malenko, 1000 hareketinin olduğunu gösteren bir lakap olan "The Man of 1,000 Holds" olarak biliniyordu. Bu yüzden Jericho kendisinin "The Man of 1,004 Holds" olduğunu iddia etti. Jericho, özgeçmişinde bu çizginin çocukken gördüğü bir IWA röportajından kaynaklandığını belirtiyordu. Floyd Creatchman, "The Man of 1,000 Holds" olarak bilinen ilk profesyonel güreşçi Leo Burke'un şu anda "The Man of 1,002 Holds" olduğunu, yani "iki daha fazla öğrendiğini" söylemişti.

30 Mart 1998 Nitro programında Marty Jannetty'yi yendikten sonra Jericho, bildiği 1004 hareketin her birini listeyen uzun bir kâğıt çıkardı ve onları izleyiciye aktardı. Hareketlerin adlarını çoğu kurgusaldı ve hemen hemen her hareket armbar idi. 12 Mart 1998 Thunder programında Malenko, Juventud Guerrera maskesi giyen bir güreşçiyi yendi ve daha sonra o güreşçinin Jericho olduğu göründü. Ancak maskeli güreşçi aslında Jericho'dan rüşvet alan Lenny Lane'di. Jericho, Lane'e ödeme yapmayı reddedince ikisi arasında küçük bir rekabet başladı. Uncensored'da Jericho, sonunda Malenko ile güreşti ve onu yendi. Ardından Malenko güreşten izinli olarak ayrıldı.[17] Jericho, daha sonra hakaret ettiği ve aşağıladığı Malenko'nun bir portresini yanında getirmeye başladı. Slamboree'da J.J. Dillon (Jericho tarafından "Jo Jo" olarak anıldı), yarıağırsikletler arasında bir Battle Royal maçı ayarladı ve kazananın aynı gece Jericho ile Yarıağırsiklet Şampiyonluğu kemer maçına çıkacağını söyledi. Jericho, kimle karşılaşırsa karşılaşsın ikinci maçta onun yorgun düşeceğini düşünerek bunu kabul etti. Slamboree'da maç başlamadan önce rakiplerini hakaret edici bir tarzda tanıtmak için ringe çıktı ve daha sonra arka alana kahve içmeye gitti. Ciclope olarak görünen bir kişi, Juventud Guerrera'nın elini sıktıktan sonra onu eledi ve maçı kazandı. Ancak kazananın geri dönüş yapan Malenko olduğu anlaşıldı. WCW tarihinde görülen en büyük seyirci tepkisinden sonra Malenko, Jericho'yu yenerek kemeri kazandı.[18] Jericho, kemerinin alınması için kendisine bir komplo kurulduğunu söyleyerek mağdur olduğunu söyledi. İlk önce WCW güreşçilerini suçladı; sonra Dillon ve Ted Turner'ı ekledi. Sonra bir videoda "komplo kurbanı" işaretiyle Washington'a doğru yürüdü ve Başkan Bill Clinton'ı bir toplantıdan reddedildikten sonra komploculardan biri olarak suçladı. Sonunda Malenko, kemeri boşa aldı. Jericho, The Great American Bash'te Malenko'dan aldığı sandalye darbesinden sonra diskalifiye ile maçı kazandı ve boştaki kemerin sahibi oldu.[19] Ertesi gece Malenko, davranışlarından ötürü uzaklaştırma cezası aldı.

Bash at the Beach'te kısa süre önce dönüş yapan Rey Mysterio Jr., diskalifiyesiz maçta hâlâ cezalı olan Malenko'nun maça karışmasıyla Jericho'yu yenerek kemeri aldı.[20] Ertesi gece J.J. Dillon, kemeri Mysterio'ya verirken Jericho geldi ve kemeri Mysterio'nun elinden aldı. Etkinlikte yaşananlardan dolayı kemerin tekrar Jericho'ya verilmesi uygun görüldü.[21] Jericho, sonunda Road Wild'da Malenko'nun özel konuk hakem olduğu bir maçta Juventud Guerrera'ya kemeri kaybetti.[22]

Dünya Televizyon Şampiyonu (1998-1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Ağustos'ta Jericho, Stevie Ray'i (şampiyon Booker T'nin yerine maçta yer aldı) yenerek Dünya Televşzyon Şampiyonluğu kemerini kazandı.[23] Kısa bir süre sonra Jericho, tekrar tekrar Dünya Ağırsiklet Şampiyonu Goldberg'ü rekabete çağırdı, ama onunla güreşemedi.[2]

30 Kasım'da kemerini Konnan'a kaybetti.[24] 1999 yılının başlarında Perry Saturn ile rekabete başladı. Jericho ve Saturn arasında olan rekabette Souled Out'ta olduğu gibi maçlara "kaybedenin kadın kıyafeti giyeceği" gibi kurallar kondu. Souled Out'taki maçı Jericho kazandı.[25] SuperBrawl IX'da Jericho ve Saturn, "kıyafet" maçında güreşti ve Jericho yine maçı kazandı. Saturn, sonunda Jericho'ya karşı Uncensored'da yapılan Köpek Tasması maçında galip geldi.[26] Jericho, dönüşümlü olarak WCW ve Japonya turlarında yer aldıktan sonra 30 Haziran'da World Wrestling Federation (WWF) ile sözleşme imzaladı.[27] Jericho'nun son WCW maçı 21 Temmuz'da Peoria, Illinois'te yapılan canlı bir etkinlikle gerçekleşti. Eddie Guerrero ile takım olarak Billy Kidman ve Rey Mysterio Jr.'a yenildi.

Jericho'nun şirkette en tanınan giriş müizği olan "One Crazed Anarchist", WCW'dan ayrılmasından on beş yıl sonra Fozzy'nin 2014 albümü olan Do You Wanna Start a War'un ikinci single'ı oldu.

World Wrestling Federation / Entertainment[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıtalararası Şampiyonu (1999-2000)[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında SmackDown!'da Ken Shamrock ile rekabeti sırasında Mr. Hughes ile Jericho.

Jericho'nun debut'undan önceki haftlarda WWF programlarında "yeni milenyuma geri sayım" etiketli bir saat gösterildi. Ev yapımı videoda Break Down the Walls temasıyla Jericho, postane içinde benzer bir saat gördüğünde bunu girişinde yapmaktan esinlendiğini ve Vince McMahon'ın WWF'te Jerico'ya ringe girerken kullanımı onayladığını söyledi. Saat, 9 Ağustos 1999 tarihinde Chicago, Illinois'ta yapılan Raw programında The Rock, Big Show hakkında promo keserken durdu. Jericho, arenaya girdi. "Raw Is Jericho" (Jericho Raw'dır) dedi ve "World Wrestling Federation'ı kurtarmaya geldiğini" söyledi. "Y2J" (Y2K problemine gönderme) lakabını kullanmaya başlamıştı. The Rock, sözünü kesip ringe giren Jericho'nun taklidini yaptı.[28] 26 Ağustos'ta SmackDown! programının ilk bölümünde Jericho, kötü karakterli olarak ring içi debutunu yaptı. Road Dogg'a masaya doğru powerbomb yaptıktan sonra ona diskalifiye olarak yenildi.[29] Vince McMahon felt that by introducing him as "born in Manhasset, New York", American fans would more easily get behind him.[30]

Jericho'nun ilk uzun soluklu rekabeti Kıtalararası Şampiyonluğu için Chyna ile oldu. Survivor Series'te Chyna'ya yenildikten sonra,[31] Armageddon'da onu yenerek ilk kez Kıtalararası Şampiyonu oldu.[32] 3 Ocak 2000 tarihinde yayınlanan SmackDown programında yapıılan rövanş maçında iki hakem arasında maçın galibiyle ilgili anlaşmazlık çıktı.[33] Maçın hakemleri iki güreşçiyi de galip ilan etti ve ikisi de kemerin ortak sahibi oldu. Bu süre içerisinde iyi karaktere dönüşen Jericho, Royal Rumble'da kemerin tek sahibi oldu.[34]

Chris Benoit ile hikâyesi (2000-2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, No Way Out etkinliğinde Kıtalararası kemerini Avrupa Şampiyonu Kurt Angle'a kaybetti.[35] WrestleMania 2000'de iki tur yapılan üçlü tehdit maçında Chris Benoit ve Angle ile, Angle'ın kemerleri için karşılaştı. Jericho, Benoit'i tuşlayarak Avrupa Şampiyonluğu kemerini alırken, Benoit da Jericho'yu tuşladı ve Kıtalararası Şampiyonluğu kemerini aldı.[36] Bu etkinlik, on iki ay içinde ikisinin de maçlarda yer aldığı altı etkinliğin ilkiydi. Jericho'nun başlangıçta WrestleMania ana etkinliğinde olması gerekiyordu, ancak onun yerine ilk başta yazarların maça çağırdığı Mick Foley yer aldı. Hatta Jericho, ana etkinlikte olması beklendiğinden posterde yerini almıştı. Ertesi gece Raw programında Jericho, kemerini Eddie Guerrero'ya kaybetti. Maçta Chyna, Guerrero'nun tarafına geçip kötü karaktere dönüştü. 17 Nisan Raw programında Jericho, beklenmedik bir şekilde Triple H'i WWF Şampiyonluğu maçında yendi. Hakem Jericho, Triple H'i tuşlarken Earl Hebner'in hızlı saymasıyla Jericho kemeri kazandı.[37] Hebner, daha sonra Triple H'in baskısıyla kararını değiştirdi ve WWE, Jericho'nun şampiyonluk saltanatını tanımadı. 4 Mayıs SmackDown! programında Jericho, Benoit'i yenerek üçüncü kez Kıtalararası Şampiyonluğu kemerini alsa da,[38] dört gün sonra Raw programında kemeri tekrar Benoit'e kaptırdı.[39] Jericho'nun Triple H ile olan rekabeti Fully Loaded'da yapılan Son Kalan Adam maçında sona erdi. İki güreşçi yerdeyken Triple H, eşi Stephanie'nin yardımıyla Jericho'yu yalnızca bir saniye farkla yendi.[40]

2001 Royal Rumble'da Jericho, Chris Benoit'i merdiven maçında yenerek dördüncü kez Kıtalararası Şampiyonu oldu.[41] WrestleMania X-Seven'da kemerini William Regal'a karşı başarıyla savundu.[42] Ancak dört gün sonra kemeri Triple H'e kaybetti. Judgment Day'de Jericho ve Benoit takım karmaşa maçını kazandı.[43] Böylelikle ikili ertesi gece Raw programında Stone Cold Steve Austin ve Triple H'e karşı WWF Takım Şampiyonluğu maçına çıkmaya hak kazandı. İkili kemeri kazanırken, kuadriseps kasından sakatlanan Triple H yılın geri kalanını sakat geçirdi. Benoit ve Jericho ilk kez WWF Takım Şampiyonu olmuştu.[1] Takım, kemerlerini ilk kez yapılan ölümcül dört yönlü TLC maçında savundu. Benoit, maçta masaya doğru daha sonra bir yıl sürecek sakatlığa neden olan diving headbutt hareketini yaptı. Sedyeyle arka alana taşınmasına rağmen maça döndü ve merdivene tırmanarak kemerleri korudu. 19 Haziran 2011 tarihinde kemerleri The Dudley Boyz'a kaybettiler.[44] King of the Ring'de ikisi de Austin'in WWF Şampiyonluğu için üçlü tehdit maçında yer aldı. Booker T, The Invasion için maça karışsa da Austin kemerini korumayı başardı.

Tartışmasız WWF Şampiyonu (2001-2002)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonraki aylarda Jericho, The Invasion hikâyesinde yer aldı. WCW ve ECW, WWF'i geçmek için birleşti. Jericho, daha önce WCW ve ECW'da çalışmasına rağmen WWF'in tarafında kaldı. Ancak, bir diğer WWF üyesi olan The Rock'ı kıskanan Jericho yavaş yavaş kötü karaktere dönüşmeye başladı. Jericho, Rob Van Dam'i yenip WCW Şampiyonluğuna bir numaralı aday olunca Rock'la No Mercy'de kemer için karşılaştı. Jericho, The Rock'a çelik sandalyeye doğru Breakdown adlı yeni bitirici hareketini yaptıktan sonra onu tuşladı ve WCW Şampiyonluğu kemerini kazandı.[45] Böylelikle ilk kez bir dünya kemeri kazandı. Bir gece sonra ikisi farklılıklarını bir kenara koyarak Dudley Boyz'dan WWF Takım kemerlerini kazandı.[44] Kemerleri Test ve Booker T'ye kaybettikten sonra,[44] aralarındaki rekabet kaldığı yerden devam etti. 5 Kasım Rawprogramında The Rock, Jericho'yu yenerek WCW Şampiyonluğu kemerini geri aldı. Maçın ardından Jericho, The Rock'a çelik sandalye ile saldırdı. Survivor Series'te Jericho, WWF adına takım arkadaşı The Rock'a saldırdı ve az kalsın takımının mağlup olmasına neden olacaktı.[46] Vengeance'ta Jericho, WCW Şampiyonluğu (hiçbir brand'e bağlı değil ve Survivor Series'in ardından Dünya Şampiyonluğu olarak adlandırıldı) için The Rock'u ve ilk kez WWF Şampiyonu olmak için Stone Cold Steve Austin'i üçlü tehdit maçında yenerek iki kemeri de elinde tutan ilk güreşçi oldu. Böylelikle Tartışmasız WWF Şampiyonu olan Jericho, ilk formata göre dördüncü Grand Slam kazananı oldu.[1] Royal Rumble'da kemerini The Rock'a,[47] No Way Out'ta Austin'e karşı korudu.[48] Daha sonra WrestleMania X8 ana etkinliğinde Triple H'e kaybetti.[1] Kemeri kaybettikten sonra SmackDown! kadrosuna geçti ve Triple H ile rekabete devam etti.[49] Rekabet, Judgment Day etkinliğinde Jericho'nun Triple H'e Hell in a Cell maçında yenilmesiyle sona erdi.[50]

Christian ile takım kurnası ve rekabeti (2002-2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, Raw programında ringe girişini yaparken.

