Carola Häggkvist

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carola Häggkvist
Genel bilgiler
Doğum adıCarola Maria Häggkvist
Doğum8 Eylül 1966 (57 yaşında)
Stokholm,  İsveç
Başladığı yerİsveçli
TarzlarPop, Gospel, rock
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1983-günümüz
Müzik şirketiSonet, Universal
Resmî sitewww.carola.com

Carola Maria Häggkvist (d. 8 Eylül 1966; Stokholm, İsveç), İsveçli şarkıcı.

1983 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Främling" adlı şarkısıyla üçüncü, 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Fångad av en stormvind" isimli şarkısıyla birinci olmuş, 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ise "Invincible" ile beşinci olmuştur.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Eylül 1966 tarihinde Stockholm'deki Södersjukhuset'te doğdu. İsveç'in başkenti Stokholm güneyindeki Norsborg'da büyüdü. Sekiz yaşında Stockholm'deki Miniteatern'de sahne almaya başladı; ayrıca Adolf Fredrik'in Müzik Okulu'na katıldı.[1][2] 1977 yılında Häggkvist, bir yetenek yarışmasını kazandı ve televizyonda ilk kez Sveriges dergisinde "Krokodilbarnets klagan"ı seslendirerek göründü.[3]

Kariyer hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1981–1989: Erken kariyer ve Främling[değiştir | kaynağı değiştir]

1983 yılında Carola ve John Travolta

1981 yılında İsveçli müzik organizatörü Bert Karlsson, Hylands hörna adlı televizyon dizisinde sahne aldıktan sonra 15 yaşındaki Häggkvist ile tanıştı ve ona 1982 Eurovision Şarkı Yarışması için İsveç seçimi olan Melodifestivalen'e katılma şansı verdi. Söz yazarı Lasse Holm, Melodifestivalen 1983 için Häggkvist'e iki şarkısını sundu: "Mona Lisa" ve "Främling". Şarkılardan "Främling" seçildi ve onunla birlikte Häggkvist, o yıl Münih'te yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i temsil etme hakkını kazandı. Şarkı, on bir bölgesel jürinin tümünden sekiz puan (mümkün olan en yüksek puan) aldı. 23 Nisan'da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i Häggkvist temsil etti. Ülke nüfusunun %84'ünü oluşturan 6,1 milyon İsveçli televizyon izleyicisinin önünde üçüncü oldu. Bu hala İsveç'te bir rekordur.[3]

"Främling", Häggkvist'in bir milyonun üzerinde kopya satan ilk albümünün başlık parçası oldu ve onu İsveç tarihinin en çok satan albümü haline getirdi.[4] Eurovision'dan sonra Häggkvist, "Främling"in tanıtımını yapan ve birkaç dilde sahne alan bir Avrupa televizyon programları turuna çıktı: İngilizcede "Love Isn't Love", Almancada "Fremder" ve Felemenkçede "Je ogen hebben" geen geheimen". Albümde "Mickey", "Liv", "Gloria" ve "Tokyo" gibi şarkılar yer aldı. Aralık 1983 yılında, 200.000 kopya satan ilk Noel albümü Julefrid med Carola'yı[3] yayınladı. 1984 yılında Häggkvist, birlikte 1 milyonun üzerinde kopya satan en çok satan iki pop/rock albümü çıkardı. "Tommy tycker om mig" İsveç'te "Hunger" ile birlikte büyük bir hit oldu. Daha sonra Japonya'ya gitti ve Japonca bir single kaydetti.[5] 1985'te Bee Gees, Gibb kardeşler tarafından yazılan ve Maurice Gibb tarafından üretilen Runaway albümünde onunla işbirliği yaptı. Ertesi yıl İsveç'te piyasaya çıktığında rekor çift platin sattı.[5] "Kaçak", "Yepyeni Kalp", "Kanatlarını Aç" ve "Işıma" İskandinavya'da büyük hit oldu. 1987 yılında Häggkvist, piyanist Per-Erik Hallin ile bir kilise turuna çıktı. Bundan sonra şarkıcı kariyerine ara verdi.[3]

