Kullanıcı mesaj:Takabeg/Eski Mesajlar 2007

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mustafa Kemal Atatürk[kaynağı değiştir]

Tebrik ederim, maddeye çok büyük katkı sağlamışsınız. Devamını dilerim. Khutuckmsj 21:14, 26 Ekim 2007 (UTC)

Bu çiçek Takabeg'e Mustafa Kemal Atatürk maddesindeki başarılı düzenlemeleri için hediye edilmiştir.Khutuckmsj 21:14, 26 Ekim 2007 (UTC)



Merhabalar, değişiklik yaptığınız Kürtler maddesinde güvenilir referans göstermedikçe değişiklikleriniz geri alınacaktır. Bilginize. Cat 16:07, 29 Ekim 2007 (UTC)

Hiroşima içerisindeki bilgiyi başka bir maddeye taşıyorsunuz..--Boyalikus 00:39, 30 Ekim 2007 (UTC)

Selamlar.Biz buraya telifli içerik ekleyemiyoruz biliyorsunuz.Bu yüzden de Nazım Hikmet'in şiiirini sildim.Ayrıca Japonca sanırım o kısmı da buraya uygun değil diye düşünüyorum.Saygılar.Sağlamcıileti 22:26, 30 Ekim 2007 (UTC)

Mesajlarınızı kullanıcı mesaj sayfalarına ekleyiniz. Nazım'ın yayın hakkı elimdeki bir kitabına göre Yapı Kredi Yayınları'na ait. Tam olarak kanunu bilmiyorum, bu konuda bir telif hakkı süresinin dolması durumu var mı ancak, sanırım öyle bir durum olmaz ve yasal varislerine aktarılır bu haklar.Saygılar.Sağlamcıileti 22:43, 30 Ekim 2007 (UTC)

Selam; Kız Çocuğu (şiir)'de birkaç düzenleme yaptım, tartışma sayfasına bişeyler yazdım. Gözden geçirirsin. kolay gelsin, iyi çalışmalar.--Boyalikus 00:24, 31 Ekim 2007 (UTC)

Tartışma sayfasına yazdım. YKY'nın şartlı telif iznine aykırı bişey yok. Tartışma sayfasında detayları görebilirsiniz. İmzanızı mesajınızın sonuna 4 adet ~ bu işaretten koyarak yada mesajı yazdığımız kutunun üstündeki tools'de imza şekline tıklayarak yapabilirsiniz..

ekleme:...[1] bu linkte detaylı anlatımı var --Boyalikus 00:30, 31 Ekim 2007 (UTC)

Katliamlar hakkında.[kaynağı değiştir]

Kullanıcı sayfanızda "Amerika'nın İşlediği Katlamlar" hakkında projeleriniz olduğunu söylemişsiniz. Kullanıcı:Mbaran sayfasında görebileceğiniz gibi ben de Batılı ülkelerin katlimlarını wikiye ekliyorum. Yaklaşık 200 katliam hakkında ayrıntılı makalem var. Bunları wikiye taşıyacağım. Amacımız eğer ortak ise (batılıların gerçek yanını göstermek), sizi destekliyorum ve size kolay gelsin diyorum. --Mehmet Baran 12:29, 31 Ekim 2007 (UTC)

Zaten ortak çalışma değil, "ortak amaç" vurgusu yapmıştım. İşin aslı gerçekte Ermeni Katliamı öyle grifit bir hal aldı ki gerçeğini öğrenmek imkansızlaşmaya başladı. O bir yana, ben bütün katliamları ekleyeceğim fakat bunda batılıların aksine kişisel fikirlerimi değil, resmi rakamları kullanmaya ağırlık veriyorum. Aksi halde bunlar hikaye olarak kalacaklardı. Benim elimdeki kaynaklar çok fazla (Siyaset Bilimi okuduğum için) (Savaş Sözlükleri, Makaleler), buna mukabil kaynaklarda "Ermeni" meselesi sözde değil gerçekmiş gibi anlatılıyor. Ben onları eklemekten sakındım. Çünkü aksi iddialar ne kadar temelli ise, bizim iddialarımız da o kadar temelli. Sözün kısası, kolay gelsin :)--Mehmet Baran 13:10, 31 Ekim 2007 (UTC)

Nazım Hikmet[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Değişiklikler geri alınabilir, bu açıdan bunu sorun etmenizi anlayamıyorum. Telif ihlali olduğunu düşündüğümüz içeriği silmek her Vikipedist'in görevidir ve onu yüklememek de!!! Ben sanıya göre filan hareket etmiyorum. Sonuçta bunlar basılı eserlerdir ve basılı eserlerin telif hakları saklıdır. Bu haklar TKP'ye ve ya aileye de ait olabilir bu bizi ilgilendirmez sonuçta kitaplar c işareti altında satılmaktadır. Bu kitaplar orijinal ve de T.C. Kültür Bakanlığı bandrollüdür ve zira YKY oldukça saygın bir yayınevidir. Yani kitabın yalan söylemesi gibi bir durum kitabın illegal olması durumunda vukubulur. İkincisi böyle şiir ve ya şarkı, marş, nutuk gibi içeriklerin yeri Vikipedi değil Vikikaynaktır. Bilginize. Saygılar.Sağlamcıileti 16:18, 31 Ekim 2007 (UTC)

Tekrar merhabalar. Şimdi ben bu yalan olamaz derken kitabın kültür bakanlığından tasdikli olmasını kastetmiştim. Kültür bakanlığı Türkiye'deki bu konudan sorumlu kurum. Uygulama hakkında ise şunu söyleyeyim. Vikipedi'de telifli olduğundan şüphelenilen içerik silinir(Kullanıcı:Noumenon'un yaptığı gibi). Daha sonra gerekli bilgilendirme yapılabilir. Yapmadıysam özür dilerim. Ancak özet kısmına yazdım diye hatırlıyorum. Dahası şu var ben oy kaybetme kaygısıyla size mesajımı göndermedim. Saygılar.Sağlamcıileti 19:15, 31 Ekim 2007 (UTC)

JASRAC (Japon Müzik Telif Haklar Cemiyeti)[kaynağı değiştir]

JASRAC (Japon Müzik Telif Haklar Cemiyeti)'nin 'database'sine göre (http://www2.jasrac.or.jp/eJwid/ JASRAC link atmayın diye ilan ediyor lütfen atmayınız!) Nâzım Hikmet'in 'Kız Çocuğu' şiirinin hak süresinin bittiğini ve çevirenlerin haklarını başından beri korunmadıkları öğrenildi (İşçi ve barış hareketleri için çevirdiklerinden). Buna da kaygılayabiliriz. Bu durumda JASRAC'ın bize dava açma ihtimali yok. Eğer sorun çıkarsa bu JASRAC'ın database göstermemiz yeterli olacaktır. Dolayısıyla Vikipedi'yi tehlikeye sokacak herhangi durum söz konusu değil. O yüzden sayın Sağlamcı adayımıza, şiirini geri alarak görevini yerine getirmenizi rica ederim. Takabeg 31 Ekim 2007

Kullanıcı:Noumenon'un verdiği yanıt doğrultusunda,

Birincisi şiiri maddeden ben silmediğim için benim değişikliği geri almam doğru olmayacağından bunu ilgili kullanıcıdan talep etmeniz daha doğru olacaktır.

İkincisi ilgili maddenin tartışma sayfasında görebileceğiniz ve benim daha önce belirttiğim üzere, şiir tarzı içeriğin yeri burası değil, Vikikaynak'tır. İlgili içeriği oraya ekleyebilirsiniz eğer isterseniz. Saygılar.Sağlamcıileti 19:58, 31 Ekim 2007 (UTC)

Takabeg emek verdiğin, uğraştığın şiirin bir kısmını maddeye ekledim, sadece "tanıtım amaçlı" olarak bu kadar koyabiliyormuşuz.. Halbuki bir sürü örneği vardır burada bunun.. Vikikaynağa taşınmış sanırım.. Kolaylıklar dilerim.--Boyalikus 21:19, 31 Ekim 2007 (UTC)

Hiç sorun değil, daha çok tartışmalar olacaktır böyle o yüzden çok fazla gerilmeyin, sakin olun. Katılımlarınıza mutlaka ihtiyacımız var, iyi çalışmalar.--Boyalikus 21:31, 31 Ekim 2007 (UTC)

Vikipedi işleyişinde koruma[kaynağı değiştir]

Merhabalar öncelikle biraz sakin olun :). Koruma dediğimiz şey teknik bir olaydır. Yöneticiler belli süreliğine maddeleri yarı korumaya alır ve {{koruma-yarı}} şablonunu koyarlar. sistem belirtilen tarihte otomatik olarak korumayı kaldırır ancak şablonu kullanıcıların kaldırması gerekir. Sayfanın geçmişine bakınız: 00:04, 19 Ekim 2007 Eldarion (Tartışma | Katkılar | Engelle) K ("Nutuk (Eser)" koruma altına alındı: Yoğun vandalizm [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed] (bitiş tarihi 00:00, 22 Ekim 2007 (UTC))) (Geri al). Gördüğünüz üzere yarı koruma 22 Ekim tarihinde bitmiş. Ben sadece korumada olmayan bir maddeden hiçbir işe yaramayan ve kullanıcıları yanlış yönlendirebilecek şablonu kaldırdım. Taraflı şablonunu ise koyan kişiyle, diğer kullanıcılarla konuşarak kaldırmalısınız. Yeni bir kullanıcı olmanız sebebiyle sistemi bilmediğinizi var sayıyor ve ya bu madde taraflıdır ya siz taraflısınız. Siz 'Nutuk'u okudunuz mu? gibi ithamlarınızı görmezden geliyorum. Lütfen birşeylere karşı çıkmadan önce Vikipedi işleyişi ile ilgili biraz daha bilgi edininiz. İyi çalışmalar. --Machiavelli' msj 10:51, 1 Kasım 2007 (UTC)


Teşekkür ederim. Dün başka bir yerde yöneticinin saldlırısına uğramıştım da. Sadece Nutuk'u okuyup okumadığından merak ediyorum. Pek siz okudunuz mu? Yanıtlamak isterseniz yanıtlamak zorunda değilsiniz. 15 gün kadar önce üye oldum. Kuralları konusunda acemi olduğumu kabul ederim ve öğrenmeye çalışıyorum. Ancak bu 15 günde hissettiğim şey şu ki, Vikipedi (Türkçe)'de bilgi zenginliğinden ziyade kuralları ön planda sanki. Ve kurallara son derece hassasiyeti gösteren bazı yöneticiler, ilim dışı yazıların durmalarına izin veriyorlar. Bu sedece benim fikrimdir ve herkes farklı hissediyordur. Tabi bunu kendimin kuralları iyice öğrendikten sonra tekrar değerlendireceğim. İyi çalışmalar Kullanıcı:Takabeg 1 Kasım 2007

Ermeni meseleleri hakkında...[kaynağı değiştir]

Tekrar selamlar. Ermeni katliamı iddialarını "Soykırımlar" kategorisine eklemek gerekiyor o halde. Çünkü bir soykırım "soykırımlar" onun dahilinde yapılan bir katliam ise "katliamlar" maddesine ekleniyor. Buna örnek olarak "bosna soykırımı" ve "srebrenitza katliamı" verilebilir. Buna mukabil, Ermeni İddiaları kafalarda pek çok soru işareti uyandırmıştı. Örneğin bizim okulda "Siyaset Bilimi" dersinde açılan bu mevzuya bir öğrenci çok farklı bir soru yöneltti ve dikkat çekti. "Neden tehcir çöl ve kurak bir yer olan Suriye'ye yaptırıldı?". Aslında mesele basit, iktidarda bulunan Jön Türkler, tecrübesizdiler ve duygularına fazlaca kapılıyorlardı.(Sarıkamış örneği gibi). Daha sonra tecrübe sahibi oldular (Atatürk gibi) fakat iş işten geçmişti. Soykırım iddiaları ilk olarak Biritanicca'nın ortaya attığı 2.000.000 rakamı üzerine daha da gerildi. Bu oldukça büyük bir rakam ve sadece "soykırım vardır" demek bile bunun karşılığında "tazminat vermeyi" gerektiriri. Ayrıca günümüz Almanya'sı hala İsrail'e tazminat ödüyor. Onların öldürdüğü iddia edilen Yahudi sayısı 20.000.000 gibi bir rakamdı. Ermenistan açlık sınırında yaşayan ve sarp kayalıklardan başka hiçbir şeyi olmayan bir ülke. Türklerden toprak da isteyebilirler. Bu yüzden Türk Tarih Kurumu, gerçekçi davranarak, "biz de öldürdük", "soykırım vardır", "katliam yaptık" gibi riskli cümleler kurmayı "okullara gönderdikleri yönergeliklerle" engellemeye çalışıyorlar. Çünkü eğer gerçekten katliam yaptıksak bile bunu öyle tehcir pilavı gibi öne sürmemeliyiz. Ama görmezden de gelmemeliyiz. Fakat Türk Tarih Kurumu, Osmanlı Kaynaklarını açmamakla suçlanıyor. Kurum suçlanmakta haklı çünkü kurulduktan kısa bir süre sonra, milyonlarca Osmanlı belgesi, hurda kağıt olarak Bulgaristan'a satılmıştı. Orhan Pamukyan (!) istediğini söylesin. Onların "soykırım vardır" demeleri milletlerinden gurur duymalarını yansıtır. Bizim öyle dememiz (Almanların holocaustu kabul etmeleri gibi), milletimizden utandığımızı (Hepimiz Ermeniyiz diyenler gibi) gösterir. Umarım söylediklerimi anlamışsınızdır. Askeri tarih projesi son sürat devam ediyor. Şimdi Finlandiya Bağımsızlık Savaşı'nı Türkçe'ye çevirmekteyim. İngilizceniz iyi ise lütfen yardım edin. Kolay gelsin...--Mehmet Baran 16:34, 1 Kasım 2007 (UTC)

Mesajınızı okudum. Ermeni katliamı tabiri de "soykırım" tabiri kadar yanlıştır. Nitekim kişilerin (yöreli köylüler gibi), Ermeni katlettik demeleri aslında nesnel bir değer taşımıyor. (Aynı şekilde Yozgat'ın ilçesi Boğazlıyan'ın isminin "Ermeni Boğazlıyan" kökünden türetildiğinin iddia edilmesi gibi). Nitekim tarih gurur meseleleriyle doludur. Ermenilerin saldırdığı köylüler gururlarını korumak için ya karşılık vermişler ya da kahramanlık hikayeleri uydurmuşlardı. Buna pek çok olayda örnek verilebilir.

Suriye savaşı (Yıldırım çekilmesi), dediğiniz gibi çok kötü bir mağlubiyet. Benim elimdeki kaynaklarda "500.000" askerimizin şehid edildiği yazıyor fakat maddede daha düşük rakamlardan söz ediliyor. Bununla birlikte, bendeki kaynaklar daha çok bölümümle ilgili (Uluslararası Siyaset ve Dış Politika). Bu yüzden Türk kaynaklar çok az değer görüyor. En seçkin araştırmacılar Eric Hobsbawm gibi marxist eğilimli yazarlar. Bunlar soykırım iddialarını çekimser yorumluyorlar. Sizinle daha ayrıntılı bir tartışmaya girmek dilerdim fakat ben ne bir katliam olduğuna ne de soykırım olduğuna inanıyorum. Elimde "Rus askerlerinin günlükleri" vardı ve onları okumam yeterli oldu. Türk bebeklerinin anne karnında öldürülmesi, camilerde diri diri insanların yakılması, insanların göçe zorlanması ve göç esnasında çeteler tarafından imha edilmeleri (500.000+ rakam veriyor Rus günlükleri) ve buna Türk ve Kürt aşiretleri karşılık vermek istediklerinde onlara karşı Rus ordusunun baskısı vs. vs. Türkler Ermeni düşmanı değiller. Zaten bize o baskıyı yapanlar Rusya'dan gelen Ermeni çeteleri ve suçlulardı. Bu uzun hikaye... Uzun ve kötü.--Mehmet Baran 18:22, 1 Kasım 2007 (UTC)

Nutuk hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba,
nedense bir türlü imza bırakmaya alışamadım ve nedense bir defada oturum açmadan girmeye kalktım. İsim olmadığı için şimdi düzelttim. Artık isim var. Uyarı için teşekkürler.



Ayrıca sizinle tartışmada yazdığınız bölüm üzerine tartışacağım. 1. madde üzerine haklı olabilirsiniz. Yalnız ikinci maddede madem değiştirilince daha hoş olacağını düşünüyorsanız keşke o şekilde düzenleseydiniz tamamen kaldırmak yerine daha hoş olurdu. 3 madde ise çok garibime gitti. Atatürk'ün çok yetenekli bir hatip olduğunuza inandığınıza göre dili çok güzel kullandığına inanıyorsunuz demektir. Ancak siyasi maksatla yazılmış olsa bile dili alabildiğince güzel kullanan Atatürk'ün yazdığı esere edebiydi demek saçma olmasa gerek. Ancak buraya bence kaynak belirtmemi isteseydiniz daha doğru olurdu. Nitekim bu zaten benim kişisel görüşüm değil. Nutuk hakkında yazılanları okuduktan sonra edebiyatçılara da sorarak vardığım kanıdır. 4. maddede Nutuk'u okuyan herkesin Atatürk'ün taraflı yazdığını söyleyebileceğini söylerken haklı olabilirsiniz. Siyasi bir kişilik elbette kendi icraatlarını yazarken tarafsız olamaz. 5. maddede benim size itirazım var. Sizinle aynı görüşte olduğum için Atatürk'ün ileri görüşlü olduğunu anlatılan bölüm haricini çıkarttım. Ancak yazının eski versiyonunu okumuş olmanız gerekiyor ki çıkarttığım bölüme de itiraz etmişsiniz. 6. maddeyi zaten çıkarttığımı okuduğunuz bölümden anlayabilirsiniz. 7. bölüm üzerine artık kızmak zorunda kalıyorum size zaten çıkartılmış bölümleri kaldırılmasını talep etmeniz gereksiz olmuş. 8. bölüm üzerine neden son geliştirilmiş versiyonunu okumadınız da geçmişi yeniden açıp okudunuz diye düşünüyorum. 9. itirazınız sanırım dikkatsizlikle okunmuş bir bölüm olsa gerek nitekim iyi bir hatip olduğunu kabul ettiğiniz Atatürk'ün iyi bir hatip anlamına gelen "üstün konuşmacı" sözcük grubunu seçtim. Burada üstün olan Atatürk değil konuşmacılığıdır. 10. itiraz noktanız üzerine ben de düşündüğüm halde üzerinde ayrıntılı durmadım. Ancak birilerinin buna itirazı olursa kaldırabilir yada yeniden düzenleyebilirim diye düşündüm. Yinede itiraz noktanıza itiraz ediyorum. Çünkü tarihçilere göre mektuplar birer belgedir. Ancak bir insanın konuya nasıl baktığını anlatması açısından birer belge niteliğindedir ve nahoş bir yöntem değildir. Tarih bilimi yapıyorsanız tarihin belge olarak kullanılmasını kabul ettiğiniz her şeyi kullanabilirsiniz.



