Sevan Gölü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gökçe Gölü sayfasından yönlendirildi)
Sevan Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı

Sevan Gölü (Ermenice: Սևանա լիճ, Azerice: Göyçə gölü), 940 km² yüz ölçümüyle (yaklaşık 78 km uzunluğu, 56 km genişliği) sadece Ermenistan'ın değil, Kafkasya'nın da en büyük gölüdür. 1900 m yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür. 30 civarında çay ve Hrazdan Nehri tarafından beslenir. Ülkenin doğusunda Geğarkunik'te bulunur.

Sevan Gölü havzasından çıkarılan arkeolojik kalıntılar bölgenin Bronz Çağı'ndan bu yana yerleşim bölgesi olduğunun kanıtıdır. Gölün Ermenice ismi Sevan, Urartuca "Sular ya da Göller Ülkesi" anlamına gelen Suina'dan gelir. Yine bölgede Eski Ermeni krallarının ve soylularının yaptırdığı pek çok kiliseye rastlanır. Osmanlılar göle Gökçe adını vermiştir. Gölün yerleştiği bölgede 20. yüzyılın sonlarına kadar Azerbaycanlılar yaşamıştır. Kitab-i Dede Korkut'ta göl "Gökçe Deniz" adıyla geçer. Sevan Gölü yayınlarda, resmi evraklarda ve haritalarda 1930 yılına kadar "Gökçe Gölü" adıyla kaydedilmiştir.[1][2][3]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Blackie & Sons Atlas'ta (Edinburgh, 1882) Sevan Gölü". 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2013. 
  2. ^ Brokgauzen & Yefron Ansiklopedik Sözlüğü'nde 8 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Erivan Guberniyası maddesi 30 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Brokgauzen & Yefron Ansiklopedik Sözlüğü'nde 8 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Gökçe maddesi 30 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]