The Iron Throne (Game of Thrones)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Iron Throne"
Game of Thrones bölümü
Bölüm no.8. sezon
6. bölüm
Yönetmen
Senarist
  • David Benioff
  • D. B. Weiss
Bölüm müziğiRamin Djawadi
Yayın tarihi19 Mayıs 2019
Süresi78 dakika
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"The Bells"
Sonraki →
"—"
Game of Thrones (8. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"The Iron Throne" (TürkçeDemir Taht), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin sekizinci sezonunun son ve final bölümüdür. Senaryosu ve yönetmenliği David Benioff ve D. B. Weiss tarafından yapıldı. İkili bu sezonda, George R. R. Martin'in kitaplarına bağlı kalmadı ve senaryoyu kendileri kurguladı.

Bölümde, Daenerys Targaryen'in (Emilia Clarke) Kralın Toprakları'nı mahvetmesinin ardından yaşananları ele almaktadır.

Bölüm, eleştirmenlerden ve izleyicilerden karışık tepkiler aldı.[1][2] Çoğu eleştirmen bölümün hikâye akışı, temposu ve tonuyla ilgili sorun yaşasa da, bazıları bunu dizi için tatmin edici bir sonuç olarak değerlendirdi, oyunculukları ve görsel efektleri övdü.[3][4][5]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon ve Davos, Daenerys'in, Kral'ın Şehri'ne getirdiği yıkımı araştırır. Tyrion, Kızıl Kale'nin yıkıntıları arasında Cersei ve Jaime'nin ezilmiş cesetlerini bulur. Gri Solucan ve adamları Lannister askerlerini idam eder; Jon buna müdahale etmeye çalışır ancak Gri Solucan Daenerys'in emirlerine göre hareket ettiği konusunda ısrar eder. Daenerys, Lekesizler ve Dothraki'lere Kral'ın Toprakları halkını "özgürleştirdiklerini" ve yakında tüm dünyayı "özgürleştireceğini" ilan eder. Tyrion, protesto amacıyla herkesin önünde Daenerys'in Eli görevinden istifa eder ve Daenerys onu vatana ihanetten tutuklatır. Jon, Tyrion'u esaret altında ziyaret eder ve Tyrion, Jon'a, her ikisinin de Daenerys'e olan sevgisine rağmen, halkın en büyük tehdidi olduğu için onu öldürmenin Jon'un görevi olduğunu söyler. Tyrion ayrıca Jon'u, Arya ve Sansa'nın Daenerys'e diz çökmeyeceği ve bu yüzden Stark Hanesi'ni tehlikeye atmaması konusunda uyarır.

Jon, yıkılan taht odasında Daenerys'le yüzleşir. Daenerys, sivillerin ölümlerinden Cersei'yi sorumlu tutuyor ve Tyrion'u veya Lannister mahkumlarını affetmeyi reddediyor; onların infazlarının ve devam eden bir "kurtuluş" hareketinin, iyi bir dünya vizyonunu oluşturmak için gerekli olduğunu savunuyor. Daenerys'i caydıramayan Jon, öpüşürken onu kalbinden bıçaklıyor. Az sonra Jon ve Daenerys'in yanına Drogon gelir. Daenerys'in öldürüldüğünü gören Drogon, Demir Taht'ı eritir ve cesedini doğuya taşır.

Haftalar sonra Yedi Krallığın lordları ve leydileri, hâlâ Lekesizler tarafından hapsedilen Tyrion ve Jon'un kaderlerini tartışmak için Dragonpit'te toplanır. Tyrion, gelecekteki hükümdarların tacı devralmak yerine lordlar ve leydilerden oluşan bir konsey tarafından seçilmesini önerir. Konsey, Bran'ı Yedi Krallığın yeni kralı olarak kabul eder ve seçer. Sansa, Kuzey'in Yedi Krallık'tan bağımsızlığını ilan eder ve Bran da bunu kabul eder. Bran, Tyrion'ı Eli olarak atar, böylece Tyrion çeşitli hatalarını telafi edebilir ve Jon'u Gri Solucan'ı yatıştırmak için ömür boyu Gece Nöbetçileri'ne yeniden katılmaya mahkum eder. Gri Solucan ve Lekesizler daha sonra Dothraki'lerle birlikte Missandei'nin anavatanı Naath'a doğru yola çıkar.