Ancak anlamadığım bir nokta var. Taraflı bir maddeyi tarafsız bir hale getirmeye çalıştığım halde yeniden Atatürk aleyhine taraflı hale getirmişsiniz. Üstelik bunu tarafsızlık adına yapmışsınız. Yine üstelik kullanıcı ana sayfanızdan anladığım kadarıyla bunu Atatürkçü biri yapıyor. Umarım "Konu başlıkları" bölümünde sürekli "Mustafa Kemal'in" diye başlayan bölümlerde Atatürk'le inceden dalga geçildiğinin farkındasınızdır. Ola ki bu düşünce benim hüsnü kuruntum olsa gerek yinede Nutuk'ta konu başlıkları benim eklediğim bölümde var. Tamamen Atatürk karşıtı ve üstelik taraflı olan "Genel değerlendirme" bölümünü de düzenleyerek tarafsız hale getirmeye çalıştım. Ancak siz eski haline getirerek tamamen yeniden taraflı hale getirmişsiniz. Bu bölümde "Milli Mücadele, Mustafa Kemal'in kişisel mücadelesi ve başarısı olarak sunulmuştur. Tüm doğru kararları Mustafa Kemal almış ve her aşamada çeşitli kötü niyetli, akılsız ve dirayetsiz kişilerle mücadele ederek başarıya ulaşmıştır." denmektedir. Oysa ki Atatürk Türk devrimleri diyerek yapılan devrimleri bile kendi üstelenmemiş halkına mal etmiştir. Ancak son dönemlerde özellikle Kenan Evren ile gelen dönemde Türk Devrimleri Atatürk İnkılapları olarak değiştirilmiş ve tek adama indirgenmişti. Bu yazı bu olayın bir sonucu olarak düşünüyorum. Bu bölümü düzelterek yenilemiştim. Üstelik "Dil" başlığı altındaki bölüme hiç itirazınız olmadığı halde bu bölümü de kaldırmışsınız. Bence maddeye haksızlık etmişsiniz. Maddeyi yazılan bölümlerde itirazınız olan bölümleri düzenleyerek yeniden yayınlayacağım. Lütfen yeniden okuyun ve eğer taraflı olduğunu yeniden düşünürseniz önce


Bütün bu yazdıklarımı özet olarak geçeceğim. Eğer bir madde yazmak istiyorsanız VP:BTTi bir kez okuyun. Tarafsızlık Vikipedi'de VP:TBA şeklinde açıklanmıştır. Orayı bir okuyup incelerseniz bir maddeyi nasıl tarafsız hale getireceğimizi çok güzel açıklandığını görebiliriz. Bookman 19:42, 1 Kasım 2007 (UTC)

Selam Takabeg; katkılarına biraz göz gezdirdim. Birine birşey yazmak istersen genelde tartışma sayfalarını kullan ki; senin tartışma sayfana yazan kişiye yazdığın cevabı onun sayfasında bulabilsinler. Maddenin tartışma sayfasına yazarsan kopuk kopuk olur, yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Sanırım herkes ilk üye olduğunda afalladı ve birçok şeyi bilmiyordu bu yüzden rahat ol. Beş temel taş dediğimiz şeyi ilk önce incelersen biraz ferahlarsın :) Sonra bir konuda yardım almak istersen herhangi birine sorabilirsin yada irc'yi kullanabilirsin. Ben değerli katılımların olacağına inanıyorum. Birazcık ortamı tanırsan herşey kolaylaşacak.. İyi çalışmalar :)--Boyalikus 21:52, 1 Kasım 2007 (UTC)

Her hata kolaylıkla geri alınabiliyor. Yani bir madde yazdığında zaman zaman vandal tabir ettiklerimiz gelip boşaltabilirler maddeyi, sorun değil geri alınır. Hata yapıcam diye çekinme :)hadi kolay gelsin --Boyalikus 02:51, 2 Kasım 2007 (UTC)

Spekülasyonlar-Uydurasyonlar...[kaynağı değiştir]

Aslında "Yıldırım çekilmesi" hakkında verilen rakamlar tabir ettiğiniz gibi güvensiz. Bu 500.000 rakamı lise inkilap dersinde de telaffuz edilir. Fakat bu askeri kayıplar mıdır? Sİvil kayıplar mıdır belli değil. Aslında geri çekilme çok hızlı oluyor çünkü cephe gerisi sağlam değil. Arapların ve Ermenilerin arkaplanda saldırılar var. Orduyu ne kadar hızlı çekerlerse o kadar fazla asker kurtarılacaktı. Ancak çekilme sırasında yaralıların bile bırakıldığı hakkındaki yorumlar doğru olabilir. Rakamların dincilerin işine geleceğini söylemiştiniz. Bu aslında ters açıdan Atatürkçülerin de bu rakamları spekülasyona uğratabilecekleri anlamına da gelebilir.

Çekilme sırasında destekte olan Araplar ve Kürtler de vardı. (bknz: Arabistanlı Lawrance'in Gerçek Hikayesi ve Arapların İhaneti-Yazarı hatırlamıyorum...). Kitapta ihanet eden birkaç kabileden bahsediyor. Bunlar arasında şimdiki Suudi hanedanı da var. Ancak bunun dışında edindiğim bilgilere göre çok sayıda Arap aslında Osmanlı ordusunda savaşmış.

Bugün derste öğrendiğimize göre Sarıkamış'ta şehid olan askerlerimizin devamında aynı orduda 3.000 asker sığındıkları köyde Ermeni saldırılarına maruz kalmış. 3.000 silahlı Türk askerini katledecek Ermeni çetesinin sayısı bilinmiyor. Fakat fazla olsalar gerek. Paralelinde Ermenilerin Abdülhamit'e suikast girişimleri var. Hatta Bomba Olayı saldırısında Tevfik Fikret şiir yazmış ve Ermenileri överek şöyle demiş; "Attın şanlı avcı attın da, Maalesef tutturamadın." Abdülhamit saldırıdan kurtulmuştu.

Aslında Finlandiya Bağımsızlık Savaşı, İngilizce Wiki'de seçkin madde. Onu Türkçe'ye çevirdikten sonra elimdeki Türkçe metinleri de ekleyerek burada da seçkin madde olması için çalışacağım.

Sizin gerçekten çok bilgili ve ilgili olduğunuzu görüyorum. Benim uzmanlık alanım maalesef Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi değil. Genel anlamda Avrupa tarihi, Sömürgecilik tarihi, SSCB ve soğuk savaş, Kızılderili savaşları ve İç isyanlar. Bu konularda oldukça fazla kaynağım var. Ancak internette makale yazmak zor oluyor. Kitaptan yararlanma açısından.--Mehmet Baran 09:13, 2 Kasım 2007 (UTC)

ANKARA TARİHİ[kaynağı değiştir]

Selam; Ankara tarihini ingilizceden çevirmeye başlamamın nedeni genel sorun olan telif hakkı sorunu olmamasıdır. Yoksa Türkçe kaynaklardan kopyalayarak da madde yazılabilir ama hem telif sorunu çıkar hemde birleştirmek epey vakit alır.İşin özü hem telif sorunu olmasın hemde hzılı olsun diye ingilizceden çevirmeye başladım.Ayrıca ankara tarihi tüm evrende değiştirilemez bir standarttır.ordaki maddei alınca gavurlardan öğrenmiş olmayız. Ama dersnizki ben kaynaklardan telif ahkkı yapmadan ve düzenli bir madde ortaya koyarım o zaman ankara tarihi maddesini boşaltıp gerekeni yapabilirsiniz.saygılar..Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 12:28, 2 Kasım 2007 (UTC)

Yeniden Nutuk bölümü tartışmaya bakınız. Gerekli açıklamaları şu anda hazırladım ve çıkartılmasını istediğiniz bölümün neden çıkartılmaması gerektiğini anlattım. Ancak saygısız bir dil kullandığınızı da belirtmek isterim. Hala saygısız bir dil kullandığınızı söylemeden geçemiyorum. İnsanların yetersiz olup olmadığına siz mi karar veriyorsunuz? Kendinizi Nutuk'u okudum diyerek(?) çok mu yeterli görüyorsunuz? Zaten benimle uğraşmak zorunda değilsiniz. Kendinize uğraşacak başka birini de bulabilirsiniz.

Ancak madde üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Benim fikrimi almak zorunda değilsiniz. Madde üzerinde değişiklik yapmadan önce maddenin tartışma bölümüne nedenlerini yazarsanız daha sonradan okuyanlar bu bölümdeki değişikliklerin nedenlerini anlayabilir. Eğer değişiklik yapmadan önce bir kaç gün beklerseniz insanların size itiraz hakları kalmaz. saldırı yasaktır bölümünü de okumanızı tavsiye ederim. Bookman 21:25, 2 Kasım 2007 (UTC)

Ben de şaşırdım.[kaynağı değiştir]

Ankara tarihi maddesi beni de şaşırttı. Fakat Türkçe wikide bir uyum problemimiz var. Che Guevera maddesi seçkin iken Atatürk maddesi değil. Hilary Duff maddesi seçkin iken Nietzsche maddesi değil. Bilmiyoruz işte wiki daha yolun başında gibi...--Mehmet Baran 16:30, 3 Kasım 2007 (UTC)

Gerçekten "Eylül"'ü ben çevirdim. Aynı tepkiyi ben de verdim fakat gerçekten de kaynakta "September Revolution" diye geçiyor. Acaba bir yanlışlık mı var diye düşünüyorum. Metin İngilizce'den alıntıdır. Sovyet ve Sovyet altı ülkelerde acaba ayrı devrimler mi olmuştur? Bugün Edward Halett Carr'ın (wiki'ye de ben eklemiştim) kitabında bölgede farklı devrimsel hareketlerden söz ediyor. (Kendisi tam bir SSCB uzmanıdır tavsiye ederim).--Mehmet Baran 17:07, 4 Kasım 2007 (UTC)

Şubat mı? Çeviri hatası mı yapmışım? Düzeltsem iyi olacak. Carr'ın kitabında tam ismiyle "Eylül" diye geçmiyordu. Ancak "Fransız İhtilalinden etkilenen Kuzey Doğu Avrupa'da devrimsel faaliyetler" gibi bir ifade geçiyor.
Konu ile ilgili olmayarak, sizlerden iki dünya savaşı ve sonrası Avrupa ve dünya portrelerini bulabilieceğim "Uzun 20.yy" "Aşırılıklar Çağı (Eric Hobsbawm)" gibi kitaplar önerebilir misiniz? Bana oldukça lazım oluyor fakat aldığım hiçbir kitapta, Hitler devrimi, Bolşevik devrimi, Uzakdoğu ABD-Japon ilişkileri veya Sömürgesizleşme süreci hakkında detaylı bilgiler bulamıyorum. Kitap önerebilir misiniz?
Ben şu aralar Nietzsche maddesini seçkin madde yaptırmaya uğraşıyorum. Bu arada çevirimdeki hatalar konusunda gerekli düzeltmelerde yardımcı olabilir misiniz? Çok teşekkür ederim. Kolay gelsin...--Mehmet Baran 17:22, 4 Kasım 2007 (UTC)

Harika Muazzam![kaynağı değiştir]

Çok yardımcı oldunuz. Kesinlikle aklınıza geldiğinde bana yazın. Ben liste tutuyorum ve topluca satın alıyorum. Özellikle savaş raporları, taktikleri, dünya tarihi, antropoloji gibi tarihin pek çok alanıyla ilgiliyim. Benim size önerebileceğim kitap kalmamış zaten hepsini okumuşsunuzdur:D (Son satın aldığım kitabın yazarını hatırlamıyorum ama adı "Avrupa Tarihinden Kesitler (iki cilt") (Dost yayınlarından çıktı).) Tekrar kolay gelsin. İyi çalışmalar...--Mehmet Baran 18:28, 4 Kasım 2007 (UTC)

Tartışma Hakkında[kaynağı değiştir]

Sözkonusu Hiroşima Katlimı maddesi hakkındaki fikrimi maddenin tartışma bölümüne ekledim. :). Kolay gelsin...--Mehmet Baran

  • Cevaplarınız oldukça güzel fakat neden bu bilgileri maddeye eklemiyorsunuz? Ayrıca elinizdeki kaynaklardan eklemeler yaparsanız seviniriz. Eğer madde açmak istemiyorsanız açılmış maddelere ekleme yapabilirdiniz. Nitekim ben de uyarı aldım (Seçkin madde politikası hakkında) o yüzden artık SM politikalarını eleştirmeyeceğim. Ben bugün ondan fazla madde ekledim (en güzelleri Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı oldu) ve şimdi tartışmaları takip ediyorum. Kolay gelsin. --Mehmet Baran 14:25, 5 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Açıkçası şu günlerde fazla vaktim olmadığı için tartışmaya uzun uzadıya katılamayacağım. Ancak sorduğunuz sorunun yanıtını bildiğim kadar vermek isterim. Katliam kelimesi katletmekten gelir. Katletmek kelimesinin manası ise insan öldürmektir.([2]) Katliam da kendi başına kırmak manasına gelir. Eğer ortada öldürülmüş insanlar varsa bunlar hangi taraftan bakarsanız bakın öldürülmüşler yani katledilmişlerdir. Yani katliam kelimesinda bir tarafsızlık problemi yoktur bence. Saygılar.Sağlamcıileti 17:58, 5 Kasım 2007 (UTC)

  • Merhabalar,

Kişisel olarak yanıtlamanız hoş - maddeyle sanırım siz ilgileniyormuşsunuz... Bununla birlikte Halepçe olayı veya diğer olaylarla bu olayı karşılaştırmamız gerekir. Bu olayı tekil olarak kendi içinde, kendi bağlamında değerlendirmeliyiz. Diğer dillerde ilgili isimlerin kullanılması, kaynaklarda bunun bir saldırı olarak sınıflandırımlası sizin için çeşitli siyasî temellere dayanabilir, benim için de çeşitli siyasî temellere dayanabilir fakat Vikipedi'de bu tercih tamamen Vikipedi kurallarına dayalıdır. Söz konusu olan savaş zamanında yapılan bir bombalamadır, katliam uygun bir lafız değildir. Ayrıca zaten şu anki isimde anlatım bozukluğu da var... Genel olarak katliamı orada barındırmamız doğru değil doğrulanabilirlik ve tarafsız bakış açısı politikası sebebiyle; bunu size temin ederim. Genel geçer, ana-arter kaynaklarda hangi terim yeğleniyorsa onu tercih ederiz... Hiroşima için de bu katliam değil bombalamadır. Üzgünüm, dediklerinizi, hassasiyetinizi ve çıkış noktanızı anlamakla birlikte cidden yapabileceğimiz bir şey yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 22:10, 5 Kasım 2007 (UTC)

Kurtuluş Mücadelesi[kaynağı değiştir]

Takip ettiğiniz için teşekkürler. Öncelikle wiki'de kendim için çalışıyorum. Bu bilgi birikimini kendiminkiyle birleştirmek içn. Bu uğurda buradaki makalelerimi (şimdilik 95) ciltleyerek arşivime koyacağım. Bu yüzden elimden geldiğince o tür gerginliklere karışmamaya karar verdim. Kurtuluş mücadelesi konusunda benim talebim şu yüzdendi "Hz. Muhammed" maddesi "Abdullah bin Muhammed" olarak yeni tarafsızlaştırılmış ismiyle kullanılırken (doğru olarak), kurtuluş savaşı aynı muameleyi görmedi. Nitekim Her ülke kendi kurtuluş savaşına ayrı isim veriyor fakat bizim kurtuluş dediğimize Yunanlılar mağlubiyet, kimileri 90 gün savaşı, kimileri Türk Bağımsızlık Savaşı diyor. Bence en uygunu en sonundaki. Hernasıl (Hz.) Muhammed ismi tüm dünya tarafından HZ'siz kabul ediliyorsa aynı şekilde bu da tarafsızlaştırılmalıydı. Şimdilik ben bu ilkeyi kendi maddelerimde yürürlüğe soktum. Ayrıca tarih felsefemi de değiştirdim. Bunu "Edward Halett Carr"'ın konuşma metinlerinden biri olan "What is History?" fasikülündeki ilkelerden etkilenerek yaptım ve bunların üzerinde şekillendirdim.

Kitap tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler, üniversitemizin kütüphanesi oldukça büyük fakat ben kendi arşivimi oluşturmak çabasındayım. Bu sebepten her türlü tarih kitabını değil de yalnızca (sizin önerdikleriniz gibi) seviyeli kitapları takip etmeye çalışacağım. Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar...--Mehmet Baran 13:38, 6 Kasım 2007 (UTC)

Bilgilendirme[kaynağı değiştir]

Merhabalar Takabeg. Halepçe katliamı maddesinin tartışma sayfasından gördüğüm kadarıyla maddenin içeriğinin yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz. Böyle düşündüğünüz maddeleri {{yetersiz}} şablonunu kullanarak işaretleyebilirsiniz. Düzenle şablonu genelde şeklen ve biçem olarak uygun olmayan maddeler için kullanılıyor. Kolaylıklar.Sağlamcıileti 12:11, 7 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar daha önce topluluğun aldığı karar gereği vahşet içeren resimleri maddelerce barındırmıyoruz. Halepçe katliamı maddesinde kullandığınız Resim:Chemical weapon2.jpg resmini çıkarmanızı rica ediyorum. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 03:25, 8 Kasım 2007 (UTC)
  • merhaba, biz, yazım kılavuzlarını ve bilemediniz en fazla literatürdeki kullanışları esas alırız. kendimize göre kurallar uyduramayız, okunuşa yardımcı olacağını düşündüğümüz işaretler koymayız. şapkaların kullanıldığı yerler bellidir, benim de onları kullanmaktan yana olduğum katkılarımdan görülebilir. yabancı dildeki 'isim'ler ise kendi işaretleriyle yazılır, kural budur. tersi, herkesin kendisine göre kolaylık olduğunu düşündüğü biçimde yazmasıdır ki, bunu hiç istemeyiz sanırım, ortak bir dil ve yazım peşinde olduğumuz için. bunun dışında, ilgili maddenin tartışma sayfasında olduğu gibi kişisel yorumlardan kaçınmanızı, sadece madde üzerindeki değişikliklere odaklanmanızı rica ediyorum. kolay gelsin. --kibelemesaj 07:33, 8 Kasım 2007 (UTC)
  • çok özel kurallardan değil yazım kılavuzlarından faydalanıyoruz. kimi detay durumlarda tartışmalar olsa da genel olarak tdk'nın yazım kılavuzu bize yol gösterir. sizin keyfi dediğiniz farkın (askerî ve siyasi) açıklaması burada var. ayrıca kılavuzdan baktığınızda da neden askerî ama neden siyasi olduğunu da görebilirsiniz. kolay gelsin. --kibelemesaj 18:46, 8 Kasım 2007 (UTC)

Yazım Kılavuzu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Mustafa Kemal Atatürk maddesinde demin sizin düzeltme daha doğrusu düzeltmeyi geri aldığınızı gördüm de. Benim anlamadığım nokta var. Kendimin Atatürk konusunda biraz fundamentalist olabilirim şimdilik bunu kenara koyayım. Aşağıda gösterdiğim bildiri geldi de tam olarak anlayamadım. Soru sormuştum ama yanıt gelmedi şimdiye kadar. Yapılan düzeltme de son derece keyfi idi. Kafam daha da karıştı. Vaktiniz varsa, beni aydınlatarsanız sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 18:54, 8 Kasım 2007 (UTC)

Şimdi Kibele'den yanıt geldi önce onu okuyacağım. Gösterdiğim alıntları da çıkarıyorum. Sayfanızın ahengi bozulmasın. Teşekkür ederim. Tekrar iyi çalışmalar. Takabeg 18:59, 8 Kasım 2007 (UTC)
Merhaba [3] bu değişiklikte kullanıcı yanlışlıkla iç bağlantıları çıkartmış onları geri eklemişim. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 19:36, 8 Kasım 2007 (UTC)
Teşekkür ederim. Yaramazlara karşı bayağı yoğun mücadeleniz var. Ondan dolayı işiniz bitene kadar mesajı yazmadım. Kolay Gelsin.Takabeg 02:51, 9 Kasım 2007 (UTC)
Gerçekten şu sıralarda bu tür ufak vandalların sayısı çok çoğalmış. Olumlu katkılarımın birçoğunu sırf onlarla uğraşmamdan dolayı ertelemek zorunda kalıyorum. Umarım olumlu katkı yapanların oranı artar:) İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:04, 9 Kasım 2007 (UTC)

Merhaba Takabeg. Tabiki YNK Maddesini gelistirebilirsin. Zaten benim türkcem o kadar da mükembel degildir. Halepce icin bende bir foto yok. Bir o bir VP'ler bakim, belki orda bisey bulurum. Saygilarla ve isinis rast gele.--KureCewlik81 09:54, 9 Kasım 2007 (UTC)

Ben artık çalışmıyorum çünkü ingilizcem ve tarih bilgim yetersiz kaldı. Katliam kategorisine koydum çünkü savaş sırasında pek çok katliam yapılmış. Tıpkı Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı gibi. Kolay gelsin. --Mehmet Baran 10:56, 9 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Mesajınızı yanlış yere bırakmışsınız. Anak önemli değil. Tabii SD'de olmasam sürekli göremeyebilirdim. :) Neyse. Maddenin ismini hallettim görebileceğiniz gibi. Sanırım tamamdır. Saygılar.Sağlamcıileti 13:42, 10 Kasım 2007 (UTC)

Evet orası İzmir. Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Gazi Kadınlar Sokağı Sardunya's cafe. İkinci İzmir buluşmasında çekilmiştik.Sağlamcıileti 15:12, 10 Kasım 2007 (UTC)

Selamlar Takabeg. Reklam içerikli her türlü dış bağlantıyı direkt olarak çıkarabilirsiniz. Bu konuda benim uygulamam özet kısmına reklam içerikli dış bağlantılar çıkarıldı yazıyorum. Bence Atatürk sayfasında belki ADD nin sitesi bel ki TBMM nin sitesi belki Cumhurbaşkanlığı'nın sitesi konulabilir. Gerisi gereksiz ve reklamdan öteye gidemez. Saygılar.Sağlamcıileti 10:04, 11 Kasım 2007 (UTC)