Jericho, daha sonra Genel Müdür Stephanie McMahon ile beraber çalışmak istemeyerek Raw'a geçti. Döndükten kısa bir süre sonra Rob Van Dam'i yenerek beşinci kez Kıtalararası Şampiyonu oldu. Sonra Christian ile takım oldu ve ikili 14 Ekim 2002 tarihinde Dünya Takım Şampiyonluğu kemerlerini aldı. Armageddon'da yapılan ölümcül dört yönlü elemeli takım maçında The Dudley Boyz, Booker T ve Goldust, William Regal ve Lance Storm'un yer aldığı maçta kemerlerini kaybetti.

Jericho ve Shawn Michaels, 2003 yılında WrestleMania XIX'da yaptıkları maçtan sonra.

13 Ocak 2003 tarihinde Jericho, Royal Rumble maçında numara almak için Kane, Van Dam ve Batista ile eleme maçına çıktı ve maçı kazandı. Shawn Michaels'tan daha iyi olduğunu söyleyen Jericho, bunu kanıtlamak ve Michaels'la maça başlamak için iki numarayı seçti. Royal Rumble'da Michaels ringe girdikten sonra Jericho'nun kıyafetleriyle Christian göründü. Ardından ikinci sırada giriş yapan Jericho, arkadan Michaels'a saldırdı. Kısa süre sonra Michaels'ı elese de Jericho, sonunda Test'e elendi. Ayrıca 2003 Royal Rumble maçında en uzun süre kalan güreşçi oldu. Jericho, daha sonra eş zamanlı olarak Test, Michaels ve Jeff Hardy ile rekabete girdi.[51] Jericho ve Michaels, tekrar WrestleMania XIX'da güreşti ve maçı kazanan Michaels oldu. Ancak Jericho, maçın hemen ardından Michaels'a alttan darbe vurdu.[52]

Michaels ile olan maçında sonra Jericho, Goldberg ile düşmanlığa başladı. Daha önce WCW'da kendisiyle dövüşmek istemeyen Goldberg'e kızgındı. Jericho'nun Highlight Reel adlı segmentinin ilk bölümüne Goldberg konuk oldu. Jericho, Goldberg'e WWE'de kimsenin kendisini istemediğini söyledi ve ilerleyen haftalarda ona hakaret etmeye devam etti. 12 Mayıs Raw programında gizemli bir saldırgan, limuzinle Goldberg'ü ezmeye çalıştı. Bir hafta sonra Genel Müdür Stone Cold Steve Austin, arabayı kimin sürdüğünü bulmak için birkaç Raw süperstarını sorguladı. Sorgulananlardan biri olan Lance Storm, kendisinin o saldırgan olduğunu itiraf etti. Bunun üzerine Austin, Storm'u Goldberg ile maça koydu ve Goldberg, Storm'u yendi. Maçtan sonra Goldberg, Storm'u zorlayarak Jericho için çalıştığını itiraf ettirdi. 26 Mayıs'ta Goldberg yine Highlight Reel programına konuk oldu. Jericho, Goldberg'ün WCW'daki başarılarını kıskandığın dile getirdi. WWE'ye katıldığından beri kariyeri boyunca istediği her şeye ulaştığını ve geriye kalan tek şeyin Goldberg'i yenmek olduğunu söyledi ve ona bir maç için meydan okudu. Sonunda Bad Blood'da yapılan maçta Goldberg, Jericho'yu yendi.[53]

Daha sonra 2003 yılında Jericho, yavaş yavaş iyi karaktere dönüşmeye başladı. Kendisi Trish Stratus ile bir aşk hikâyesine başlarken, takım arkadaşı Christian da Lita ile aşk hikâyesine başladı. Ancak bu, hangisinin kendi aşıklarıyla daha önce yatabileceği hakkında Kanada Doları üzerine bir bahisti. Bunu öğrenen Stratus, görünüşte Stratus'ı kullanmaktan dolayı kötü hisseden Jericho ile ilişkisini bitirdi. Stratus, kendisini Kane'i saldırısından kurtaran Jericho'nun sadece "arkadaş" kalmaları teklifini kabul etti. Böylelikle Jericho iyi karakter oldu. Christian, Stratus ile olan maçında onu Jericho'nun hareketi olan Walls of Jericho ile pes ettirdi. Jericho, WrestleMania XX'de yapılacak maçta Christian'dan intikam almak istedi. WrestleMania'daki maçta Stratus, "yanlışlıkla" Jericho'ya (Christian olduğunu düşünüyordu) vurdu ve Christian, roll-up ile Jericho'yu tuşladı.[54] Maçtan sonra Stratus, Jericho'ya ihanet etti ve Christian ile çift olduğunu açıkladı. Bunun sonucunda Jericho, Backlash'te ikisine karşı yaptığı handikap maçını kazandı.[55] Unforgiven'da Christian'a karşı yaptığı merdiven maçını kazanarak yedinci kez Kıtalararası Şampiyonu olan Jericho, daha önce 1999'da bu başarıya ulaşan Jeff Jarrett'ın rekorunu kırdı.[56] Jericho'nun yedinci saltanatı, Taboo Tuesday'de Shelton Benjamin'e yenilmesiyle kısa sürdü.[57]

Şampiyonluk uğraşları (2004-2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, Survivor Series'te Randy Orton, Chris Benoit ve Maven ile takım olarak Triple H, Batista, Edge ve Snitsky dörtlüsünü yendi. Kurallara göre maçın kazanan takımının her üyesi sonraki dört haftada Raw Genel Müdürü olacaktı. Jericho'nun takımı kazanınca Genel Müdür olma hakkı Jericho'nun takımında oldu.[58] Jericho, Genel Müdür olduğu sırada, Triple H'in önceki hafta kendi Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemeri için yapılan üçlü tehdit maçının berabere bitmesi dolayısıyla kemerini elinden aldı. New Year's Revolution'da Jericho; Triple H, Chris Benoit, Batista, Randy Orton ve Edge'e karşı boştaki Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemeri için Elimination Chamber maçında yer aldı. Jericho, Benoit ile maça başladı ancak daha sonra Batista'ya elendi.[59] WrestleMania 21'de ilk kez yapılan Money in the Bank merdiven maçında yer aldı. Jericho, bu maç türünü kendisi önermişti ve maçta Benjamin, Benoit, Kane, Christian ve Edge'le karşılaştı. Çantayı alıp maçı kazanan Edge oldu. Backlash'te Jericho, Kıtalarası Şampiyonluğu için Shelton Benjamin'e meydan okudu ancak maçı kaybetti. ECW One Night Stand'de Lance Storm'a yenildi. En çok bilinen "Y2J" karakterinin yerine eski "aslan yürek" karakterini kullanmaya başlamıştı.

Ertesi gece Raw programında Jericho, WWE Şampiyonu John Cena ile takım olarak Christian ve Tyson Tomko'yu yendikten sonra Cena'ya ihanet etti ve tekrar kötü adam oldu. Vengeance etkinliğinde WWE Şampiyonluğu için yapılan üçlü tehdit maçını kaybetti. Christian ve Cena'nın da yer aldığı maçta Cena kemerini korudu.[60] Yaza doğru rekabet sürerken Jericho, SummerSlam'de yapılan WWE Şampiyonluğu maçında Cena'ya yenildi.[61] Ertesi gece 22 Ağustos Raw programında son kez görünen Jericho, Cena ile rövanş maçına çıktı ancak bu maç bu sefer "Kovuldun" maçıydı.[1] Cena tekrar kazanınca Jericho, Raw Genel Müdürü Eric Bischoff tarafından kovuldu. Kovulmamak için yalvaran Jericho'yu güvenlik arenanın dışına taşıdı. Ardından Kurt Angle, Cena'ya saldırdı.[62] 25 Ağustos 2005 tarihinde Jericho'nun WWE ile olan sözleşmesi feshedildi.

WWE'ye dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rekor kıran Kıtalararası Şampiyonu (2007-2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2008'de Jericho, sekizinci Kıtalarararası Şampiyonluğu kemerini kutlarken.

İki yıllık aradan sonra WWE, 24 Eylül 2007 tarihinde Jericho'nun dönüşüyle ilgili videolar yayınlamaya başladı. 15 saniyelik videolarda Matrix serisinde kullanılan matrix kodlarına benzer şifreli ikili kodlar yer alıyordu. Videolar, Jericho ile ilgili gizli mesajlar içeriyordu.[63][64] Jericho, 19 Kasım 2007 Raw programında iyi karakter olarak geri döndü ve Randy Orton'ın "meşaleden geçme töreni"ni kesti. Jericho, WWE Şampiyonluğu kemerini alıp WWE hayranlarını Orton'dan "kurtarmak" istediğini söyledi.[64] 26 Kasım Raw programında Jericho, Santino Marella'yı yenerken yeni bitirici hareketi olan Codebreaker hareketini kullandı.[65] Armageddon'da WWE kemeri için Orton'la karşılaştı. SmackDown'sın yardımcı yorumcusu John "Bradshaw" Layfield'ın müdahalesiyle Orton'ı diskalifiye ile yendi, ancak Orton kemerini korumuş oldu.[66] Jericho, bu olaydan sonra JBL ile rekabete başlddı ve onunla Royal Rumble etkinliğinde maça çıktı. JBL'e çelik sandalye ile vurarak diskalifiye oldu.[67] 10 Mart Raw programında Jeff Hardy'yi yenerek Kıtalararası Şampiyonluğu kemerini aldı ve sekiz kezle bu kemeri en çok kazanan güreşçi oldu.[68]

Nisan 2008'de Jericho, Shawn Michaels ve Batista arasında devam eden rekabete karıştı. Michaels'ın Ric Flair'ı emekli etmek ve ona saldırmak istediğini söyledi. Jericho, Batista ve Michaels'ın Backlash'teki maçına eklenmek istedi ancak bunun yerine özel konuk olarak atandı.[69] Backlash'teki maç sırasında Michaels, dizinden sakatlanır gibi yaptı. Jericho ona toparlanması için zaman verirken Michaels, Batista'ya Sweet Chin Music yaptı ve maçı kazandı.[70] Maçtan sonra Jericho, Michaels'a hile yaptığını söylerken o sakat rolü oynmaya deva etti.[71] Jericho, sonunda ikna olduğunda Michaels'tan özür diledi. Ardından Michaels sakatlığın sahte olduğunu itiraf etti ve Jericho'ya Sweet Chin Music yaptı.[72] Michaels, Judgment Day'de Jericho'yu yendikten sonra el sıkıştılar.[73]

Dünya Ağırsiklet Şampiyonu (2008-2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Haziran Raw programında Jericho, The Highlight Reel segmentinde Michaels ile röportaj yaptı. Jericho, Michaels'ın hilelerine ve hatta geçen ay kendisine saldırmasına rağmen hâlâ hayranlar tarafından sevildiğini, ama kendisi doğru olanı yapmaya çalışsa da yuhalandığını söyledi. Ardından, Michaels'a alttan vurdu ve onun yüzüne doğru "Jeritron 6000" televizyonunu tutarak Michaels'ın gözüne zarar verdi. Bu sonuçla 2005 yılından sonra ilk kez kötü karakter oldu.[74] Bu şekilde başlayan rekabet, Pro Wrestling Illustrated ve Wrestling Observer Newsletter tarafından "Yılın Rekabeti" olarak adlandırıldı.[75] Night of Champions'ta Jericho, Kofi Kingston'la kemerinin ortada olduğu bir maça çıktı. Michaels, Jericho'nun dikkatini dağıtarak kemeri kaybetmesine neden oldu.[76][77] Haziran ayında Jericho, Lance Cade'i yardımcısı olarak tuttu.[78]

Aralarındaki "Yılın Rekabeti" sırasında Jericho, The Great American Bash'te Michaels'ın gözüne zarar verirken.

Jericho, takım elbise giyerek İhtiyarlara Yer Yok filmindeki Anton Chigurh'dan (Javier Bardem) esinlendiği "kendini beğenmiş dürüst adam" karakterini kullanmaya başladı.[79][80][81] Bunu yaparken Jericho, kendisini ünlü yapan "Y2J" karakteriyle ilgili her karakteristik özelliği ve birçok markayı kendisinden uzaklaştırdı.[82] Yeni karakterle AWA efsanesi Nick Bockwinkel ile karşılaştırılarak hayranlar ve eleştirmenlerden övgü aldı. Jericho ve Michaels, The Great American Bash'te karşılaştı ve Jericho, Michaels'ın gözüne zarar verdikten sonra maçı kazandı.[83] SummerSlam'de Michaels, eşi Rebecca yanındayken bu göz sakatlığının kendisini emekliliğe zorladığını, Jericho'nun ise asla kendi başarılarına ulaşamayacağını söyledi. Ardından Jericho, Michaesl'a saldırmaya çalıştı ancak Michaels eğilince yanlışlıkla Rebecca'ya yumruk attı.[84] Bu olaydan sonra ikisi, Unforgiven'da onaylanmayan maçta karşı karşıya geldi. Jericho, maçı kaybederken hakem maçı durdurmak zorunda kaldı. Unforgiven ana etkinliğinde Jericho, kemerini savunacak olan CM Punk'ın yerine Şampiyona Mücadelesi maçına girdi ve Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerini kazandı.[85] Jericho, daha sonra No Mercy'deki merdiven maçında Lance Cade'in müdahalesiyle Michaels'a karşı kemerini korudu. Cyber Sunday'de, Stone Cold Steve Austin'in özel konuk hakem olduğu maçta kemerini Batista'ya kaptırdı. Sekiz gün sonra üstü açık kafes maçında Batista'yı yenerek kemerini geri aldı.[86] 10 Kasım Raw programında yapılan Son Kalan Adam maçında Michaels ile karşılaştı. John "Bradshaw" Layfield maça karıştıktan sonra Michaels'ı yendi.[87] Survivor Series'te geri dönüş yapan John Cena'ya Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerini kaybetti.