1990–1991: Yeni imaj, bağımsızlık ve Eurovision zaferi[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında "Mitt i ett äventyr" (Bir maceranın ortasında) ile Melodifestivalen'e döndü. Şarkı festivalde ikinci oldu ve Häggkvist'e İsveç'i Eurovision'da temsil etme hakkını kazanamadı. Etkinliği Edin-Ådahl kazandı. Much More adlı geri dönüş albümü yayınlandı ve İsveç'te altın sertifika kazandı.[5] Ancak, Häggkvist ve söz yazarı Stephan Berg, Eurovision'da başka bir girişim planlamaya çoktan başlamıştı.

1991 yılında "Fångad av en stormvind" (Bir aşk fırtınası tarafından yakalandı) ile Melodifestivalen'e döndü. Şarkı, festivali otuz iki puan farkla kazandı ve Roma'daki Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'in girişi oldu. İngiliz bahisçiler, Häggkvist'i yarışmayı kazanan ikinci favori olarak gördüler. Yarışma gecesi, puanlarını açıklamak için bir oylama jürisi kaldı, üç ülke yarışmayı kazanmak için çekişme içinde kaldı: 146 puanla İsveç; 139 puanla İsrail ve 134 puanla Fransa. Ne İsrail ne de İsveç İtalyan jürisinden puan alamadı, ancak Fransa on iki puan alarak, İsveç ve Fransa'yı 146 puanla berabere bıraktı. İsveç, yeniden sayımın ardından, Fransa'nın ikisine karşı oylamada beş on puanlık puan alarak yarışmayı kazandı.[6] "Fångad av en stormvind" Avrupa'da büyük bir hit oldu,[5] onu bir derleme albüm olan Hits ve bir Noel albümü olan Jul izledi.[3] Zaferinden sonra, "Much More"un uluslararası bir versiyonunu yayınladı ve Avrupa çapında uzun bir tanıtım turuna çıktı. Albümü, aralarında "I'll live" ve "All the Reasons to Live" de dahil olmak üzere birçok hit üretti.

1992-2004: Albümler, turlar ve müzikaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Carola konserde

Häggkvist, Çin'de tahmini 600 milyon televizyon izleyicisinin önünde performans sergileyen ilk İskandinav pop sanatçısıydı; ayrıca 1992 yılında Çin'de bir albüm çıkardı.[5] 1992 ve 1993 yılında Rival International, Carola'nın önceki albümlerini CD'de yayınladı. Başlangıçta İskandinavya'daki Mariann Records ile sözleşme imzaladı.

1993 yılında, 1983 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i temsil etmesinden on yıl sonra, on altı ülkede yayınlanan My Tribute adlı bir gospel albümü kaydetti ve 1994'te Hollanda'da yılın gospel sanatçısı oldu.[7] Albüm, Häggkvist'in en bilinen şarkılarından biri olan hit single "My Tribute"'u içeriyor. 1994'te Häggkvist, rock temalı bir albüm olan '"Personligt"'i (Kişisel olarak) yayınladı ve şarkı yazarı olarak ilk çıkışını yaptı. "Så länge jag lever", "Sanna Vänner" ve "Guld i dina ögon" hit oldu ve büyük miktarda radyo yayını aldı.

1995 yılında Häggkvist, müzikal bir aktris olarak ilk çıkışını yaptı ve Tommy Körberg'in karşısında erkek başrol olarak The Sound of Music'te Maria'yı oynadı. 325 performansta rol aldı ve prestijli Guldmasken (Altın Maske) ödülünü kazandı.[5] Üç yıl sonra, Songs from Sophie's World albümünde yer alan Norveçli müzikal Sophie's World'ün tema şarkısını söyledi.[3] Yine 1998'de Häggkvist, Mısır Prensi'nin İsveççe versiyonunda Mirjam'ı seslendirdi.[7] 2002'de Londra'da ve beş İskandinav şehrinde Les Misérables'da Fantine olarak kısa bir rol aldı.[3]