Selamlar. OnderAtaturk.com sanırım bu site kapanmış, Atatuerk.com da içeriksiz, 40dk. com'da Atatürk ile ilgili pek birşey yok. millimutabakat.org'da resimler var, genelde her resim Vikipediye yüklenemediği için, telif hakları sebebiyle, bağlantılar yoluyla resimlere ulaşılmasını sağlarlar, uygunsuz görme sebebiniz nedir? Biyografi.info'da da okuyacak zamanım yok maalesef ama başlıklara ve bazı bölümlere göz gezdirdim oldukça geniş bir biyografi var. diğerlerini çıkarmanızda bir problem yok ancak son iki söylediğim için diğer kullanıcıların fikirlerini alırsanız iyi olur. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 10:40, 11 Kasım 2007 (UTC)

Hocam ben çıkartmıştım zaten. Videoyu izledim. Ansiklopedik olduğunu düşünmüyorum. Kanaatimce tamamen bir propaganda filmi ve tarafsız bir kaynak değil. Benim düşüncem bu, siz farklı düşünebilirsiniz.----Ddenkelmesaj 10:34, 11 Kasım 2007 (UTC)

  • Merhaba Takabeg. Ddenkel ile konuşmanıza şahit oldum ve bence de bahsedien videonun çıkartılması gerek. Bu tip konular vikipedi için çok hassas. Saygılarımla...--Martianmister 10:46, 11 Kasım 2007 (UTC)
İsterseniz geri alabilirsiniz. Yani savaşmak gibi bir amacım yok:) Ama cidden videoyu izlediğimde Ermeni soykırımı propagandası yapan bir filmle karşılaştım. Evet herkes kendi karar versin, buna sözüm yok fakat tarihsel geçerliliği olmayan olayların bu tarz psikolojik harp taktikleri ile sunulmasına aşırı karşıyım. Şöyle deneyelim, kızıldereli soykırımına dair bir film çeksek ve en.wiki'ye koysak:) Ya da tam tersi, Cezayir hakkında bir belgesel ve fr.wiki... Bu arada SOAD'ın "Dreaming of screaming" şarkısı çok hoştur.. Bunu da belirteyim:)----Ddenkelmesaj 10:54, 11 Kasım 2007 (UTC)
Hocam dediğim gibi, isterseniz, gerekli görüyorsanız geri koyabilirsiniz. Size tr wikideki cezayir muhabbetlerinden bahsetmedim. FR dedim.. Sun Tzu işe yaramazın tekiydi, söyledikleri işe yarasaydı Çin seddini yapmazlardı. Oda işe yaramadı ya, neyse:)..Machiavelli okumanızı tavsiye ederim...----Ddenkelmesaj 11:21, 11 Kasım 2007 (UTC)
Anlaşıldı. Kolay gelsin:)----Ddenkelmesaj 11:33, 11 Kasım 2007 (UTC)

Youtube'daki görüntünün madde için fazla gerekli olduğunu sanmıyorum. Ben tamamen çıkartılmasından yanayım.--Martianmister 11:27, 11 Kasım 2007 (UTC)

Öncelikle görüşlerime değer verdiğiniz için teşekkür ederim. "Sanırım meşgulsundur" dediğiniz anda Vikipedi'yle ilgilenmiyordum. Aslında, tanıştığımdan bu yana 7/24 bağlı kalmayı tercih edeceğim kadar beni oyalayan ve ilgimi çeken bir site bu. Ancak işim nedeniyle katılımım azaldı. Son olarak, Ocak ayına kadar hiç bir oylama ve tartışmaya katılmama kararı aldım, sadece her gün en az bir madde ekleyip, gerekiyorsa vandalizme karşı yapılması gerekenleri yapıp çıkıyorum. Yine de Atatürk maddesine mesajınızdan sonra göz attığımda, sözü geçen dış bağlantıları göremedim. Bu nedenle sorunun ortadan kalktığını düşünüyorum. Yine de yapabileceğim bir şeyler olursa hazır olduğumu belirtir, saygı ve sevgiyle iyi çalışmalar dilerim. Levent Abi ileti 12:34, 11 Kasım 2007 (UTC)

Dış bağlantı[kaynağı değiştir]

En son 'Mustafa Kemal Atatürk' maddesinin 'Dış bağlantılar'ına yapılan ilave anlamlı mıdır? Fikrinizi alayım. İyi Çalışmalar. Takabeg 21:11, 10 Kasım 2007 (UTC)

Hangi bağlantı olduğunu gösterseydiniz kesin cevap verebilirdim ama tahminimce foruma olan bağlantıyı bahsediyorsunuz. O bağlantının olması o kadar da gerekli değil. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 14:05, 11 Kasım 2007 (UTC)

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

İlgili maddedeki dış bağlantılara baktım... dediklerinizin hepsini göremedim belki çıkartan oldu veya ana dış bağlantılar başlığı altında değiller... bir forum gördüm bunu çıkardım. Bununla birlikte genel olarak haklısınız; dış bağlantılar ansiklopedik bilgi verebilecek kaynaklara gitmeli... veya kişi/grup/kurumların kendilerini tanımladıkları siteleri barındırmalı. Dış bağlantı bölümlerimiz ne yazık ki sürekli reklam amaçlı değişikliklere konu oluyor, bunları her daim yakalayamayabiliyoruz. Sonuçta bu tip uygunsuz dış bağlantılar gördüğünüzde kaldırabilirsiniz. Yalnız her şeyden önce isterseniz Vikipedi:Dış bağlantılar sayfasına bir göz atın. Bu sayfa hangi dış bağlantıları barındırabileceğimizi, hangilerini barındıramayacağımızı güzel bir şekilde açıklamaktadır. Dış bağlantılara dair kurallarımızın temelidir. İlginiz ve bildirdiğiniz için teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 16:29, 11 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Açıkçası resim telifleri hakkında fazla bir bilgim yok. Siz bu durmu da Mach'e danışın bence. Ancak bildiğim kadarıyla VP:AKP'ye girebilir diye düşünüyorum. Hem Mach'e bir sorun hem de politikayı bir inceleyin isterseniz. Saygılar.Sağlamcıileti 18:49, 11 Kasım 2007 (UTC)

Hocam bu tip tartışmalar halen devam ediyor. Aslında kesin bir karara varılmış değil, varılacağını da sanmıyorum. Şöyle ki, terörizm ifadesi gerçekten taraflı, gerçekten tarafsız. Kime ve neye göre terörist diyeceğimize bağlı olarak gelişen bir kullanıma sahip. Mesela biz PKK'ya terörist diyip FKÖ'ye terörist demiyoruz fakat İsrail'li FKÖ'ye terörist diyor. Bu konularda hiçbir zaman uzlaşı olmaz, olamaz. Aynı şekilde en.wiki'de El-Kaide'ye terörist derken PKK'ya militan örgüt denilmekte, PKK sempatizanı üyeler kullanıcı sayfalarında bu sempatilerini rahatça belirtebilmektedirler. Bizde olsa kan çıkar. Ben tr.wiki'de PKK'ya terörist denilmesinden yanayım. Sivillere yönelik eylem yapan her örgüt benim açımdan teröristtir. Elmaya "x grubu tarafından elma olarak tanımlanmıştır" demek ne kadar abes ise, bir terör örgütüne "x tarafından terörist örgüt olarak tanımlanmıştır" demek benim açımdan o derece abestir. Bu konuda cidden büyük çıkmaz ve anlaşmazlık mevcut. Umarım çözüme ulaşır. Beni terörist ifadesinin kullanımında geren nokta şu; en.wiki el-Kaide'ye terörist derken (bizde demeliyiz), ispanyol wikisi ETA'ya terörist derken, biz PKK teröristtir dediğimizde neden taraflı oluyoruz? Teşekkürler.----Ddenkelmesaj 18:55, 11 Kasım 2007 (UTC)

Kusura bakmayın bizim sınavlar yaklaştı o yüzden sık sık giremiyorum. Küba savaşı dediğiniz gibi olabilir ona bir bakacağım. Zaten başarısızlıkla sonuçlandığını da yazmıştım. Acaba ne olarak değiştirsek. Şimdi çok az vaktim var bir bakayım:) Kolay gelsin. İyi günler.--Mehmet Baran 14:34, 12 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar, Hiroşima'da Atom Bombası Katliamı maddesini sildim çünkü maddenin adı değişmiş bu yönlendirme boşa olmuştu. Ancak sizin gibi düşündüğüm için de tartışma sayfasını bıraktım ve gerek görülürse silinmesi için SAM olarak gösterdim. Kısmen silme yerine ilgili tartışmanın Tartışma:Hiroşima'ya atom bombası saldırısı kısmına taşınması gerekir diyecektim, ama zaten taşınmış, sanırım artık sorun yok? İyi çalışmalar ve geceler. Cat 22:52, 12 Kasım 2007 (UTC)

Teşekkürler[kaynağı değiştir]

Çok teşekkürler. Evde güzel makaleler hazırladım. Zamanım olunca ve sınavlar bitince eklemek istiyorum. İlginiz beni çok gururlandırdı. Bu iyiliklerinizi unutmayacağım. Kolay gelsin...--Mehmet Baran 09:49, 13 Kasım 2007 (UTC)

Hocam hiç uğraşmayın, sonra "buraya neden yazdım" diye çok pişman olursunuz. Tecrübe konuşuyor.----Ddenkelmesaj 17:14, 13 Kasım 2007 (UTC)
Hocam o amaçla çok yazan gördüm. Çokkk... ddenkel@gmail.com.. Mail adresim.
Hocam merakınızı burdan gideremem. Reklam olur. Bana mail yolu ile ulaşabilirsiniz cevaplayamadığım sorularınız için.----Ddenkelmesaj 23:35, 13 Kasım 2007 (UTC)

İsim seçimi[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki açıklamayı buraya aktarıyorum; İlgili maddenin sayfasında yeralmaktadır ancak Noumenon adlı kullanıcı herzamanki gibi altından kalkamayacağı tartışmalarda burada olduğu gibi de kaçmıştır.

Bu açıklamanız nezaket kurallarını elimden geldiğince elden bırakmamak istememe rağmen, saçma bulduğumu belirtmeliyim.
hiroşima katliamı için yaklaşık 64.300 sonuçtan 1 - 10 arası sonuçlar (0,13 saniye), google
hiroshima massacre için yaklaşık 694.000 sonuçtan 1 - 10 arası sonuçlar (0,14 saniye), google
hiroshima bombing için yaklaşık 1.850.000 sonuçtan 1 - 10 arası sonuçlar (0,16 saniye), google
Google bildiğiniz gibi her akademik site içeriğini de indekslemektedir. Dolayısı ile yanlış anahtar kelime kullandığınız anlaşılmaktadır. Tarafsızlık ve doğrunabilirlik nedir? Ayrıca veritabanına baktığınız sitelerin birkaçının adresini verirseniz biz de göz atalım, nerelermiş bunlar? Amerikan kaynakları elbette katliam kelimesi kullanmayacak, keriz mi Amerikalı akademisyenler katliam desinler başları ağrısın ondan sonra(BU CÜMLE LATİFE CÜMLESİDİR)
Konuyu uzatmıyacağım tarafsızlık ve doğrulanabilirlik konunun özü ile ilgildir, değil mi? Taraf olan kelime hangisi, katliam; şimdi sizin kullandığınız cümlenin çatısını bozmadan aynen iki kelimeyi değiştiriyorum
Ayrıca ortada konu edilen olay her şeyden önce bir tehcirdir. Tehcir ölümle sonuçlanabilir fakat bu tehciri katliam olarak nitelendirmemizi gerekli kılmaz.
Ayrıca ortada konu edilen olay her şeyden önce bir savaştır. Savaşlarda ölümle sonuçlanabilir olaylar olabilir fakat bu olayları Yahudi Soykırımı olarak nitelendirmemizi gerekli kılmaz.
Buraya kadar açıklama sadece kurduğunuz cümlelerin tutarsızlığı ile ilgiliydi; aslolan şudur ki bombalamanın amacı yoketmektir veya katletmektir. Dolayısı ile;
Ayrıca ortada konu edilen olay her şeyden önce bir bombalamadır. Bombalamalar katliamla sonuçlanabilir fakat bu bombalamaları katliam olarak nitelendirmemizi gerekli kılmaz.
Düşüncelerinizi ifade ederken başlıbaşına terminolojik tutarsızlık içerisinde bir cümle hattı sathında metnin devamında oluşacak önermeyi geçersiz kılmaktadır.
.Teşekkürler, iyi çalışmalar.
  • merak edecek bir şey yok. günlük bir lafta hackleme hadisesi. geri alındı. kolay gelsin. --kibelemesaj 23:19, 15 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Böyle ifadeler küçük çocukların filan yazdığı ifadeler gibi geliyor bana. Hack kelimesinin anlamını dahi bilmeden hackledim diyorlar. :)) Neyse. Böyle yazıları maddelerde gördüğünüz zaman değiştir sekmesine girip orayı silebilirsiniz isterseniz. Ancak daha garanti olan yol, geçmiş sekmesine girip orada uygun sürümü bulup o sürüme geri almaktır. Saygılar.Sağlamcıileti 08:29, 16 Kasım 2007 (UTC)

Nihal Atsız[kaynağı değiştir]

Selam. Nihal Atsız maddesine baktım. Şahısen Türk milliyetçisi olmadığım halde arkadaşlarımızın önyargılarıyla Atsız ve ilgili olaylara yaklaştıklarını görünce şaşırdım. Özellikle kaynak meselesinde. Tartışma sayfasına baktığımda yazdıklarınızdan sizin aslı kaynaklarına da göz atarak sonuçlara ulaşmaya çalıştığınızı gördüm. Şimdi anlatmak istediklerimi tartışma sayfasına yazmıştım. Belki yanlış düşünüyorumdur. Eğer vaktiniz olduğunda tenkit etmenizi rica ederim. İyi çalışmalar Takabeg 07:39, 16 Kasım 2007 (UTC)

  • Atsız hoca hakkındaki iyi niyetli yaklaşımınıza teşekkür ederim. Burada benim için en zor şeylerden birisi, kendisini çok yakından tanıdığım ve gerek üslûp, gerekse diğer konularda etkisinde kaldığım bir kişi hakkında "tarafsız görüş" belirtmektir. "...arkadaşlarımızın önyargılarıyla Atsız ve ilgili olaylara yaklaştıklarını görünce şaşırdım." cümleniz ise beni teyid eden, yalın bir ifadedir. Şimdiye kadar geçen zamanda anladım ki, ne kadar gayretli ve gerçekçi olmaya çalışsam da, neticede bu ve benzeri maddelerin objektif kalıplara döküldüğü şekilde devamlı kalması mümkün değil. Bu yüzden, burada yer alması için titizlikle hazırladığım Maturidi benzeri 35 kadar maddeyi bir başka baharda bir başka yerde yayınlamaya karar verdim. Şimdilik, görebileceğiniz üzere küçük değişikliklerle güya katkıda bulunuyorum. Umarım ve dilerim ki, siz bu iyi niyetli çabalarınızda başarılı olursunuz. --Hasan Sami 20:02, 16 Kasım 2007 (UTC)
  • Merhaba;

Nihal Atsız maddesindeki katkılarınız için içimden size teşekkür etmek geldi. İyi çalışmalar.--Hasan Sami 06:20, 17 Kasım 2007 (UTC)

Biliyorsunuz Zehra Aylin, Atatürk'ün, Paris metrosunda ölen, öldürülen veya intihar eden manevi "kız"larından biri.. Dalkavuklar Gecesi'indeki "Kim kimdir" bölümünde o rolde Zehra Aylin'in kast edildiğini sanmıyor, daha açığı sanmak istemiyorum. Çünkü o durumda, diğer "manevi kız"lara da başka dönemlerde değişik roller biçilmesi ihtimali var. (Peki ya varsa? diye sorabilirsiniz. O zaman o sorunuzu da duymazdan gelirim.. Çünkü, tıpkı beyaz yalanlar gibi, götüreceği getireceğinden fazla olacak doğrulukların üzerine bazen beyaz örtüler örtülebilir.. mi acaba?)--Hasan Sami 07:28, 17 Kasım 2007 (UTC)

"Zehra Aylin'in, Londra'dan Paris'e giderken....", bilginiz doğru; aklımda yıllar önce "Paris"'ten çağrışım yaparak Paris metrosu olarak kalmış. Yalnız, trenden düştüğü-itildiği veya intihar ettiği tartışması var. Aydınlatmanız için teşekkürler.--Hasan Sami 07:42, 17 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Öncelikle kalın harf kullanımı ile ilgili bir hususu belirteyim. Bir maddenin giriş bölümünde ilgili kelimenin ilk yazılışında koyu olması gerekiyor. Örneğin: Bardak, camdan yapılan vs. vs. araç.

Daha sonra aynı sözcüğün diğer isimleri yazılıyorsa bunları da koyu yazmak gerekiyor. PKK, KADEK, Kongra-gel örneğinde olduğu gibi. Bunların haricinde koyu yazı kullanmaktan kaçınıyoruz.

Vikipedi maddelerinde başlıkları birleştirmek yerine artırmakta fayda var. Kullanım ve aranılanın bulunması kolaylığı açısından. Bu nedenle "Terörist örgüt olarak tanınması" başlığı ayrı bir başlık olarak kalmalı bence. Ben şahsen maddeleri düzenlerken daha fazla başlıklara bölmeye çalışıyorum. Bu sayede ilgili maddeyi okuyanların yanısıra katkı yapanlar da nerelere ilave yapmaları gerektiğine daha kolay karar vereceklerdir. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 22:08, 18 Kasım 2007 (UTC)

Makoto Shinkai[kaynağı değiştir]

Selam. Anime 'Otaku?' olduğunuzu okudum. Ben de öyleyim. Fullmetal... , Samurai X vs severim. Şunu [[4]] takip ediyor musunuz? Bir de White Cat'ın Japoncası 'Shiroi Neko (白い猫)' da yanlış değil, ancak genelde 'Shiro Neko (白猫)' kullanılıyor. İyi Çalışmalar. Takabeg 15:09, 15 Kasım 2007 (UTC)

Selam. Tam olarak ne sormak istediginizi anlayamadim. en:Makoto Shinkai ile ilgili neyi soruyordunuz?
Japoncayi ne seviyede biliyordunuz? Japonca kaynak arayisimda yardimci olabilirsiniz belki diye dusundum. en:Oh My Goddess! ile ilgili maddeler uzerinde gelistirme yapmak istiyorum ama ingilizce kaynak fazla yok. Japonca anime dergileri veya diger kaynaklardan malzeme toparlamak istiyorum. Ingilizcesi bittikten sonra Turkce ev/veya diger dillerde ayni gelistirmeleri yapmak mumkun olacak.
-- Cat chi? 21:18, 19 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Ben öyle bir şablon hatırlayamadım şimdi. İsterseniz direkt arkadaşa mesaj atın. Tartışmaya davet edin. Yahut {{yetersiz}} şablonu koyun tartışmaya yazın. En iyisi doğrudan tartışmak o kişi ile konuyu. Kaynağınız varsa ve onun yoksa değişiklikler geri alınamaz ancak geliştirilebilinir zaten. Kolaylıklar.Sağlamcıileti 22:54, 21 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar biraz geç kaldım sanırım Kullanıcı:Noumenon ve Kullanıcı:Ugur Basak duruma el koymuş. Kullanıcı:Abuk78 arkadaşımızda tartışmaya katılmış benlik birşey kalmamış galiba. İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 03:35, 22 Kasım 2007 (UTC)

Her vikinin kendine göre kuralları olabiliyor özellikle Adil kullanım konusunda bir standart yok. büyük wikiler bu konuda daha katı davranabiliyorken küçük wikiler daha töleranslı davranabiliyor. Bana göre tr wiki içinde bir sorun yok o resmin durmasında ancak kabul etmeme sebeplerini öğrensem iyi olur, yardımcı olur musunuz?--Machiavelli' msj 03:51, 22 Kasım 2007 (UTC)
Anladım bizde kullanılabiliyor ekran görüntüleri, bir sorun yok yani.Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 12:38, 22 Kasım 2007 (UTC)

Teşekkürler.[kaynağı değiştir]

Sınavlar bitince özellikle savaş kategorilerini baştan aşağı düzenlemeyi düşünüyorum. Bununla birlikte, katliamların içeriklerini de genişleteceğim.

