Karabiga, Biga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karabiga
Harita
Çanakkale
Çanakkale
ÜlkeTürkiye
İlÇanakkale
İlçeBiga
Coğrafi bölgeMarmara
İdare
 • Belediye başkanıAhmet Elbi (AKP)
Nüfus
 • Toplam4.480 [1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0286
Posta kodu17200

Karabiga, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı yerleşim yeridir.

Geçmişi antik çağlara kadar uzanır. Tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile tanınır.

Biga'nın 20 km kuzeydoğusunda, Marmara Denizi'nin güneyinde, Karabiga yarımadasının, 4475 ( 2017 ADNKS sayımı) nüfuslu bir sahil beldesidir.

Belde 1910 yılında belediye teşkilatına kavuşmuştur, ancak 1882 yılından kalma belediye mühürü, kuruluş yıllarını, daha da ötelere götürüyor. 1920 yılında yeniden kurulur ve Mehmet İstanbullu ilk belediye başkanı olur.

Belde, deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına, yat turizmine, özellikle balık üreme yatakları konumuna oldukça uygundur. Ancak bu yataklar, Kocabaş çayından gelen atıklardan; bilinçsiz, kaçak ve yasak tekniklerle avlanan balıkçılardan olumsuz etkilenmektedir.

Karabiga'nın ekonomik yapısında balıkçılık, çiftçilik ve hayvancılık ön plandadır. Bu yapının diğer bölümünüde memurlar-esnaf ve işçiler oluşturur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen bir antik Misya kasabası, Milet veya Kizikos kolonisiydi.[1] İyi bir limanı vardı. Strabon, bölgenin kaliteli şarap ürettiğinden ve tanrı Priapos’un şehre eski adını verdiğini söyler.[2] Thukididis, kasabadan bir donanma istasyonu olarak bahseder.[3] Flavius Arrianus, MÖ 334'te Büyük İskender'in Panegorus'u şehrini ele geçirmek için gönderdiğini ve şehrin Granikos Muharebesi'nden önce rakipsiz teslim olduğunu bildirir.[2][4]

Adı geçen yazarların yanı sıra, kasaba Pomponius Mela,[5] Gaius Plinius Secundus,[5] Stephanos Byzantinos,[6] ve Coğrafyacı Ravenna gibi çok sayıda antik yazar ve coğrafyacı tarafından da not edilmiştir.[7]

Doğu Roma İmparatorluğu zamanında, kasaba Pegae veya Pegai (Πηγαί)[8] olarak biliniyordu ve bir Bizans kalesi buradaydı.[9]

Bugün Karabiga'da 'Karabiga Kaleleri' diye bilinen kalıntıların, milattan önce VII. yüzyılın ilk yarısında kurulan 'Milet' kolonisi olduğu sanılmaktadır. Bu kalıntılar adını antik Anadolu uygarlıklarının Kır Tanrısı Priapos'tan almıştır. Şehir kalıntıları merkezden 3 km uzaklıktadır. Bölge sit alanı ilan edilmiş olup, henüz arkeolojik kazılar yapılmamıştır.

Hacıman Kuyusu - Karabiga

Ulaşım ve konaklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğer Bursa üzerinden gidilecekse, Karacabey ve Bandırma üzerinden Çanakkale'ye doğru devam edilir. Biga'yı tam çıkmadan sağa bir yol ayrımı görülür. Tabelada Karabiga'yı işareti de vardır. Biga'dan itibaren 20 km. kadar yol alındığında bir kasabanın ortasına gelinir. İşte burasi Karabigadır.

Bursa-Biga arası yaklaşık 180 km.dir

Eğer Çanakkale üzerinden gelinecekse, Lapseki ve Balıklıçeşme'yi geçip, Biga'ya doğru yol alırken Biga'ya girmeden, Karabiga-Priapos tabelasını görüp, sola dönülür. Yine yaklaşık 20 km.lik yolu geçerek Karabiga'ya ulaşılır.

Şehirlerarası otobüsle, Biga terminaline gelindiyse; saat sabah 08:00'dan itibaren, her saat başı, karşılıklı Belediye otobüs seferleri başlamaktadır. Biga'dan son sefer 23:00'da yapılmaktadır. Yaz döneminde ve her çarşamba ilave seferler konmaktadır. Karabiga'dan her gün, hava şartları iyi olduğunda Tekirdağ-Kumbağ yönüne, saat 21:00 civarında, kamyon taşıyan motorlar hareket etmektedir.

İstanbuldan gidecekler Yenikapı - Bandırma deniz hattını kullanarak 1 saat 45 dakika içinde Bandırmaya oradanda 45 dakika içerisinde Karabigaya ulaşabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^  Önceki cümlelerden biri veya daha fazlası şu anda kamu malı olan Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü'nden metin içermektedir‎. Smith, William, (Ed.) (1854–1857). "Priapus". Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü (İngilizce). Londra: John Murray. 
  2. ^ a b Strabo. Geographica. xiii. p. 587.  Sayfa numaraları Isaac Casaubon'un baskısına aittir.
  3. ^ Şablon:Cite Thucydides
  4. ^ Arrian Campaigns of Alexander I, 13
  5. ^ a b Şablon:Cite Mela
  6. ^ Bizanslı Stefanos. Ethnica. s.v. Πρίαπος. 
  7. ^ Ravenna Cosmography 2.18.
  8. ^ Norwich, John Julius (2006) The Middle Sea: A History of the Mediterranean Doubleday, New York, page 103 4 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 978-0-385-51023-3
  9. ^ Setton, Kenneth M.; Hazard, Harry W. and Zacour, Norman P. (1980) A History of the Crusades: The Impact of the Crusades on Europe University of Wisconsin Press, Madison, Wisconsin, page 241 11 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 978-0-299-10744-4

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]