12 Ocak 2009 Raw programında WWE Genel Müdür Yardımcısı Stephanie McMahon, Jericho'yu kovdu ama ertesi hafta ona zorla özür dileterek tekrar işe aldı.[88][89] 15 Şubat No Way Out etkinliğinde Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için yapılan Elimination Chamber maçında Cena, Rey Mysterio, Edge, Kane ve Mike Knox'a karşı mücadele etti ancak kemeri alamadı.

Jericho, Şampiyon filminin yıldızı Mickey Rourke ve dört WWE Hall of Famerı ile rekabete girdi. WrestleMania XXV'e doğru ilerlerken Raw programlarında Ric Flair, Roddy Piper, Jimmy Snuka ve Ricky Steamboat'a meydan okuyup onlara saldırdı. WrestleMania'da Snuka, Steamboat ve Piper'a karşı bire üç eleme maçını kazandı. Galibiyetinden sonra Jericho, ringin dışında duran Rourke'a meydan okudu. Hikâyenin parçası olarak Rourke, Jericho'yu bir yumrukla yere indirdi.[90]

Jericho, 13 Nisan Raw programında yapılan 2009 WWE seçmelerinde SmackDown brand'ine seçildi.[91] Ricky Steamboat, Jericho'nun Raw'a vedasında sözünü kesti ve ikisinin Backlash'te karşılaştığı maçı Jericho kazandı.[92] SmackDown'a dönüşünde Jericho; Kane, Jeff Hardy ve Rey Mysterio'ya karşı ölümcül dört yönlü eleme maçına çıktı. Mysterio, Jericho'ya 619 yaptıktan sonra onu seated senton ile tuşlamaya çalıştı. Ancak Jericho ona sandalye attı ve diskalifiye oldu. Bu hareketi, ikisi arasında rekabet başlattı.[93] Judgment Day'de Mysterio, 619 yaptıktan sonra Jericho'yu tuşlayarak Kıtalararası Şampiyonluğu kemerini korudu.[94] Jericho, Extreme Rules'ta Mysterio'yu No Holds Barred maçında yenerek dokuzuncu kez Kıtalararası Şampiyonu oldu ve kendi rekorunu tekrar kırdı.[95] The Bash'te kemerini tekrar Mysterio'ya kaybetti.

Jeri-Show (2009-2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonları Jericho ve Big Show.

The Bash'te kemerini Mysterio'ya kaybettikten sonra Jericho, Teddy Long'u değişikliğe ikna ederek Edge ile takım oldu ve aynı gece ikili Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonu oldu. Jericho, kazandığı bu kemerle Grand Slam için mümkün olan tüm kemerleri kazanan ilk güreşçi oldu.[96] Kısa bir süre sonra Edge sakatlandı ve Jericho, Edge'in sözleşmesindeki bir maddeyi açıklayarak onun yerine takım arkadaşı seçebileceğini ve saltanatını devam ettirebileceğini açıkladı.[97] Night of Champions'ta Jericho, yeni takım arkadaşının Big Show olduğunu açıkladı ve adlarını Jeri-Show yapan ikili, Cody Rhodes ve Ted DiBiase'yi yenerek kemerleri korudu.[98] Jeri-Show; SummerSlam Cryme Tyme'a, Breaking Point'te MVP ve Mark Henry'ye, Hell in a Cell'de Rey Mysterio ve Batista'ya kemerlerini başarıyla savundu.[99][100][101] Survivor Series'te Jericho ve Big Show, Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için üçlü tehdit maçında yer aldı ancak The Undertaker kemerini korudu.[102]

TLC: Tables, Ladders and Chairs etkinliğinde Jeri-Show, TLC maçında takım kemerlerini D-Generation X'e (DX) kaybetti.[103] SmackDown kadrosunda olan Jericho, Big Show Raw'da bulunduğu için takım kemerlerinin sahibiyken Raw programında görünebiliyordu. DX, Jericho'yu bundan mahrum etmek için rövanş maçında kasıtlı olarak kendini diskalifiye eittirdi.[104] Sonunda iki takım da kesin bir sonucun olacağı bir maçta karşılaştı. Ancak DX kazanınca Jeri-Show'da ayrılık sinyalleri ortaya çıktı.[105]

2010 Royal Rumble'da Jericho, maçı kazanacak olan eski takım arkadaşı Edge tarafından elendi. Elimination Chamber'da Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için yapılan Elimination Chamber maçını kazandı. Shawn Michaels'ın müdahalesiyle The Undertaker'ı yendi. Ertesi gece Raw programında Edge, Royal Rumble galibi olduğundan Jericho'ya WrestleMania XXVI'da kemer maçı için meydan okudu. Ancak 2 Nisan SmackDown! programında Jericho, Edge'i yendikten sonra Jack Swagger, Money in the Bank sözleşmesini yatırdı ve Jericho'yu tuşlayarak kemeri kazandı. Ardından Edge, Swagger'a spear yaptı. Daha sonra Swagger, Jericho ve Edge'e karşı kemerini korudu. Edge, Jericho'yu Extreme Rules'ta üstü açık kafes maçında yendi ve rekabeti bitirdi.[106]

Jericho, Mayıs ayında yapılan 2010 WWE seçmelerinde Raw'a geri döndü.[107] Kısa süre The Miz ile takım kurdu ama Over the Limit'te Birleştirilmiş Takım Şampiyonluğu için meydan okudukları The Hart Dynasty'ye yenildi.[108] Bir ay sonra WWE Fatal 4-Way'de Evan Bourne'a yenildi ve ertesi gece kendi kariyerini ortaya koyduğu rövanş maçını kazandı.[109] 19 Temmuz Raw programında The Nexus'un saldırısına uğradıktan sonra Jericho, iyi karaktere dönüş yapmaya başladı ve eski takım arkadaşı ve düşmanı Edge, John Morrison, R-Truth, Daniel Bryan ve Bret Hart ile takım olarak John Cena liderliğinde SummerSlam'de The Nexus ile yüzleşti.[110] Takım liderliği konusunda Jericho ve Cena atıştıktan sonra,[111][112] kazandıkları SummerSlam maçında Edge ile beraber Cena'ya saldırdı. Jericho ve Edge'e göre asıl plan Barrett'ı elemeleriydi. Ancak Jericho ve Edge, The Nexus'a elendi. En son Cena, DDT'yi geri çevirerek Barrett ve Gabriel'ı eledi. Jericho, daha sonra senaryo dışında Cena'nın bu kararının kötü olduğunu ve Barrett'ın maçı kazanmasının daha iyi olabileceğini açıkladı.[113]

Jericho, Nexus'a karşı dayanışma göstermediği için WWE Night of Champions'taki Sheamus'ın WWE Şampiyonluğu kemer için yapılacak six-pack challenge'dan çıkarıldı.[114][115][116] Buna rağmen, Hart Dynasty'i 2'ye 1 handikap maçında yenerek maçtaki konumunu geri aldı.[117] Ancak Night of Champions etkinliğinde ilk elenen o oldu.[118] 27 Eylül Raw programında Jericho, Randy Orton ile karşılaştı. Maçta Orton, Jericho'nun kafasına vurduktan sonra Jericho senaryoya göre hastanelik oldu ve şirketten ayrılmasının açıklaması bu şekilde yapıldı.[119] Jericho, daha sonra WWE.com'da güreş kariyeri ile Fozzy grubundaki programı çakıştığı için tekrar tam zamanlı süperstar olamayacağını açıkladı.

WWE'ye ikinci dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli rekabetleri (2011-2016)[değiştir | kaynağı değiştir]

WrestleMania XXVIII'de CM Punk ile olan maçından kısa süre önce Jericho.

Kasım 2011'in başında WWE, şifreli videolar yayınlayarak 2 Ocak 2012 Raw programında bir güreşçinin döneceğini açıkladı. Dönüşünde kalabalığın yoğun tezahüratlarıyla karşılaşan Jericho, sözlü olarak dönüşüne değinmeden oradan ayrıldı. Sonraki iki haftada da benzer tavırlar sergiledikten sonra 23 Ocak Raw programında "Bildiğiniz gibi pazar günü Royal Rumble'da dünyanın sonu geliyor" dedi.[120] Royal Rumble maçında finale kalsa da, maçı kazanan Sheamus tarafından elendi.[121] 30 Ocak Raw programında Jericho, WWE Şampiyonu CM Punk'a Daniel Bryan ile olan maçı sırasında saldırdı ve kötü karaktere dönüşerek onunla rekabete başladı.[122] WWE'deki diğer güreşçilerin kendisini taklit ettiğini iddia ederek kendi davranışlarını açıkladı ve CM Punk'ı en kötü suçlu olarak nitelendirdi.[1][123][124] Elimination Chamber etkinliğinde Jericho, etkinliğin adını taşıyan maçta yer aldı. En son sırada girdiği maçta Dolph Ziggler ve Kofi Kingston'ı eledikten sonra Punk'ın saldırısına uğradı ve sakatlanarak maça devam edemedi. Ertesi gece Raw programında on kişilik battle royal maçını kazanarak WrestleMania XXVIII'de CM Punk'ın WWE Şampiyonluğu kemerine bir numaralı aday oldu.[125] Daha sonra Jericho, Punk'ı psikolojik olarak rahatsız etmek için herkese Punk'ın babasının bir alkolik olduğunu ve Punk'ın kız kardeşinin uyuşturucu kullandığını, bu yüzden Punk'ın straight edge kültürünü benimseyip alkol ve uyuşturuyuca karşı olduğunu açıkladı. Ancak Punk'ı yenip onun kemerini aldıktan sonra Punk'ın alkoliğe dönüşeceğini söyledi.[126] WrestleMania'daki kemer maçına konan şartta eğer Punk diskalifiye olursa WWE Şampiyonluğu kemerini kaybedeceği söylendi. Maç sırasında Jericho, Punk'ı kışkırtarak diskalifiye olmaya zorladı ancak başaramadı ve maçı Punk kazandı.[127] Jericho, maçtan sonra da Punk ile rekabetine devam etti ve onun maçlarından sonra ona saldırarak üzerine alkol döktü.[128][129] Extreme Rules'ta Punk ile WWE Şampiyonluğu için Şikago Sokak Kavgası maçına çıksa da kemeri yine alamadı.[130] Over the Limit etkinliğinde bu sefer Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için Randy Orton, Alberto Del Rio ve şampiyon Sheamus ile karşılaştı ancak Sheamus kemerini korudu.[131][132]

Jericho, 24 Mayıs'ta Brezilya'da yapılan canlı bir etkinlikte CM Punk'la maç yaparken, Brezilya bayrağını yere atıp tekmelemesi üzerine yerel polis olaya müdahale etti ve Jericho'yu tutuklayacağını söyledi. Jericho, seyirciden özür ileyerek etkinliğin devam etmesini sağladı. Ertesi gece WWE, Brezilya hükûmeti ve halkından özür dileyerek Jericho'yu 30 gün şirketten uzaklaştırdı.[133][134] 25 Haziran Raw programında geri dönen Jericho, yokluğunda Fozzy grubuyla Avrupa turuna çıktığını açıkladı.[135] Money in the Bank'te Jericho WWE Şampiyonluğu için Money in the Bank merdiven maçında yer aldı ancak maçı kazanamadı.[136] Ertesi gece Raw programında Jericho, çantanın sahibi olan Dolph Ziggler ile rekabete girdi. Ziggler'a Codebreaker ile saldırarak 2008 yılından bu yana ilk kez iyi karakter oldu.[137] SummerSlam'de Ziggler'ı yendi.[138] Ancak ertesi gece Raw programında rövanş maçı ayarlandı. Ziggler'ın Money in the Bank sözleşmesi ortaya konarken Raw Genel Müdürü AJ Lee, Jericho'nun WWE sözleşmesini ortaya koydu. Ziggler'ın maçı kazanmasıyla Ziggler çantasını korurken Jericho ayrılmak zorunda kaldı.[139] Bu senaryo, Jericho'nun yılın geri kalanını Fozzy turunda geçirebilmesi için gerçekleştirildi.[140]

27 Ocak 2013 tarihinde Jericho, beş aylık aradan sonra şirkete geri döndü ve Royal Rumble maçında ikinci sıradan girdi. Maçta 47 dakika boyunca kaldı ve Dolph Ziggler'a elendi.[141] Ertesi gace Raw programında Jericho, Ziggler'a Raw'daki yönetim değişikliği nedeniyle Vickie Guerrero tarafından yeniden işe alındığını ve Ziggler ile olan rekabetinde yeniden başladığını söyledi. Guerrero, daha sonra ikisini takım yaparak WWE Takım Şamiyonluğu Team Hell No'nun (Daniel Bryan ve Kane) karşısına çıkardı. Maçta Jericho, Kane'i arkadan itti ancak hemen oradan uzaklaştı ve Kane, bunu Ziggler'ın yaptığını düşündü. Sonra Ziggler'a Chokeslam yaptı ve onu tuşladı.[142] 11 Şubat Raw programında Daniel Bryan'ı yendikten sonra Jericho, Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için Elimination Chamber etkinliğinde Elimination Chamber maçına çıkma hakkı kazandı.[143] Maçta elenen dördüncü adam oldu.[144] 11 Mart Raw programında Wade Barrett'ın Kıtalararası Şampiyonluğu kemerine bir numaralı aday olmak için The Miz ile maça çıktı. Ancak Barrett maça müdahale etti ve ikisine de saldırınca maç sonuçsuz bitti.[145] Ertesi hafta Raw programında ikisi kemer için Barrett'la karşılştı ve Barrett kemerini korudu.[146] programın erken saatlerinde Fandango, Jack Swagger ile olan maçına girerken Jericho, Fandango'ya saldırmış ve onun maçı kaybetmesine neden olmuştu. Dört gün sonra SmackDown programında Fandango'ya yine saldırdı.[146][147][148] WrestleMania 29'da ikisi arasında yapılan maçı Fandango kazandı.[149] Sonraki haftalarda aralarındaki rekabet,[150][151] Jericho, Fandango'yu Extreme Rules'ta yenene kadar devam etti.[152][153] Daha sonra geri dönüş yapan CM Punk ile Payback'te karşılaştı ve ona yenildi.[154] Ryback'le başladığı rekabet,[155] 14 Temmuz Money in the Bank etkinliğinde Ryback'in galibiyetiyle sona erdi.[156] 19 Temmuz SmackDown programında Curtis Axel'a Kıtalararası Şampiyonluğu için meydan okudu ancak kemeri alamadı. Maçın ardından Ryback'in saldırısına uğradı.[157] Bu senaryo, yılın geri kalanı ve muhtemelen Ocak ve Şubat aylarında Jericho'nun Fozzy ile turu olduğu için yazıldı.[158] WWE.com'da bir röportajda Jericho, müzikal ve oyunculuk girişimlerinden dolayı tam zamanlı güreşemeyeceğini söyledi.[159]

