Prut

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prut Nehri
Drânceni yakınlarında Prut Nehri.
Drânceni yakınlarında Prut Nehri.
Konum
Ülke(ler) Ukrayna Ukrayna
Romanya Romanya
Moldova Moldova
Genel bilgiler
Kaynak Ukrayna
Ağız Tuna Nehri
Uzunluk 953 km
Havza alanı 27.500 km²

Prut Nehri (Ukraynca: Прут; Rumence: Prut), Tuna Nehri’nin Ukrayna’nın batısından kaynağını alan, Moldova ve Romanya’dan geçen bir kolu. Ukrayna’nın Çernivitsi şehrinin ortasından geçmektedir. 1710-1711 yıllarındaki Osmanlı-Rus Savaşı’nın yaşandığı yerdir.

Yerleşimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prut nehri kıyısında, kaynaktan ağza kadar şu yerleşim birimleri bulunur: Delatyn, Kolomyia, Sniatyn, Çernivtsi, Novoselytsia, Darabani, Lipcani, Ungheni, Leova, Cantemir ve Cahul.

Kolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sol kol: Racovăţ, Ciuhur, Lăpuşna, Seret

Sağ kol: Çeremoş, Herta, Poiana, Corneşti, Isnovăţ, Rădăuţi, Ghireni, Volovăţ, Badu, Başeu, Corogea, Berza Veçe, Râioasa, Soloneţ, Cerçezoaia, Jijia, Cozmeşti, Bohotin, Moşna, Pruteţ, Siret, Elan, Horincea, Oancea, Stoeneasa, Chineja

Önemli olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Prut’un haritası

Nehir, 18. yüzyılın başında yapılan Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasındaki savaşın alanı olmuştur. Stănileşti ile nehir arasında konumlanmış olan Rus ordusu, bütünüyle Osmanlı ordusu tarafından çevrelenmiştir. Osmanlıların birkaç ağır saldırısından sonra Ruslar barış talep etmişlerdir. 21 Temmuz 1711 tarihinde başlayan müzakereler 23 Temmuz 1711’de Prut Antlaşması adıyla imzalanmıştır.