Kde domov můj?

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kde domov můj?
Türkçe: Evim nerede?

 Çekya
Ulusal Marşı

GüfteFrantišek Škroup
BesteJosef Kajetán Tyl
Kabul tarihi1992
Ses örneği
noicon

Kde domov můj? (Çekçe telaffuz: [ˈɡdɛ ˈdomof ˈmuːj]; Türkçe: Evim nerede?), Çekya'nın ulusal marşıdır. František Škroup tarafından yazılan marş, Josef Kajetán Tyl tarafından bestelendi. 1992 yılında Çek Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olarak kabul edildi.

Bir komedinin özgün müziği olarak yapılan parça, 21 Aralık 1834 tarihinde Prag'da Estates Tiyatrosu'nda Karel Strakatý tarafından söylendi. Orijinal şarkı iki parçadan oluşur. Parça, oyunun dışında da söylenmeye başladı. Çekler arasında çok popüler oldu ve Habsburg İmparatorluğu içinde kendi kimliğini canlandırmak isteyen bir milletin gayriresmî marşı olarak kabul edildi.[1]

1918 yılında Çekoslovakya'nın kurulmasından kısa bir süre sonra, şarkının ilk kıtası, Slovak şarkısı Nad Tatrou sa blýska'nın ilk kıtasının ardından millî marş haline geldi. Fakat Birinci Cumhuriyetin dilsel ve etnik çeşitliliği nedeniyle Macarca ve Almanca için de resmi çeviriler yapıldı.[2]

1993 yılında Çekoslovakya'nın ikiye ayrılmasından sonra Çekoslovak marşı da ikiye bölündü. Slovakya ikinci bir kıta ekleyerek marşı genişletti. Çek Cumhuriyeti ulusal marşı ise tek kıta sürümünde, genişletilmemiş olarak kabul edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Article 7 of Czech law n° 3/1993 Sb. on statehood emblems" (PDF). 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  2. ^ Gössel, Gabriel; ve diğerleri. (2008). The Czech Republic’s national anthem down the ages. Úřad vlády České republiky + Národní muzeum + Národní divadlo + Český rozhlas. ISBN 978-80-87041-51-2.