Şu aralar bir ödev hazırlıyoruz ve internette bilgi topluyoruz. Fakat işimiz çok zor çünkü oldukça spekülatif bilgiler arıyoruz. BU yüzden ara sıra wikiye yolum denk düşüyor... Kolay gelsin, bir iki hafta sonra görüşmek üzere... --Mehmet Baran 13:07, 22 Kasım 2007 (UTC)

Teşekkür ve tebrik?[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Tam olarak niçin teşekkür ve tebrik ettiğinizi anlayamadım ama yine de ben teşekkür ederim ^_^ - Noumenon mesaj 18:36, 22 Kasım 2007 (UTC)

  • Katkılarınız çok olumlu çok kaliteli. Teşekkür ederim... Kolay gele:) --maderibeyzamsj 10:17, 24 Kasım 2007 (UTC)
  • Her gün böyle mi derken eğer vandalizmleri kastediyorsanız evet böyle oluyor. Eğer online kullanıcı azlığını kastediyorsanız Cumartesi sabahı olmasının etkisi vardır. Sizin de elinize sağlık:)) --maderibeyzamsj 10:22, 24 Kasım 2007 (UTC)

Selamlar Takabeg. Nasılsınız. burada yaptığınız yorumu gördüm de. Özet kutusuna da böyle şeyler yazmasak iyi olur. Zira vandallar, troller daha çok işi azıtabiliyorlar böyle yazıları görünce. Bir konu daha var; burada ne demek istediğinizi anlayamadım. Kolaylıklar dilerim. Saygılar.Sağlamcıileti 13:47, 24 Kasım 2007 (UTC)

Ben halihazırda Türkçe adını bildiğim filmlerin adlarını değiştirdim. Diğerleri için de internette aranmalı. Bulursam sizi haberdar ederim. İyi çalışmalar.--2ulus 13:12, 27 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar telif konusunda hem bilinç hemde hukuk alanında gelişmiş ülkeler kimi zaman bizim fazla garip karşılaştığımız şeyleri uygulayabiliyorlar. Telif konusunda ABD telif yasalarına göre işlediğimiz için daha çok en wikipedia'ya bakıyoruz. Eğer toplulukta bu konuda youtube görüntüleri yer almasın diye bir karar almadıysa ki almadı, o zaman sorun yok demektir.

Şükrü Saracoğlu maddesi: Time dergisindeki kapağı kullanabiliriz elbet hatta daha güzel bir fotoğraf bulabilirseniz onu da kullanabilirsiniz sonuçta kişi vefaat etmiş ve özgür lisanslı bir resim çekip koymanız imkansız VP:AKP'ye uygun. Time dergisi kapağı için {{TIME}} şablonunu başka bir fotoğraf için ise {{Promofoto}} şablonunu kullanabilirsiniz, tabi kaynakta gösterilmeli ve kullanılacağı maddenin resim dosyasına yazılarak iç bağlantı verilmesi gibi bazı açıklamalar yapılmasıda vandalizmle mücadele başta olmak üzere birçok kolaylık getirir. Bunlar adil kullanım yani telif hakları saklı resimler için açıklamalardı ama elbetteki amacımız özgür ansiklopedi, herşeyin her yerde istenildiği gibi kullanılabilmesini yani bilginin özgür kalması için uğraşıyoruz. Bu sebeple Fenerbahçe kulübünden özgür kullanıma uygun bir lisansla gönderilmesi çok iyi olacaktır. Bunun için Wikipedia'ya uygun lisanslardan birini yani cc-by, Kamu malı veya GNU kabul ettiklerini not olarak düşüp resmi ekleyip info-tr@wikimedia.org adresine e-mail atmaları yeterli olacaktır. Gerisini ben hallederim. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 13:20, 27 Kasım 2007 (UTC)

Merhabalar. Ben interwiki yi kontrol ettim. Yanlış anlamadıysam doğrudur. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılar.Sağlamcıileti 17:54, 27 Kasım 2007 (UTC)


Nihan, zaman zaman yol kazası geçiren çok değerli bir arkadaşımız. Yanlış bilmiyorsam, bu sefer de 1 aylığına "mecburi dinlenmeye" gönderildi. Yakında geleceğini umuyorum. Selamlar.--Hasan Sami 21:49, 27 Kasım 2007 (UTC)

Geri al - meselesi[kaynağı değiştir]

Selam Takabeg, sayfaların üstündeki 'geçmiş' düğmesine basınca en üst sağda en son değişiklik gösteriliyor. Bu değişikliği yapan kişinin adı arkasında Geri al düğmesi var. Ona basıyorum. Sağol, sana kolay gelsin. Selamlar --Erdall 05:43, 28 Kasım 2007 (UTC)

O tür saldırılar haddinden fazla oluyor. Hatta zarar vermeye çalışanlar, güzel katkılarda bulunmaya çalışanlardan çok daha fazla. Ama bunun bi nedeni yok. Zarar veren vatandaşlarımız burda ne yapıldığını anlamamış olsa gerek. Eğer çocuklarımıza bedava bir Türkçe ansiklopedi yapmaya çalıştığımızı anlasaydılar eminim zarar vermezlerdi. Neyse, kolay gelsin. selamlar --Erdall 19:55, 29 Kasım 2007 (UTC)

Türkçe İsimler[kaynağı değiştir]

Merhabalar Takabeg, filmler için Türkçe isimlerin eklenmesi her zaman tercihimdir ancak yine de değiştirmeden önce ilgili maddenin tartışma kısmına yazmam gerektiğini düşündüm. Türkçe adını bilmediğim filmler için google'da filmin özgün adını yazıp Türkçe olarak aratıyorum hepsi bu, Türkiye'de gösterime girmemiş filmleri de olduğu gibi bırakıyorum . Görüşmek üzere hoşça kal--Gökhan 21:41, 29 Kasım 2007 (UTC)

  • merhaba, sorununu halletmişsin gördüğüm kadarıyla, mesajını almadan çıkmışım. Kolay gelsin. --Mskyrider ileti 10:50, 1 Aralık 2007 (UTC)

Haklısınız, şöyle bir göz gezdirdim de alfabe bile aramiceye benzemiyor (yani sanırım:)).--Gökhan 01:42, 2 Aralık 2007 (UTC)

Bence uygundur. Nette aramice karşılık ararken güzel makalelere rastladım İsa'nın ismi ile ilgili, onlara bakıyorum şuan, yeni eklemeler yapılabilir. --Gökhan 01:56, 2 Aralık 2007 (UTC)

Kullanici sayfaniz[kaynağı değiştir]

Merhaba, kullanci sayfanizdaki basklik "Amerika'nın işlediği katliâmlar" Vikipedi icin provokatif bir yazimdir. Tarafsizliga golge dusurmekle birlikte bir cok tartismaya gebedir. Rica etsem o ifadeyi degistirebilir misiniz? Tesekkurler, Citrat 04:50, 2 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba tesekkur ederim anlayisiniz icin. Savas suclari yerine "eylemeleri" demek daha tarafsiz olacaktir. Ister inanin ister inanmayin Japonlarin bir kismi Atom bombasini lutuf olarak gormekteler. Diger soylediklerinize katiliyorum; tarafsizligi karsi acidan da bakarak saglamaya calisiyoruz ancak her zaman kolay olmuyor. Zaman zaman bunlarin tartismalarina karsilik geleceksiniz. Sorun gordugunuz yerde, ilgili tartisma sayfasinda belirtirseniz daha kolay cozume ulasilacaktir. Kolay gelsin, Citrat 07:28, 2 Aralık 2007 (UTC)
Teşekkürler. En mantıklısı da zaten öyle ama tam emin değildim. Kolay gelsin selamlar --Erdall 06:49, 2 Aralık 2007 (UTC)

Aslında benimkine tam olarak tatil denemez, haftaya galakside ne kadar fizik dersi varsa hepsinden sınava girecem, yine de arada bir yokluyorum böyle. Teşekkürler, görüşmek üzere.--Gökhan 09:25, 2 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar. İyiyim sağolun. Siz nasılsınız. Nagasaki maddesinde ben sayılarla ilgili kaynak gösterilmesi gerektiğini belirtmek istemiştim. Referansın üzerine gelince maddeye eklenen resimler çıkıyor. Onu düzeltebilirseniz madde çok güzel olacak.

Türk donanması ve Deniz kuvvetleri komutanlığı maddelerini inceledim de. Bu iki maddenin birleştirilmesi bana uygun gelmedi. Yani şöyle düşünün Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı Devleti'nin bir devamı ve fakat biz ikisini ayrı ayrı incelemekteyiz ve ayrı maddelerimiz de var. Türk donanması maddesi bu kurumun ilk kuruluş gününden itibaren almış. Deniz K.K. ise T.C. kuruluşu sonucu kurulmuş bir kurum olduğundan onunla ilgili belirtilmesi gereken farklı noktalarda bulunduğundan ayrı madde olmasında bence sakınca yok. Ama tabii görüşünüz farklıysa bir tartışma başlatın, madde ile ilgili ve bu konuda benden daha bilgili arkadaşlarla yapacağınız tartışma sonucu daha iyi bir sonuç alabilirsiniz.

Vandalizm her viki de oluyor. Ben vandalizmin çoğu zaman faydalı olduğunu da gördüm. Hiç aklımda olmayan ama bilgili olduğum bir konudaki madde üzerinde yapılan vandalizm sonucu maddeyi geliştirmişliğim olmuştur. Belki Şükrü Saraçoğlu maddesindeki o vandalizm de bir işe yarar :)). Dediğim gibi bunlar okul çocukları ya da işsiz güçsüz insanlar. Boş vakitlerini böyle değerlendiriyorlar, kahvelerde pineklemekden daha iyi değil mi sizce de :))) .Sağlamcıileti 12:44, 2 Aralık 2007 (UTC)

Takabeg şimdi gördüm ki referansı doğru eklemişsiniz. Yalnız bir referanslar başlığı açıp {{Kaynakça}} şablonunu maddeye eklemezseniz o referansı göremiyoruz. Bir de şu konu var. Burada Japonca bilen çok az kiş var sanırım. Genel teamül Türkçe dilindeki kaynakları referans göstermektir. Eğer yoksa bile İngilizce evrensel bir dil haline geldiği için o tercih edilmekte. Mümkünse ve eğer varsa bu sitenin ingilizce versiyonunu koymanızı rica ediyorum anlaşılabilirlik açısından. Saygılar.Sağlamcıileti 13:27, 2 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba Takabeg, yine ben, şu harita üzerinde uğraşıyordum da burada fortification için en doğru Türkçe tabir nedir. tahkimat nasıldır ya da başka ne dersin ??.--Gökhan 01:17, 3 Aralık 2007 (UTC)

Strong fortification kısmına Majino hattı yazıp diğer nokta nokta olan kırmızı hatta zayıf hat yazsam ya da hep silsem nasıl olur acaba. Neyse vaktinizi aldım, ben biraz araştıracam. İlginiz için teşekkürler hoşça kalın--Gökhan 01:49, 3 Aralık 2007 (UTC)
Ne demek, teşekkürler yeterince yardımcı oldunuz, aksi durumda özensiz birşeyler yazabilirdim, ayrıca siyah noktaları da tamamen gözardı etmiştim. Tarihi haritaları çevirmek hep zor olmuştur, olayı iyi bilmek gerekir... Haritayı yüklemeden önce yine fikrinizi almak isterim, görüşmek üzere.--Gökhan 02:23, 3 Aralık 2007 (UTC)

Tekrar merhaba, haritayı şimdilik şu şekilde aktardım (Majino hattında müstahkem mevkii tabirini kullanan epey yere rastladığım için onu kullandım ayrıca muhtelif rivayetlere sahip siyah noktaları olduğu gibi bıraktım), eklenebilecek ya da değiştirilebilecek birşeyler varsa bildirirseniz sevinirim, iyi çalışmalar--Gökhan

Güzel işler yapıyorsun, emek verdiğini görüyorum... devamını dilerim. :) --Boyalikus 14:15, 9 Aralık 2007 (UTC)

söylediğinizi anladım kolaylık amacı ile yapmışsınız bunu daha önce belirtseydiniz önce maddeleri açardık ve şablonu maddelere eklemezdik.O zaman biran önce kırmızılıkları gidersek iyi olur ingilizce vikiden yararlanarak bazı önemli maddeleri taslak halde girelim ve şablon eski haline gelsin çünkü bu şekilde çok karışık duruyor.--Kadirmesaj sayfam 18:36, 10 Aralık 2007 (UTC)

Avrupa Avar İmparatorluğu[kaynağı değiştir]

selam nasilsin? umarin iyisindir. ben Avrupa Avar İmparatorluğu maddesinde bir dil bölümü ekledim. istersen bir bak ve hattalar varsa düzelt,okay? cok sagol. saygilarla--KureCewlik81 12:05, 11 Aralık 2007 (UTC)

selam, sagol bende iyiyim. ben daha cok alman WP'sinda aktifim. türkce WP'sinda sadece maddelerdeki büyük hatalari ve maddelerin sekiliyle (harita vs) ilgileniyorum. benim türkce gramerin o kadar kuvvetli degil, yoksa burdada daha cok madde yazardim. yardimina tesekür--KureCewlik81 14:38, 11 Aralık 2007 (UTC)

1915 Ermeni Olayları[kaynağı değiştir]

  • konuyla ilgili resmi Kaynak: [6]
  • aynı sitede konuyla ilgili ingilizce bölüm: [7]
  • aynı sitede malta mahkemeleri ile ilgili ingilizce kaynak: [8]

bu resmi kaynaklar baz alınarak yapılmış bir çok site de mevcuttur. taraflı ve önyargılı başlığın değiştirilmesine yardımcı olursanız memnun olurum. burada hepimiz öncelikli olarak vikipedi kurallarına uymak zorundayız. Vikipedi:Tarafsız bakış açısı 1.2. maddesi: önyargı. bu madde altındaki 6 başlığa göre; bu başlık Ulusal önyargılar; belirli bir ulusun çıkarlarını gözeten önyargılar. sınıfına girmektedir. burada bir iddia vardır başlıkta bu iddianın geçmesi taraflılık ve ön kabuldür. çünkü diğer taraf bunu kabul etmemektedir. PKK terör örgütü dendiğinde bu PKK tarafından kendini bir terör örgütü olarak tanımlamamasıyla benzerdir. bu sebeple başlık PKK terör örgütü değil PKK dır. bu konu vikipedi de X in Y yi tanımlaması olarak geçer ve bu şekilde tanımlama kabul edilemez. bir itham içerir. vikipedi tarafsız bakış açısına sahiptir.--Qwl 20:19, 12 Aralık 2007 (UTC)

Yeni Şablonu Ermeni soykırımı iddiaları maddesindeki şablonla değiştirmeyi düşünüyorum. konu bütünlüğünü sağlayacaktır. bu konuda öneriniz var mı. --Qwl 21:11, 14 Aralık 2007 (UTC)

Asalanın yaptığı eylemleri Asala Eylemleri sayfasında, Konu ile ilgili araştırmacılar başlığı açıp araştırmacıları da oraya listelersek şablon çok uzun ve karmaşık hale getirmemiş oluruz. ben daha sadeleştirmeye çalışıyorum ama bütünlüğü bozmadan.
Tekrar selam. Şöyle bir şeyi yazamazsınız: Sadece okumaya yardımcı olma amaçlıdır. Başka bilgi eklemeyiniz. Şablonda değişiklik yapmadan önce lütfen Tartışma sayfasında konuşalım. Fikirleriniz daha önce tartışılmış olabilir. Vikinin temel kuralına aykırı. Sadece Şablonda değişiklik yapmadan önce lütfen Tartışma sayfasında konuşalım. Fikirleriniz daha önce tartışılmış olabilir yazabilirsniz. Kolay gelsin. Takabeg 23:41, 14 Aralık 2007 (UTC)

kopyala yapıştır olduğu için. uygun bir lekilde düzeltelim. sorun değil. ayrıca bu araştırmacılar ve ünü kişileri Ermeniler bölümünde sonra ayrı bir bölü açalım. bu bölüme de Ayrıca diyelim. bunun altında Araştırmacılar ve Ünlüler olsun. daha sade ve kullnışlı olur diyorum.--Qwl 23:47, 14 Aralık 2007 (UTC)

bende ona bakıyordum:)--Qwl 23:56, 14 Aralık 2007 (UTC)

Eline sağlık Takabeg, gizle gösteri halletişsisn. süper olmuş. kolay gelsin.--Qwl 13:01, 16 Aralık 2007 (UTC)

Umre maddesi hakkında...[kaynağı değiştir]

İyi akşamlar; benim yaptığınız değişikliği geri alma nedenlerim şunlar:

  1. Eklediğiniz "Cinayetler" kısmı "Umrenin Yapılışı" başlığı altında zaten var.
  2. "Cezalarınında çok ağır olcağı kutsal kitabımızda lütfedilmiştir." cümlesi Vikipedi'ye uymuyor bence. Vikipedi tarafsız olmalı. Ayrıca orada kullanılması gereken tabir -illa o biçimde kullanılacaksa- "lütfetmek" yerine, "buyurmak" olmalıdır.

--Dsmurat 22:06, 13 Aralık 2007 (UTC)

  • Özür dilerim; sanırım gözden kaçırmışım. Biraz düzeltme yapmak gerekli bu maddede bence. Uyarınız için teşekkürler... --Dsmurat 22:34, 13 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar aslında bakarsanız Filanca'nın dedikleri doğrudur yani birçok dilde karşılığını yazmak görüntü bakımından negatif olduğu gibi bilgi bakımından da bir artı getirmemektedir. Ayrıca hoşuna gitmiyor diye değilde asıl anlatmak istediği "eğer bunları yazacaksak diğer dilleri niye yazmayalım?", ya da "hangi dilin karşılığını yazacağımızı neye göre belirleyeceğiz?" kişilerin isteklerine göre olmadığı açık. Bu diller hoşuma gidiyor bunlarıda yazalım derkende kişilerin isteklerine göre yazılmaması gerektiğini anlatmış aslında. Bu konuda benim görüşüm herhangi bir dilde karşılığını yazmaya gerek yoktur. Kişilerde, kişilerin milliyetine göre örneğin arap ise yanına arapçasını yazarız. Ancak bu maddede gerek yoktur illa ki bir karşılık yazacaksak Ermenice yeterlidir benim görüşüme göre.Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 01:01, 15 Aralık 2007 (UTC)

Öyle birşey söylemiyorum elbetteki. Herşeyden önce farklı bir üslup kullanmış olabilir içerik olarak VP:KSY'ye girmediği sürece üslubu yargılamak bana düşmez. İkinci olarak evet Vikipedi'de elimden geldiğince iyimser olmaya çalışıyorum, sizede tavsiye ederim. Vikipedi:İyi niyet olduğunu varsaymak önemli bir politikadır ve özünde tartışmaların elverişli geçmesini sağlar ki en iyi, biçem yönünden en güzel, tarafsız ve doğru bilgiyi ancak bu tartışmalarla kazanabiliriz.--Machiavelli' msj 01:24, 15 Aralık 2007 (UTC)
  • Evet haklısınız. O site sanırım forum veya blog tarzı bir site. Her ne kadar epey kaliteli hazırlanmış gözükse de Vikipedi'de linkinin yer alması taraflı veya yanıltıcı olabilir diye düşündüm ve iki linki de kaldırdım. Dikkatiniz için teşekkürler... --maderibeyzamsj 11:02, 15 Aralık 2007 (UTC)

Poke a man:))[kaynağı değiştir]

  • ????!!!:)) İnanın hiçbir şey anlamadım. Ben bu uçan cisimlere biraz yabancıyım. Yalnız o kategorideki maddeyi o kategoriye ben koymadım. Daha önce kategorilendirilmiş. Ben sadece kategoriyi Pokemon kategorisine bağladım. Konuya vakıfsanız lütfen siz bir el atın da düzeltin. Ben cidden anlamıyorum bu işlerden :)) Kolay gele... --maderibeyzamsj 11:40, 15 Aralık 2007 (UTC)

Şimdi farkettimde ,Aussie misin diye sormuşsun. Bu kelimeyi bilmiyorum? ne demek istedin--GK ® 15:01, 15 Aralık 2007 (UTC)

Yok ya ben uykusu kaçanlardanım. Rakı makı derken uykum kaçtıydı, sayfada fazla hararet vardı o harareti alayım dedim biraz. Aussie kelimesini arayıp bulamayınca acaba küfürmü yedik dedim. Vallaha kapmıştım taşı geliyordum az daha:-))))--GK ® 15:13, 15 Aralık 2007 (UTC)

adaylık ve oylama...[kaynağı değiştir]

Selamlar; Şu [9] sayfada yöneticilik oylamam devam ediyor. Olumlu oylarınıza talibim. İlgi gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 16:39, 15 Aralık 2007 (UTC)

klara hitler sayfasını şimdi doğruladım bakabilirsiniz--Selim Elmas Uğur 16:01, 16 Aralık 2007 (UTC)

silebilirsiniz.zaten çok önemli değil.ama taslak olarak kalabilir.teşekkürler iyi çalışmalar--Selim Elmas Uğur 16:05, 16 Aralık 2007 (UTC)

Slm, merhaba... nogay türkleri ve kumuk türklerinin neyinin ispatlanması gerekiyor? grupların çoğunu türk dilleri ailesi sayfasından aktardım. iyi günler...--Orijinnal 13:13, 17 Aralık 2007 (UTC)