Bir yıl aradan sonra Jericho, 30 Haziran 2014 tarihinde Raw programında dönüş yaptı. Sonra dakikalar önce geri dönüş yapan The Miz'e saldırdı. Ardından The Wyatt Family geldi ve Jericho'ya saldırdı.[160] Jericho, Battleground'da karşılaştığı Bray Wyatt'ı yendi. SummerSlam'de yapılan maçta ise Wyatt Family üyeleri Luke Harper ve Erick Rowan'ın ringin dışından yasaklandı. Bu maçı Wyatt kazandı.[161][162] 8 Eylül Raw, programında yapılan üstü açık kafes maçında yine Wyatt kazandı ve rekabet sona erdi.[163] Jericho, daha sonra Wyatt'la yaptığı maçtan bir hafta önce antrenör odasında saldırısına uğradığı Randy Orton ğile rekabete başladı. Orton, Night of Champions'ta Jericho'yu yendi.[164] Ekim ayını geri kalanı ve Kasım ayı boyunca özellikle canlı etkinliklerde güreşen Jericho, Wyatt'ı yendi. 15 Aralık Raw programında WWE televizyonuna konuk genel müdür olarak geri döndü. Jericho, kendisine Paul Heyman ile ana etkinlikte sokak kavgası maçı ayarladı ve Brock Lesnar'ın dönüşüne zemin hazırladı. Maç başlamadan hemen önce Lesnar geldi ve Jericho'ya F-5 yaptı.

Ocak 2015'te bir WWE canlı etkinliğinde Jericho.

Ocak 2015'te Jericho'nun WWE ile sözleşmesine göre yalnızca 16 canlı etkinlikte yer alabileceği ortaya çıktı. Daha sonra benzer bir sözleşme imzaladı ve eski sözleşmenin geçerlilik süresi bitti. 2015 yılının geri kalanını canlı etkinliklerde geçirdi.[165] Bu süre içerisinde canlı etkinliklerde Luke Harper, Kevin Owens ve King Barrett gibi güreşçilere karşı galibiyetler aldı. Mayıs 2015'te yapılan Tough Enough programının altıncı sezonunda sunuculardan biri oldu.[166] Jericho, ayrıca 2015 yılında WWE Network'te yayınlanan iki Live! With Chris Jericho programında sunuculuk yaptı. programın konukları John Cena ve Stephanie McMahon oldu. Televizyonda güreşe The Beast in the East etkinliğinde döndü ve Neville'ı yendi.[167] Night of Champions'te Roman Reigns ve Dean Ambrose'un sonradan açıklanan gizemli takım arkadaşı olarak The Wyatt Family'yle karşılaştı ancak maçı kaybettiler.[168] 3 Ekim'de Kıtalararası Şampiyonluğu için Kevin Owens'a meydan okudu ama Live from Madison Square Garden'da kemeri kazanamadı.[169] Bu maç, Jericho'nun ECW şirketinde yaptığı debuttan 20 yıl sonraydı ve ayrıca profesyonel güreşçi olarak 25. yılını kutladı.

4 Ocak 2016 Raw programında Jericho, tam zamanlı olarak ring içi programına geri döndü ve The New Day ile yüz yüze geldikten sonra 2016 Royal Rumble maçına katıldığını duyurdu.[170] Etkinlikte altıncı sıradan giriş yapan Jericho, 50 dakika ringde kaldı ve Dean Ambrose'a elendi.[171] 25 Ocak Raw programında, geçenlerde debut yapan AJ Styles'a yenildi. Maçtan sonra Jericho, saygı göstererek Styles ile el sıkıştı.[172] 11 Şubat SmackDown programında Styles'ı yendi. Fastlane'de yapılan üçüncü maçı Styles kazandı. 22 Şubat Raw programında Jericho ve Styles Y2AJ adında takım kurdu.[173] Ancak 7 Mart Raw programında New Day'e kaybettikleri maçtan sonra Jericho, Styles'a saldırdı ve arkadaşlıklarını bitirdi. Jericho, bunun nedeninin hayranların Styles tezahüratlarına sinir olduğunu söyledi ve 2012 yılından sonra ilk kez kötü karaktere dönüştü.[174] Rekabetleri kıvılcamlanan iki güreşçi WrestleMania 32'de karşı karşıya geldi ve bu maçı Jericho kazandı. 4 Nisan Raw programında WWE Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerine bir numaralı aday olmak için yapılan maçta Styles, Kevin Owens ve Cesaro'ya karşı yer aldı. Maçta Styles, Jericho'yu tuşlayarak kemere bir numaralı aday olurken Jericho ile aralarındaki rekabeti bitirdi.

9 Mayıs Raw programında Dean Ambrose, Jericho'nun The Highlight Reel programını böldü ve Jericho'ya Shane McMahon'dan The Highlight Reel yerine The Ambrose Asylum programının yapılacağını söyleyen bir not verdi. Bu durum ikisi arasında bir rekabet başlamasına neden oldu. Bu süre içerisinde Jericho karakter değişimine gitti. Kendini beğenmiş bir tavır takınarak pahalı atkılar takmaya başladı ve herkese "stupid idiot" (aptal salak) demeye başladı. Payback'te Ambrose'a yenildi. Birbirlerine saldırdıktan sonra Ambrose, Jericho'nun ışıklı ceketini mahvetti.[175] Daha sonra Jericho'ya Extreme Rules'ta tımarhane maçı için meydan okudu. Etkinlikte Ambrose, yine Jericho'yu yenerken ona raptiyelerle dolu olan yere Dirty Deeds yaptı. 23 Mayıs Raw programında Jericho, Apollo Crews'u yenerek Money in the Bank etkinliğindeki Money in the Bank merdiven maçına karılmaya hak kazandı. Ancak bu maçı Ambrose kazandı. 19 Temmuz'da yapılan 2016 WWE seçmelerinde Raw'a seçildi. Battleground'da yaptığı Highlight Reel segmentine geri dönüş yapan Randy Orton konuk oldu. Orton, en son Jericho'ya RKO yaptı. Ertesi gece Raw programında Jericho, SummerSlam'de yeni tasarlanan WWE Evrensel Şampiyonluğu kemerine bir numaralı aday olmak için ölümcül dört yönlü maçta yer alsa da maçı kazanamadı.

Kevin Owens ile hikâyesi (2016-2017)[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2016'da yapılan bir WWE etkinliğinde Jericho.

Jericho, Enzo ve Cass ile rekabete girdi ve 1 Ağustos Raw programında Charlotte ile takım olarak, Enzo Amore ve WWE Kadınlar Şampiyonu Sasha Banks'le karışık takım maçına çıktı ve galibiyet aldı. Maçtan sonra Jericho, Amore'ye saldırmaya devam etti ve Big Cass, Amore'yi kurtardı.[176] Ertesi hafta Raw programında Jericho, Kevin Owens ile ittifak kurdu ve daha sonra Amore'yi Cass'in saldırısına uğrayarak diskalifiye ile yendi.[177] Bunun sonucunda SummerSlam'de Owens ile takım olarak Enzo ve Cass ile karşılaştı. Maçın galibi Owens ve Jericho oldu.[178] 22 Ağustos Raw programında Jericho, Owens'ın Neville ile olan maçına müdahale ederek,[179] onun yeni WWE Evrensel Şampiyonunu belirlemek için 29 Ağustos Raw programında yapılacak olan ölümcül dört yönlü maça çıkabilmesini sağladı. Owens, bu maçı kazanarak Evrensel Şampiyonluğu kemerinin sahibi oldu.[180]

12 Eylül Raw programında Jericho, The Highlight Reel segmentinde Sami Zayn'i konuk etti. Zayn, Jericho'ya Owens hakkında uyarılarda buluncu ve Owens'ı savunan Jericho, Zayn'e saldırdı.[181] 19 Eylül Raw programında Jericho, diğer güreşçilerden de rahatsız olmaya başladığı gibi Genel Müdür Mick Foley'nin de ona haksızlık ettiğini düşündü. Bu yüzden Jericho, "The List of Jericho" (Jericho'nun Listesi) adını verdiği bir liste yapmaya başladı ve kendisini rahatsız eden kişileri ve nedenini listeye yazmaya başladı. Kim Jericho'yu kızdırırsa o, "you know what happens?" (ne olur biliyor musun?) diye başladığı repliği "you just made the list!" (listeye alınırsın!) diyerek bitirip o kişinin adını listesine yazıyordu.[182] Yakın zamanda Jericho'nun Listesi hayranlar arasında popüler oldu ve birçok eleştirmenden olumlu yorumlar aldı. "Raw programının rahatlıkla en iyi anlarından birisi" olarak gösterildi.[183] 25 Eylül'de Clash of Champions'ta Zayn'i yendikten sonra Owens'ın Seth Rollins'e karşı galibiyetine yardımcı oldu.[184] 30 Ekim'de Hell in a Cell'de Jericho, Owens'ın yine Rollins'le karşılaştığı Hell in a Cell maçında yine Owens'ın kemerini kroumasına yardım etti. Owens, hakeme yangın söndürücü sıkarak Jericho'nun kafese girmesine izin verdi.[185]

20 Kasım'da yapılan Survivor Series'te Jericho; Owens, Braun Strowman, Roman Reigns ve Seth Rollins ile takım olarak Team Raw'ın parçası oldu. Raw takımı etkinlikte bu maçı kaybetti.[186] Ertesi gece Raw programında Rollins ve Owens arasında kemer maçı ayarlandı ve Jericho ringin kenarından yasaklandı. Ancak buna rağmen Jericho, Sin Cara maskesiyle Rollins'e saldırdı ve yine Owens'ın kemerini korumasını sağladı.[187] 28 Kasım Raw programında Jericho ve Owens arasında birbirlerine ihtiyacının olup olmaması hakkında gerginlik çıktı ve Jericho, daha sonra park girişinde Rollins'in saldırısına uğradı.[188] 18 Aralık'ta yapılan Roadblock: End of the Line'da Jericho, Rollins ile karşılaştı. Owens, Jericho'ya yardım etmeye çalıştı ancak Jericho'nun yenilmesine neden oldu.[189] Gecenin ilerleyen saatlerinde Jericho, Owens'ın Reigns'e karşı olan kemer maçında Reigns'in kemeri kazanmasını engellemek için Owens'a saldırdı.[190] Araları düzelen Jericho ve Owens, Aralık ayının sonlarında sırayla Reigns'e karşı Birleşik Devletler Şampiyonluğu için maça çıksa da ikisi de kemeri almayı başaramadı.[191][192][193][194] 9 Ocak Raw programında, Reigns'in Birleşik Devletler Şampiyonluğu kemerinin ortada olduğu handikap maçında Jericho ve Owens, Reigns'le karşılaştı. Jericho, Reigns'i tuşlayarak yaklaşık yedi yıl sonra ilk kemerini kazandı.[195][196] Ayrıca mevcut formata göre Grand Slam'i tamamladı.[197] Owens'ın birçok maçında müdahalesi olması nedeniyle Jericho, Royal Rumble etkinliğinde Owens'ın Reigns'le olan rövanş maçında köpekbalığı kafesine kilitlendi.[198] Yine de Owens, maçta diskalifiye olmaması avantajıyla Braun Strowman'ın Reigns'e saldırmasıyla kemerini korudu.[199] Ayrıca Jericho, ana etkinlikteki Royl Rumble maçına ikinci sıradan girdi ve bir saati aşkın ringde kalmayı başardı.[200] Böylelikle tüm Royal Rumble maçlarındaki katılımında gerçirdiği süre beş saati geçti ve Jericho bu alanda rekor kırdı.[201] Ancak maçta son üç kişi arasında kalsa da Reigns'e elendi.[202]

Jericho ve Owens arasındaki arkadaşlık; Owens'ın istememesine rağmen, Jericho'nun onun adına Goldberg'ün Evrensel Şampiyonluğu için meydan okumasını kabul etmesiyle sona erdi.[203] 13 Şubat Raw programında Jericho, Owens için "Festival of Friendship" (Arkadaşlık Festivali) adında tören hazırladı. Törende Owens, Jericho'nun yaptıklarından etkilenmedi ve her şeye rağmen ona hediye verir gibi göründü. Ancak bir anda Jericho'ya saldırdı.[204][205] Jericho, 5 Mart'ta yapılan Fastlane'de Owens'ın Goldberg'e karşı olan Evrensel Şampiyonluğu maçında geri döndü ve Owens'ın kemerini kaybetmesine neden olarak iyi karaktere dönüştü.[206][207] Ertesi gece Raw programında Owens, Jericho'ya ihanet edip arkadaşlığını bitirmesinin nedeni olarak Jericho'yu kemerini korumasında kullandığını ve o, Goldberg'e karşı meydan okumayı kabul edince onun daha işe yaramayacağını düşündüğünden Jericho'ya saldırdığını söyledi.[208] Jericho, daha sonra Owens'a onunla WrestleMania 33'te karşılaşmak için meydan okudu. Owens, Jericho'nun Birleşik Devletler Şampiyonluğu kemerini ortaya koyması şartıyla meydan okumayı kabul etti.[209] Bunu kabul eden Jericho, WrestleMani'da kemerini Owens'a kaybetti ve 83 günlük saltanatı sona erdi.[210][211] Jericho, daha sonra SmackDown brand'ine gidebilmek için Payback'te Owens'ı yenerek kemerini geri aldı. Ancak SmackDown Live programına döndüğü gece kemerini yine OWens'a kaybetti. Maçtan sonra Owens, Jericho'ya saldırdı ve Jericho sedyeyle sağlık kuruluşuna götürüldü. Bu senaryo, Jericho'nun Fozzy ile yeni albümünü çıkarıp tura katılması nedeniyle gerçekleşti.