Kasım 1997'de, Häggkvist başka bir derleme albüm olan De bästa av Carola ("The Best of Carola") ve onunla birlikte "Dreamer" gibi birkaç yeni single çıkardı.[8] Bunu, Lina Sandell'in kaleme aldığı şarkılardan oluşan bir albüm, Blott en dag ("Just One Day") izledi.[3] Albüm mükemmel eleştiriler aldı ve Carola'nın ilahilere olan tutkusunu ortaya çıkardı. 1999'da başka bir Noel albümü yayınlandı: Jul i Betlehem ("Bethlehem'de Noel"). Albüm, 350.000'i İsveç'te olmak üzere İskandinavya genelinde 600.000 adet sattı.[8] 1999'un en çok satan albümü oldu. Ayrıca, Noel konserlerinde sıklıkla çalınan popüler bir Noel şarkısı olmaya devam eden "Himlen i min famn" baladını da birlikte yazdı. 1999 yazında Rhapsody in Rock'ta turneye çıktı.

2001 yılında Hristiyan ilahileri, müjde melodileri ve samimi baladlara dayanan bir albüm olan Sov på min arm'ı çıkardı. O yıl İskandinavya'da en çok satan albümlerden biri oldu. 2002'de büyük eleştiriler alan pop/country albümü My Show'u çıkardı. Häggkvist'in pop sahnesine dönüşüne damgasını vuran albüm "The Light", Estonya ve Brezilya listelerinde de bir numara olan "I Believe in love" ve "A Kiss Goodbye" gibi birçok hit parça içeriyordu. Albüm İsveç albüm listesinde yalnızca 6 numaraya kadar çıksa da, yıl sonuna kadar 100.000 kopya sattı. Yaz aylarında, Häggkvist büyük ve lüks bir İskandinav turuna çıktı.

2003 yılında Häggkvist, Melodifestivalen 2003 için "Autumn Leaf" adlı bir şarkı sundu. Demoyu gerçekleştirdikten sonra, yarışmaya hak kazandığında şarkıyı söylemesi istendi. Häggkvist bunu yapmamaya karar verdi ve şarkı yarışmadan diskalifiye edildi.[9] "Autumn Leaf", Häggkvist'in bir sonraki albümü Guld, platina & passion'da İsveççe "När löven faller" (Yapraklar düştüğünde) olarak yer aldı. Balad büyük bir hit oldu. Guld, platina & passion, İsveç listelerinde 1 numaraya ulaştı ve 300.000'den fazla kopya sattı. Ayrıca en sevdiği Elvis Presley şarkılarını da kaydetti: "Walk a mile in my shoes" ve "If I can dream". Ertesi yıl, Häggkvist, "Tanrı'ya olan sevgimin bir ifadesi" olarak tanımladığı Credo adlı dini bir albüm çıkardı.[10] Albüm İsveç albüm listesinde 2. sıraya yükseldi. Bunu, Svenska Dagbladet'ten Dan Backman'ın yazdığı "ruhsal amaçlı müzik... ait olma, aşk, ölüm ve sonsuzluk etrafında dönen" Störst av allt izledi.[11] Genom Allt İsveç'te büyük bir radyo hiti oldu ve ölen annesine ithaf edilen ruh şarkısı "Allt kommer bli bra mamma" dini etkinliklerde popüler oldu.

