Kullanıcı:East6/Üretim araçları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekonomi ve sosyolojide üretim araçları (aynı zamanda sermaye malları[1] ve üretken mülkiyet olarak da bilinir) ekonomik değeri olan mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan fiziksel ve finansal olmayan girdilerdir. Bunlar mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan hammaddeleri, tesisleri, makineleri ve araçları içerir.[2][3]

Toplumsal üretim araçları işlemesi için bireysel çabanın aksine organize kolektif bir emek gerektiren sermaye malları ve varlıklardır.[4] Farklı ekonomik sistem türlerinin tanımı ve kategorize edilmesinde sosyal üretim araçlarının mülkiyeti ve organizasyonu kilit bir faktördür.

Üretim araçları iki geniş nesne kategorisini içerir: çalışma araçları (aletler, fabrikalar, altyapı vb.) ve çalışma hususları (doğal kaynaklar ve hammaddeler). İnsanlar bir ürün yaratmak için çalışma araçlarını kullanarak çalışma hususları üzerinde çalışırlar ya da başka bir deyişle üretim araçları üzerindeki çalışma mal ortaya çıkarır.[5] Bir tarım toplumunda temel üretim aracı toprak ve kürektir. Endüstriyel bir toplumda üretim araçları, toplumsal üretim araçları haline gelir. Fabrikaları ve madenleri içermektedir. Bilgi ekonomisinde bilgisayarlar ve ağlar üretim araçlarıdır. Geniş anlamda "üretim araçları"; mağazalar, internet ve demiryolları (Altyapı sermayesi) gibi "dağıtım araçlarını" da içerir.[6]

Marksizm ve Marksist sınıf teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marxian Economics: The New Palgrave. W. W. Norton & Company. April 19, 1990. s. 76. ISBN 978-0393958607. The conception of capital within orthodox economics. Within orthodox economics, the term ‘capital’ generally refers to the means of production. 
  2. ^ Essentials of Sociology. Taylor & Francis US. 2002. s. 159. ISBN 9780205337132. 
  3. ^ "means of production". Oxford Dictionaries. Erişim tarihi: 7 December 2017. the facilities and resources for producing goods. 
  4. ^ Selected Political Writings. 978-0333283844. 1983. s. 9. Here we encounter a further characteristic of the modern wage proletarian. He works not with individual but with social means of production, means of production so extensive that they can be operated only by a society of workers, not by the individual worker. 
  5. ^ Michael Evans, Karl Marx, London, England, 1975. Part II, Chap. 2, sect. a; p. 63.
  6. ^ Flower, B. O. The Arena, Volume 37. The Arena Pub. Co, originally from Princeton University. p. 9

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Institute of Economics of the Academy of Sciences of the U.S.S.R. (1957). Political Economy: A Textbook. London: Lawrence and Wishart.

[[Kategori:Sermaye]] [[Kategori:Çalışma ekonomisi]] [[Kategori:Üretim ekonomisi]] [[Kategori:Marksist ekonomi teorisi]] [[Kategori:Kapitalizm]] [[Kategori:Sosyalizm]] [[Kategori:Komünizm]] [[Kategori:Marksist terminoloji]]