Metamfetamin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Meth sayfasından yönlendirildi)
Metamfetamin
Klinik verisi
Uygulama
yolu
Oral, intravenöz, intramüsküler, buğu şeklinde, rektal,
Farmakokinetik veri
BiyoyararlanımOral: %70
IV: %100
MetabolizmaHepatik
Eliminasyon yarı ömrü9–15 saat
BoşaltımRenal
Tanımlayıcılar
  • N-methyl-1-phenyl-propan-2-amine
CAS Numarası
PubChem CID
DrugBank
CompTox Bilgi Paneli (EPA)
ECHA Bilgi Kartı100.007.882 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kimyasal ve fiziksel veriler
FormülC10H15N
Mol kütlesi149.233
Erime noktası170 °C (338 °F)
Suda çözünürlüksıvı çözeltilerle kuvvetlendirilir ancak çözünmez mg/mL (20 °C)
5 mg tablet Desoxyn (metamfetamin)

Metamfetamin, merkezî sinir sistemi (MSS) uyarıcısı olan sentetik bir maddedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde reçete edilir. Desoxyn ismiyle ilaç piyasasında ABD'de bulunur. Bunun haricinde uyarıcı etkileri sebebiyle yasadışı olarak kullanımı mevcuttur. Kristal ve hap formunda olabilen çeşitleri dünyada birçok ülkede yasadışı olarak satılmaktadır. Birçok uyarıcı gibi, 6-24 saat süren güçlü bir öfori, dolayısıyla güçlü bir psikolojik bağımlılık yapabilme etkisine sahiptir. Yapısal olarak amfetamine yakın psikoaktif bir maddedir.

Saf metamfetamin renksiz bir sıvıdır. IUPAC ismi (S)-N-metil-1-fenilpropan-2-amin olan methamfetamin suistimal edilmek üzere kaçak üretimi ile de tanınmıştır. Efedrin ya da psödoefedrin molekülü indirgenerek yani hidrojenize edilerek kolayca elde edilebildiğinden hemen her yerde üretilebilmektedir. "Methlab" de denilen bu yerler, üretimi sırasında çıkan fosfattan ötürü kırmızı bir renge boyanır ve kedi idrarı gibi kokar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulunuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

1887 yılında metamfetamin sentezlenmesinden kısa bir süre sonra,[1] 1893'te kimyager Nagai Nagayoshi tarafından efedrin maddesinden de sentezlendi.[2] "Metamfetamin" terimi bu yeni karışımın kimyasal yapısından türedi: metil alfa-metilfenetilamin. 1919 yılında, kristalize metamfetamin farmakolog Akira Ogata tarafından efedrinin redoks yöntemiyle kırmızı fosfor ve iyot kullanılarak sentezlendi.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyanıklık, motivasyon ve kısa dönem beyin aktivitesini artıran madde aşırı öforiye neden olmaktadır. Madde alındığında tansiyon ve vücut sıcaklığı yükselir, göz bebekleri büyür ve ishal, bulantı, kusma görülebilir.

Kötüye kullanımlarda beyin kimyasını bozup depresyona yol açtığı bilinmektedir. Bağımlılarında kalıcı anhedoni oluşmaktadır. Psikoz etkileri ortaya çıkartıp, görsel ve işitsel halüsinasyonlara neden olabilir. Kullanıcılarında güçlü bir psikolojik bağımlılık yan etkisi görülür.

Devamlı kullanıcılarında meth ağzı denen diş çürükleri oluşur. Bağışıklık sistemi baskılanan bu kişilerde stafilokok enfeksiyonlarına sıkça rastlanır. Kilo kaybı ve kısa dönem libido artışını takiben erektil disfonksiyon da bilinen kötü etkilerindendir.

Kuvvetli sistemik reaksiyon ile ölüme yol açabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Historical overview of methamphetamine". Vermont Department of Health. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2012. 
  2. ^ "The pH Levels of Different Methamphetamine Drug Samples on the StreetMarket in Cape Town", p.1 8 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2011, A. Bardow, Oral & Dental Research Institute, Faculty of Dentistry, University of the Western Cape