Muhammed: Allah'ın Elçisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muhammed: Allah'ın Elçisi
Muhammad: The Messenger of God
Filmin afişi
YönetmenMecid Mecidi
YapımcıMecid Mecidi
M. Mehdi Heidarian
M. Reza Saberi
SenaristMecid Mecidi
Kambuzia Partovi
Hikâye (eser)İslam peygamberi Muhammed'in 12 yaşına kadarki çocukluk hayatı
OyuncularMehdi Pakdel
Alireza Shoja Nouri
Mohsen Tanabandeh
Mina Sadati
Sareh Bayat
Hamidreza Tajdolat
Mohammad Asgari
Rana Azadiver
Arash Falahat Pisheh
Sadegh Hatefi
Dariush Farhang
MüzikA. R. Rahman
Görüntü yönetmeniVittorio Storaro
Sanat yönetmeniBehzad Adineh
KurguRoberto Perpignani
Stüdyo
DağıtıcıChantier Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, biyografik, dinî
RenkRenkli
Yapım yılı2007–2015
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 2015 (İran)
28 Ekim 2016 (Türkiye)
Süre178 dakika
Ülke İran
DilFarsça
Bütçe40 milyon $[1]
Hasılat5.5 milyon $[2]

Muhammed: Allah'ın Elçisi (İngilizce: Muhammad: The Messenger of God), 2015 yılında gösterime giren, yönetmenliğini ve senaristliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı dram, dinî ve biyografi türündeki İran filmidir. Film, 6. yüzyılda Arap Yarımadası'nın Mekke şehrinde İslam peygamberi Muhammed'in çocukluk döneminde gelişen olayları konu edinmektedir.[3] Film, ilk olarak 12 Şubat 2015'te İran'da gösterime girdi. 27 Ağustos'ta Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya galasını yaptı ve 88. Akademi Ödülleri'nde 'Yabancı Dilde En İyi Film' dalında İran'ın adayı oldu.[4][5] İran sinemasının bugüne kadar en yüksek bütçeli yapımı olan bu film,[6] 28 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'de 350 salonda gösterime girdi.[7] Filmi, Türkiye'de vizyona girmesinin hemen ardından ilk üç günde 183.524 kişi izledi.[8]

Perspektif[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Peygamber Muhammed'in çocukluk hayatı, amcası Ebû Talib'in bakış açısı ve anlatımıyla sahneye yansıtılmıştır. Filmin girişinde ise yönetmen Mecid Mecidi'nin bir sözü yer almaktadır:

In the name of God.
This movie is made according to the definite historical events and also my personal free comprehension of the glorious personality of Mohammad, the Great Prophet of God.


— Majid Majidi

Türkçe:

Allah'ın adıyla.
Bu film, tarihî bilgiler ve ayrıca son peygamber Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şanlı kişiliğine bakışım doğrultusunda yapılmıştır.


— Mecid Mecidi

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İslam dininin doğuşunun yedinci ve onuncu yılları arasında Mekkeli pagan kabileleri, Müslümanlara ve özellikle Haşimoğulları kabilesine karşı bir boykot ve sosyal baskı uygulamaya karar verirler. Bunun üzerine Müslümanlar ile tüm ilişkilerini keserler ve Müslümanlara yardım edenleri de cezalandırırlar. Mekkelilerin bu şiddetli tutumu karşısında Muhammed'in amcası Ebû Talib, yeğenini ve diğer Müslümanları Şi'bü Ebî Tâlib adındaki kendi oturduğu mahalleye götürür, sığdırır ve onlara yardım eder. Ancak Müslümanlar çok zorlu günler geçirmektedir. Açlık, yoksulluk ve kıtlık iyice yayılmıştır.

Ebû Talib, bir akşam vakti kayalıklarla dolu bir alanda yere çömelir ve yeğeni Muhammed'in çocukluğunu gözlerinin önüne getirmeye çalışır. Muhammed'in doğumuna birkaç ay kala gerçekleşen ''Fil Vak'ası'' adlı olayla anlatımına başlar.

6. yüzyılın üçüncü çeyreğinde, Arap Yarımadası'nın güneyindeki Yemen kentinin kralı Ebrehe, kocaman fillerden oluşan ordusuyla Mekke'ye yönelip Kâbe'yi yıkmak ister. Bu sebeple oldukça tedirgin olan ve can güvenliklerinden korkan Mekke halkı çaresizdir. Bazıları kaçıp şehrin yakınındaki yüksek dağlara saklanır, oralarda sığınak aramaya başlarlar. Muhammed'e hamile olan Âmine, geri kalan Mekke halkı gibi kaçıp dağlara saklanamaz ve şehirde kalmaya karar verir.