25 Temmuz SmackDown Live programında Jericho, sürpriz bir dönüş yaptı ve Kevin Owens ile AJ Styles arasında sürtüşme yaşanırken Owens'ın Birleşik Devletler Şampiyonluğu için rövanş maçı istedi. Styles'ın da rövanş maçı hakkı vardı ve gecenin ilerleyen saatlerinde kemer için Jericho, Owens ve Styles arasında üçlü tehdit maçı ayarlandı. Styles, Jericho'yu tuşlayarak kemeri kazandı.[212]

NJPW'ya dönüşü (2017-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Kasım 2017 tarihinde Jericho, NJPW'ya döndü ve önceden çekilmiş bir videoda Kenny Omega'ya Wrestle Kingdom 12 in Tokyo Dome için meydan okudu. Omega meydan okumayı kabul etti ve ertesi gün NJPW, maçta Omega'nın IWGP Birleşik Devletler Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerini ortaya koydu ve maçı onayladı.[213][214] Maç, "Alpha vs. Omega" olarak adlandırılırken, Jericho'nun 1999 yılından sonra ilk kez WWE dışında bir maça çıktığına işaret edildi.[215] Gezeteci Dave Meltzer, Jericho'nun WWE sözleşmesinin sona erdiğini ve "boşta" olduğunu söyledi.[216] Ayrıca NJPW de Jericho'yu serbest olarak gösterdi.[217] Buna karşın Tokyo Sports gazetesine göre isimsiz bir NJPW çalışanı, Jericho'nun hâlâ WWE sözleşmesi altında oldupunu ve WWE Başkanı Vince McMahon'un NJPW'da güreşmesi için ona izin verdiğini söyledi.[218] Bu maç, Jericho'nun yaklaşık 20 yıl sonra ilk NJPW maçı oldu. 11 Aralık'taki World Tag League programında geri döndü ve Omega'ya maçından sonra saldırdı ve onun kafasını kanattı. Ayrıca hakemlerden birine, bir genç aslana (profesyonel güreş terimi) ve yardımcı yorumcu Don Callis'e saldırdı.[219] Ertesi gün Wrestle Kingdom 12 in Tokyo Dome basın konferansında Jericho ve Omega ikinci kez fiziksel tartışma yaşadı.[220] Yaşanan bu iki olayın ardından NJPW, 4 Ocak'taki maçı diskalifiyesiz maça çevirdi.[221] Etkinlikte Jericho, Omega'ya yenildi.[222] Ertesi gece New Year Dash!! 2018'de Tetsuya Naito'ya saldırdı.[223]

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Chris Jericho
Fozzy grubuyla Kleine Klub (Saarbrücken) konserinde Jericho
Genel bilgiler
Doğum adıChristopher Keith Irvine
UnvanıMoongoose McQueen
Doğum9 Kasım 1970 (53 yaşında)
Manhasset, New York
TarzlarHeavy metal, rock
MesleklerMüzisyen, şarkı yazarı, oyuncu ve profesyonel güreşçi
ÇalgılarVokal, bas, piyano
Etkin yıllar1999-günümüz
Müzik şirketiMegaforce, ASH, Riot Entertainment, Century Media
İlişkili hareketlerFozzy, Avenged Sevenfold, M. Shadows
Resmî sitechrisjericho.com

Jericho, heavy metal grubu Fozzy'nin baş vokalidir. 2000 yılında çıkardıkları ilk albümlerinden beri toplam yedi albüm çıkarmışlardır: Fozzy, Happenstance, All That Remains, Chasing the Grail, Sin and Bones, Do You Wanna Start a War, Judas. Bir adet de canlı albümü olan Remains Alive bulunmaktadır.

2005 yılında Jericho, Iron Maiden'ın albümü Numbers from the Beast'te bulunan "The Evil That Men Do" şarkısına bir cover seslendirmiştir. Dream Theater'ın Systematic Chaos adlı albümünde bulunan ve birkaç müzikal davetliden biri olarak geçmişteki hatalar yüzünden hayatlarındaki önemli insanlara özür dilediğini kaydeden "Repentance" şarkısında konuk olarak görünmüştür.

1990'ların ortalarında Jericho, Metal Edge heavy metal sahnesiyle ilgili her ay yazılar yazmıştır. Bunu yaklaşık bir yıl boyunca devam ettirmiştir.[224] Mart 2005'te kendi haftalık XM Satellite Radio programına başlamış ve The Rock of Jericho adıyla her Pazar gecesi radyoda çalışmıştır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fozzy ile albümleri
Canlı albümleri
Konuk olarak


Diğer uğraşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, tiyatro, komedi ve yazarlık[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında Jericho

2000 yılında WWE, Jericho'nun kariyeriyle ilgili Break Down the Walls adlı bir belgesel yaparak VHS kasedi çıkardı.[225]

24 Haziran 2006 tarihinde Jericho, Scott Bairstow ve Joey Lawrence ile beraber kendisinin ilk Sci-Fi Channel filmi olan Android Apocalypse galasını gerçekleştirdi.

Jericho, 20-22 Temmuz 2006 tarihinde Toronto'daki Toronto Centre for the Arts'ta bir komedi oyunu olan ve ilk kez gösterilen Opening Night'ta yer aldı. Toronto'da kalırken Sunday Night Live adlı bir skeç gösterisinde skeç grubu The Sketchersons ile beraber The Brunswick House'da bulundu.[226]

Jericho, ayrıca Bloodstained Memoirs adında bir güreş belgeseli için röportaj yaptı ve bunu yapan ilk güreşçi oldu. Röportaj, 2006 yılında Jericho Birleşik krallık'ta Fozzy turundayken yapıldı.[227]

Jericho, 2007 yılında A Lion's Tale: Around the World in Spandex adını verdiği kendi otobiyografisini çıkardı ve kitap, New York Times'ta en çok satan oldu. Kitapta Jericho'nun hayatı ve WWE'deki ilk günlerine kadar olan güreş kariyeri yer aldı. Jericho'nun ikinci otobiyografisi Undisputed: How to Become the World Champion in 1,372 Easy Steps, Şubat 2011'de çıakrıldı ve kitapta Jericho'nun WWE'den itibaren olangüreş kariyeri gösterildi. Eylül 2014'te Jericho'nun üçüncü kitabı The Best In The World...At What I Have No Idea çıktı. Bu kitapta "Save Us" döneminin anlatılmamış bazı hikâyeleri, Fozzy kariyeri ve 2011-2013 yıllarındaki güreşe dönüşleri anlatıldı.[228] Jericho şu anda dördüncü kitabı hakkında çalışmaktadır.

Jericho, 2009 yapımı Albino Farm filminde yer aldı.[229] 21 Mayıs 2010 tarihinde çıkan MacGruber filminde kısa süreliğine Frank Korver rolüyle göründü.[230]

29 Ekim 2013 tarihinde But I'm Chris Jericho! adında hayatına atıfta bir komedi web dizisi çıkardı.[231] Dizide büyük bir oyuncu olmaya çalışan eski bir güreşçiyi oynadı.[231]

2016 yılında Mike Tyson ve birkaç güreşçiyle beraber Nine Legends adında belgesel filminde başrolde yer aldı.[232]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema
Yıl Başlık Rol Notlar
2006 Android Apocalypse TeeDee
2009 Albino Farm Levi
Bloodstained Memoirs Kendisi Belgesel
2010 MacGruber Frank Korver
2016 Nine Legends Kendisi
Televizyon
Yıl Başlık Rol Notlar
2004 Headbangers Ball Kendisi
2008 Redemption Song Kendisi Sunucu
2009 Aaron Stone Billy Cobb "Xero Control" (1. sezon: 11. bölüm)
Z Rock Kendisi "Z Wrestler" (2. sezon: 6. bölüm)
2010 Downfall Kendisi Sunucu
2011 Dancing with the Stars Kendisi 12. sezon yarışmacısı
Cubed Kendisi
2013 Robot Combat League Kendisi Sunucu
But I'm Chris Jericho! Kendisi Lead
Talking Dead Kendisi 3. sezon: 4. bölüm
2014 @midnight Kendisi 47. bölüm
2015 WWE Tough Enough Kendisi Sunucu
2015 Sharknado 3: Oh Hell No! Bruce the ride attendant
2016 The Eric Andre Show Kendisi
Hollywood Game Night Kendisi Yarışmacı
Talking Dead Kendisi 5. sezon: 19. bölüm
Whose Line Is It Anyway? Kendisi 12. sezon: 5. bölüm
2017 Tanked Kendisi Bölüm: "Tank of Jericho"
The Legend of... with Chris Jericho Kendisi Sunucu

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında Jericho imza dağıtırken.

Irvine, 30 temmuz 2000 tarihinde Jessica Lockhart ile evlendi ve çiftin üç çocuğu oldu: Ash Edward Irvine (d. 2003) adında bir oğlu ve tek yumurta ikizi kızları Sierra Loretta "SiSi" Irvine ile Cheyenne Lee "Chey" Irvine (d. 2006).[233][234] Oğlu balıkta, kızları edebiyatta Talk is Jericho adlı podcastte konuk uzmanlar oldu.[235] Aile Tampa, Florida'da yaşamaktadır.[3]

Irvine'in üçü sol elinde olan beş dövmesi vardır. Yüzük parmağında eşi Jessica'nın adı yazan bir dövme bulunmaktadır. Haziran 2011'de yaptırmış olduğu el sırtında yazan F harfi kendi müzik grubu Fozzy'yi temsil etmektedir. 12 Eylül 2012 tarihinde üçüncü dövmesini yaptırmış ve sol koluna Fozzy'nin beşinci stüdyo albümü Sin and Bones'un albüm resmini yaptırmıştır.[236] Dördüncü dövmesi 28 Eylül 2012'de yapılan balkabağı feneri dövmesidir. Avenged Sevenfold vokalisti M. Shadows, Sin and Bones albümünde Fozzy ile birlikte çalıştığı "Sandpaper" parçasıyla eşleşen bir dövme yaptırmıştır.[237] Jericho, daha sonra Temmuz 2015'te sol bisepsine kendi portresinin olduğu bir dövme yaptırmıştır.

Irvine, bir Hristiyandır.[238]

5 Temmuz 2004 tarihinde, güreşteki başarılarından ve temel sosyal haklardan mahrum olan çocuklar için yaptığı çalışmalardan dolayı Manitoba'nın Bizon Avının Nişanı ile ödüllendirilmiştir.[239][239][240]

7 Şubat 2009 tarihinde Irvine, canlı bir etkinlik sonrasında Victoria, British Columbia'daki Save-On-Foods Memorial Centre'ın dışında ona tüküren kadın bir hayranını yumruklamış gibi görünmüştür. Ancak video görüntülerinde kadınla açıkça temas kurmadığını göstermiştir. Olayın bir sonucu olarak, polis onları gözaltına almış ancak ancak bedelsiz olarak serbest bırakmıştır.[241] Polis, "kimin kışkırtıldığını belirlemek zor" olduğu için kavgadaki herhangi birine baskı yapmadığını söylemiştir.[242]

27 Ocak 2010 tarihinde Irvine ve kendisi gibi güreşçi olan Gregory Helms ile Fort Mitchell, Kentucky'da bir bardan ayrıldıktan sonra tutuklanmıştır. Bir polis raporunda Helms'in bir taksi içinde Irvine'i ve diğer yolcuları yumrukladığını belirtmiştir. Diğer güreşçiler Christian ve CM Punk daha sonra onları kefaletle kurtarmıştır.[243]

Ocak 2012 itibarıyla Irvine, eski NFL oyun kurucusu Tim Tebow ve eski Atlanta Braves üçüncü orta sahası Chipper Jones ile Tampa'da D1 Sports Training and Therapy adında bir spor eğitimi tesisi kurmuştur.[244]

Güreşte[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, WrestleMania XXVIII'de CM Punk'a Walls of Jericho yaparken.
Jericho, bir WWE canlı etkinliğinde Batista'ya Codebreaker yaparken.
Jericho, King of the Ring'de Kurt Angle'a Lionsault yaparken.
Jericho, Tribute to the Troops etkinliğinde Randy Orton'a enzuigiri yaparken.
Jericho, Raw programında Umaga'ya flying forearm smash yaparken.

Şampiyonlukları ve başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Jericho, WWE'de altı kez dünya şampiyonu -altısı da büyük altın kemer- olmuştur.
Jericho, dokuz kez WWF/WWE Kıtalarası Şampiyonluğu kemerini alarak rekor kırmıştır.
Jericho, WWE'de toplamda yedi kez dünya takım şampiyonu -beşi WWF Takım Şampiyonluğu (omzunda) ve ikisi Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonluğu (belinde) olmuştur.

1 ^ Hâlâ NWA baş harflerini kullanmasına rağmen Consejo Mundial de Lucha Libre, artık National Wrestling Alliance üyesi değildir. Bu nedenle NWA, bu şampiyonlukları tanımamıştır.

2 ^ Jericho'nun bu saltanatı sırasında Dünya Şampiyonluğu (eski adı WCW Şampiyonluğu) ve WWF Şampiyonluğu kemerleri birleştirildiğinden Jericho, ilk Tartışmasız WWF Şampiyonu olmuştur.