  • Haklısınız... Türkçe konuşmaları en büyük delillerden bir tanesidir ama yeterli değildir. Bunun yanında tarihi olaylar da dikkate alınırsa Türk olup olmadığı anlaşılır. Tarihi kaynaklara göre Kumuklar Oğuz soyundan gelmektedir. Nogaylar Kıpçak soyundan gelmektedir. Hepsi Türk'tür; ayrıca "Türki" değillerdir. Neyse hepsinin kaynaklarını bulurum. Kolay gelsin.--Orijinnal 13:28, 17 Aralık 2007 (UTC)
  • Sorun Türk sözcüğünün hem ırksal hem de ulusal anlam taşıması. Sorun Türkçede Türk sözcüğünün iki kavramı da ifade etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden madde katılımcılarıyla Türk başlığını; hem ırksal hem de ulusal olarak iki bölümde açıklamaya çalıştık. --Orijinnal 13:48, 17 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar bahsettiğiniz sitedeki birçok fotoğraf "pd-old" olarak değerlendirildiği için commonsa yüklenmiş. Image:Kaulbach Germania 1914.jpeg Image:Rudolf von Bennigsen.jpg Image:Wilhelm Marx.jpg v.b. gibi. Zaten sitedeki birçok fotoğraf Nazi öncesi döneme ait olduğu için kamu malı olarak kabul edilebilir nitelikte. Bu kategoriye girmeyen fotoğraflar için commonsta Alman hukukçu olan bir kullanıcı durumun belirsiz olduğunu söyledi. Bir yandan telif hakları ile ilgili yapılan açıklama sayfasında kullanılamayacağını söylerken aynı zamanda "Doğu Berlin" ile ilişkilendirdiği için(burasını bende anlamadım siteyi Doğu Berlin ile nasıl ilişkilendirdiğini ama neyse) kullanılabilir de diyor. siteye e-mail atılacak bana bir cevap ulaştığı zaman size iletirim. Tabi bu zamana kadar telif sahibinin ölümünün üzerinen 70 yıl geçen resimleri kullanabilirsiniz, burası kesin. Özgür lisanslı resimleri commonsa yüklerseniz tüm dillerdeki vikiler kullanabileceği gibi özgür lisanslı resimlerin tek çatı altında, commonsta toplanması için ter döken bizlere de yardımınız dokunmuş olur. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 14:02, 17 Aralık 2007 (UTC)

Biraz çabuk oldu. Bahsettiğiniz sitedekiler kullanılamıyor telif hakları sahibinin ölümünden 70 yıl geçtiği için kamu malına kalanlar hariç.--Machiavelli' msj 14:23, 17 Aralık 2007 (UTC)

Dikkat etmemişim haklısınız geri alabilirsiniz.İyi çalışmalar.--Eldarionileti 16:55, 17 Aralık 2007 (UTC)


Dersim Aleviliği hakkında mı soruyorsunuz? Tam anlayamadım.--Machiavelli' msj 18:31, 17 Aralık 2007 (UTC)

Bilemeyeceğim yeterli bilgim yok bu konuda Dersim (Tunceli) Alevi aşiretler listesi gibi bir sayfa var ama. Karşılar mı sizce? --Machiavelli' msj 18:43, 17 Aralık 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı iddiaları maddesi[kaynağı değiştir]

Ermeni soykırımı iddiaları maddesinde tartışma sayfasına not bıraktım. itirazınız olan sınıflandırma yer değişikliği gibi noktaları tartışabiliriz. konuyla ilgili kasıtlı bir çalışmam yokltur. hedefim sayfanın tarafsız ve adil kullanıma göre şekillenmesidir. ayrıca şablon ana sayfasında sadece burayla ilgli kısa başlıklar yer almakt. bu sayfayı düzenlemem için oranın tamam olması gibi bir kural yok. paralel ilerleyebilen durumlardır. buraya ilerde daha çok katkı yapacağım için. orası hayli az kalacak buraya göre.--Qwl 20:15, 17 Aralık 2007 (UTC)

şu anda maddenin ismi ne kadar değişmeli o çok kapsamlı bir tartışma konusu. yalnız maddenin içeriğini tam olarak taraflıca olduğunu biraz daha dikkatli ve orada yazdığım kurallar çerçevesinde incelediğinizde göreceksiniz. son sayfa düzeninde 3 ana nokta var.

tarafsız tanım daha doğrusu iki tarafın tezlerinin de yer aldığı tanım

  • tarihsel süreç tarafsız noktalarla, ve dengeli olmak kaydıyla.
  • 1. tez
  • 2. tez

--Qwl 20:43, 17 Aralık 2007 (UTC)

ben kimseyi karşıma almak istemşyorum. benim amacım tartışmaktır. konuyla ilgili değişkliklerin hangi sebeplerle geri aldığınız önemlidir. bununla ilgili tartışalım. hoşunuza gitmeyen ve fikirlerinize ters gelen keskin değişikliler olabilir. ancak benim yaptıklarım kurallar çerçevesindedir. bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.--Qwl 21:09, 17 Aralık 2007 (UTC)

ayrıca geri aldığımda tekrar düzeltirseniz engellenmeniz de söz konusu olabilir. bu sebeple 3. değişkliği yapmadım. benim verdiğim şdüzenleme ile ilgili yprumlarınızı bekliyorum.--Qwl 21:12, 17 Aralık 2007 (UTC)

benim size karşı ve konuya karşı bakış açım tarafsızca değerlendirme yapılması yönündedir. bir çok tartışmada bilinçli yönlendirmelerin sayfadan çıkarılması konusunda olmakta. tartışma sayfasında bir haftadan beri içerikle ve başlıkla ilgili itirazlarım yer almkata. sebepleri ile yazmıştım. ancak sayfayı kişisel görüşleriniz çerçevesinde şekillendirmemeye çalışmalısınız. sayfaya yeni bilgiler ekleyebilirsiniz fakat kullanıcıları yönlendirmek bilgilendirmek değildir. bu kurallara aykırıdır. ben sayfayı yukarıda yazdığım temel şekilde biçimlendirdim. buna hangi konularda ve alt başlıklarında itirazınız var? eğer bu konuda yorumlarınızı alırsam daha yapıcı sonuçlara ulaşabiliriz. bunları daha önce de yaptık.--Qwl 21:21, 17 Aralık 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı iddiaları maddesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, gerek sizin, gerekse Qwl'nin Vikipedi'nin beş temel taşına ve Vikipedi:Politikalar ve yönergelerine uygun olarak, hassas bir içeriğe sahip ve tarafsızca yazabilmenin çok zor olduğu bir madde üzerinde katkılarda bulunduğunuzu görmek sevindirici. Lütfen tartışmanın boyutlarını ve çerçevesini aşmadan, olayı kişiselleştirmeden, mümkünse karşılıklı mesaj sayfalarınızda tartışarak çözüme gidebilirseniz bundan ancak Vikipedi kazançlı çıkar. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 21:27, 17 Aralık 2007 (UTC)

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Bu mesele 11 Aralık'ta başladı. Qwl arkadaşımız söz konusu maddenin başlığını değiştirmeye kalkıştı ve doğal olarak müdahale edildi. Ben sorunun çözülmesi için ve bu maddenin de zenginleştirilmesi için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Fakat tekrar başka yöntemle kökten değişikliği deniyor arkadaşımız. Kanımca konuya pek hakim olmayan bir insanın duyguyla hareket etmesine benziyor. Daha önce de 'Nutuk' maddesinde de yaşadım. Neticede madde harabe oldu. Diğer arkadaşlar da sıkılmış ve ilgilenmediler. Sizce ne yapılmalı? Takabeg 21:38, 17 Aralık 2007 (UTC)
Her ikinize de tavsiyem; bu tür hassas ve netameli konularda karşılıklı iyiniyetin asla elden bırakılmaması, daima nazik ve kibar olunması, şevk kırıcı sözlerden kaçınılması gerektiğidir. Eski bir kullanıcının (Kullanıcı:Dbl2010) şu sözleri şahsıma daima düstur olmuştur: "buraya gelirken lütfen sinirlerinizi çıkarın öyle gelin"... Lütfen sinirlerinizin esiri olmayın. Konuyu empati yaparak ele alın, iletişimde olduğunuz diğer kullanıcının da iyiniyetle olaya yaklaştığını varsayın. Durumun vahimleştiği anlarda mola alın. Birkaç gün maddeyle ilgilenmeyin. Başka maddelerde gezinin, ya da Vikipedi'ye hiç uğramayın. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz :) Tekrar teşekkürler, kolay gelsin. --Metal Militia ileti 21:48, 17 Aralık 2007 (UTC)

bana maksadınızın değişmedimi acaba diye sordunuz. benim maksadım başından beri olayın tarafsız bir şekil almasıdır. tarafsız ve iki tarafa da eşit mesafede. burada içerik itham edici bir durumda. ayrıca başlık da aynı koşulları içeriyor. ancak başlık konusunun daha derin ele alınması gerekmekte. benim şu anda yaptığım bariz traflı yönlendirmelerin kaldırılması ve bilgilerin dengelei düzenlenmesinden ibarettir. bu konuda içeriği de beraber zenginleştirdik ve bu şekilde devam edelim derim. bu konuda isteseniz tartışma sayfasındaki kurallara bir göz atın ve bağlantılı sayfalara da bir göz atın. bu konuda bana karşı önyargılı olduğunuzu göreceksiniz.--Qwl 21:36, 17 Aralık 2007 (UTC)

Size söyleyim benim okuyacakları herhangi yere yönlendirme niyetim yok. Olanaksız. Bu meselede tamamen tarafsızımdır. Lütfen biraz sakinleşin ve aceleci olmayın. Ve bana ve başkalara sakın tehditkar davranmayın. Bir daha geri alırsanız engellenebilirsiniz demeniz pek hoş değildir. Bunun dışında bu konuya pek hakim değilsiniz. Bunu hakaret olarak algılamayın. Her zaman öncmli olan okuyacak insandır. 1 hafta aynı maddeye de ilgilendiğim için farkındayım. Bu durumda duygunuzdan hareket ederek aceleci davranmanız çok tehlikelidir. İster istemez, insanlara yanlış bilgileri aktarma riski doğal. O yüzden de diyorum ki, radikal değişiklik yapmadan önce diğerlere sorarsın ve olumlu yanıtlarını alırsanız ancak değiştirebilirsiniz. Takabeg 21:55, 17 Aralık 2007 (UTC)

benim zaten asabi vs. değilim sizi tartışmaya ve itiraz ettiğiniz noktaları açıklamaya davet etmekteyim. benim engellenme uyarımdan kastım size bir kısıtlama gelmemesi ve gerekli sornun tartışarak çözülmesiyle ilgli. benim haki olup olmamam vs gibi yorumlar pek de sakinlikle yazılan yazılar değil. bende size aynı şekilde sakin olmaya davet ediyorum. isterseniz bi süre ilgilernmeyin. ben de bu değişkliği bir veya birkaç günlüğüne erteliyorum. benim yazdığım sürüme geçmişten bakabilirsiniz. eleştirilerinize açığım. tartışabiliriz. --Qwl 22:05, 17 Aralık 2007 (UTC)

Vallahi 7 saattir bu maddeyi yazıyorum artık kafa kalmadı. Japonlar sonradan aklıma geldi. Yazıyorum. Hatırlattığınız için teşekkür ederim. Bu arada seçkin madde adayında oy verirseniz sevinirim. --SBM 15:46, 20 Aralık 2007 (UTC)

Gördünüz heralde Japonca bildiğimi, ben Ja wikipediadayım zaten :D Bu arada sizinde :D --SBM 15:46, 20 Aralık 2007 (UTC)

Kurban bayramınız mübarek olsun(Dedemin inekleri.)--Sαвяι¢αи76ileti 16:08, 21 Aralık 2007 (UTC)

İlgili sayfanın adını Türkçe olarak değiştirdim, aynı şeyi sizde yapabilirisiniz. Ancak değiştirmek istediğiniz adla aynı bir sayfa varsa o zaman silmek gerekebilir, bu durumda bir yöneticiden yardım isteyebilirisiniz. İlginize teşekkür eder, iyi katkılar ve bayramlar dilerim. Cat 22:30, 20 Aralık 2007 (UTC)

Mesajınınz ya yanlış geldi ya da ben pek birşey anlamadım. Sanırım Kurban Bayramı maddesindeki ip ile yapılan değişiklikten bahsediyorsunuz? Bilginin doğruluğu konusunda bir bilgim yok ancak çok alelade eklenmiş olduğu için geri almak durumunda kaldım, doğruluğunu araştırıp, ansiklopedik üslupla yazarsanız sevinirim. Teşekkür eder, iyi çalışmalar ve bayramlar dilerim. Cat 21:15, 21 Aralık 2007 (UTC)


Selam :) Katkılarını takip ediyorum, kolaylıklar dilerim... Hassas konularda sabırlar..--Boyalikus 23:09, 21 Aralık 2007 (UTC)

Bu bir işleyiş, tartışmalarda çeşitli ihlaller yaptığım gerekçesiyle 1 ay engellendim. Engelim kalktığı için devam ediyorum... Hassas konulardan bir tanesiydi, ermeni soykırımı gibi. Bu yüzden sabır diledim. Sabırlı olmak pek mümkün olmaz fikirsel farklılıklarda... Ben kurban bayramını sözde kutluyorum, aslında hiçbir şekilde bir katılımım olmuyor gerçek yaşamımda.. Şimdiden yeni yılını ktluyorum...--Boyalikus 01:02, 22 Aralık 2007 (UTC)

İyi sabahlar (sanırım) Takabeg. Bayramınız kutlu ola :) baktım şablona da, sorun nedir? Şablon:II. Dünya Savaşı Alman mareşalleri ve büyük amiralleri şablonuysa tabii sorunlu olan? Khutuck[[Kullanıcı_mesaj:Khutuck|<font

İyi sabahlar (sanırım) Takabeg. Bayramınız kutlu ola :) baktım şablona da, sorun nedir? Şablon:II. Dünya Savaşı Alman
O şablonda sorun yoktur fakat tavsiyem daha doğrusu isteğim var. Tartışma sayfasına bakar mısın? Görüşürüz. Atatürk maddesinde de başarılar.
Sanırım olayı hemen hemen hiç anlayamadım, biraz uyku lazım :) İsterseniz düzeltin, şekil vs. sorunlu olursa yarın hallederim, yapılacak listeme not düşüp yatayım en iyisi :) iyi sabahlar :) Khutuckmsj 04:33, 22 Aralık 2007 (UTC)
Merhaba Takabeg, sanırım sorunu çözmüşsünüz. Düzeltilmesi gereken bir nokta göremedim, o şablon diğer vikilerde bu şekilde olduğu için buraya da aynen taşımıştım. Katkınız için teşekkürler. Bu arada PKK olayları üzerine bir VikiProje başlatmayı düşünüyorum, PKK'nın yaptığı saldırılar hakkındaki maddeleri bir üstprojede birleştirmek ve bu saldırılar hakkında bir VikiProje açmak bence iyi olacak, ancak çok tartışmalı ve VP:TBA açısından sorunlu bir konu. Sadece 21 Ekim Hakkari PKK Saldırısı maddesinin tartışmasına bakarsanız ne demek istediğimi görebilirsiniz. Böyle bir proje oluşturursak görev almanızı rica edeceğim, tarafsız yaklaşımınızla önemli katkılar sağlayacağınızı düşünüyorum. Ancak Kategori tartışma:Teröristler tartışmasında göreceğiniz tarafsız bakış açısı tanımıyla ilgili sorunlar var, bu sebeple genel kabul görecek bir anlatım tarzı bulmamız da gerekli. Henüz fikir benim için yeterli olgunluğa ulaşmadı, böyle bir proje hakkında fikirlerinizi almak isterim. Khutuckmsj 14:55, 22 Aralık 2007 (UTC)

Evet. Güzel olacak. Elbette her zamanki gibi cücelik yapacağımdır:)) Eşek şakası bu yana elimden geleni yapayım. Aslında Terörist olup olmadığı daha sonra kezsinleşecektir. Kazanan taraf meşru, kaybeden taraf gayri meşru asi olacak. Tarih böyle dönmüştü, dönüyor ve dönmeye devam edecektir. Bununla birlikte PKK maddesinde terörist sözcüğünün kullanılmasına sakınca görmüyorum. Ancak 'Bebek katili', 'Vatan haini' gibi objektif olmayan kelimeleri ile aynı nitelik ile 'terörist' kelimesinin kullanmaya ısrar edenleri reddediyorum. 'Terör örgüt PKK' diye tekrarlanmanın anlamı yoktur. Meselenin aslına bakarsak bu kelimeleri siyasi söylem haline getirenlerin hatasıdır. Bence vikipedi ortamında, bağnazlar hariç, bu kelimeler kullanılabilir. Ve PKK saldırıları, sadece PKK'nın mesele olarak değil, TSK, Halk, Hizbullah, korcular vs diğer örgütlerinin tutumu ile birlikte tarihsel gelişimi içinde ele alınırsa zengin proje olacağına eminim. Ve başlattın mı? Bir an önce, projenin blue filmine bakmak istiyorum. Kusura bakmayın çok uzattım. Kısaca be de varım. Kolay gelsin.Takabeg 16:09, 22 Aralık 2007 (UTC)

Selam Takabeg, sanırım uyku gibi bir şeye ihtiyaç duymuyorsun :) Bu konuda halen net bir fikrim yok, kısa bir zamanda bir taslak fikir hazırlamayı ve VikiProje:Türkiye'de Terör tartışması açarak buraya eklemeyi düşünüyorum, ancak işin altından kalkabileceğimden henüz emin değilim. Net fikirler oluşturmak için zamanım olmadı henüz, oluşturunca haber vereceğim. Genel hatlarla Türkiye'de olan tüm terör eylemlerini (suikast, bombalama, uçak kaçırma, saldırılar vs.) genel bir şekilde toparlamak amacındayım, ancak "terör eylemi" tanımını bile henüz aşamadım. Kişisel bazı işlerimi halledebilirsem bu proje üzerine eğileceğim. İyi geceler. Khutuckmsj 01:27, 23 Aralık 2007 (UTC)

Ortak çalışma[kaynağı değiştir]

Vay kardeşim, nasılsın, iyisindir umarım. Bak ne diyeceğim, seninle Japon kültürü adına ortak bir çalışma yapalım istersen, bak yardımcı olabilirim. Tamam mı ? 私はあなたの貢献〔投稿〕を待っています。 あなたを見てください!!!


--SBM ileti 10:50, 22 Aralık 2007 (UTC)

Yok kardeşim, beni gör demek istedim, o kadar iyi değilimdir cümle kurmada :D --SBM ileti 11:54, 22 Aralık 2007 (UTC)

Sizin de tüm bayramlarınız kutlu olsun. Bu haritalar public domain yani telifsiz. Bu nedenle direk yüklenebilir. Kaynak olarak da ilgili resmin Kürtçe vikipedideki sayfasını kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Commonsda yüklü olan bir resim vikipedi maddelerinde otomatikman gözükür ancak bu bayraklar kürtçe vikipedide kayıtlılar bu nedenle ölü link gibi gözükürler.