Ebrehe, Mekke'ye girmeden önce şehrin yakınlarında Muhammed'in dedesi Abdülmuttalib'in çok sayıdaki devesine ganimet olarak el koyar. Bunun üzerine Abdülmuttalib, Mekke yakınlarında karargâh kurmuş olan Ebrehe'nin yanına gidip onunla konuşur. Ebrehe, Abdülmuttalib'in kendisine yakarmak ve yalvarmak için değil de develerini ve çobanlarını istemek için geldiğini görünce çok şaşırır. Ebrehe, Abdülmuttalib'in develerini ve çobanlarını geri verir, ardından ordusuyla Mekke'ye gelip her yeri yıkacağını cesurca ve kararlılıkla söyler.

Ebrehe, dağlara sığınan Mekke halkından ötürü kimselerin olmadığı şehri kolayca ele geçirebileceğini düşünür. Ancak ordusundaki filler bir süre sonra Mekke'ye doğru ilerleyemez. Ardından çok sayıda ebabil kuşu, gökyüzünde belirip Ebrehe'nin fillerden oluşan ordusunu ateşli taş yağmuruna tutarak yok ederler.

Bu olaydan yaklaşık iki ay kadar sonra, güneşin doğumuna az bir zaman kaldığı bir sabah vaktinde Muhammed dünyaya gelir. Âmine'nin kucağındaki minik bebek dünyayı kökünden değiştirecektir.[9]

Hazırlık aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Film için İran'ın Kum şehrinin yakınlarına kurulan Mekke platosu.

Film, iki yıllık uzun bir araştırma ve incelemenin ardından, 5 yıl süren çekimler ve teknik detayların sonucunda tamamlandı. Film için İran'da Mekke ve Medine platosu hazırlandı; İslam'ın kıblesi olan Kâbe inşa edildi. Üç yılda tamamlanan platolarda, 40 yıl daha tarihi filmlerin çekilebileceği dayanıklılıkta setler oluşturuldu.[10]

Merakla beklenen film için ayrıca İran'ın Horasan şehrinin güneyindeki Allahyar Köyü'ne, o dönemdeki Mekke'yi tasvir eden özel bir set kuruldu.

Yaklaşık 40 milyon dolar harcanan ve 2015'te tamamlanan filmin efektlerini, Oscar ödüllü Scott Anderson ve Vittorio Storaro yaptı.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Canlandırdığı karakter Açıklama
Alireza Shoja Nouri Abdülmuttalib bin Haşim Muhammed'in dedesidir.
Mahdi Pakdel Ebu Talib Abdülmuttalib'in oğlu, Muhammed'in öz amcasıdır.
Mina Sadati Amine Muhammed'in annesidir.
Mohsen Tanabandeh Samuel Bir Yahudidir. Filmde, son peygamberin geldiğini anlayarak Muhammed'i arayıp bulmaya çalışmaktadır.
Sareh Bayat Halime Muhammed'in süt annesidir.
Hamidreza Tajdolat Hamza bin Abdülmuttalib Abdülmuttalib'in oğlu, Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir.
Mohammad Asgari Ebu Leheb Abdülmuttalib'in oğlu, Muhammed'in amcasıdır.
Jafar Ghasemi Haris Halime'nin kocasıdır.
Arash Falahat Pisheh Ebrehe Yemen kralıdır. Ordusuyla birlikte Mekke'yi ve Kabe'yi yıkmak ister. Ancak ordusu, ebabiller tarafından talan edilir.
Sadegh Hatefi Rahip Bahira Şam yakınlarındaki Busra kentinde yaşayan yaşlı bir rahiptir. Muhammed ve amcası Ebu Talib'in kervanı, Şam'a ticaret için yolculuk yaparlarken Busra'da konaklamışlar ve bu esnada Bahira ile tanışmışlardır.
Dariush Farhang Ebu Süfyan İslam'ın ilk yıllarında Muhammed'e ve İslam'a karşı cephe alan birisidir. Çok sonradan Müslüman olmuştur.
Rana Azadiver Ümmü Cemil Ebu Leheb'in karısıdır.
Hedayat Hashemi Hanateh
Negar Abedi Hanateh'in karısı
Pantea Mehdinia Fatıma bint Esed Ebu Talib'in karısıdır.
Ali Asghar Khatibzadeh Benyamin

Film hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

İslam kültürüne göre Peygamber Muhammed'in herhangi bir resminin, karikatürünün veya minyatürünün çizilmesi ve gösterilmesi uygun ve hoş olmadığından dolayı bu filmde de Muhammed'in yüzü hiç gösterilmemiştir. Ancak elleri, ayakları ve saçları çok rahat görünmektedir. Bunların yanı sıra, filmde Muhammed'in bazı konuşmaları sahneye yansıtılmış; ancak konuştuğunda onun sesi çıkartılmamış, bunun yerine ne söylediğini anlamak için altyazı kullanılmıştır.[11]

Devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yapımcıları, film üçlemesini tamamlayacak iki devam filmi planladılar. İlki, Muhammed'in gençlik yıllarından 40'lı yaşlarına kadar olan hayatına odaklanacaktı. Bir sonraki, 40'lı yaşlarından (peygamber olduktan) sonraya odaklanacaktı.[12]

Eleştiriler ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, vizyona girer girmez İslam peygamberi Muhammed'in temsili ile ilgili eleştirilerine maruz kalırken, Suudi Arabistan ve Mısır'da vizyona girmeden yasaklandı.[13]

28 Ekim 2016'da Türkiye'de gösterime giren filmin Türkiye galasına, ilahiyatçı yazar Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da katıldı. Etkinlik sonrası film hakkında konuşan Hatipoğlu, şu ifadeleri söyledi:[14]

İslamofobi'nin yaygın olduğu dünyada bizim Hz. Muhammed'i çok iyi takdim etmemiz gerekir. İnsanlığın kurtarıcısı olan Hz. Peygamber'in, bu filmde çocukluğu anlatılmış. İslami hassasiyetlere dikkat edilmiş. Bazı konularda hassas davrananlar olabilir ama ben konuya bütüncül olarak bakıyorum. Filmi beğendim. Filmin devam serileri gelirse ve bu filmde olduğu gibi hassasiyetli davranılırsa, bu filmin Çağrı filmini geçeceğine inanıyorum.

Filme gelen en önemli eleştirilerden biri, Yeni Şafak gazetesinden Taha Kılınç'ın eleştirisidir. Taha Kılınç'a göre bu film, daha önceden çekilen ''Çağrı'' filminin rakibi olamazdı. Film, Şii kültürünün etkisi altındaydı.[11]

İlahiyatçı, gazeteci ve yazar Hayrettin Karaman ise filmi beğendiğini söylemiştir.[11]

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Festival / Ödül Kategori Ödülü Alan Sonuç Notlar
2015 Camerimage "En İyi Yönetmen" Mecid Mecidi Ödüllü [15]
"En İyi Görüntü Yönetmeni" Vittorio Storaro Ödüllü [15]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Box office / business for Muhammad: The Messenger of God". imdb.com (İngilizce). IMDb. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  2. ^ "Muhammad:The Messenger of God". Box Office Mojo. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2016. 
  3. ^ "Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi". Sinemalar.com. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  4. ^ "Muhammad to represent Iran at 88th Academy Awards" (İngilizce). Mehr News Agency. 26 Eylül 2015. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2015. 
  5. ^ Vivarelli, Nick (28 Eylül 2015). "Iran Picks Rise of Islam Epic 'Muhammad: The Messenger of God' for Foreign-Language Oscar". Variety (İngilizce). 22 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2015. 
  6. ^ "Majid Majidi's religious film to hit movie theaters in 2014" (İngilizce). Press TV. 23 Aralık 2013. 3 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  7. ^ "Dev yapım vizyonda!". Takvim gazetesi. 28 Ekim 2016. 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  8. ^ Saliha Özdemir (31 Ekim 2016). "'Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi' filmini 183 bin kişi izledi". İstanbul: Anadolu Ajansı. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  9. ^ "Muhammad The Film Event Of 2015 To Have World Premiere At The Montreal World Film Festival" (İngilizce). ffm-montreal.org. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 
  10. ^ "'Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi' vizyon için gün sayıyor". Anadolu Ajansı. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021. 
  11. ^ a b c "Peygamberin Yüzü Tartışmalarıyla Vizyona Giren Çağrı'ya Rakip Hz.Muhammed Filmi". Onedio. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021. 
  12. ^ ""Muhammad (S)" premieres for cineastes, critics". Tehran Times. 13 Şubat 2015. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  13. ^ "Filmimi Seyretmeden Yasakladılar!". filmarasidergisi.com. Film Arası Dergisi. 16 Ekim 2016. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. Film Arası Dergisi’ne konuşan dünyaca ünlü İranlı Yönetmen Mecid Mecidi, Suudi ve Mısırlı alimlerin ‘Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi’ filmini seyretmeden yasak fetvası verdiklerini söyledi. 
  14. ^ "Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi filminin galası yapıldı". Sabah Gazetesi. sabah.com.tr. Anadolu Ajansı. 26 Ekim 2016. 2 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  15. ^ a b "Muhammad: The Messenger of God (2015) Awards". imdb.com (İngilizce). IMDb. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]