3 ^ Edge'in sakatlanmasından sonra Jericho, kemerleri elinde tutmak için onun yerine Big Show'u takım arkadaşı olarak seçmiştir. WWE, bu olayı Jericho için iki ayrı saltanat olarak kabul etmektedir.

4 ^ Jericho'nun Edge ve Big Show ile yaptığı saltanat Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonluğudur.

Luchas de Apuestas kaydı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazanan (bahis) Kaybeden (bahis) Yer Etkinlik Tarih Notlar
Corazón de León (saç) Cro-Magnon (saç) Meksiko, Distrito Federal CMLL canlı etkinliği 30 Mayıs 1993
Chris Jericho (kemer) Juventud Guerrera (mask) Daly City, Kaliforniya SuperBrawl VIII 22 Şubat 1998 [16]
Chris Jericho (saç) Kevin Nash (saç) Grand Rapids, Michigan Raw 18 Ağustos 2003
John Cena (sözleşme/kemer) Chris Jericho (sözleşme) Hampton, Virginia Raw 22 Ağustos 2005
Rey Mysterio (maske) Chris Jericho (kemer) Sacramento, Kaliforniya The Bash 28 Haziran 2009
Dolph Ziggler (Money in the Bank) Chris Jericho (sözleşme) Fresno, Kaliforniya Raw 20 Ağustos 2012

