Büyük Yolculuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyük Yolculuk
Le Grand Voyage
YönetmenIsmaël Ferroukhi
YapımcıHumbert Balsan
YazarIsmaël Ferroukhi
OyuncularNicolas Cazalé
Muhammed Majd
MüzikFowzi Guerdjou
Yapım şirketiOgnon Pictures[1]
StüdyoPyramide Distribution
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i7 Eylül 2004 (2004-09-07)
Süre108 dk.
Ülke Fransa
 Fas
 Bulgaristan
 Türkiye
DilFransızca, Arapça, Bulgarca, Türkçe, Sırpça

Büyük Yolculuk (FransızcaLe Grand Voyage), yönetmenliğini Ismaël Ferroukhi'nin yaptığı 2004 yılı yapımı dram türündeki film.[1] Film, Hac vazifesi için araba ile Fransa'dan Suudi Arabistan'a yolculuk yapan bir baba ve oğul arasındaki ilişkiyi konu edinmiştir.

Film, 2005 yılında Mar del Plata Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film Altın Astor ödülünü kazandı. Ayrıca 2004 Toronto Uluslararası Film Festivali ve Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Müslüman bir ailenin oğlu olan Réda ailesi ile birlikte Güney Fransa'da yaşamaktadır. Réda'nın Arapça dışında bir dil konuşmayan ve tutucu olan babasının ölmeden önceki son arzusu Hacca gitmektir. Oraya ise otomobil ile oğlu Réda'nın götürmesini istemektedir. Geleneklerine alışamayan ve Fransız bir sevgilisi olan Réda, bakalorya sınavlarını bahane etse de babasını ikna edemez ve arabayla Fransa'dan başlayacak binlerce kilometre uzunluğunda bir yolculuğa başlarlar. Ortak noktaları olmayan ve aralarındaki ilişkinin mesafeli olduğu baba ile oğul için bu yolculuk başlangıçta zor görünmektedir. Mecbur kalmadıkça konuşmazlar ve aralarında sessiz bir iletişim kurulur. Belli bir süre sonra aralarındaki buzlar erimeye başlar ve yavaş yavaş birbirlerini tanımaya başlarlar.[2][3]

Yol boyunca ikisi de ilginç karakterlerle tanışırlar. Siyah giyimli yaşlı bir kadınla karşılaşırlar. Kadın, geride bırakmaya çalıştıkları halde defalarca çeşitli sahnelerde tekrar ortaya çıkar. Réda seyahat sırasında İslam dinini tanımaya başlar ve babasının neden uçak yerine arabayla hac yapmaya iten sebepleri sorgular. Yolculuk boyunca farklı olaylar, baba ve oğlun eylemleri ve bakış açıları ile ne kadar farklı noktada olduklarını ortaya koyar.[2]

Yolculuğun rotası, Fransa'nın Provence ilinden Suudi Arabistan'ın Mekke şehrine ulaşmadan önce İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Suriye ve Ürdün'den geçmektedir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri ve gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Le Grand Voyage". Pyramide Films. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 
  2. ^ a b "The long and winding road". The Guardian. 6 Ekim 2005. 16 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2018. 
  3. ^ Dargis, Manohla (23 Mart 2005). "FILM FESTIVAL REVIEWS; 'Le Grand Voyage'". The New York Times. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 
  4. ^ Abderrezak, Hakim (2016). Ex-Centric Migrations: Europe and the Maghreb in Mediterranean Cinema, Literature, and Music. Indiana Üniversitesi. s. 26. ISBN 9780253020789. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  5. ^ Green, Jennifer (21 Mart 2005). "Voyage sails off with Mar del Plata prize". Screen Daily. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]