Dima Bilan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dima Bilan
Dima Bilan, 2016
Genel bilgiler
Doğum adıViktor Nikolayeviç Belan
TarzlarPop, Soul, R&B
MesleklerŞarkıcı, Söz yazarı, Yapımcı
Müzik şirketiGala, EMI, Universal
İlişkili hareketlerNelly Furtado, Rudy Perez, Jim Beanz, Ryan Tedder, Trudy Bellinger, Edvin Marton, Yevgeni Pluşenko, Larisa Dolina, J.R. Rotem, Anastacia
Resmî sitewww.bilandima.ru

Viktor Nikolayeviç Belan sahne adıyla Dima Bilan (Kiril: Дима Билан, Виктор Николаевич Белан; d. 24 Aralık 1981; Ceguta), Rus şarkıcı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk kez 2006 yılında "Never Let You Go" adlı şarkıyla Rusya'yı temsil etmiş ve 2. olmuş, daha sonra 2008 yılında "Believe" adlı şarkıyla temsil ederek Rusya'ya ilk birinciliğini kazandırmıştır.

Çocukluk ve gençlik dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

2 yaşındayken Tataristan ÖSSC'ye taşınmış, 6 yaşındayken de Kabardey-Balkarya'ya taşınmışlardır. İlk okula, kız kardeşi ile birlikte orada başlamıştır. Okulda şiirler okumuş ve şarkılar söylemiştir. Gnesins Musical College'den mezun olmuştur.

İlk albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında ilk albümü Ya Nochnoy Huligan (Gece Serserisiyim)'ı çıkardı. Başarılı olan teklisi "Na beregu neba", aynı zamanda ikinci albümünün de adıdır. Albüm Yuri Aizenshpis tarafından yapıldı.

2004 yılında ikinci albümü olan "Na Beregu Neba" çıktıktan sonra 2005 yılında "Not That Simple" adlı şarkıyla Eurovision Şarkı Yarışması seçmelerine katıldı.

2006 yılında ise üçüncü stüdyo albümü olan "Vremya Reka"yı çıkardı. Albümdeki birçok şarkı hit oldu. Daha sonra Rus kanalı olan "Number One" tarafından 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Never Let You Go" şarkısıyla katılması için seçildi. 37 ülke oylaması sonucunda Dima Bilan, 2. sırada yarışmayı tamamladı.

Dima Bilan Rusya'nın Eurovision seçmelerinde "Believe" şarkısı ile tekrar birinci gelerek Eurovision'a ikinci kez katılma hakkını elde etti. 24 Mayıs 2008'de Belgrad'da yapılan yarışmada Rusya'ya ilk Eurovision birinciliğini götürdü. Daha sonra 4. stüdyo albümü olan Protiv Pravil/ Against The Rules'u çıkardı. Albümdeki birçok şarkı hit oldu. Dima Bilan'ın 2009 yılında "Believe" adlı beşinci stüdyo albümünü çıkardı. Albümde eski albümlerinden şarkılar ve remixler bulunmaktadır.

2012 yılında ise t.A.T.u grubunun eski üyelerinden Yulia Volkova ile beraber yaptığı Back To Her Future düeti ile 2012 Rusya Ulusal Finali'ne katılmış fakat Buranovskiye Babushki'nin ardından 2. olarak ülkesini temsil etmeyi başaramamıştır.

Muz TV Müzik Ödülleri'nde Anastacia ile düet yaparak "Safety" şarkısını seslendirmiştir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2003 — Ya Nochnoy Huligan - (Я Ночной Хулиган, Ben Gece Holiganıyım)
  • 2004 — Na Beregu Neba - (На берегу неба, Gökyüzünün Kıyısında)
  • 2006 — Vremya Reka - (Время река, Zaman Nehri)
  • 2008 — Protiv Pravil - (Против правил, Kurallara Karşı)
  • 2009 — Believe - (İnan)
  • 2010 — 50/50
Önce gelen:
Nataliya Podolskaya
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya
2006
Sonra gelen:
Serebro
Önce gelen:
Marija Šerifović
Eurovision birincisi
2008
Sonra gelen:
Alexander Rybak
Önce gelen:
Serebro
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya
2008
Sonra gelen:
Anastasiya Prihodko

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]