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "Chris Jericho profile". WWE. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  2. ^ a b c d e f John, Milner; Richarad Kamen. "Chris Jericho bio". SLAM Wrestling. Canadian Online Explorer. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2009. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac "Chris Jericho Bio". Online World Of Wrestling. 4 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2007. 
  4. ^ a b c d e f g h "Cagematch profile". 7 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  5. ^ Young, Adria (9 Ocak 2015). "WWE Superstar Chris Jericho Will Beat the Shit Out of You if You Don't Listen to His Band". Vice. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2016. 
  6. ^ "The WWE Universe's picks for best champions ever". WWE. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  7. ^ "Full WrestleMania X8 results". WWE. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2013. 
  8. ^ Eck, Kevin (4 Ağustos 2011). "Top 10 favorite wrestlers of all time". The Baltimore Sun. 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  9. ^ a b Beltrán, William (3 Ağustos 2010). "Según el Wrestling Observer... ¿Quiénes son los mejores los mejores de la década?" (İspanyolca). SuperLuchas Magazine. 6 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  10. ^ "CHRIS JERICHO HOSTS THE 2013 REVOLVER GOLDEN GODS AWARDS: PHOTOS". WWE. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2013. 
  11. ^ Callis, Don (4 Temmuz 2004). "Jericho just one of the guys, yet hard to forget". Winnipeg Sun. 28 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 
  12. ^ a b c d e f g Jericho, Chris; Fornatale, Peter Thomas (2007). A Lion's Tale: Around the World in Spandex. Grand Central Publishing. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  14. ^ "Fall Brawl 1996 Results". Pro Wrestling History. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  15. ^ "Souled Out 1998 Results". PWWEW.net. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  16. ^ a b "SuperBrawl 1998 Results". Pro Wrestling History. 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  17. ^ "Uncensored 1998 Results". Pro Wrestling History. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  18. ^ "1998 WCW Slamboree – Battle Royal & Jericho vs. Malenko". Youtube.com. 14 Ekim 2011. 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2012. 
  19. ^ "The Great American Bash 1998 Results". Pro Wrestling History. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  20. ^ "Bash at the Beach 1998 Results". Pro Wrestling History. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  21. ^ "WCW Nitro results – July 13, 1998". PWWEW.net. 13 Temmuz 1998. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  22. ^ "Road Wild 1998 Results". Pro Wrestling History. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  23. ^ "WCW Nitro results – August 10, 1998". PWWEW.net. 10 Ağustos 1998. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  24. ^ "WCW Television Champions". PWWEW.net. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  25. ^ "WCW/nWo Souled Out 1999". PWWEW.net. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  26. ^ "SuperBrawl 1999 Results". Pro Wrestling History. 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  27. ^ Reynolds, R.D.; Alvarez, Bryan (2004). The Death of WCW: WrestleCrap and Figure Four Weekly Present... ECW Press. s. 205. 
  28. ^ "Raw is War results – August 9, 1999". PWWEW.net. 9 Ağustos 1999. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  29. ^ "WWF SmackDown – 1999 Results". onlineworldofwrestling.com. 12 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2009. 
  30. ^ Engstrom, Kevin. "Jericho loses roots". Canadian Online Explorerdate=2004-04-16. 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  31. ^ "Survivor Series 1999". World Wrestling Entertainment. 23 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  32. ^ "WWF Armageddon 1999 Results". Hoffco. 30 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  33. ^ "Raw is War results – January 3, 2000". PWWEW.net. 3 Ocak 2000. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  34. ^ "Royal Rumble 2000". World Wrestling Entertainment. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  35. ^ "No Way Out 2000 results". World Wrestling Entertainment. 13 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  36. ^ "WrestleMania 2000". World Wrestling Entertainment. 1 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  37. ^ "Raw is War results – April 17, 2000". PWWEW.net. 17 Nisan 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  38. ^ "WWF SmackDown results – May 4, 2000". PWWEW.net. 4 Mayıs 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  39. ^ "Raw is War results – May 8, 2000". PWWEW.net. 8 Mayıs 2000. 4 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  40. ^ "WWF Fully Loaded 2000 Results". Hoffco. 30 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  41. ^ "Royal Rumble 2001". World Wrestling Entertainment. 4 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  42. ^ "WrestleMania X-Seven". World Wrestling Entertainment. 19 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  43. ^ "WWF Judgment Day 2001 Results". Hoffco. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  44. ^ a b c "World Tag Team". World Wrestling Entertainment. 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  45. ^ "WWF No Mercy 2001 Results". Hoffco. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  46. ^ "Elimination Match WWE vs. The Alliance". World Wrestling Entertainment. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  47. ^ "Royal Rumble 2002". World Wrestling Entertainment. 22 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  48. ^ "No Way Out 2002 results". World Wrestling Entertainment. 25 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  49. ^ "Backlash 2002 Results". Online World of Wrestling. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  50. ^ "Judgment Day 2002 Results". Online World of Wrestling. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  51. ^ "Royal Rumble". World Wrestling Entertainment. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  52. ^ "WrestleMania XIX". World Wrestling Entertainment. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  53. ^ Jones, Neal (7 Aralık 2007). "Interview Recap – Chris Jericho". In Your Head Wrestling Radio. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. Chris says everything you heard about the Goldberg story was true, he took him down twice with a front face lock. 
  54. ^ "WrestleMania XX". World Wrestling Entertainment. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  55. ^ "Backlash 2004 results". World Wrestling Entertainment. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  56. ^ "Unforgiven 2004 results". World Wrestling Entertainment. 21 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  57. ^ "Taboo Tuesday 2004". World Wrestling Entertainment. 7 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  58. ^ "RAW Elimination Match". World Wrestling Entertainment. 8 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2007. 
  59. ^ "New Year's Revolution 2005 Results". World Wrestling Entertainment. 3 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  60. ^ "Vengeance 2005 results". World Wrestling Entertainment. 14 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  61. ^ "SummerSlam 2005". World Wrestling Entertainment. 15 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  62. ^ "Jericho fired; Angle No. 1 contender". World Wrestling Entertainment. 11 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  63. ^ "Breaking the Code". World Wrestling Entertainment. 19 Kasım 2007. 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 
  64. ^ a b Clayton, Corey (19 Kasım 2007). "Orton burned by the second coming of Chris Jericho". World Wrestling Entertainment. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 
  65. ^ "Chris Jericho return match results". World Wrestling Entertainment. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 
  66. ^ "WWE Armageddon 2007". PWWEW.net. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  67. ^ Plummer, Dale; Tylwalk, Nick (28 Ocak 2008). "Cena wins Rumble in surprise return". SLAM! Sports. Canadian Online Explorer. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  68. ^ "History Of The Intercontinental Championship – Chris Jericho (8)". World Wrestling Entertainment. 10 Mart 2008. 14 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2008. 
  69. ^ Keller, Wade. "KELLER'S WWE RAW REPORT 4/14: Ongoing "virtual time" coverage of telecast". Pro Wrestling Torch. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  70. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE BACKLASH REPORT 4/27: Ongoing "virtual time" coverage of PPV". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  71. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW REPORT 5/5: Ongoing "virtual time" coverage of live Raw". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  72. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW REPORT 5/12: Ongoing "virtual time" coverage of live Raw". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  73. ^ Keller, Wade. "WWE JUDGMENT DAY PPV FLASHBACK SERIES – 2008 PPV Report: Orton vs. Hunter main event, Cena opens PPV, HBK vs. Jericho". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  74. ^ Plummer, Dale (10 Haziran 2008). "Raw: Having fun with money mania". Slam! Wrestling. Canadian Online Explorer. 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  75. ^ a b "Feud of the Year". Pro Wrestling Illustrated. 30 (3). 2009. ss. 76-77. 
  76. ^ Sitterson, Aubrey (28 Temmuz 2008). "That's "Mr. Adamle" to you!". World Wrestling Entertainment. 11 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  77. ^ Vermillion, James. "Crowning Kingston champion". World Wrestling Entertainment. 2 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2008. 
  78. ^ Sitterson, Aubrey (16 Haziran 2008). "Plight of Champions". World Wrestling Entertainment. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  79. ^ Sitterson, Aubrey (9 Haziran 2008). "Cash and Burn". World Wrestling Entertainment. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  80. ^ Baines, Tim (19 Eylül 2009). "Jericho a proud 'puppet master' to the masses". Slam Sports. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2009. 
  81. ^ Marvez, Alex (1 Ocak 2009). "WRESTLING: Film villain triggered new image". Rocky Mountain News. 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2009. 
  82. ^ Heyman, Paul (20 Şubat 2009). "Orton's got the Edge in WWE". Londra: The Sun. 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2009. 
  83. ^ Radican, Sean (28 Temmuz 2008). "Blog of Conscience: WWE Great American Bash 7/20". PWTorch. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  84. ^ Tylwalk, Nick; Plummer, Dale (17 Ağustos 2008). "SummerSlam comes close to 'blockbuster' status". Slam! Wrestling. Canadian Online Explorer. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  85. ^ Tello, Craig (7 Eylül 2008). "Worst night, best night". World Wrestling Entertainment. 10 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2008. 
  86. ^ "Ch-ch-ch-ch-changes". World Wrestling Entertainment. 4 Kasım 2008. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008. 
  87. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW REPORT 11/10: Ongoing "virtual time" coverage of Michaels vs. Jericho, Batista vs. Orton, Santino vs. Regal". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  88. ^ Sitterson, Aubrey (12 Ocak 2009). "Results:Sioux City Showstopper". World Wrestling Entertainment. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2009. 
  89. ^ Sitterson, Aubrey (19 Ocak 2009). "Disastrous return". World Wrestling Entertainment. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  90. ^ Plummer, Dale (6 Nisan 2009). "WrestleMania 25: HBK-Undertaker steals the show". Slam! Sports. Canadian Online Explorer. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2009. 
  91. ^ Plummer, Dale (14 Nisan 2009). "RAW: Drafting a fresh start for the WWE". Slam! Sports. Canadian Online Explorer. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2009. 
  92. ^ Vermillion, James (26 Nisan 2009). "Results:Consider "The Dragon" slain". 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  93. ^ Burdick, Michael (1 Mayıs 2009). "Robbing the bank in the face of Judgment". World Wrestling Entertainment. 24 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  94. ^ Burdick, Michael (17 Mayıs 2009). "Results:A wing and a prayer and a 619". World Wrestling Entertainment. 21 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  95. ^ Burdick, Michael (7 Haziran 2009). "Results: Dethroned in disgrace". 11 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  96. ^ Elliot, Brian. "Mysterio & Jericho save The Bash from wash-out". Slam Wrestling. Canadian Online Explorer. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  97. ^ Sitterson, Aubrey (13 Temmuz 2009). "Lean, Green hosting machine". World Wrestling Entertainment. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  98. ^ Elliott, Brian. "Night of Champions: Punk loses title, but keeps star performer tag". SLAM! Wrestling. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  99. ^ Plummer, Dale. "TLC Match and the return of a fan favorite liven up SummerSlam". SLAM! Wrestling. 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  100. ^ Elliott, Brian. "Montreal fans 'screwed' again in Breaking Point sham". SLAM! Wrestling. 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  101. ^ Sokol, Brian. "Title changes highlight Hell in a Cell". SLAM! Wrestling. 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  102. ^ Plummer, Dale. "Lots of wrestlers per match but no title changes at Survivor Series". SLAM! Wrestling. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  103. ^ Kapur, Bob. "New champs at strong WWE TLC show". SLAM! Wrestling. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  104. ^ "Raw Results – 12/14/09". Wrestleview. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  105. ^ Plummer, Dale. "RAW: Bret Hart returns". SLAM! Wrestling. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  106. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE EXTREME RULES PPV RESULTS 4/25: Ongoing "virtual time" coverage of Cena vs. Batista, Orton vs. Swagger". Pro Wrestling Torch. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  107. ^ "Mix & matches". World Wrestling Entertainment. 26 Nisan 2010. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010. 
  108. ^ "Rated RK-Owned". World Wrestling Entertainment. 3 Mayıs 2010. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2010. 
  109. ^ "Seven deadly sinners". World Wrestling Entertainment. 21 Haziran 2010. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  110. ^ "Nexus or against us?". World Wrestling Entertainment. 19 Temmuz 2010. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2010. 
  111. ^ "White, hot Summer". World Wrestling Entertainment. 2 Ağustos 2010. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010. 
  112. ^ "The boys of SummerSlam". World Wrestling Entertainment. 9 Ağustos 2010. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2010. 
  113. ^ Austin, Steve. "The Steve Austin Show — Unleashed!". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  114. ^ "Six and the City". World Wrestling Entertainment. 23 Ağustos 2010. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2010. 
  115. ^ "Capital punishment". World Wrestling Entertainment. 6 Eylül 2010. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  116. ^ "Grinnin' Barrett". World Wrestling Entertainment. 30 Ağustos 2010. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  117. ^ "Bring on the Night!". World Wrestling Entertainment. 13 Eylül 2010. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2010. 
  118. ^ Tylwalk, Nick (20 Eylül 2010). "Few gimmicks, more title changes at Night of Champions". Slam! Sports. Canadian Online Explorer. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2011. 
  119. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 9/27: Complete "virtual time" coverage of Raw leading to hell in a Cell PPV – Randy Orton vs. Chris Jericho". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2012. 
  120. ^ Caldwell, James (23 Ocak 2012). "Updated Royal Rumble PPV line-up – Foley added, #1 entry announced, "end of the world?"". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012. 
  121. ^ Caldwell, James. "Caldwell's WWE Royal Rumble report 1/29: Ongoing "virtual time" coverage of live PPV – Rumble match, Punk-Ziggler, Cena-Kane, steel cage". Pro Wrestling Torch. 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  122. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 1/30: Complete "virtual-time" coverage of live Raw – Huge Return, Champion vs. Champion, Rumble PPV fall-out". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  123. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 2/6: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – Hunter-Taker & Jericho-Punk follow-up". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013. 
  124. ^ "Who is "The Best in the World?"". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  125. ^ Passero, Mitch. "Raw SuperShow results: Triple H accepts Undertaker's WrestleMania challenge". WWE. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2012. 
  126. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 3/19: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – Two weeks 'til Mania, Rock-Cena latest, Hunter-HBK-Taker share the ring". Pro Wrestling Torch. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  127. ^ Caldwell, James. "CALDWELL'S WWE WRESTLEMANIA 28 PPV REPORT 4/1: Ongoing "virtual time" coverage of live PPV – Rock-Cena, Taker-Hunter, Punk-Jericho". Pro Wrestling Torch. 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2012. 
  128. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 4/2: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – WM28 fall-out, how will Cena respond to Rock loss?, two big title matches". 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  129. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 4/9: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – Lesnar officially returns & Cena responds, Stooges". 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  130. ^ Meltzer, Dave. "WWE Extreme Rules live coverage from Chicago". Wrestling Observer. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2012. 
  131. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 5/7: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – broken bones follow-up, Over the Limit hype". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  132. ^ Meltzer, Dave (20 Mayıs 2012). "WWE Over the Limit live coverage from Raleigh". Wrestling Observer Newsletter. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 
  133. ^ TMZ staff (24 Mayıs 2012). "WWE Star Chris Jericho Suspended for Denigrating Brazilian Flag". TMZ.com. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  134. ^ WWE (25 Mayıs 2012). "Chris Jericho Suspended". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  135. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 6/25: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw #995 – Cena vs. Jericho, MITB hype". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  136. ^ Money in the Bank Ladder Match for a WWE Championship Contract, WWE, 11 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Haziran 2012 
  137. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 7/16: Complete "virtual-time" coverage of live Raw #998 – MITB PPV fall-out, Cena's announcement". 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  138. ^ "Chris Jericho def. Dolph Ziggler". WWE. 19 Ağustos 2012. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  139. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 8/20: Complete "virtual-time" coverage of live Raw – Punk-Cena, Lesnar opens show, Triple H "speculation," Jericho farewell". 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  140. ^ "Raw update – Jericho written off TV". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  141. ^ Plummer, Dale; Tylwalk, Nick (28 Ocak 2013). "The Royal Rumble sets up a potential WrestleMania rematch as The Rock, Cena win". SLAM! Wrestling. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  142. ^ Tylwalk, Nick (29 Ocak 2013). "Raw: It's The Rock, Brock, the wheel and The Shield in Vegas". SLAM! Wrestling. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  143. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 2/11: Complete "virtual-time" coverage of live Raw – The Rock returns for Story Time, final Chamber PPV hype, Jericho vs. Bryan". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  144. ^ Caldwell, James. "WWE NEWS: Chamber PPV results & notes – WM29 main event set, World Title match set, Shield big win, more". Pro Wrestling Torch. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2013. 
  145. ^ "Raw results: Undertaker & Kane honor Paul Bearer, and CM Punk makes his most despicable move yet". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  146. ^ a b "Raw results: CM Punk taunts The Undertaker, and Triple H signs a fateful WrestleMania contract". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  147. ^ "PARKS' WWE SMACKDOWN REPORT 3/22: Ongoing "virtual time" coverage of the Friday night show, including Chris Jericho vs. Jack Swagger in a rematch from last week". 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  148. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 3/25: Complete "virtual-time" coverage of live Raw – Rock returns for Q&A debate with Cena, Hunter punts Barrett, latest WM29 hype". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  149. ^ "CALDWELL'S WWE WRESTLEMANIA 29 PPV RESULTS: Complete "virtual-time" coverage of live PPV from MetLife Stadium – Rock-Cena II, Taker-Punk, Lesnar-Hunter, more". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  150. ^ "PARKS' WWE SMACKDOWN REPORT 4/12: Ongoing "virtual time" coverage of Friday night show, including Dolph Ziggler's first Smackdown as champion and Triple H addresses Lesnar match". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  151. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 4/15: Ongoing "virtual-time" coverage of live Raw – Punk returning, WM29 fallout, new U.S. champion, more". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  152. ^ "CALDWELL'S WWE EXTREME RULES PPV RESULTS 5/19 (Hour 1): Jericho vs. Fandango starts the PPV, U.S. Title match". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  153. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 5/27 (Hour 3): Ongoing "virtual-time" coverage of live Memorial Day Raw – Highlight Reel leads to Punk's return match announced, Cena vs. Axel main event". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  154. ^ "CALDWELL'S WWE PAYBACK PPV RESULTS 6/16 (Hour 2): Punk vs. Jericho, New World Hvt. champion & double-turn". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  155. ^ "Chris Jericho vs. Ryback". 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  156. ^ "CALDWELL'S WWE MITB PPV RESULTS 7/14 (Hour 2): Ziggler vs. Del Rio for the World Title, Ryback vs. Jericho". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  157. ^ Parks, Greg. "PARKS' WWE SMACKDOWN REPORT 7/19: Complete coverage of Friday night show, including a new Smackdown GM, Jericho vs. Axel for Intercontinental Title". Pro Wrestling Torch. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013. 