Noel mevzuuna gelince, madde içerisinde tarihlerle ilgili kısım var. O kısım geliştirilebilir. Giriş cümlelerinde maddeyle ilgili tüm bilgilerin verilmesi gerekmiyor. Genelde birçok kullanıcıda böyle bir eğilim var, giriş paragrafına her türlü bilgiyi tıkıştırmak. Bunun nedeni de sizin dediğiniz gibi tembel okuyucular bilgilere kestirmeden hemen ulaşsınlar diye :) Oysaki ilgili kişiler yazının tamamını ya da ilgili kısmını okuyabilirler. Bu şekilde daha kitabi ve daha düzenli. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 23:39, 22 Aralık 2007 (UTC)

Resmi yüklerken lisans olarak "kamu malı"nı seçebilirsin. İsmaili ben yazmıştım :) Konuyu pek bilmediğimden en azından birisi geliştirir diye başlattım o kurban hikayesini. Konuya hakimsen hikayeyi detaylı olarak anlat, biz de yararlanalım :) Kolay gelsin. --Abuk SABUK 00:29, 23 Aralık 2007 (UTC)

Selam. Noel maddesinde Abuk78 arkadaşımız 'Dini anlamı yitirmesi' ifadesini kullanmakla ısrar ediyor. Bana kalırsa Türkçe Viki'ye din düşmanı imajının verilmesine yol açabilir. Bir göz atın ve gerektiğini düşünürseniz müdahale edersiniz. İyi çalışmalar. Takabeg 22:37, 23 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar, sanırım Abuk78'in kasdettiği tam olarak "dini anlamını yitirmesi endişeleri", yani biraz Türkçenin kıvraklığı oluyor buradaki durum. "..... yitirmesi. nokta." değil de, "... yitirmesi endişeleri". O nedenle bahsettiğiniz yanlış anlaşılma durumu ortaya çıkmayacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 22:47, 23 Aralık 2007 (UTC)
İlginiz için teşekkür ederim. O zaman 'denişleleri' kelimesi ilave edersek daha risksiz oluyor demek. İyi çalışmalar. Takabeg 22:54, 23 Aralık 2007 (UTC)
Tekrar selam. Şahısen sorun yoktur. Fakat bugün Noel arifesi olduğu için okuyacak Hıristiyan arkadaşlarımızı da düşünerek hassas davranmamızın zararı yoktur. Takabeg 23:03, 23 Aralık 2007 (UTC)
Selamlar, evet şu an gayet güzel görünüyor. İnce düşüncenizden dolayı tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 23:05, 23 Aralık 2007 (UTC)
Açıkçası şu anki cümlelerin pek bir sorun yaratacağını sanmıyorum, bana göre yeterince nazik biçimde ifade edilmişler. Aklıma daha iyi bir cümle de gelmedi, ancak tabii ki daha iyi biçimde ifade edilebileceğini düşünüyorsanız istediğiniz şekilde değiştirin, doğru şekilde yazacağınıza güveniyorum. İyi çalışmalar dilerim. Khutuckmsj 23:50, 23 Aralık 2007 (UTC)

Darbe ile ilgili filmler[kaynağı değiştir]

Elbette ekleyebilirim. Aslında her filmin maddesini açıp dış bağlantılar bölümüne fragmanlara/resmi sitesine bir bağlantı vermeyi planlıyorum. Kolay gelsin. --60.240.112.112 09:41, 24 Aralık 2007 (UTC)

  • Ben fragmanları filmlerin maddelerine yerleştiriyorum. Yani Darbe maddesine eklemeye gerek yok --60.240.112.112 09:57, 24 Aralık 2007 (UTC)
  • Evet olabilir. Henüz açılmamış maddeler için iyi bir fikir ama eski filmlerin fragmanlarını nasıl bulabiliriz onu düşünüyorum. Hepsi YouTube'de olmayabilir. --60.240.112.112 10:06, 24 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba. İbrahim Tatlıses maddesinin sayfası az önce boşaltılınca geçmişine baktım. Daha önce de aynı şey olmuş, siz de işlemi geri alırken bir kısaltma kullanmışsınız. O kısaltmayı ne anlamda kullandınız acaba? Teşekkürler. --Yabancımsj 13:22, 24 Aralık 2007 (UTC)

Şu aralar kullandığınız kısaltmaları bilemiyorum ama tahmin edersiniz ki bunun hoş olmayan bir çağrışımı da var. "O değilse nedir acaba" diye düşünüp merak etmiştim. Hatırlayamadıysanız yapacak bir şey yok. Teşekkürler, kolay gelsin. --Yabancımsj 14:09, 24 Aralık 2007 (UTC)

Resim telif etiketleri[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Kürtçe Vikipedi bu konuda ne kadar hassas bilmiyorum fakat biz telif ile ilgili politikalarımızı gerektiği şekilde uyguluyoruz. Bizdeki sisteme göre her resmin hem nereden geldiğine dair kaynak bilgisi hem de lisansının ne olduğuna dair lisans bilgisi içermesi şart. Lisans bilgisini resim telif etiketleri yoluyla belirtiyorsunuz. Kürtçe Vikipedi'de bulunan bu resimlerin lisans durumlarına göz atın, gördüğünüz lisansa göre bu sayfadan uygun bir lisans etiketi bulun ve resimlere yapıştırın. Eğer o lisans Vikipedi ile uygunluk arz ediyorsa kalır, yok uygunsuzsa mesela telif hakkı saklıysa Vikipedi'de telif politikası gereğince barındırılamaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 14:42, 24 Aralık 2007 (UTC)

Şablonlar...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Şeklen ve mânen uyum ile kastınız nedir? Buna göre değişir. Ben birbirlerinin sadece farklı ideolojiler için geliştirilmiş benzerleri olmalarını doğru bulmam. Zira gerek şeklen (kullanılan bazı simgeler benzer veya ortak olsa da büyük bir farklılık olduğu da aşikâr) gerekse mânen (sonuçta birbirlerinden pek de hazzetmeyen ve çok farklı temellere dayanan iki ideolojiden söz ediyoruz) birbirlerinden oldukça farklılar. Ama bunun ötesinde belirli başlıkların standardizasyonu ise kastınız (örneğin atıyorum "Önemli kişiler", "Önemli eserler", "Önemli olaylar" tarzı standart başlıklarla yeniden düzenlemek) bu olabilir, aklınızdaki plana göre ben de destekleyebilirim ama genel olarak bence olabilir. Komünizm ve Marksizm şablonlarına da biraz sonra göz atacağım... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 15:04, 24 Aralık 2007 (UTC)
Öncelikle teori Marksizm, pratik Komünizm olsun diyemem zira her ne kadar komunizm ile marksizm bu derece içli dışlı kullanılsa da komünizmi sadece Marksizmin pratiği olarak görmek, sizin de anlayışla karşılayacağınız gibi, yanlış sonuçlar doğurabilir. Sonuçta Marksizmden oldukça farklı bir komünizm düşüncesi var olabilir (ve var olmuştur da). Bu sebeple bence ikisi arasındaki dengeyi tam düzeyinde sağlamamızda yarar var. Marksizm ile Komünizm arasında kuşkusuz çok önemli ve derin bir bağ var ve bunun vurgulanması elbette şarttır ve doğaldır fakat Komünizm'deki bazı öğeler Marksizm ile karşıt olabilir. Ayrıca çeşitli hibrit düşüncelere de Komünizm şablonunda yer vermemiz önemli: Dinî komünizm, Anarko-komünizm vs. Anarko-komünizm demişken; komünist kişiliklerin ve fikirlerin anarşist denkleriyle uygun düştükleri ve hatta aynı düştükleri birçok nokta elbette vardır... fakat bu ikisini bir nevi kardeş kılmamıza yeterli midir? Sanmam. Örtüştükleri noktalar olması ikisini cidden aynı kefeye koymamız anlamına gelmemeli. Sonuçta anarşizmi kökleri komünizminkinden farklı ve hedefe varmak için biriktirdikleri zihniyet de farklı. Elbette bir Anarko-komünizm ve çeşitli diğer ortak noktalar iki şablonda da yer alacaktır ve okuyucular bu noktada aralarındaki ilişkiyi daha iyi idrak edebilecektir fakat özellikle iki ideolojinin ansiklopedimizdeki yol haritaları olacak şablonlarda kendi özelliklerine asıl vurgunun veirlmesi şarttır. Benzerlikleri görüp bunlara göre karar vermek okuyucuya kalır; biz genel hatlarıyla ikisini de tarafsızca vermeye çalışalım yeter. Ayrıca şu anda bence bu şablonlar için var olan asıl sorun barındırdıkları ve ilgili konular için temel olan çoğu şeyin henüz Vikipedi maddesinin olmamasıdır. Eğer olsaydı bu ideolojilerin hangi noktalarda ayrıldıklarına hangi noktalarda birleştiklerine okuyucular çok daha rahat ve hızlı bir şekilde karar verebilirlerdi (en azından yüzeysel olarak). Yani şablonların şekli şemâli ve muhtevası önemli ama en azından var olan muhtevalarını var etmeye (mavileştirmeye!) çalışırsak bence bu benzerlik-farklılık olayı için de şablonlar için de çok iyi olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 16:11, 24 Aralık 2007 (UTC)

Kaynak teşekkür[kaynağı değiştir]

Merhabalar Takabeg. İttihat ve terakki maddesinde yaptığın çalışma ve kaynak göstermen sebebiyle sana öncelikle teşekkür ederim. Böyle çalışmalar Vikipedi'mizin güzelleşmesi için çok önemli adımlar, keşke bütün maddelerde böyle kaynak gösterilse. Kaynaklar arasında yalnız dikkatimi çeken bir madde var, bir blogspot, bu yeterince güvenilir midir? Bir sorayım dedim. Tekrar teşekkürler. Saygılar.Sağlamcıileti 18:00, 24 Aralık 2007 (UTC)

) Aslında kaynaksız madde avcılığı yapmıyorum. :D O an vandal öyle yapınca düşündüm ve ya bizim maddemizin kaynağı yok adam Atatürk öldürdü derse onunkini neye dayanarak geri alacağız diye aklıma gel. Hızlı bekilde cevap verdiğin için teşekkürler.Sağlamcıileti 18:27, 24 Aralık 2007 (UTC)
) Aslında kaynaksız madde avcılığı yapmıyorum. :D O an vandal öyle yapınca düşündüm ve ya bizim maddemizin kaynağı yok adam Atatürk öldürdü derse onunkini neye dayanarak geri alacağız diye aklıma gel. Hızlı bekilde cevap verdiğin için teşekkürler.Sağlamcıileti 18:27, 24 Aralık 2007 (UTC)

[[Tartışma:VikiProje:Türkiye'de Terör]] sayfasını açtım. Burada proje için ön tartışmamızı yapalım; neler yapılmalı, konu sınırları neler olmalı, VP:TBA konusunda ne sorunlarla karşılaşabileceğimiz ve nasıl aşacağımız konularında tartışalım. Khutuckmsj 19:26, 24 Aralık 2007 (UTC)

3R kuralını ihlal etmek üzeresiniz. Lütfen durunuz. Derin bir nefes alıp sakinleşiniz ve birkaç gün başka maddelerle ilgileniniz. Konuyla ilgili sorunları aranızda mesajlaşarak halletmeye çalışınız. Nazik üslubunuzu muhafaza ediniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 12:00, 25 Aralık 2007 (UTC)

~== hakkındaki şikayet ==

hakkında şikayet başvurusu yaptım. savunmanı bu sayfada yapabilirsin.savunma --Qwl 12:17, 25 Aralık 2007 (UTC)

Biraz düşün ve ne yaparsa videolar meşru olarak gösterileceğini. Böyle çocuk gibi davranmanı hiç beklemedim açıkçası şaşırdım.

burada başkalarının katkılarını dikkatsizce ve kurallara aykırı bir şekilde umursamadan çiğniyorsun. bu konular da daha dikkatli olman için bu başvuruyu yaptım.--Qwl 12:26, 25 Aralık 2007 (UTC)

reklamlı o kadar. Bunu kaldırmak için kafanı yorman verimli olacaktır. Şimdi o sayfada reklam var. Bu meseleye halletmelisin. Takabeg 12:28, 25 Aralık 2007 (UTC)
  • Selamlar Takabeg. Açıkçası benim düşünceme göre dış bağlantılara koyabileceğimiz sitelerin çoğu ve video paylaşım siteleri (başta youtube) reklam içermektedir. Bu kadarcık bir müsamaha (dış bağlantı sitesinin reklam içermesi) hoşgörülebilir diye düşünüyorum. Reklam içermeyen bi biz kaldık çünkü. Vikipediye vikipediden başka dış bağlantı koymamamız gerekir bu durumda ki bu da mümkün değil. Gördüğüm kadarıyla da bu maddedeki bağlantı çok yoğun reklam içermemekte. Size tavsiyem sakin olmaya çalışmanızdır. Hatta gördüğüme göre 3R ihlaline de çok yaklaşmışsınız. Engellenebilirdiniz bu basit sorun yüzünden. Sakin ve mutlu günler, iyi çalışmalar. Kolay gele... --maderibeyzamsj 13:14, 25 Aralık 2007 (UTC)

Vikipedi:Dış bağlantılar bölümünde ayrıntılar var. Benim görüşüme göre bir ip nin eklediği ve yüksek ihtimalle gene bu arkadaş tarafından hazırlanan bu site "By TurkGladio" diye yazılmış trt'den 3-5 video ekleyip google reklamlarından para kazanmaya çalışan girişimci bir genç . Eğer bu siteye bağlantı verilecekse Vikipedi:Dış bağlantılar#Kullanılmaması gereken bağlantılar madde 3'e göre hareket edilmeli. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 13:39, 25 Aralık 2007 (UTC)

Rica ederim, kolaylıklar.--Machiavelli' msj 13:47, 25 Aralık 2007 (UTC)
Takabeg bu reklam işini yanlış anlamışsın. Madde 4: Bir sitenin promosyonunu yapmak, bir ürün ya da servis pazarlamak için kullanılan, çok sayıda ve rahatsız edici reklam içeren, maddeyle ilgili içeriğin görüntülenmesi için ücret talep eden sitelere bağlantı vermeyiniz.

Arkadaşım ben o siteyi sadece soykırımla ilgili videoların izlenmesi için oluşturdum.Amacım para kazanmak değil yada öyle birşey olamaz,çünkü site zaten bana ait değil.Böyle şeyleri dahi para kazanma amacı olarak görmeniz hiç hoş değil.(TurkGladio)

Herkes Laik mi?[kaynağı değiştir]

Noel [değiştir]Biraz düzgün yazsanıza. Burda 'laik türkler' diyorsunuz ama hepimiz laik. Bunu ayrıca belirtmenize ihtiyaç yoktur. Kolay gelsin. Takabeg 14:30, 25 Aralık 2007 (UTC)~....demişsiniz.

Sizin gibi kültürlü biri tüm Türkleri nasıl laik kabul edebiliyor anlamış değilim. Daha uygun bir şeyle değiştiriyorum, saygılar. Sezerpal 15:00, 25 Aralık 2007 (UTC)

Katkılarınızı incelemeye aldım, özellikle dini onularda iyi niyetli olmadığınızı çok belli ediyorsunuz. Sezerpal 20:23, 28 Aralık 2007 (UTC)

İstiklal mahkemeleri[kaynağı değiştir]

Selam. İstiklal Mahkemeleri maddesinin önceki haline baktım. (1) (2) gibi dipnot gösterecek işaretler varken dipnotun kendisi yok. Bir ihtimal komple alıntı. Vaktin olduğunda ilgilenirsen sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 15:04, 25 Aralık 2007 (UTC)

İlgili değişiklik bir anonim kullanıcı tarafından yapılmış. Geri aldım. Bilgilendirdiğin için teşekkürler. SaygılarSağlamcıileti 15:26, 25 Aralık 2007 (UTC)

Bunu anlamanın inanamayacağın kadar basit bir yolu var. Diyelim bir kişi çok büyük boyutta bir ekleme yaptı bir maddeye. O eklemenin diyelim üç satırını seç. Bir tab da da Google ı aç ve orada ara. Bulduğun zamanda bulduğun sitede telif kontrolü yap. Fırsat bulursam Melek maddesine de bakarım.Sağlamcıileti 15:49, 25 Aralık 2007 (UTC)

Telefon numarası[kaynağı değiştir]

Selam. Edirne maddesinde 78.181.37.230 IPli biri ısrarla telefon numarası yapıştırmaya çalışıyor. İlgilenirseniz sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 17:59, 25 Aralık 2007 (UTC)

Kullanıcı uyarıldı, teşekkürler. --Metal Militia ileti 18:02, 25 Aralık 2007 (UTC)
Selamlar Takabeg, şikayete müdahale etme ihtiyacı duymadım, içerik anlaşmazlıkları şikayete taşınmaması gereken konular ve sen o sayfada doğru bir iş yapmışsın. Yalnız noumenon'un da dediği gibi bu tarz sorunları tartışma sayfasında çözmek daha iyi olur. İyi çalışmalar dilerim. Khutuckmsj 18:05, 25 Aralık 2007 (UTC)

Sevgili Takabeg, maddenin 02:26, 25 Aralık 2007 tarihindeki silinme nedeni G9 yani telif ihlalidir. Yeniden açıldığında ise kriterlere uymadığı için tarafımdan 19:41, 25 Aralık 2007 tarihinde tekrar silinmiştir. Eğer kriterlere uyacak şekilde yeniden açarsanız silinmez. Sevgilerimle, iyi çalışmalar... --Elmacenderesi E=mc2 20:25, 25 Aralık 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı iddiaları...[kaynağı değiştir]

Takabeg kusura bakma ama bu mesajının içeriğini pek anlamadım. reklam vs. gibi bahaneler anlamsız şeyler. sudan sebepler. oradaki durum telif hakkıyla alakalı. Mach ın söylediği de güzel bir kılıf değildi açıkçası. konuyu özellikle noumenonla görüştüğümde daha doğru sonuçlara ulaşıyoruz. ve bu seferde öyle oldu. neyse; konuya en son eklediğin Pontus soykırımı iddiaları linkinin sayfa içeriğiyle ne gibi bağlantısı var? bu tip şeyler taraflı olduğun fikrini ortaya çıkarıyor. eğer gerçekten tarafsızsan tartışma sayfasında veya burdan kurallar üzerinden konuşalım. yapıcı sonuçları olacaktır. ben senin gösterdiğin linkleri engellemek gibi bir çaba içerisinde de değilim. aksine nekadar bildiğin kaynak döküman varsa ekle. millet görsün dayanak noktası nedir, hangi konulardan bahsediliyor. farklı kaynaklardan bakılır olaylara. ilk başta çerçeveyi oluşturup sonra resmi yapalım.

bu durumu köy çeşmesine de taşımayı düşünüyorum. çünkü içerik aşırı derece ithamlar içeriyor ve taraflı yönlendirmeler yapıyor. katkılarını bekliyorum--Qwl 21:55, 25 Aralık 2007 (UTC)

bence reklam konusunu biraz daha incelemen gerekli. ayrıca machın kullanıcı para kazanmak istiyormuş gibi lafları hiç de mantıklı değil, ve gösterdiği kural da uygun değildi. ama konuyu koruma altına alması elbette kurallar gereği ve yapması gerekeni yaptı. sonuç doğru ama sebepleri yanlış. kuralları biraz daha dikkatli okumalısınız. benim de yeni gördüğüm birçok şey oluyor. daha dikkatli olunmalı.

Pontus soykırımı iddiaları meselesi ile aynı nitelikte olması ne demek? yani bu ilaveyle bakın işte osmanlı başka bir soykırım daha yapmıştır. işte burada . ozaman ermeni soykırımını da yapmıştır gibi mantık çerçevesinde okuyucuyu yönlendirmeye çalışıyorsun. ben niye ermenilerin azerbaycanda yaptıkları soykırımları sıralamıyorum oraya. cezayir soykırımını niye koymuyorum. bırakalım da o dönemde kimin haksızlık yaptığına yapmadığına okuyucu karar versin. eğer konuyu destekler kaynaklar varsa onları ilave edelim. ben kimsenin yaptıklarını meşrulaştırmaya çalışmıyorum. aksine her iiki tarafın tezlerini dengeli biçimde koymaya çalışyorum. bu konuda ermeni tezi bölümünün geliştirilmesinde de yardımcı olursan çok güzel olur. sen ermeni kaynakları daha çok biliyorsun. hangi taraf kime haksızlık yapmışsa ortaya koyalım. ben kimsenin iddialarını ve tezlerini kısıtlamaya çalışmıyorum. çürütmeye de çalışmıyorum. maddenin başından başlayarak bir tarafın tezlerini haksızmış gibi gösteermek de taraflılık oluyor. sayfada bu bariz bir şekilde var ve bu sebeple de saldırılara uğruyor. çünkü kendi tezlerine yer verilmediğini görenler diğerini de silmeye çalışıyor. işte sayfayı da düzenleyenler bu tip tarafsızlık konularına özen göstermeliler. bizim de bu çerçeve de hareket etmemiz uygun olur. iyi çalışmalar--Qwl 05:44, 26 Aralık 2007 (UTC)

Yöneticilerin azli[kaynağı değiştir]

Selam. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, şimdi Şu yönetici uygunsuzdur veya bu yönetici düşürelim diye bir düşüncem yok. Ancak her ihtimallere karşı hazır olmamızın faydası vardır. (tabi hiç sorun çıkmasın). İnsanoğluyuz, uygunsuz durumda kendi isteğiyle istifa edemeyenler de olacaktır. O yüzden, sigorta olarak yöneticinin azil şartlar ve kriterleri v.s. hakkında kural veya iç tüzük olarak metinleştirirsek iyi olacaktır. Bu konuyu nerede konuşabiliriz?
P.S Ben son oylamalarda oyu kullanmadım, yorum da yapmadım. Karar verebilecek kadar arkadaşlarımızı tanımadığım için. Hepinize iyi çalışmalar. Takabeg 08:21, 26 Aralık 2007 (UTC)

Selam, "yöneticilerin azli" konusunu konuşmanın uygun yeri Köy çeşmesi ya da burası olabilir sanırım. --Metal Militia ileti 09:22, 26 Aralık 2007 (UTC)

Kontrol edin[kaynağı değiştir]

Selam. İslami kaynaklarda ise Meryem'in daha sonra evlendiğine bir delil yoktur. Kuran'da Meryem'e Harun'un kız kardeşi olarak hitap edilmektedir. [8] Harun mavileştirerek yazdınız. Harun'un kaç yaşına kadar yaşaması gerekiyor? Ayrıca alıntı yaparken reklamsız olan diyanetin sitesinden yaparsınız. Çok emin olduktan sonra yazarsanız sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 09:31, 26 Aralık 2007 (UTC)

++ Tam anlamadım; Harun Peygamber kastediliyor, kaç yaşına kadar yaşaması ne demek? Ref. harici olduğu için problem olmamalı, sonuçta bir çok dilde karşılaştırma imkanı olan daha iyi bir site. Diyanetin mealini seçtim ama daha iyi meal çalışmaları var, onları da inceleyebilir okuyucular. Selamlar, Sezerpal 09:37, 26 Aralık 2007 (UTC)~

Kuran meali var mi Viki de.. Bence dış linke yerine daha iyi olur. Kapanir, link degisir v.s. Bu arada viki de mesajlaşma nasıl oluyor tam anlamadım. Benim kendi msj. sayfama cevap yazınca sizin haberiniz oluyor mu? Sezerpal 09:59, 26 Aralık 2007 (UTC)
Takabeg bu reklam işini yanlış anlamışsın. Madde 4: Bir sitenin promosyonunu yapmak, bir ürün ya da servis pazarlamak için kullanılan, çok sayıda ve rahatsız edici reklam içeren, maddeyle ilgili içeriğin görüntülenmesi için ücret talep eden sitelere bağlantı vermeyiniz.