2005-günümüz: Eurovision'a Dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında Carola

Melodifestivalen 2005 yılında aralıklı gösterinin bir parçası olarak sahne alan Häggkvist, 2006'da yarışmaya geri döneceğini doğruladı. Bobby Ljunggren, Henrik Wikström ve Thomas G:son tarafından yazılan "Evighet" ("Eternity") adlı şarkıyı seslendirdi. Şarkıyı "Gerçekten kazanan bir şarkı" olarak tanımladı. Şarkı, 11 Mart 2006'da Göteborg'da yapılan[12] yarı finalden kalifiye oldu ve Stockholm Globe Arena'daki final yaklaşırken, festivali doğrudan kazanmaya aday oldu.[9] Bölge jürilerinde Andreas Johnson'ın ardından ikinci olmasına rağmen, "Evighet" yarışmayı 232 puanla kazandı.[9] Yarışmadan önce Carola, şarkısını tanıttığı 12 ülkeyi ziyaret etti. "Invincible" bu ülkelerdeki radyolarda büyük miktarda hava oyunu aldı. Atina'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın yarı finalinde Häggkvist 170 puanla yirmi dört arasında beşinci oldu.[13] Bu sıralama aynı zamanda, 2006 ikincisi ve 2008 birincisi Dima Bilan'ın arkasından üç şarkısıyla toplam 442 puan alarak performanslarından kazandığı toplam puanla Eurovision tarihindeki en başarılı ikinci sanatçı yaptı. .

Melodifestivalen'in ardından Häggkvist, Från nu till evighet ("Şimdiden Sonsuzluğa") adlı bir pop albümü çıkardı. Lennart Wrigholm, Musiklandet için albümü inceledi; albümdeki yeni malzeme miktarını eleştirdi: "Bu yaşlı kadın gerçekten albümüne ondan fazla yeni parça koyamayacak kadar çok iş yükü mü aldı?" ve "Evighet"in İngilizce versiyonunun bonus şarkı olarak eklenmesinin "potansiyel alıcıya hakaret" olduğunu yazdı.[14] Öte yandan, Expressen'den Anders Nunstedt, "Jag ger allt" ("Her Şeyi Veriyorum") için "başlığın yalan söylemediğini" ve "Vem kan älska mig" ("Beni Kim Sevebilir")'in "parlak bir nakarat" olduğunu yazdı.[15] Albüm, İsveç satış grafiğinin zirvesinde yer aldı ve yıl sonuna kadar yaklaşık 100.000 kopya sattı. Latin esintili bir pop şarkısı olan Stanna eller gå, yaz aylarında bir radyo hiti oldu. Albümün yayınlanmasının ardından Häggkvist İsveç'i gezdi ve olağanüstü eleştiriler aldı.[16] Sonbaharda, Häggkvist'in sesiyle ilgili sorunları vardı ama yine de Andrea Bocelli tarafından yazılmış bir şarkı olan "Because We Believe"i İtalyan tenoruyla söyledi.

2007 yılı sonlarında Häggkvist, Jul i Betlehem'in devamı niteliğindeki I denna natt blir världen ny ("Bu Gece Yeni Bir Dünya Var") adlı başka bir Noel albümü çıkardı. Albüm İsveççe ve İngilizce şarkılar içeriyordu ve Haziran 2007'de Kudüs'te kaydedildi.[9] Svenska Dagbladet'ten Stefan Malmqvist, önceki Noel albümlerinde olduğu gibi, Häggkvist'in Noel şarkıları söylerken "kendisinin şekerli bir versiyonu" olduğunu yazdı.[17] Albümün 90.000 kopya sattığı bildirildi. Albümde Go and Tell It on the Mountain adlı gospel şarkısı da yer aldı. Serbest bırakıldıktan sonra İskandinavya'yı gezdi.

