Kemal Çapraz (gazeteci)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kemal Çapraz
Doğum1964
Kastamonu, Türkiye
Ölüm16 Eylül 2008 (44 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
Diğer ad(lar)ıBozkurt Kemal[1]
Eğitimİstanbul Üniversitesi - Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik ve Halkla İlişkiler (Yüksek Lisans)
MeslekAraştırmacı, gazeteci, yazar ve Türkolog
Resmî site[1]

Kemal Çapraz (1964, Araç - 16 Eylül 2008, Kartal), Türk gazeteci, araştırmacı, yazar ve Türkolog'dur.

İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'ndan mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Gazetecilik ve Halkla İlişkiler anabilim dalında “Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı” konusundaki tezi ile yüksek lisans yaptı

Gazetecilik hayatı boyunca Kırım Tatar Millî Meclisi'nin eski başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Rauf Denktaş gibi önemli devlet adamlarıyla röportajlar gerçekleştirdi.[2]

Kırım halkı başta olmak üzere Türk devletleri ve halkları üzerine çalışmalar yaptı. Türk dünyası ile ilgili çalışmaları başta Türkiye ve Ortadoğu gazeteleri ile TGRT olmak üzere Türkistan, Türk Yurtları, Türk Yurdu, Doğu Türkistan’ın Sesi, Yesevî, Yeniden Diriliş, Türk Diplomatik, Emel, Kardaşlık, Orkun, Tarih, Kim vb. dergi ve gazetelerde yazıları ve röportajları yayımlandı. Gazetecilik mesleğini aylık olarak yayımladığı Ufuk Ötesi gazetesinde sürdürdü. Türkiye Kültür Ocağı Derneği, Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma Derneği, Turan Kültür Vakfı kurucuları arasında yer aldı. 2000 yılında kurucusu olduğu Basın Birliği Derneği başkanlığını yürüttü. Çalışmaları nedeniyle çeşitli ödüller aldı. Ufuk Ötesi gazetesi ve Ufuk Ötesi Yayınları’nı kurdu.[3]

2007 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul milletvekili adayı olmuş fakat seçilememiştir. Basın Birliği Derneği'nin kurucularından olup, başkanlığını yapmıştır.

16 Eylül 2008 tarihinde Kartal, İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında öldü. İstanbul Tuzla Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım[4]
  • Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım[5]
  • Kemal Çapraz'ın kaleminden Türk Dünyası (vefatından sonra yayımlandı)[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.turkocaklari.org.tr/iz-birakanlar/kemal-capraz-3586 [yalın URL]
  2. ^ "Kemal Çapraz - Biyografya". www.biyografya.com. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  3. ^ "Kemal Çapraz". www.biyografya.com (İngilizce). 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022. 
  5. ^ https://www.kitapyurdu.com/kitap/kuzeydeki-yavru-vatan-kirim/431530.html&manufacturer_id=154730 [yalın URL]
  6. ^ "Kemal Çapraz'ın "Türk Dünyası" kitabı çıktı". Anadolu Ajansı. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]