Reklam içerikli olmayanların kalması iyi olur. Reklam bağlantıları çıkardım. Teşekkürler.Sağlamcıileti 12:35, 26 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba, sorman icin tesekkürler. Fotograf Serxwebûn gazetesine aittir, lisansi CC-BY-SA. --Erdal Ronahi 12:44, 26 Aralık 2007 (UTC)

dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

  • Selamlar Takabeg. Bana son mesajınızda dış bağlantılarla ilgili kriterleri sormuştunuz. Geçenlerde alınan bi karara göre, fan siteleri, forum ve blog tarzı sitelere bağlantı verilmeyecek bundan böyle. Ancak reklamlı dış bağlantı konusu biraz hassas. Daha önce de belirttiğim gibi vikipedi dışında çoğu site reklam içermekte. Bunun önüne geçmek zor olur. Ancak site bi paylaşım sitesi ise adında reklam ögesi içermemekteyse, bağlantı metni reklam içermemekteyse bunların dış bağlantıda kalması yararlı olur. Tabii öncelikli kısım içerik. Bağlantı sitesi içerik olarak konuyla yakın alakalı, ansiklopedik ya da öğretici değilse zaten barındırılmasının bir manası yok. İyi çalışmalar, kolay gele... --maderibeyzamsj 14:36, 26 Aralık 2007 (UTC)
Kullanıcı uyarıldı.Tekrarında engellenir.İlginize teşekkürler.--Eldarionileti 18:26, 26 Aralık 2007 (UTC)

Nezaket ve saygı[kaynağı değiştir]

yazdıklarının içeriği bir kişisel saldırı içermeye başladı. eğer yapıcı bir şeyler yapacaksan tamam ama ukalaca davaranışları kabul edemem. sen bana niye senin taraflı davrandığını düşündüğümü sordun bende sana örnek gösterdim. videolarla ilgili telif sorunu var. bunun aşılması çok zor. bu sebeple vazgeçtim. noumenonla konuşmalarımıza bakabilirsin. telifli kayıtları araştırıcam elbette...

amacın saldırı mı çatışmak mı? ben bunlarla uğraşamam. eğer konuyu geliştirmek için tartışalım dersen, zaten benim dediğim de odur. yapıcı katkılarını bekliyorum saygı ve nezaket içerisinde. iyi çalışmalar.--Qwl 19:11, 26 Aralık 2007 (UTC)

Anonim kullanıcı uyarıldı. Devam ederse engellenebilir. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 19:49, 26 Aralık 2007 (UTC)

Proje üstünde çalışmaya vakit bulamadım maalesef, okul final dönemine girdi, pek fazla vaktim olmayacak 12 Ocak'a kadar. Eğer bir staj vs ayarlamazsam 40 gün kadar gece gündüz vikide olma olasılığım var, öyle bir şansım olursa 1970'lerden beri Türkiye ile alakalı tüm önemli terör olaylarının bir listesini hazırlamayarak, olaylar için açılacak maddelerin altyapısını hazırlamayı düşünüyorum. İnşallah vakit ayarlayabilirim, olmazsa da hiç değilse genel bir yapı planı hazırlamaya çalışacağım. Khutuckmsj 20:42, 26 Aralık 2007 (UTC)

Selam. avrasyakiremit reklamını ısrarca ilave eden kullanıcı var. İlgilenirseniz sevinecem. Takabeg 14:30, 27 Aralık 2007 (UTC)

Gördüğüm kadarıyla konuyla ilgilenmiş arkadaşlar. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 14:46, 27 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar. Eğer maddede özenle ve kaynak göstererek yaptığım değişiklikleri, "4 Aralık tarihinden başlayalım" gibi saçma bir gerekçeyle tekrar geri alırsanız, hakkınızda şikayette bulunacağım. --Abuk SABUK 17:49, 27 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba. Önceki geri almanız içindi, "Dünyada Müslümanlar" ile ilgili son ufak değişiklik için değil. --Abuk SABUK 17:54, 27 Aralık 2007 (UTC)

Haklısın, yanlış yere koymuşum, şimdi düzelttim. En alta koydum yazımı. Uyardığın için sağol...Backofriveraras

Durumu inceliyordum ben de, Noumenon'un el atması iyi olmuş zira yığınla resim ilgi bekliyor . İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 22:41, 27 Aralık 2007 (UTC)

Nasıl yani?[kaynağı değiştir]

Selam. Noel maddesinde Konstansinus'un adını değiştirme teklifinde gösterdiğin inceliğinin aksine yine aynı hata yapıyorsun. Önce tartışalım demedik mi? Dün arkadaşlarımız özellikle Noumenon'un emeği de yazık olmasın. Takabeg 09:16, 28 Aralık 2007 (UTC)

Benim emeğime yazık değil mi? Noumenon'un yaptığı neyi bozmuşum? Maddeyi okumadan yorum yapıyorsun bence. Loglardan değil içerikten gitmeni rica edicem. Sezerpal 09:21, 28 Aralık 2007 (UTC) "http://tr.wikipedia.org/wiki/Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj:Sezerpal"'dan alındı

Ben anlayamıyorum hocam seni.. Bende bi kusur var. Tartışma sayfasında konuşmuşuz, kaynakları kontrol etmişiz, başkası değiştirsin diye beklemelimiyim. Ana sayfaya yazma yetkisi olan birileri mi var sadece? Biz çömezler tartışma sayfasına yazalım ama madde ye dokunmayalım. Açıklamamı yazdım. Değişikliğimi yaptım, takıldığın yer varsa geri alırsın, tartışırız. Sayfa tartışılmadan doldurulan maddeler ile dolu, buna ne diyeceksin? Ben en azından artık tartışma sayfasına yazıyorum, cevap bekliyorum veya beklemiyorum. Sezerpal 10:14, 28 Aralık 2007 (UTC)
Senin katkıda bulunacağına inandığım için anlatmaya çalışıyorum. Kaynak göstererek tarafsız bir şekilde ilave edebilirsin elbette. Ancak çıkarma işini kendi kafanla yapamazsın. Önemli olan tarafsız olmaktır. Müslümanların işine gelmeyen kısımlar için. Hoşuma gitmiyor diye silmiyorum. Bakın, ben senin yazdıkların hepsine karşı çıkmıyorum. Bunları düşünüp anlamaya çalışırsan sevineceğim. Burda müslüman olduğunu bile bir kez kenara koyun. Bunu yapman zor olabilir ama tarafsız olmaya çalışın.

P.S Kuran maddesindeki alıntılardan Radikal gazetesi'ninkinin yerine daha güzel kaynak bulursan yerine ekleyin, lütfen. Gazete yalan söylüyor demiyorum da, bu tür hassas ve (benim için) mühim madde için bir gazete göstermek buranın güveni daha kaybettirecek. Ben de arıyorum da sen şu an sırf dini maddelerle ilgileniyorsun ya sen daha kolayca bulabilirsin sanırım. İyi çalışmalar. Takabeg 10:22, 28 Aralık 2007 (UTC)

Ben tartışılmamış ve kaynaksız bir maddeyi kaynaklı bir madde ile değiştirdiğimde bir önceki maddeyi savunuyorsunuz bazen, bunu anlamıyorum. Tartışma sayfasına daha fazla bilgi vermeye çalışacağım bundan sonra. Sezerpal 11:08, 28 Aralık 2007 (UTC)

İslam Şablonu Hakkında[kaynağı değiştir]

Evet, içeriğini doldurmayı düşünüyorum. belki şöyle bir şey de yapabiliriz. abdestleri: boy abdesti, namaz abdesti, ve teyemmüm şeklinde de sınıflandırabiliriz. ayrıca oplum ve kültür başlığının da geliştirilmeye ihtiyacı var. ufak bir şeyler yapıcam. göz atıp değerlendirmeni bildirirsen memnun olurum.--Qwl 11:44, 28 Aralık 2007 (UTC)

ayrıca başlıkların sıralamasının dindeki öncelik sıralamsına göe olması daha güzel olur.--Qwl 11:47, 28 Aralık 2007 (UTC)

İslam şablonunda Kitaplar[kaynağı değiştir]

İslam şablonunda Kitaplar('İnanç Esasları' [Göster] tıklarsanız çıkar)'dan Kategori'ye yönlendirilmesi problemlidir. Şimdi iç kısmında Kitaplar yerine İslam dininin kabul ettiği 4 kitap yani Kur'an Tevrat Zebur İncil şeklinde yazılmasını önermiştim. söz konusu kategoride Risale-i Nur bile var. Yanlış anlaşılmaması üzere geçici olarak ta bi şekilde halledilmesi gerekiyor. Ne dersiniz? Gerç bugün de gayet meşgulsunuz. Kolay gelsin. Takabeg 12:46, 28 Aralık 2007 (UTC)

Anlıyorum. Kategoriye yönlenmesi elbette anlamsız. Geçici olarak (şimdilik) Kutsal Kitap maddesine mi yönlendirsek acaba ? Fikriniz/öneriniz ? --Metal Militia ileti 12:53, 28 Aralık 2007 (UTC)
Teşekkür ederim. Kutsal Kitap maddesine baktım. Biri sırf Hıristiyanlığa ait kitapları anlatıyor diğeri ise genel olarak dinlerin kustal kitapları anlatıyor. Ayrıca Kur'an Tevrat Zebur İncil önerime QWL arakdaşımız karşı çıkıyor. Sadece Kur'na önem vermek istiyor. Dinin kökünü değiştirme hakkımız yok dedim ona. İslam dininin aslı emrine göre Müslümanlar 4 kitaba önemsemeli. Fakat bu noktayı daha sonra tartışılırmak üzere Kuran'a yönlendirmemiz kötünün iyisi olduğunu düşünüyorum. Yeter ki o kategoriye yönlendirilerek Risale-i Nur vs görmesinler:))) İyi çalışmalar. Takabeg 13:08, 28 Aralık 2007 (UTC)
tekrar selam. Yine QWL arkadaşımız tartışmadan değişiklik yapıyor. Ermeni soykırımı iddiaları maddesinde olduğu gibi. Aslında ilgilenmek istediğim başka maddeler var. Fakat son haftalarda yaşadığım bazı olaylar buna müsade etmiyor. Kimse ilgilenmezse okuyucular zarar görecek. Bu arkadaşlarımız yeniler oldukları için (ben de sizlere göre yenilerden sayılıyorum) fikir birliği'nin önemini anlamış değiller. Kendisiyle sınırlı olan 'mantık' ve 'duygu' ile haraket ederler. Bilmeden yaptıkları için bunu doğrudan suçlayamıyorum fakat bazı ısrarlı davranışları insanı çok şaşırtıyor. Size de kolay gelsin. Takabeg 13:17, 28 Aralık 2007 (UTC)
Geçici olarak sorunsuz hale getirilmişti (bağlantı kesildi ve kitap isimleri ilave edildi). İlginiz için teşekkür ederim. Takabeg 13:38, 28 Aralık 2007 (UTC)
Yaw. Arkadaşımız bayağı ısrarcı. Üst kısma bir kaç madde getirmeye çalışıyor. Zaten iç kısmında mevcut. Ve içinde olması sistematik anlama açısından da faydalıdır. Ne yapayım? Takabeg 14:11, 28 Aralık 2007 (UTC)
Merhabalar, geç cevap için kusura bakmayın. Gördüğüm kadarıyla sorunu halletmişsiniz ve Noumenon da yardımcı olmuş. Teşekkürler, kolay gelsin. --Metal Militia ileti 16:00, 28 Aralık 2007 (UTC)

Hangi maddede sorun? Khutuckmsj 14:51, 28 Aralık 2007 (UTC)

İslam maddeleri ciddi anlamsa tarafsızlık sorunu yaşıyor, müdahale ettiğimizde de çok tepki alıyoruz. O maddelerde düzeltilmesi gereken çok şey var, denk geldikçe el atıyorum ama yetersiz kalıyor. Khutuckmsj 15:03, 28 Aralık 2007 (UTC)
Tarafsızlık adı altında islami bilgisi olmayanlar kaynaksız copy-paste yapıyorlar. Genelde maddenin akışından uzak şeyler yazılıyor. Tartışmadan eklenenler kaynak belirtilip düzeltilmeye çalışıldığında tartışmada boğulmaya çalışılıyor. Sezerpal 20:27, 28 Aralık 2007 (UTC)

Tartışmak ya da tartışmamak[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Maddelerde hassas ve kökten değişiklikler yapmadan önce tartışmak tavsiye ve tercih edilen şık olsa da şart değil. Yani zorlayamayız tartışmaya aktarmaya. Eğer değişiklikleri siz veya bir başka kullanıcı ısrarla geri alırsa da ortaya sadece bir değişiklik savaşı çıkar. Benim tavsiyem bu tip durumlarda eklenen içeriğe göz atıp eleme yapın ve eğer eleyemeyeceğiniz gibiyse veya hepsini elememişseniz {{taraflı}} etiketi ekleyin. Böylece bu etiketi gören kullanıcılar maddede tarafsızlık açısından bir sorun olduğunu anlayacak ve düzeltmeye çalışacaktırlar. Eğer ilgili değişiklikleri yapan kullanıcı şablondan rahatsız olursa, yaptığı değişiklikleri tartışmak zorundadır zira şablonu sırf kendisi taraflı bulmuyor diye kaldıramaz (bu şablon vandalizmine girer, nahoş bir durumdur, yasaktır). Umarım yardımcı olabilmişimdir; zira tek tek tüm maddelerdeki sorunlara bakmam pek mümkün değil ^_^ İlginiz için teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 14:57, 28 Aralık 2007 (UTC)
Sizin de yeni yılınız şimdiden kutlu olsun... Endişelenmenize gerek yok, çok daha yoğun tarafsızlık tartışmalarının olduğu zamanlar olmuştu. Din maddelerine özellikle birkaç gündür yoğun bir ilgi var ve ne yazık ki bu ilgi ne tarafsız ne de doğrulanabilir... sanırım din ve siyaset gibi konularda tarafsız ve doğrulanabilir olmak cidden çok zor. Bu sebeple anlayışla karşılamak lazım; eski bir Vikipedi deyişine göre "Bir kişi asla tarafsız bir din maddesi yazamaz" - birçok kişi her daim şarttır zira bakış açımızın taraflı olduğu bir nokta mutlaka vardır... hep birlikte tartışarak çoğunluğuna çözüm getirebileceğimize inanıyorum. Taraflı şablonunu kullanmaktan çekinmeyin; evet biraz çirkin duruyor fakat çoğunlukla bu sorunlarla uğraşırken en faydalı araçlardan biri. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 15:12, 28 Aralık 2007 (UTC)
Şablonun içine koyarsak sorunlu olabiliyor. Şimdilik böyle dursa? Diğer türlü eklendiği maddeleri de taraflı gösterebilir... o da ayrı yanlış anlaşılmalara gebe olur. Bence İslam şablonundaki sorun çözülür; çünkü sorun cidden sadece tercih meselesinden kaynaklanıyor... olmazsa üçüncü şahıslara gider sorarız. Ben uzunca bir süredir din maddeleriyle yakın olarak ilgilenmekteyim; din kategorisi ve alt kategorizasyonları, şablonları falan da hazırlamaya çalışmıştım zamanında... bu sebeple azami ölçüde yardımcı olmaya, tartışmalara yetişmeye çalışıyorum... diğer maddelerle ilgilenmek istiyorsanız ilgilenebilirsiniz; cidden bunlardan sorunlu sonuçların çıkacağını sanmıyorum hepsi basit kural yanlış anlamaları veya tercih sorunları... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 16:42, 28 Aralık 2007 (UTC)
Bu tip sorunlar aslında biçem, tarz sorunu. Eğer genelin tercihi bir kişinin tercihine ağır basıyorsa ve durumda kurallara uygunsuz bir yön yoksa (ki yazının kalınlaştırılması uygunsuz değildir kurallarımıza göre) tartışma sonucu baskın tercih kullanılabilir... biraz zaman verin; cidden endişelenicek şeyler değil bunlar. - Noumenon mesaj 17:17, 28 Aralık 2007 (UTC)
Bu viki insanları olgunlaştırıyor galiba (Noumenon) , eğer buradaki kurallar ülkemizede yaşamımıza da uygulanırsa uçarız :) Sezerpal 19:19, 28 Aralık 2007 (UTC)
Mesela ben şahısen, 'hakaret' olarak düşünülen iddiaların da ilave edilmelerine yanayım. İddiaların varolmasını göstermek için faydalı. Kısaca arkadaşımız dünkü meseleyi tam olarak anlamamıştır. İyi çalışmalar. Takabeg 09:51, 28 Aralık 2007 (UTC)
Bunun temel viki kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Son karikatür mevzusunda dünyada da barışı korumak için hakaretlerin sınırlanması konuşulmuştu. Sezerpal 19:19, 28 Aralık 2007 (UTC)

Cezayir soykrımı iddiaları[kaynağı değiştir]

o senin görüşün. böyle bir madde var. cezayir bu olayları sykırım olarak tanımlamakta. aynı bakış açısı --Qwl mesaj at 19:36, 28 Aralık 2007 (UTC)

Takabeg o maddeyi oraya ben koymadım. şu anda o madde üzerinde de uğraşamıyorum maalesef. sadece ikisi de paralellik arzediyor. fikrimce ya ikisi de kalsın, ya ikisi de gitsin. iyi çalışmalar. --Qwl mesaj at 19:47, 28 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba Takabeg. O maddeler ve konular direkt olarak ilgi alanım değil bu sebepten ilgili değişiklikleri takip edemedim. Bu konular içerik tartışması olduğundan bunları şablonların ve maddelerin tartışma sayfasında yapabilirsiniz. Ancak politikalara aykırı bir içerik eklemesi varsa bunu direkt geri alabilirsiniz. Ancak bu konuda dikkatli dikkatli olun. Saygılar.Sağlamcıileti 21:30, 28 Aralık 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı'nın diğer dillerdeki adlandırmalar[kaynağı değiştir]

Merhaba Takabeg. Maddeye baktım, "+Kürtçesi" sözcüğünü "türkçeleri ile" değişikliğini ben yapmıştım. Bu değişikliği yaparken o kısmın komple kalkmasının daha doğru olacağını düşündüm, çünkü özgün araştırma sayılabilir, ayrıca madde bütünlüğü içinde olumlu bir etkisi yok. "Diğer devletler + Kürtçesi" de bence hatalı bir yazım, "Diğer dillerde" diyebiliriz veya hiç demeyiz. Sonuçta o kısmın çıkartılması bence daha doğru olur. Khutuckmsj 00:07, 29 Aralık 2007 (UTC)

Olabilir, ancak o zaman da devletlerin resmi sitelerinden bu konuda kaynak belirtmek gerekir. Çünkü "devletlerinin bu olayı adlandırmaları" bence devaminda kaynak gerektirecek bir cümle. Khutuckmsj 00:20, 29 Aralık 2007 (UTC)

Kuran maddesinde kitaplardan öğren öğren ard arda değişiklikleri yapan Sezerpal arkadaşımızın yazdıklar. Lütfen göz atın. Ben yorum yapmak istemiyorum. Ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum.