Carola, Andreas Johnson ile birlikte Johnson & Häggkvist ikilisinin bir parçası olarak Melodifestivalen 2008'e girdi. İlk single'ları "Lucky Star" olarak adlandırıldı ve radyoda popüler oldu. Şubat ayındaki melodi festivalinde Carola, Johnson ve Peter Kvint tarafından yazılan "One Love" şarkısını söylediler.[9] İkinci elemede yer alarak tüm şovu kazanan ilk favorilerdi. Otomatik bir son noktayı kaçırarak İkinci Şans turuna katılmaya hak kazandılar. Her ne kadar finale kalabilmek için geniş çapta bahşiş verseler de, İkinci Şans programındaki ilk oylama turundan bile devam etmediler. One Love çok büyük bir başarı elde edemese de yarışmadan birkaç ay önce yayınladıkları Lucky Star şarkısı iyi satışlar yaptı ve haftalarca İsveç listelerinde bir numara oldu. Carola yılın geri kalanını ağırdan almaya karar verdi, ancak yıl sonunda küçük bir Noel turuna çıktı. 2009 yılında Carola'nın yaklaşmakta olan albümü ve diğer projeleri üzerinde çalıştığı bildirildi. Bazı yeni materyalleri kaydetmek için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Kayıt şirketinden ayrıldı ve müziğini internet üzerinden yurt dışına taşımayı hedeflediği X5 Music Group ile sözleşme imzaladı. Haziran ayında, yetenekli genç şarkıcılara ve şovmenlere yardım etmek için tasarlanmış bir kamp olan Carola Camp'i ağırladı. Mayıs ayında Moskova'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın açılış töreninde 3 Eurovision şarkısını seslendirdi. Temmuz ayında Norveç'te Eurovision birincisi Alexander Rybak ile birlikte sahne aldı ve "Fairytale" ve "Främling" ile The Jackson 5'in "I'll Be There" şarkılarını seslendirdi. 2009'un sonunda Paul Potts gibi sanatçılarla düetlerin yer aldığı Christmas in Bethlehem albümünü çıkardı. İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'yı ziyaret ederek başka bir Noel turuna çıktı. Yeni web sitesini de yayına aldı.

Carola, Malmö'deki 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finaline katıldı ve İsveç kültürü hakkında mizahi bir aralıklı gösteri yaptı.[18]

2010 yazında Carola, İsveç'te hem Elvis Presley hem de Barbra Streisand'ın hit şarkılarını söyleyerek turneye çıktı.Kaynak hatası: <ref> etiketinde geçersiz değişken (Bkz: Kaynak gösterme)

Carola, Stockholm'deki 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finaline katıldı ve önceki bir başka İsveçli kazanan Loreen ile birlikte ekranda kısa bir röportaj yaptı.[19]

Ekim 2016'nın sonlarında, Drömmen om julen adlı yeni Noel albümünü çıkardı. Yayını bir tur izledi.

Nisan 2021'de Carola'nın 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'in sözcüsü olacağı ve Büyük Final'de İsveç jürisinin puanlarını okuyacağı açıklandı.[20]

Kişisel yaşam ve medya ilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkesinin en popüler ulusal ünlülerinden biri olarak statüsü, onu az çok sürekli magazin basını tarafından takip edilmesini sağladı. Sık sık Hristiyan inancından bahsetti ve odak noktasının çoğu tartışmalı Evanjelik kilise Livets Ord'a (Yaşamın Sözü) üyeliği etrafındaydı.

Norveçli bir Hıristiyan vaiz olan Runar Søgaard ile evlidir ve ondan Amadeus adında bir oğlu vardır.[21] Çift, on yıllık evlilikten sonra 2000 yılında boşandı. 2012 yılında Güney Afrika'dan bir kızı Zoe'yi evlat edindi. (Anne ve babası 2004 yılında ölmüştü.)

Eşcinsellik hakkındaki görüşlerle ilgili tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 yılında İsveç gey dergisi QX'e verdiği bir röportajda, dua ederek heteroseksüel olan eşcinselleri tanıdığını iddia ederek birçok gey ve bazı heteroseksüel hayranlarını yabancılaştırdı. Ayrıca eşcinselliğin kendisi için her zaman "doğal olmayan" olarak kalacağını söyledi.[21]

Dört yıl sonra, Mart 2006'da İsveç'in Eurovision Şarkı Yarışması için ulusal seçimine katıldığında yorumu gündeme geldi. Bir basın toplantısı sırasında bir gazeteci ona eşcinsellik hakkındaki görüşlerini sormaya çalıştı ama cevap vermedi.[22]