  158. ^ "WWE NEWS: Jericho says good-bye after wrapping up 2013 run". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013. 
  159. ^ "Exclusive interview: Chris Jericho talks retirement and responds to Triple H". WWE.com. 1 Kasım 2013. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2015. 
  160. ^ Caldwell, James (30 Haziran 2014). "Caldwell's WWE Raw Results 6/30: Ongoing "virtual-time" coverage of the Big Reset Raw post-Money in the Bank". Pro Wrestling Torch. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 
  161. ^ "CALDWELL'S WWE BATTLEGROUND PPV REPORT 7/20: Complete "virtual-time" coverage of live PPV – Cena defends WWE Title, IC Title battle royal, Usos vs. Wyatts Tag Title match, more". Pro Wrestling Torch. 20 Temmuz 2014. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2014. 
  162. ^ "CALDWELL'S WWE SUMMERSLAM PPV REPORT 8/17: Complete "virtual-time" coverage of Cena vs. Lesnar". Pro Wrestling Torch. 17 Ağustos 2014. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  163. ^ "CALDWELL'S WWE RAW RESULTS 9/8: Complete "virtual-time" coverage of Raw vs. NFL Week 1 – steel cage opener, Summerslam re-match, Jerry Springer, Cena-Heyman, more". Pro Wrestling Torch. 8 Eylül 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2014. 
  164. ^ "CALDWELL'S WWE NOC PPV REPORT 9/21: Complete "virtual-time" coverage of live PPV – Lesnar vs. Cena". Pro Wrestling Torch. 21 Eylül 2014. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2014. 
  165. ^ "Chris Jericho signs new contract for 16 dates with WWE". WrestleView. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2016. 
  166. ^ "Hulk Hogan, Chris Jericho, Paige and Daniel Bryan headline new season of WWE Tough Enough". WWE.com. 7 Mayıs 2015. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2015. 
  167. ^ Caldwell, James (4 Temmuz 2015). "CALDWELL'S WWE NETWORK SPECIAL REPORT 7/4: Complete "virtual-time" coverage of "Beast in the East" - Lesnar's in-ring return, Owens vs. Balor for NXT Title, more". PWTorch. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2015. 
  168. ^ Keller, Wade (20 Eylül 2015). "Keller's WWE Night of Champions PPV Report 9/20". Pro Wrestling Torch. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  169. ^ Keller, Wade (3 Ekim 2015). "KELLER'S WWE MSG SPECIAL REPORT 10/3: Lesnar vs. Big Show, Cena vs. Seth in a cage, Jericho vs. Owens in an IC Title match, Dudleys vs. New Day for tag titles". Pro Wrestling Torch. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2015. 
  170. ^ "Chris Jericho confronted The New Day". WWE.com. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 
  171. ^ "WWE Royal Rumble 2016: Triple H wins WWE World Heavyweight Title". 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  172. ^ "1/25 WWE Raw Results – CALDWELL'S Complete, Live Report". 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  173. ^ "Chris Jericho & AJ Styles vs. Heath Slater & Curtis Axel". WWE. 22 Şubat 2016. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  174. ^ "WWE RAW Results – March 7, 2016". SE Scoopsr. 7 Mart 2016. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  175. ^ Caldwell, James. "5/9 WWE Raw Results – Caldwell's Complete Live TV Report". PWTorch.com. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 
  176. ^ Caldwell, James. "8/1 WWE Raw Results – CALDWELL'S Complete Live TV Report". Pro Wrestling Torch. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2016. 
  177. ^ Caldwell, James. "8/8 WWE Raw Results – CALDWELL'S Complete Live TV Report". Pro Wrestling Torch. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  178. ^ Laboon, Jeff. "Chris Jericho & Kevin Owens def. Enzo Amore & Big Cass". WWE. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016. 
  179. ^ Powell, Jason (22 Ağustos 2016). "8/22 Powell's WWE Raw Live TV Review: Finn Balor injury and the WWE Universal Championship, SummerSlam fallout". Pro Wrestling Dot Net. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2016. 
  180. ^ Keller, Wade. "KELLER'S WWE RAW REVIEW 8/29: Ongoing coverage of fatal four way for the WWE Universal Title". Pro Wrestling Torch. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  181. ^ "WWE Monday Night Raw results and observations (09/12/16): Rusev's revenge". Philly Inquirer. 13 Eylül 2016. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  182. ^ Caldwell, James. "9/19 WWE Raw Results – CALDWELL'S Complete TV Report". Pro Wrestling Torch. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2016. 
  183. ^ Ayomide, Akinshilo. "10 most delightful to watch WWE wrestlers of 2016". Naij.com. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  184. ^ Meltzer, Dave (25 Eylül 2016). "WWE CLASH OF CHAMPIONS LIVE RESULTS: KEVIN OWENS VS. SETH ROLLINS". Wrestling Observer. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  185. ^ Benigno, Anthony. "WWE Universal Champion Kevin Owens def. Seth Rollins (Hell in a Cell Match)". WWE. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  186. ^ "KELLER'S WWE SURVIVOR SERIES PPV REPORT 11/20: Goldberg vs. Lesnar, Raw vs. Smackdown, The Miz vs. Sami Zayn, more". Pro Wrestling Torch. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 
  187. ^ Tedesco, Mike. "WWE RAW Results – 11/21/16 (Live from Toronto, fallout from WWE Survivor Series PPV on Sunday night)". WrestleView. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 
  188. ^ Keller, Wade (28 Kasım 2016). "KELLER'S WWE RAW REPORT 11/28: Live coverage – Charlotte defends against Sasha Banks, New Day defends against Anderson & Gallows". Pro Wrestling Torch. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  189. ^ Clapp, John. "Seth Rollins def. Chris Jericho". WWE. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  190. ^ Pappolla, Ryan. "WWE Universal Champion Kevin Owens def. Roman Reigns by Disqualification". WWE. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  191. ^ Tedesco, Mike. "WWE RAW Results – 10/31/16 (Live from Hartford, Goldberg returns, Hell in a Cell fallout, Survivor Series teams)". WrestleView. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  192. ^ Keller, Wade (5 Aralık 2016). "KELLER'S WWE RAW REPORT 12/5: Live coverage including Rollins calling out Triple H for choosing Owens over him, plus Reigns vs. Jericho". Pro Wrestling Torch. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 
  193. ^ Tedesco, Mike (26 Aralık 2016). "WWE RAW Results – 12/26/16 (Live from Chicago, final RAW of 2016, Reigns vs. Owens for WWE U.S. Title)". Wrestle View. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  194. ^ Tedesco, Mike (2 Ocak 2017). "WWE RAW Results – 1/2/17 (Live from Tampa, Goldberg returns, Strowman vs. Zayn in Last Man Standing match)". Wrestle View. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2017. 
  195. ^ Keller, Wade. "KELLER'S WWE MONDAY NIGHT RAW REPORT 1/9: Reigns vs. Owens & Jericho, Shawn Michaels, Foley's Performance Review, Undertaker "rumored" to appear". pwtorch.com. TDH Communications Inc. 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2017. 
  196. ^ "All of Chris Jericho's momentous championship victories: photos". wwe.com. WWE. 14 Ocak 2017. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  197. ^ "The new Grand Slam winners: The seven Superstars who have won every active championship". wwe.com. WWE. 12 Ocak 2017. 29 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  198. ^ Clapp, John. "WWE Universal Champion Kevin Owens vs. Roman Reigns (Chris Jericho will be suspended in a shark cage above the ring)". WWE. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  199. ^ Taylor, Scott. "WWE Universal Champion Kevin Owens def. Roman Reigns (No Disqualification Match, with Chris Jericho suspended above the ring in a shark cage)". wwe.com. WWE. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2017. 
  200. ^ Benigno, Anthony; Taylor, Scott. "Randy Orton won the 30-Superstar Royal Rumble Match". wwe.com. WWE. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2017. 
  201. ^ "Royal Rumble Statistics and Facts". Smark Out Moment. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  202. ^ "Full 2017 Royal Rumble Match statistics: entrants, eliminations, times and more". WWE.com. 30 Ocak 2017. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  203. ^ Benigno, Anthony. "WWE Universal Champion Kevin Owens vs. Goldberg". WWE. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 
  204. ^ Keller, Wade. "KELLER'S WWE RAW REPORT 2/13: Las Vegas Festival of Friendship, Emmalina's debut, Fastlane developments, more". Pro Wrestling Torch. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  205. ^ WWE.com Staff (13 Şubat 2017). "Chris Jericho taken to medical facility during Raw". WWE. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  206. ^ Benigno, Anthony. "Goldberg def. Kevin Owens to win the Universal Championship". WWE. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 
  207. ^ Powell, Jason. "3/5 Powell's WWE Fastlane Live Review: Kevin Owens vs. Goldberg for the WWE Championship, Roman Reigns vs. Braun Strowman, Bayley vs. Charlotte for the Raw Women's Championship, Samoa Joe vs. Sami Zayn". Pro Wrestling Dot Net. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 
  208. ^ Keller, Wade. "KELLER'S WWE RAW REPORT 2/6: Samoa Joe signs his Raw contract, Seth Rollins update, Bayley vs. Jax, Goldberg, more". pwtorch.com. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 
  209. ^ Clapp, John (6 Mart 2017). "United States Champion Chris Jericho vs. Kevin Owens". WWE. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  210. ^ Clapp, John. "Kevin Owens def. United States Champion Chris Jericho". WWE. 17 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  211. ^ Powell, Jason. "Powell's WrestleMania 33 live review: Undertaker vs. Roman Reigns, Goldberg vs. Brock Lesnar for the WWE Universal Championship, AJ Styles vs. Shane McMahon, Seth Rollins vs. Triple H in an unsanctioned match". Pro Wreslting Dot Net. 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  212. ^ "WWE Smackdown Results – 7/25/17 (Fallout from Battleground PPV)". WrestleView. 29 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2017. 
  213. ^ Currier, Joseph (5 Kasım 2017). "NJPW Power Struggle live results: Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi". Wrestling Observer Newsletter. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  214. ^ Currier, Joseph (6 Kasım 2017). "Five more title matches confirmed for NJPW Wrestle Kingdom 12". Wrestling Observer Newsletter. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2017. 
  215. ^ Johnson, Mike; Crockett, Paul (5 Kasım 2017). "Chris Jericho vs. Kenny Omega set for New Japan Tokyo Dome". Pro Wrestling Insider. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  216. ^ Meltzer, Dave. "For those asking about Jericho at WK 12, his WWE contract expired, he's a free agent". 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017. 
  217. ^ "【1.4東京ドーム第2弾カード!】ケニーvsジェリコが正式決定! 棚橋vsジェイ! ジュニア4Way戦! RPG 3Kvsヤングバックス! Cody vs飯伏も電撃決定!". New Japan Pro-Wrestling (Japonca). 6 Kasım 2017. 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2017. 
  218. ^ "【新日本】1・4東京ドームでケニー対クリス・ジェリコ電撃決定!". Tokyo Sports (Japonca). 12 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017. 
  219. ^ Currier, Joseph (11 Aralık 2017). "Chris Jericho makes surprise appearance at NJPW Tag League finals". Wrestling Observer Newsletter. 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  220. ^ Currier, Joseph (12 Aralık 2017). "Video: Omega attacks Jericho in angle at NJPW press conference". Wrestling Observer Newsletter. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2017. 
  221. ^ Currier, Joseph (18 Aralık 2017). "NJPW adds no DQ stipulation to Kenny Omega vs. Chris Jericho". Wrestling Observer Newsletter. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2017. 
  222. ^ Renner, Ethan (3 Ocak 2018). "NJPW Wrestle Kingdom 12 live results: Okada-Naito, Omega-Jericho". Wrestling Observer Newsletter. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  223. ^ "New Japan Pro-Wrestling New Year Dash!! 2018 results, full match coverage". Cageside Seats. 5 Ocak 2018. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  224. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2018. 
  225. ^ "WWE – Chris Jericho – Break Down the Walls [VHS] (2000)". Amazon.com. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2009. 
  226. ^ "Toronto Fringe Preview: The Sketchersons". blogTO.com. 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  227. ^ pw. "prowrestling.com". 27 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 
  228. ^ Fred Richani. "TheSportsCourier.com". 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2011. 
  229. ^ "Chris Jericho stars in "Albino Farm". World Wrestling Entertainment. 9 Temmuz 2008. 14 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2008. 
  230. ^ "MacGruber (2010) – Full cast and crew – Internet Movie Database". imdb.com. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2011. 
  231. ^ a b "About BIJC". ButImChrisJericho.com. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2015. 
  232. ^ Werner, Barry (30 Ocak 2016). "Mike Tyson, Bill Goldberg and Bret Hart are among the legends in 'Nine Legends.'". foxsports.com. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  233. ^ "Chris Jericho And Jessica Irvine Introduce Y2J Jr". 411mania.com. 27 Eylül 2003. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  234. ^ "FOZZY: New Audio Interview With CHRIS JERICHO Posted Online – Apr. 29, 2010". Roadrunnerrecords.com. 29 Nisan 2010. 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  235. ^ Jericho, Chris. "Talk Is Jericho". 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  236. ^ "Twitter / IAmJericho: Sin And Bones #forever". Twitter.com. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  237. ^ "Twitter / IAmJericho: Guess who?? @TheRoxy". Twitter.com. 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  238. ^ Thompson, Dale. "Chris Jericho – WCW star". hmmagazine.com. 30 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.  – "I've had a few negative comments. But as we both know, it's possible for the Lord to call anyone in any field to do his work. I was a Christian long before I was a wrestler and the Lord has put me in this position, so I guess it's cool with Him!"
  239. ^ a b "Manitoba Wrestler Inducted into Order of Buffalo Hunt". Legislative Electronic Publications (Basın açıklaması). Province of Manitoba. 5 Temmuz 2004. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2007. 
  240. ^ Şablon:Harvard alıntıard alıntı – "After that, Gary Doer, the premier of Manitoba, awarded me with the Order of the Buffalo Hunt, which was the province's highest honor. It was quite the prestigious prize, which has been given to such dignitaries such as Mother Teresa, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Pope John Paul II, and now Chris Jericho." / caption: "Manitoba Premier Gary Doer presents me with the Order of the Buffalo Hunt, along with a tiny bronze buffalo. I'm thinking, 'That's all I get?'"
  241. ^ "Chris Jericho gets in altercation with fans". CTV. 9 Şubat 2009. 15 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2009. 
  242. ^ Caldwell, James (25 Mart 2009). "WWE News: Police determine whether charges will be filed in Chris Jericho fan incident from February". Pro Wrestling Torch. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2015. 
  243. ^ Holness, Peter (16 Şubat 2010). "Chris Jericho issued arrest warrant for not showing up to court". Inentertainmen.co.uk. 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2011. 
  244. ^ "Tim Tebow, Chipper Jones, Derrick Brooks and Chris Jericho Added as D1 Tampa Co-Owner". d1sportstraining.blogspot.com. 18 Ocak 2012. 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  245. ^ Şablon:Harvard alıntıard alıntı – "October 2001...No Mercy...I gave (The Rock) a face plant onto a steel chair using my new finisher, the Breakdown. (It was an awkward move and I stopped using it a few months later.)"
  246. ^ Plummer, Dale (27 Kasım 2007). "Raw: A Flair for the dramatic". Slam! Sports. Canadian Online Explorer. 2 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2011. Jericho seals the deal with a double knee (aka The Codebreaker) to Santino's face. 
  247. ^ "15 Superstars' "secret weapons"". WWE. 14 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012. 
  248. ^ a b "What a maneuver! But who did it better?". WWE. 7 Ekim 2013. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2013. 
  249. ^ Şablon:Harvard alıntıard alıntı
  250. ^ Elliot, Brian (29 Haziran 2009). "Mysterio & Jericho save The Bash from wash-out". Slam! Sports. Canadian Online Explorer. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2011. Jericho reversed the next move into a Boston crab (not the high-angled Walls of Jericho) 
  251. ^ a b c d e f g Trionfo, Richard. "COMPLETE WWE RAW REPORT: THE BIGGEST NAME IN WWWF GOING INTO THE HALL OF FAME; HAS THE SHIELD MET ITS MATCH?; WHO WANTS A REMATCH? HOW ABOUT THREE; A FORMER WORLD CHAMPION RETURNS; ROOM SERVICE GOES TOO FAR; AND MORE". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  252. ^ a b c d e Johnson, Mike. "COMPLETE WWE SUMMERSLAM 2012 PPV COVERAGE". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  253. ^ a b Johnson, Mike. "1/27 THIS DAY IN HISTORY: ANDRE THE GIANT PASSES AWAY, PWINSIDER.COM IS BORN AND MUCH MORE". PW Insider. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  254. ^ a b c d Johnson, Mike. "10/30 THIS DAY IN HISTORY: ORIGINAL MIDNIGHT EXPRESS CAPTURE AWA TAG TITLES, DGUSA FREEDOM FIGHT IN NEW JERSEY, WWE'S FAN APPRECIATION EVENT IN CT, HALL RETURNS TO TNA, NWA HOLLYWOOD IS BORN, ECW'S MONSTER MASH BATTLE ROYAL AND MORE". 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  255. ^ "Back Suplex – Chris Jericho". YouTube. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2015. 
  256. ^ Caldwell, James (17 Şubat 2008). "Caldwell's WWE No Way Out report 2/17: Ongoing "virtual time" coverage of PPV". PW Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2011. 
  257. ^ Johnson, Mike. "COMPLETE WWE ROYAL RUMBLE 2013 PPV COVERAGE". PW Insider. 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. They battled on the top and Jericho superplexed him into the ring. 
  258. ^ "WWF Wrestlemania 2000 Strategy Guide – IGN Guides". IGN. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012. 
  259. ^ Richani, Fred. "WWE WrestleMania XXVIII: WWE Championship Match Result". The Sports Courier. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2012. 
  260. ^ a b c d "Manager von Chris Jericho". Cage Match. 29 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2011. 
  261. ^ "Chris Jericho". Cagematch. 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2015. 
  262. ^ a b c Şablon:Harvard alıntıard alıntı
  263. ^ Mooneyham, Mike (28 Ekim 2007). "Dreams Come True in Jericho's 'Lion's Tale'". The Post and Courier. 22 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 
  264. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  265. ^ Burdick, Michael (21 Ocak 2016). "The New Day looked to cast a shadow on Y2J". 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. Y2J seemed primed to be the "savior of WWE" and emerge from Sunday's Royal Rumble Match with Roman Reigns' WWE World Heavyweight Championship 
  266. ^ a b c d e f g h i j Jericho, Chris (2014). The Best In The World: At What I Have No Idea. Gotham. 
  267. ^ a b c d e f g h Philip Kreikenbohm. "Themes « Chris Jericho « Wrestler-Datenbank « CAGEMATCH — The Internet Wrestling Database". cagematch.de. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  268. ^ "Aircraft Music Library search results". aircraftmusiclibrary.com. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009. ACL-063-03 "One Crazed Anarchist" Driving aggressive Grunge Alternative Rock Heavy Seattle style; From: Grunge City 
  269. ^ Break The Walls Down several versions: Jim Johnston with Adam Morenoff: MP3 Downloads. Amazon.com. Erişim tarihi: 2011-07-18.
  270. ^ "Mayelene Invades the WWE!". Ferret Music. 26 Ağustos 2009. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2009. 
  271. ^ "WWE Tunes". World Wrestling Entertainment. 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2009. 
  272. ^ "WWE NXT: Fight (Kevin Owens) – Single". WWE. iTunes. 12 Aralık 2014. 28 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2017. 
  273. ^ "NWA World Middleweight Championship history". 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  274. ^ "ECW World Television Championship history". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  275. ^ "Chris Jericho". cagematch.net. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  276. ^ "Pro Wrestling Illustrated Award Winners – Most Hated Wrestler of the Year". Wrestling Information Archive. 29 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2008. 
  277. ^ "Pro Wrestling Illustrated (PWI) 500 for 2009". Internet Wrestling Database. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2010. 
  278. ^ "Pro Wrestling Illustrated Top 500 – PWI Years". Wrestling Information Archive. 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  279. ^ "WWE Cruiserweight Championship history". 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  280. ^ "WCW World Television Championship history". 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  281. ^ "WWE Championship history". 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  282. ^ "WWE Tag Team Championship history". 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  283. ^ "Chris Jericho's first World Heavyweight Championship reign". World Wrestling Entertainment. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2008. 
  284. ^ "Chris Jericho's second World Heavyweight Championship reign". World Wrestling Entertainment. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2009. 
  285. ^ "Chris Jericho's third World Heavyweight Championship reign". 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  286. ^ "Chris Jericho's first WCW World Heavyweight Championship reign". 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  287. ^ "Chris Jericho's second WCW World Heavyweight Championship reign". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  288. ^ "United States Championship". WWE. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  289. ^ "WWE European Championship history". 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  290. ^ "WWE Hardcore Championship history". 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  291. ^ "WWE Intercontinental Championship history". 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  292. ^ "World Tag Team Championship history". 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  293. ^ "WWF Insurrextion Results 2001". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  294. ^ "2008 Slammy Awards". World Wrestling Entertainment. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2008. 
  295. ^ "WAR International Junior Heavyweight Championship history". 7 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 
  296. ^ "WAR International Junior Heavyweight Tag Team Title history". Wrestling-titles.com. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2009. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]