Portal:Kıbrıs/Seçilen biyografi/Arşiv

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tassos Nikolaou Papadopoulos (Τάσσος Νικολάου Παπαδόπουλος, d. 7 Ocak 1934; Lefkoşa - ö. 12 Aralık 2008 Lefkoşa), Kıbrıs Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

2003 yılından itibaren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin cumhurbaşkanlığını yaptı. Eski EOKA'cılardandır. 28 Şubat 2003 tarihinde %51.51 oyla cumhurbaşkanı seçilmiş ve böylece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. Fakat 2008 seçimlerinde, %31 oy oranında kalarak, yerini 28 Şubat'ta Dimitris Hristofyas'a devretti. 22 Kasım 2008'den beri hastanede yoğun bakımda tutulan Papadopoulos, 12 Aralık 2008 tarihinde Akciğer kanseri hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Devamı...



Fazıl Küçük, (d. 14 Mart 1906, Ortaköy, Lefkoşa - 15 Ocak 1984, Londra, Birleşik Krallık) Kıbrıslı Türk politikacı, gazeteci ve köşe yazarı. 1960 yılında Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıslı Rumların ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı. Rauf Denktaş'tan önceki Kıbrıslı Türklerin lideri.

İlkokulu Haydarpaşa'da bulunan ve müdürünün adından dolayı "Tarakçı Mektebi" olarak bilinen okulda tamamladı. Ardından ortaokul diye bilinen ve lise seviyesinde eğitim veren İdadiye devam etti. İdadiden mezun olmasına iki yıl kala öğrenimini yarıda bırakarak geriye kalan kısmını İstanbul Özel İstiklal Lisesi′nde tamamlayıp 15 Ağustos 1926 tarihinde mezun oldu. Devamı...




Kutlu Adalı, (d. 1935, Lefkoşa - ö. 6 Temmuz 1996, Lefkoşa), Kıbrıslı Türk gazeteci, şair ve yazar.

Türkiye'nin Antalya ilinde ilk, orta ve lise eğitimini yaptı. Kıbrıs'a 1954 yılında geri döndü. Kıbrıs'ta 1950'lerden itibaren kitaplar ve dergilerde yazılar yazmaya başladı. Kendisine ait Beşparmak Yayınevi'ni 1959'da kurdu. Beşparmak adlı kültür dergisini çıkardı. Söz, Ortam, Kıbrıs Postası ve Yeni Düzen gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yaşamı boyunca şiir yazmaya da devam etti.

Rauf Denktaş'ın 1961 - 1972 yılları arasında özel kalem müdürlüğünü yaptı. Devamı...



Anna Vissi (Yunanca: Άννα Βίσση; doğum 20 Aralık 1957, Pile, Larnaka) Kıbrıslı Yunan şarkıcı. Kıbrıs ve Yunanistan'da ünlenen Vissi daha sonra Türkiye ve ABD başta olmak üzere dünyada tanınmıştır. Sanatçı sadece yorumcu olmayıp aynı zamanda söz yazarı , bestekâr ve oyuncudur.

Sanatçının Yunanca konuşan hayranları arasındaki takma adı Thea'dır. (Tanrıça)

40 yılı aşkın süredir müzikle uğraşan Vissi gelmiş geçmiş en çok satan Yunan kadın şarkıcı unvanını elinde tutuyor.

Kıbrıs'ta doğan Vissi, müzik kariyerine 6 yaşında Kıbrıs Konservatuvarı'nda başladı. 12 yaşındayken, yerel bir şarkı yarışmasında birincilik kazandı. Annesi, Anna'nın yeteneğinden emin olduktan sonra, ailece müzikal açıdan daha iyi imkânlara sahip olan Yunanistan'a taşınmaya karar verdiler. Devamı...



Marios Matsakis Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu üyeliği yapan (Avrupalı Liberaller ve Demokratlar grubu içinde) Kıbrıslı Rum bir siyasetçidir. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesidir.

2 Ağustos 1954 Limasol doğumludur. Adli tıp uzmanıdır. Hekimlik mesleğini sürdürmeye ve İngiltere'de tıp fakültelerinden dersler vermeye devam etmektedir.

Türkiye konusunda saplantılı çıkışları ile tanınmaktadır. 2005 yılında Kıbrıs ara bölgesindeki boş bir nöbetçi kulübesinden çaldığı Türk bayrağını çalmıştır (bayrak daha sonra gazeteci Vakur Kaya tarafından Brüksel'de geri alınmıştır).

Türkiye ile ilgili olmayan konularda da vukuatları bulunmaktadır. Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Cyprus Mail gazetesi 30 Ekim 2005 tarihinde, polisin ay içinde Matsakis'in evine yaptığı iki baskında "üç antikacı dükkânını dolduracak kadar" kaçak tarihi eser bulunduğu haberini vermiştir. Devamı...



(Başpiskopos) III. Makarios (Yunanca: Μακάριος Γ') asıl adı Mihail Hristodulu Muskos (Yunanca: Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος) veya III. Makaryos (d. 13 Ağustos 1913 - ö. 3 Ağustos 1977), Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

Yoksul bir çobanın oğluydu. Kıbrıs'ta, Atina Üniversitesi'nde, sonra da Boston Üniversitesi İlahiyat Okulu'nda öğrenim gördü. 1946'da papazlığa atandı. 1948'de Kition (Larnaka) piskoposu, 18 Ekim 1950'de başpiskopos oldu. Devamı...