Marios Maçakis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Marios Matsakis sayfasından yönlendirildi)
Marios Maçakis
Kendi dilinde adıΜάριος Ματσάκης
Doğum2 Ağustos 1954
Limasol
MilliyetKıbrıslı Rum
VatandaşlıkKıbrıs Cumhuriyeti
MeslekSiyasetçi

Marios Maçakis (Yunan: Μάριος Ματσάκης, 2 Ağustos 1954, Limasol), Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu üyeliği yapan (Avrupalı Liberaller ve Demokratlar grubu içinde) Kıbrıslı Rum bir siyasetçidir. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesidir.

Adli tıp uzmanıdır. Hekimlik mesleğini sürdürmeye ve İngiltere'de tıp fakültelerinden dersler vermeye devam etmektedir.

Türkiye konusunda saplantılı çıkışları ile tanınmaktadır. 2005 yılında Kıbrıs ara bölgesindeki boş bir nöbetçi kulübesinden çaldığı Türk bayrağını çalmıştır (bayrak daha sonra gazeteci Vakur Kaya tarafından Brüksel'de geri alınmıştır).

Türkiye ile ilgili olmayan konularda da vukuatları bulunmaktadır. Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Cyprus Mail gazetesi 30 Ekim 2005 tarihinde, polisin ay içinde Maçakis'in evine yaptığı iki baskında "üç antikacı dükkânını dolduracak kadar" kaçak tarihi eser bulunduğu haberini vermiştir. Dokunulmazlığı Avrupa Parlamentosu tarafından aynı dönemde kaldırılmış olduğu için yargılanabilecektir. Maçakis ise masum olduğunu iddia etmekte, "sesinin kesilmesini isteyenler bulunduğunu" öne sürmektedir.[1]

Ancak dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı "Mehmet Ali Talat'a hediye götürmek amacıyla" 31 Aralık 2005 günü Lefkoşa Ledra Palas sınır kapısını geçerken KKTC makamlarınca tutuklanmış, yılbaşını cezaevinde geçirdikten sonra, dokunulmazlığı nedeniyle, mahkeme tarafından salıverilmiştir.

Mayıs 2006 içinde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısı için geldiği Türkiye'deki provokatif davranışları basında yer bulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]