15 Mart 2006 tarihinde 2006 Melodifestivalen ve Eurovision Şarkı Yarışması sırasında Carola'nın ortak ortağı olan Rickard Engfors, "Carola eşcinsellerden nefret etmez. Öyle olsaydı, onun için çalışmazdım. O harika bir insan." dedi.[23]

2006 yarışmasından önce Eurovision ile ilgili web sitelerinden biri için özel bir röportaj sırasında, Carola da bu konuda sorgulandı ve "her eşcinselin onları sevdiğini hissetmesini çok isterim" ve "gey olmak bir hastalıktır" diye düşünmediğini belirtti. Gazeteleri orijinal sözlerini yanlış yorumladıkları ve bundan bir sorun çıkardığı için eleştirmeye devam etti. Röportajın ilerleyen saatlerinde, destekleyici dansçılarından birinin eşcinsel ve erkek arkadaşının "harika" olduğunu da söyledi.[24]

2008 yılında Aftonbladet gazetesine konuştu ve son yirmi yılda geliştiğini ve çok kapsayıcı olduğunu iddia ettiği eşcinsellik hakkındaki görüşlerini tekrar gözden geçirdi. "Aslında 25. yıl dönümü konserime QX'ten geyleri davet ettim ama QX geri çevirdi. Ne yapabilirim? Tüm insanları seviyorum. Eşcinselleri seviyorum. Yani kesinlikle hiçbir şekilde homofobik değilim. Müzik için buradayız ve saçma sapan fikirlerim yok. Ve birçok eşcinselden de sevgi hissediyorum."[25]

2014 yılında Så mycket bättre adlı TV programına katılırken, 1980'lerde bir kadınla aşk yaşadığını açıkladı. "80'lerde bir kızla takıldığımı hatırlıyorum. Kesinlikle bir çift değildik ama test ettim. Biraz zordu çünkü aşırı bir çekim ve güç hissettim ama daha ileri gitmeyi seçmedim". Så mycket bättre'nin 2019 serisinde kendisine gelecekte bir kadınla ilişkisi olup olmayacağı soruldu ve bunun bir olasılık olduğunu söyledi.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dublaj[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Rol Notlar
1998 Mısır Prensi Miriam İsveççe dublaj
2018 Kitty Kedi Değil kedi İsveççe dublaj

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  2. ^ "Alliansen premierar lärare i "fina" skolor". www.aftonbladet.se. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g h "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  4. ^ http://noje.malmolund.city.se/art/2302/carola_hyllades_av_kndiseliten/[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ a b c d e f "Carola". web.archive.org. 22 Nis 2006. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  7. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  8. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  9. ^ a b c d e "Eurovision Song Contest 2022 news by esctoday - Turin Italy". Eurovision News, Polls and Information by ESCToday. 17 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  11. ^ Backman, Dan (13 Mayıs 2005). "Carola". 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.svd.se vasıtasıyla. 
  12. ^ "Carola och Kjellman till Globen". 11 Mart 2006. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.svd.se vasıtasıyla. 
  13. ^ "Finnish monsters rock Eurovision". 21 Mayıs 2006. 16 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi – news.bbc.co.uk vasıtasıyla. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  15. ^ "archive.ph". archive.ph. 25 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  17. ^ Malmqvist, Stefan (14 Kas 2007). "Carola Häggkvist". 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.svd.se vasıtasıyla. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  19. ^ "Här dissar Måns Carola – i direktsändning". www.aftonbladet.se. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  21. ^ a b "Carola såg sin mamma dö". www.expressen.se. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ https://www.qx.se/info/senaste_numret.php?id=20[ölü/kırık bağlantı]
  23. ^ ""Carola är feg och falsk"". www.expressen.se. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "Eurovision Song Contest Helsinki 2007 | Exclusive: Carola (Sweden) speaks out!". web.archive.org. 25 Kas 2006. 25 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  25. ^ "Carola: \"Jag älskar de homosexuella\" - Nyheter - RFSL". web.archive.org. 30 Eki 2014. 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]