Diva (Dana International şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsrail İsrail
1998 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)Dana International
Dilİbranice
Besteci(ler)Svika Pik
Söz yazar(lar)ıYoav Ginay
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi1.
Final puanı172
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Amen" (1995)   
"Yom Huledet" (1999) ►
"Diva"
Dana International single
Yayımlanma1998
TarzPop
Süre3:00
ŞirketDance Pool
YazarSvika Pik, Yoav Ginay

"Diva", (Türkçe: Tanrıça; İbranice: דיווה) İsrailli sanatçı Dana International tarafından seslendirilen ve 1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci gelen şarkıdır. Bestesini Svika Pik'in, söz yazımını Yoav Ginay'ın üstlendiği şarkı 1998 yılı Eurovision finallerinde 172 puan toplayarak birinci oldu.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, birçok bakımdan önemli başarılara imza attı. Öyle ki, şarkı 1998 yılından 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'na kadar birinci olan ve İngilizce dışında yazılan tek şarkıdır. Bunun dışında şarkı, finalde canlı orkestra ile çalınan son Eurovision şarkısıdır. Ayrıca Dana, Eurovision tarihinde birinci gelen tek transgender şarkıcıdır.

Final gecesinde gümüş kıyafet giyen Dana, dört diğer bayan şarkıcıyla beraber şarkıyı seslendirdi. Gösteride dans bulunmamaktaydı. Şarkının konusu, tarihteki en güçlü kadınlar hakkında olup, Kleopatra, Victoria ve Afrodit isimlerine yer vermektedir. Şarkıcının vokalistlerle birlikte tezahür etmesi ve üzerindeki aksesuarlarla kendini tamamlayan gümüş elbise ile aynı şekilde üzerindeki aksesuarla finaldeki siyah elbise, Sahnesi ve sözleriyle kendini tamamlayan 2 anlamlı olan şarkının dünyevi ve uhrevi hayatın yaratılış mitlerindeki "kutsal kase"nin okült kareografisini betimlemektedir.

Final gecesinde sekizinci olarak Polonya'nın "To takie proste" ve Almanya'nın "Guildo hat euch lieb!" şarkıları arasında sahneye çıkan Diva, gece sonunda 172 puan alarak birinci oldu. Bu birincilik İsrail'in üçüncü ve bugüne kadarki son birinciliğidir. Ayrıca o seneden önceki Eurovision finaline katılmamasına rağmen İsrail, bu başarıyı gösteren sayılı ülkelerden biri oldu.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı için Dana International'ın seçilmiş olması İsrail çapında tartışmalara yol açtı. Özellikle aşırı dinci Musevi kesim tarafından sürekli olarak eleştirilen Dana, o seneki finallerin ev sahibi olan İngiltere'de de protesto edildi.

Kalıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Yayın Birliği tarafından 2005 yılında yapılan ve Eurovision tarihinin en iyi on dört şarkısını belirleyen oylamada Diva da yer aldı. Ayrıca elli yıllık Eurovision tarihinin en iyi şarkılarını belirlemek adına 2005 yılında Danimarka'da düzenlenen Congratulations töreninde "Diva", on üçüncü oldu.

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste Tepe
noktası
İspanya İspanya 1
İsrail İsrail 1
Belçika Belçika 2
İsveç İsveç 3
Finlandiya Finlandiya 7
Hollanda Hollanda 8
İrlanda İrlanda 10
Birleşik Krallık İngiltere 11
Norveç Norveç 12
İsviçre İsviçre 15
Avusturya Avusturya 37
Almanya Almanya 47
Fransa Fransa 59
Önce gelen:
Love Shine a Light ile Katrina and the Waves
Eurovision Şarkı Yarışması birincileri
1998
Sonra gelen:
Take Me to Your Heaven ile Charlotte Nilsson

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]