Takabeg 08:50, 29 Aralık 2007 (UTC)

Lütfen diğer kullanıcılarla fikir birliği sağlamaya, ortak bir zeminde anlaşmaya gayret ediniz. Anlaşmazlık noktalarını ilgili maddenin tartışma sayfasında çözmeye çalışınız. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 09:01, 29 Aralık 2007 (UTC)
Takabeg selam, http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Do%C4%9Frulanabilirlik viki doğrulanabilirlik politikasını okumanı tavsiye ederim iyice. Kaynaksız ekleyip daha sonra korumaya çalıştıklarında benim silmem konusuda kulis yapmaya değil, kaynak bulmaya çalış. iyi çalışmalar dilerim. Sezerpal 09:23, 29 Aralık 2007 (UTC)
  • Maddeler sadece güvenilir kaynaklarda yayımlanmış materyal içermelidirler.
  • Yeni materyal ekleyen kullanıcılar güvenilir bir kaynak göstermelidirler, yoksa düzeltmelerine itiraz edilebilir ya da bu düzeltmeler silinebilir.
  • Güvenilir bir kaynak gösterme zorunluluğu materyali eklemek isteyen kullanıcıların elindedir, silmek isteyenlerde değil.

düğün varda ona hazırlanıyorum. kolay gelsin. benim düğün değil ha. şimdi çıkıyorum akşam görüşürüz: SBM 29 Aralık 2007 10:52

Merhabalar. Açıkçası kaynak en büyük sorunumuz. Gösterebilirseniz tabii ki kaynak gösterin. Ancak Türkçe bir ansiklopedide mümkün olduğu kadar diğer dillerden içerik bulundurmamamız iyidir bence. Böyle şeyler için Vikisözlükler var. Sournlarınızı tartışarak ve uzlaşmaya çalışarak çözmeye uğraşmanızı seyrediyor ve bundan çok mutluluk duyuyorum. Saygılar.Sağlamcıileti 20:17, 29 Aralık 2007 (UTC) [1]

Farklı dillerde Ermeni meselesi[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Açık konuşmak gerekirse, kendi reyim bu listenin gereksiz olduğu yönündedir. Eğer bir sözlük olsaydık var olma sebeplerini gene anlayabilirdim; fakat diğer hiçbir maddemizde olmayan, ansiklopedilerde de pek yaygın olmaya bu uygulamayı sadece bir madde için yapmamız sizce okuyucular tarafından nasıl yorumlanacaktır? Üstüne üstlük Ermeni Soykırımını kabul eden devletlerde meselenin ismi başlığı altında Kürtçe'ye de yer veriyorsunuz... kabul edin bu bariz tartışmalı bir değişiklik. Öncelikle resmî bir devlet değilken nasıl devlet ismi altına koyuyorsunuz... Gerçekten polemik yaratıcı bir şey. Sonuçta bence o listenin orada kalması için mantıklı bir neden yok. Bir kere bu olayı soykırım olarak kabul etmişlerse kendi dillerinde Ermeni Soykırımı anlamına gelecek ifadeleri kullanacakları aşikâr. Diğer maddelerde bu tip bir uygulamaya yer vermeyip sadece o maddede yer vermemiz bence pek tarafsız bir uygulama olmaz... bu açıdan beni cidden çok rahatsız ediyor. Bu benim şahsî görüşüm. Siz kalması için ısrarcıysanız bunu tartışma bölümünde tartışın; eğer topluluk da sizinle aynı fikirdeyse benim için sorun yok fakat topluluk da sizinle aynı fikirde değilse, o listenin de orada bulunması şart olmadığına göre barındırmamız mümkün olmaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 22:08, 29 Aralık 2007 (UTC)

Tarafsız isimlendirme ve tarihler...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Diğer dillerdeki Vikipedilere uymak zorunda değiliz; onlar sadece bize tavsiye edilen isimleri gösteriyorlar... biz ise öncelikle politikalara bakıyoruz, ön bir eleme yapıyoruz, ve uygun olarak kalan isimlerden birini seçiyoruz. Genellikle bu noktada interwiki bize yardımcı oluyor - ama bu kadar, illâ ki onu tercih etmek durumunda değiliz. Ne yazık ki her Vikipedi kendi açısından taraflı yönler barındırıyor... İngilizce Vikipedi'nin, birçok kullanıcısı farklı etnik, dinî ve siyasî arkaplanlardan olmasına rağmen, Anglo-Sakson bir önyargıya sahip olduğu yıllardır konuşulan ve İngilizce Vikipedi tarafından bir sorun olarak kabul edilip yıllardır çözülmeye çalışılan bir şey... Aynı şekilde benzerlerini diğer Vikipedilerde görebilirsiniz: Size Çince Vikipedi'deki Nanking Katliamı konulu maddeyle aynı konunun Japonca Vikipedi'deki maddesi arasında uçurum boyutunda bir farklılık yok mudur? Büyük ihtimalle vardır... Kürtçe Vikipedi'de bir ara ölen teröristlere şehit lafzı kullanılıyordu - oysa biz Vikipedi'de herhangi bir taraf için ölen herhangi bir kişiye bu tanım (şehit tanımı) taraflı olduğu için kullanmıyoruz. Yani her Vikipedi'de tarafsızlık çözülmüş değil... bu sebeple biz öncelikle politikalara bakıyoruz. Bir Vikipedi'nin seçimi bilgisizlik veya taraf olmaları hasebiyle taraflı olabilir. Bugüne kadar yapılmış temel tartışmaların hepsi tarafsız bakış açısı sayesinde çözüldü; ek bir yerlere bakmamız pek gerekmedi. Bence her bu tip tartışmayı kendi içinde değerlendirmek gerekir ve bunun kolay, genel bir sihirli formülü yoktur... bu sebeple bizim zaten VP:TBA gibi tarafsızlığı tanımlayan bir kuralımız var; bu da yeterlidir. Eğer spesifik bir sorun olursa (herhangi bir madde isminde) biz de onu spesifik olarak tartışırız. Bu en güzel çözüme götürür bizi...
  • Tarihlere gelince... ben tarihlerde sorun çıkacağını sanmıyorum. Zira Türk tarihçileri de, soykırımı reddederken, olayların en çok karıştığı zaman diliminin 1915 yılı olduğunu kabul ediyor. Yine de 1915 ile sınırlı kalmadığı herkesce kabul edilir; bunun bir öncesi ve sonrası var ki meydana gelmiş değil mi? Bu sebeple ben tarihlerin hepsi için olabilir diyorum ve bence hiçbiri tarafsızlık ihlâli olmaz zira "Hayır kesinlikle o tarihte hiçbir Ermeni veya Türk ölmedi" diyen bir Türk tarihçisi yok (en azından herhangi bir Ermeni'nin herhangi bir zamanda ölmediğini iddia eden şahıslar dışında). Bence bu kadar ayrıntıya inmeyin; o zaman işin içinden çıkmamız hiç mümkün olmaz ^_^ İlginiz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim... - Noumenon mesaj 00:27, 30 Aralık 2007 (UTC)

Türklerin kayıpları...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • "O halde de bu maddeye Ermenilerin yaptıkları eylemlerinin katılmasına karşıyım. Olayı relativeleştirmekle 'Misilleme' imajını vermekten kaçınmamız lazım. (Kısaca anlatılması sorun değildir.) Müslümanlara yönelik yapılan yıldırma operasyonu ve özellikle 1918'de yaşanmış 'katliam (vikiye müsait ise)' ayrı maddede açıklanabilir."
  • Yukarıdaki sözlerinize katılıyorum. Ermenilerin ölümleri ile ilgili bir maddede Türk ölümlerine yer vermek kesinlikle uygunsuz. Bununla birlikte başlığı Olayları tarz ı bir sözcük barındıracaksa ufak bir başlık altında belirtmek iyi olur. Gerekirse ona da ayrı bir madde açarız dediğiniz gibi "... Ermeni çatışmaları", "... tarihlerinde Türkleri hedef alan Ermeni saldırıları"... biliyorum başlıklar biraz uzun ama, uzun olsun sorunlu olmasın daha iyi ^_^ Tabii eminim daha uygun başlık isimleri önerenler olur, benimkiler sadece fikir edinmek açısından... Ermenilerin hedef olması konulu maddelerde Türkleri hedef alan saldırılara yer vermemiz, ajitasyon ve TBA ihlâli gibi duracaktır... bununla birlikte belki de maddeyi genel bir madde yapmalıyız? Emin değilim. Ayrıca bence 1914 ile başlatmamız önemli zira bunun arkaplanını vermemiz çok önemli. Tehcir kararı alınmış ve olaylar yaşanmış fakat tehcir kararı gökten zembille inmedi ya; sebepleri yazılmalı zira sebepleri aynı zamanda yaşanan olayların da sebepleri... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 01:12, 30 Aralık 2007 (UTC)

Nanking Katliamı...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Farklı bir yaklaşım olmuş... olayları bir maddede tartışmaları bir maddede ele almak belki güzel olabilir, ama konunun tartışmasız olduğu izlenimini vermemesi açısından eğer öyle ikiye ayrılırsa tepede diğer maddeye giden bri bağlantı vermemiz de gerekir. İsterseniz Ermeni soykırımı iddiaları maddesinin tartışmasına ekleyin bunu, belki diğer arkadaşlar bizim gözümüze çarpmayan fakat bizdeki tartışmada önemli olan bir noktayı yakalarlar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 02:18, 30 Aralık 2007 (UTC)

Ufak bir rica[kaynağı değiştir]

Selam Takabeg, eğer iki dakika zamanın varsa ingilizce Vikipe'den bu resimi bizim Vikipedi'ye yükleyebilirmisin? Aynı Şablonun Türkçesini ben kendim arayıp bulurum sonra. Resimde görünen Selçuk bey'in büstü. Benim PC'nin bir ayarımı bozuldu ne, resim kayıt edemiyorum şu an. Eğer zamanın yoksa da canın sağolsun. Selamlar --Erdall 05:27, 30 Aralık 2007 (UTC)

Citrat halletmiş çoktan. Yinede sağol. selamlar --Erdall 06:04, 30 Aralık 2007 (UTC)

Şablonlar arası bağ...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Kastınız bir şablondan diğerine giden iç bağlantı mı yoksa şablondaki bir detaya tıklanmasının altta yeni bir şablon açması tarzı bir şey mi? İç bağlantı koyarak aralarında bir bağ oluşturabiliriz fakat birisinin diğeri yerine veya altına otomatik gelmesini sağlayamayız sanırım... hiç düşünmedim, denemedim, wiki buna olanak veiryor mu bilmiyorum... Ancak aynı şablonda olursa bu tip aktif şeyler yapılabilir ama bu da sayfaların açılışını çok hantal kılar örneğin cep telefonundan bağlanan kullanıcılar için. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 08:52, 30 Aralık 2007 (UTC)

Uyarınız için teşekkürler, gerekli işlem yapıldı, sevgilerimle... --Elmacenderesi E=mc2 14:39, 30 Aralık 2007 (UTC)

Konuyu konuda bırakmak, kişilere taşırmamak...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bu ufak bir uyarı, dikkate almanızı rica ediyorum. Bir iki tartışmada, özellikle hararetli olanlarda (mesela Ermeni meselesiyle ilgili olan gibi) biraz konu dışına kaçıp kişiler üzerine yorum yaptığınız oluyor. İsterseniz tartışmayı hiç kişilere çevirmeyin, kişilere dair yorum yapmayın... bu Vikipedi'de önemsediğimiz bir konu ve ilgili bir kuralımız var: kişisel saldırılar yasaktır. Saldırı olarak nitelendirilebilecek bir ifadenizi görmedim fakat kişisel üzerinde yorum yapmak eninde sonunda kişisel saldırıya davetiye çıkarır. İsterseniz konuları sadece konularda bırakın, katılımcı üzerine değil katkı üzerine yoğunlaşın. Bu şekilde hem tartışmalar daha verimli yürüyecektir hem de olumsuz sonuçlar doğmayacaktır ufak anlaşmazlıklar yüzünden. Tartışmalara katılımınızın değerli olduğunu düşünüyorum, bu sebeple bu ricayı dikkate almanızı dilerim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 17:23, 30 Aralık 2007 (UTC)
2008 hepimize kutlu olsun (İyi yıllar). Selim Elmas Uğur 18:08, 30 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar o resim hakkında tartışılmış ve konsensus sağlanamamış. İlgili politikayı biliyorsunuz zaten. Uyardığınız için teşekkürler. Bu durumlarda kişisel olarak savunmasanız bile politikaları uygulamamnın yöneticilere özel bir durum olmadığını, bunun hepimizin görevi olduğunu belirtmek isterim. Saygılar.--Machiavelli' msj 18:55, 30 Aralık 2007 (UTC)

Bende bulamadım açıkçası. Ana sayfada gösterilen resmin başka sayfalardada gösterilmesini sağlayan bir şablon {{Şablon:Commons ana sayfa resmi|thumb=yes|title=yes|float=left}}. Sanırım benden başka kullanan yoktu o şablonu.

--Machiavelli' msj 19:09, 30 Aralık 2007 (UTC)

Açalım o zaman Kamikaze'yi :) Khutuckmsj 19:11, 30 Aralık 2007 (UTC)
Başlangıcı yaptım. Khutuckmsj 19:19, 30 Aralık 2007 (UTC)

Selam, yorumlarının hepsini okuyamadım ama okuduğum kadarıyla olumlu. Ermeni Soykırımı İddiaları gibi politik konularda net kaynaklara ihtyacımız olduğuna inanıyorum. Ama bu madde hassas bir madde. Kişisel fikrim Dünya savaşı gibi bir olgu içerisinde birçok ulus tehcir edildi, haksızlığa uğradı. Ama hepsinin soykırım olduğuna inanmıyorum. Türk ve Ermeni birçok kişi karşılıklı öldüyse bu soykırım olamaz. Dolayısıyla madde adı Ermeni Soykırımı olursa kesin bir hüküm vermiş olur. İçeriği de iddiayı barındıramaz soykırımı anlatır. Olmayan bir vukuat ise içerisinde bulunursa ancak madde başlığı ile paralellik sağlamış olur fakat doğrulanabilirliği sarsar. Kur'ân ve diğer islami konularda genel bir anlatım olmalı tavrına katılıyorum. Herhangi bir zümrenin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda değil bu tür maddeler. Ama tartışmalarda genellemelerden kaçınılması gerektiğini düşünüyorum... müslümanlar, maraşlılar vs. gibi. Sonra gereksiz yönlere kayabiliyor... Tartışmalara çok fazla katılırsan yıpranma payında artıyor, bunu göz önünde bulundurursan sevinirim.. İyi çalışmalar, kendine iyi bak.--Boyalikus 19:33, 30 Aralık 2007 (UTC)

iç içe gizle göster[kaynağı değiştir]

Şurada bir uygulama yaptım. iç içe açılır pencere yaptım.[10]

bence fena olmadı--Qwl mesaj at 19:54, 30 Aralık 2007 (UTC)

İslam maddelerine katkılar[kaynağı değiştir]

maddelerin ve şablonların gelişmesinde katkıda bulunmak istiyorsanız şu en:Pir_(Sufism) ve şu [11] sayfaya da bir göz atabilirsiniz. buralardan da faydalanmak lazım. ingilizce bölümünde de epey karışmış ortalık. belki alt şablon sistemi içerisinde bu konuyu zenginleştiririz. belki onlar da buraya göre düzenleme yaparlar.--Qwl mesaj at 07:31, 31 Aralık 2007 (UTC)

maddeler kırmızı olunca genelde biri el atıp düzeltme ihtiyacı hissediyor. ikinci verdiğim bağlantıda bir kısım şablonun kategorisi var. onlar da bu şablonları şekillendirmede yardımcı olabilir. diğer mezheplerin bakış açıları da şablonlarda ele alınmış. --Qwl mesaj at 07:52, 31 Aralık 2007 (UTC)

Mutlu Yıllar[kaynağı değiştir]

Mutlu yıllar dilerim. yeni yılda beklentileriniz karşılanır umarım.--Qwl mesaj at 08:34, 31 Aralık 2007 (UTC)

Mutlu yıllar; takabeg[kaynağı değiştir]

Mutlu yıllar arkadaşım. Yeni yıl hepimiz için esenlikler getirsin. --Orijinnal 11:21, 31 Aralık 2007 (UTC)

Yeni türk tarihi sayfası hazırlanıyor, katkılarını bekliyoruz. Daha sistemtik yapalım tabi. Ama sistematikten kastın ne? Her sayfanın içeriği farklı genelde.--Orijinnal 11:29, 31 Aralık 2007 (UTC)

katkıda bulunmak veya engellemek[kaynağı değiştir]

senin amacın katkıda bulunmak mı engellemek mi??? ilk başta bunu açıklığa kavuşturmamız lazım. yapılanlara niye eleştri yapılmasını beklemiyorsun. nasıl bilecekler böyle bir öneri olduğunu? biraz sabırlı ol. eğer sıkıntılar doğarsa önerileri de dinlemek lazım.--Qwl mesaj at 11:41, 31 Aralık 2007 (UTC)

takabeg değerlendirme yapılmadan geri alma lütfen. süsleme dediğin şey zaten var dı. var olanı çıkarmak için sen giriimde bulundun bu sebeple tartışma sonucunu senin beklemen lazım.--Qwl mesaj at 11:49, 31 Aralık 2007 (UTC)

Selam. Şablon konusunda tek sorun sürekli geri almanız bence. İkinci geri alışınızdan sonra bir yöneticiyi haber etmeniz sebebini ona bildirmeniz daha iyi olur. İyi yıllar.Sağlamcıileti 11:54, 31 Aralık 2007 (UTC)

konularda sizde düzeltmelerden önce tartışma sonucunu beklerseniz uygun olur! bu eklediğiniz uygun değil bu bölümü geri alalımı tertışalım. gerekçelerinizi kurallara dayanarak belirtin. onay mekanizması değilsiniz. bir yerde, herkesin görüşü önemlidir. hımmm ben bunları da beğenmedim çıkardım diye yazarak tartışma olmaz. saygılar..--Qwl mesaj at 13:31, 31 Aralık 2007 (UTC)

Türk Tarihi[kaynağı değiştir]

Türklerle alakalı maddeler daha çok fazlalaşıp büyüyeceklerini kabul edersek bunların çoğuna bağlantı veren kronoloji şeklinde bir Türk Tarihi maddesinin en doğrusu olacağını düşünmeye başladım son zamanlar. Ama bunları daha tartışırız herhalde. Benim yaptıklarım daha en az bir ay sürer. Zaten uzun sğreceğini bildiğim için ayrı bir kullanıcı sayfasında başladım. Selamlar ve mutlu yıllar --Erdall 14:46, 31 Aralık 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı iddiaları maddesi[kaynağı değiştir]

eğer senin için de uygunsa bu maddenin tartışma sayfasında aşağı yukarı uzlaşılmış olan 1915-1918 Osmanlı'da Ermeni Olayları başlığıyla değiştirip diğer benzer maddelerin de başlıklarını bu tartışmayı dayanak göstererek değiştirelim. saygılar--Qwl mesaj at 18:08, 31 Aralık 2007 (UTC)

ben önerimi sundum. alternatif olarak içinde sıfata ve bir tarafa itham içermeyen sözcükler olmalı bence. bu konuda düşündüklerini tartışma sayfasında paylaşırsan daha faydalı olur. bu konu netleştikten sonra diğer konularda düzeltme yapalım.--Qwl mesaj at 18:35, 31 Aralık 2007 (UTC)

tartışma gerekliliği konusunda da bir sıkıntın olduğunu düşünüyorum. her şey tartışmaya girmez. ayrıca önerilerin için sağol. çok düşüncelisin. kusura bakmzsan ben kendibildiğimi yapayım.--Qwl mesaj at 18:47, 31 Aralık 2007 (UTC)

Savaş gemisi sınıfları listesi[kaynağı değiştir]

Bana çok anlamsız bir madde gibi geldi, ansiklopedik bir değeri de yok. Maddeden işe yaramaz bilgileri çıkartıp düzgün bir hale getirmek gerekli. Bu maddeden bir şeyler çıkacağından pek ümitli değilim. Bu arada anime için teşekkürler, iyi yıllar :) Khutuckmsj 19:58, 31 Aralık 2007 (UTC)

Kişiler uyarısı[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bakın kendinizi savunurken dahi o kişiden bahsediyorsunuz, ona dair yorum yapıyorsunuz. İyi olsun kötü olsun; kişiler üzerine yorum yapmayın. "O kişi şöyle davrandı, şu kişi çelişkili, bu kişi şöyle" demeyin. "Şu değişiklik çelişkili, şu değişiklik hoş bir davranış değil, bu değişiklik tartışmalı" deyin. Lütfen, kişi üzerine yorum yaptıkça siz durum daha da zora giriyor; umarım fark etmişsinizdir. Sizin de yaklaşımınızı o arkadaşın da yaklaşımını anlayabiliyorum ama siz doğrudan ona dair yorum yapınca insanlar tartışmaları maddeler veya şablonlar üzerinde değil de ikinizin arasında gibi algılayacaktır. Lütfen bu uyarı ve ricayı dikkate alınız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 21:05, 31 Aralık 2007 (UTC)
  1. ^ http://yenibigiyim.com