Kaçarlar (halk)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaçarlar, günümüzde Ermenistan, Azerbaycan ve kuzeybatı İran'ın bulunduğu bölgede yaşayan Oğuz boylarından Bayat'lara bağlı bir halktır.

Moğollar zamanında İran ve Suriye arasındaki yerleri kendilerine yurt eden Kaçarlar, sonraları Azerbaycan ve Türkmenistan'a göçmüşlerdi. Azerbaycan Türklerinin etnik yapısının oluşumunda Kaçarların da payı vardır.[1] Kaçarlar Oğuzların Bayat Boyundan gelirler.

İran'ın siyasi hayatında önemli yere sahip olmuşlardır. Kızılbaş boylarından olan Kaçarlar Ustaclu, Şamlu, Baharlu, Beğdili ve Afşar gibi diğer 7 boy ile beraber Safevi Devleti'nin kurulmasına yardım etmişler. Safevi Hanedanı zamanında Karabağ ve Revan'da Kaçarlar egemen idi. I. Abbas (1587-1628) Kaçarları Azerbaycan’dan çıkarıp, Esterabad’a götürdü ve bunların bir kısmını orada yerleştirdi. Bir kısmını da Türkistan’ın Merv taraflarında yerleştirdi.[2]

Kaçar Hanedanı'nın asıl kurucusu olan Ağa Muhammed Han, 1779’da Esterabad’da şahlığını ilan etti. Ağa Muhammed Han, Şah İsmail gibi, başta Kaçarlar olmak üzere, yalnız Türk unsuruna dayanarak İran’da 1779’dan 1925 yılına kadar hüküm sürmüş yeni bir Türk hanedanının hakimiyetini tesis etti.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Azerbaycan Sovyet Ansiklopedisi, Madde Kaçarlar
  2. ^ Mirza Bala, “Kaçarlar”, İ.A, C.6, s.33
  3. ^ Kafkasya'nın etnik ve kültürel yapısı'nın oluşumunda Türklerin rolü[ölü/kırık bağlantı], Ankara Üniversitesi, Tuba Tombuloğlu yüksek lisans tezi, Ankara, 2003.