Kısa bir süre sonra Tyrion, Bronn, Brienne, Davos ve Sam'den oluşan yeni bir Küçük Konsey toplar. Kral'ın Şehri'ni yeniden inşa etmeyi planlamaya başladıklarında Bran, yeni şövalye Podrick Payne'in eşliğinde, Drogon'un nerede olduğunu sorarken ayrılmadan önce konseyle kısa bir toplantı yapar. Brienne, Lord Komutan olarak görevlerinde Jaime'nin başarılarını kitaptaki biyografisine yazar. Sam, Kral Robert Baratheon'un ölümünden sonra eski bir üstadın başlattığı kitabı tamamlamaya çalışıyor. Buz ve Ateşin Şarkısı adını taşıyan kitap, birkaç yılda olup biten her şeyi konu almaktadır.

Arya, Westeros'un batısındaki keşfedilmemiş Gün Batımı Denizi'ni keşfetmeye karar verir. Sansa ise Kışyarı'na döner ve Kuzeyin Kraliçesi olarak taç giyer. Jon, Kara Kale'ye döner ve Tormund, ulu kurdu Hayalet ve diğer yabanıllarla yeniden bir araya gelir. Bölgedeki bin yıllık kış nihayet erimeye başladığında Jon onları Duvar'ın ötesindeki topraklara geri dönmeye yönlendirir.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, David Benioff ve D. B. Weiss tarafından yazılmıştır.[6]

Yönetmen[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün yönetmenliğini yine senaristler olan David Benioff ve D. B. Weiss üstlendi.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reyting[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, HBO'daki ilk yayınlanmasında 13,61 milyon izleyici tarafından izlendi ve bir önceki bölüm olan "The Bells"i geride bırakarak serinin en çok izlenen bölümü oldu ve 13,4 milyonu aşarak şimdiye kadarki en çok izlenen HBO yayını oldu. Yayın platformlarında ilave 5,7 milyon izleyiciyle, toplam da 19,3 milyon izleyiciye ulaştı.[7][8]

Britanya İzleyici Araştırma Kurulu'na göre, Birleşik Krallık'ta bölüm Sky Atlantic'te 5,12 milyon kişi tarafından izlendi.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Adaylık(lar) Sonuç Ref.
2019 71. Primetime Emmy Ödülleri Outstanding Directing for a Drama Series David Benioff ve D. B. Weiss Adaylık [9][10]
Outstanding Lead Actor in a Drama Series Kit Harington Adaylık
Outstanding Supporting Actor in a Drama Series Peter Dinklage Kazandı
Outstanding Writing for a Drama Series David Benioff ve D. B. Weiss Adaylık
71. Primetime Yaratıcı Sanatlar Emmy Ödülleri Outstanding Cinematography for a Single-Camera Series (One Hour) Jonathan Freeman Adaylık
Outstanding Single-Camera Picture Editing for a Drama Series Katie Weiland Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sims, David; Kornhaber, Spencer; Cruz, Lenika (20 Mayıs 2019). "Did Viewers Win or Lose in the Game of Thrones?". The Atlantic. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  2. ^ Lawler, Kelly. "'Game of Thrones' series finale recap: A disaster ending that fans didn't deserve". USA Today. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Here's Where Game of Thrones Season 8 Episode 6 'The Iron Throne' Falls in Our Ranking | TV Guide". TV Guide (İngilizce). 20 Mayıs 2019. 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Game of Thrones: Every Episode Ranked From Worst to Best : 33. "The Iron Throne" (S8E6) | TV Guide". TV Guide (İngilizce). 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  5. ^ Roeper, Richard (19 Mayıs 2019). "'Game of Thrones' finale review: Enthralling series comes to a satisfying end". Chicago Sun-Times. 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  6. ^ Isaac Hempstead Wright Sees Bran’s Ending as a 'Real Victory' 25 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Making Game of Thrones. 29 May 2019.
  7. ^ "'Game of Thrones' finale sets new viewership record". CNN. 20 Mayıs 2019. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  8. ^ "GAME OF THRONES Concludes with All-Time HBO Record; BARRY Quadruples Prior Season Finale". HBO PR Medium. 20 Mayıs 2019. 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  9. ^ Mitovich, Matt Webb (22 Eylül 2019). "Emmys 2019: Game of Thrones Ties Record and Leads TV Pack; Fleabag, Chernobyl and Mrs. Maisel Win Big". TVLine. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019. 
  10. ^ Hill, Libby (14 Eylül 2019). "Complete Creative Arts Emmy Awards 2019 Winners List: 'Game of Thrones' Torches Competitors". IndieWire. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]