Armello

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Armello
Armello Kapak Resmi
GeliştiriciLeague of Geeks
YayımcıLeague of Geeks
BestecilerLisa Gerrard
Michael Allen
MotorUnity
PlatformlarMicrosoft Windows
OS X
Linux
iOS
Android
PlayStation 4
Xbox One
Steam
Çıkış1 Eylül 2015
TürRol yapma Masa oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Armello, Avustralya'nın bağımsız oyun stüdyosu League of Geeks tarafından geliştirilen dijital rol yapma stratejili masa oyunudur.[1] İlk olarak Eylül 2012'de bir iPad başlığı ilan edilen oyun, besteciler Lisa Gerrard ve Michael Allen'in müziğiyle 2011 yılının ortalarından beri geliştirilmektedir.[2] Nisan ve Mayıs 2014 arasında, Steam ve GOG.com için yayınlanması adına fon sağlamak için başarılı bir Kickstarter kampanyasının yanı sıra, oyunu Android ve Windows tabletlere getirmek için hedeflerin uzatılmasına yönelik başarılı bir Kickstarter kampanyası oluşturuldu. Oyun ayrıca, hükûmet fon kaynakları ajansı Screen Australia ve Film Victoria'dan ek destek almak için seçildi.[3]

Antropomorfik hayvanlarla dolu bir fantastik dünyada, dört oyuncuya kadar oyuncular, klanları arasından seçilen bir kahramanın bir sonraki kral veya kraliçe olmak için bir göreve katılma rolünü üstleniyor. Oyun, atılan zarların ve desteden çekilip oynanan kartlarla her oyunun sonucunu etkileyen sıra tabanlı masa oyunu mekaniği özellikleri içeriyor.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Armello, antropomorfik canlılar tarafından doldurulan fantastik bir dünyaya dayalı geleneksel bir masa üstü rol yapma oyunu yaratıyor.

Armello, oyuncunun belirli eylemleri gerçekleştirmesine izin veren sanal zar ve kartları kullanan geleneksel bir fantezi masa üstü rol yapma oyununun dijital bir simülasyonudur. Dört kişiye kadar oynanan oyunda oyuncular, her biri kendi benzersiz güçleriyle, kaleye çıkarma yapmak ve krallığın yeni kral veya kraliçesi haline gelmek üzere belirli bir hayvan klanını temsil eden bir Kahraman karakterin rolünü üstlenir. Oyun tahtası alanı, keşfetmek için zindan, tamamlamak için görevler, kahramanlara rakip olan savaşılacak diğer kahramanlar veya sahip olunacak yerleşim yerleri gibi rastgele oluşturulan[4] özellikleri içeren altıgen biçimli karolar ile bölünür.[2] Oyun ilerledikçe, oyuncular her karakter için özel bir yetenek ağacı sistemi kullanarak kahramanları için ek yetenekler satın almak için oyun içi harcama birimi kazanabilirler.

Oyun, oyuncuların bekleme süresini azaltmak için başka bir oyuncunun sırası boyunca ögeleri envanterine eklemek ve yetenek satın almak gibi eylemleri gerçekleştirmesine izin verilen dönüşlü bir sistem kullanıyor.[2] Kartlar ve zarlar doğrudan oyun dünyasıyla etkileşim kurmak ve oyunun savaş sistemi için temel oluşturmak için kullanılıyor. Oyuncular, büyü yapmak, takipçileri kendine katmak, yaraları iyileştirmek veya özel yetenekler veren ögeleri kullanmak için bir desteden çektikleri kartları kullanır. Kartlar ayrıca, diğer kahramanlar için tuzaklar oluşturacak veya savaşta hemen kullanılacak belirli altıgenlerin üzerine döşenebilen "Tehlike" (Peril) olarak da oynatılabilir. Geçici ittifaklar oluşturmak için kartlar da mevcuttur. Armello, ayrıca, belirli kahramanların günün saatine göre avantaj kazanması için bir gündüz/gece döngüsüne sahiptir ve belli gruptaki düşmanlar yalnızca karanlıkta veya ışıkta görünür.[2]

Özel ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, "karanlık masal" Armello Krallığı'nda gerçekleşiyor. Dünyada çok sayıda klana ayrılmış insan vücudu taşıyan hayvan mevcut.[5] Mevcut kral, Çürüme (Rot) adı verilen karanlık bir güç tarafından bozulduğunda, bu gruptaki temsilciler onun yerine yeni kral veya kraliçe olmak için yola çıkmaya başlarlar.[2]

Oyun, çıkış sırasındaki tüm oyuncuların kullanımına sunulan sekiz kahramana sahipti, zamanla daha fazlası oyuna eklendi. İlk karakterler büyük kılıç taşıyan ve bir lupin savaşçısı olan Thane, The Winter Wolf; bir kurt Okçu olan River the Howling Arrow; kısa bir kılıç ve şemsiye ile silahlanmış Amber, Far Seeker; özel yapılmış zırhı ve çekici olan tavşan Barnaby Screwloose; rapçeli sinsi bir fare olan Mercurio, The Grinning Blade; bir çift birleştirilebilir hançere sahip sıçan katili Zosha, the Whirlwind; bir büyü gücü taşıyan ayı Sana, The Forest Sister ve totem kulübü asası olan Bear Shaman Brun Oakbreaker. Armello: Usurpers'ta, Elyssia the Wardress of Warrens (Tavşan), Sargon the Death Teller (Fare), Magna the Unbroken (Kurt) ve Ghor the Wyldkin (Ayı) da dahil olmak üzere dört kahraman daha tanıtıldı. Sincap hırsız Twiss, su samuru kasap Sylas, tilki devrimci Scarlet ve porsuk şövalye Horace'ın içinde bulunduğu The Bandit Clan adlı dört karakter ekleyen klan, 2017 baharında ücretli DLC olarak kullanıma sunuldu.[2]

Normal bir savaş sonucu ekranı. Burada kurt Thane ile tavşan Barnaby'nin savaşı görülüyor.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

İndirilebilir içerik[değiştir | kaynağı değiştir]

"Armello: Usurpers" başlıklı indirilebilir içerik olan bir paket, oyuna dört yeni kahraman ilave etti ve oyun yayınlandıktan yaklaşık bir yıl sonra 30 Ağustos 2016'da piyasaya çıktı. İçerik, oyunun konsol sürümleriyle ve kişisel bilgisayarlar için Steam ile sınırlandırıldı.[6] Kickstarter'dan bu yana, içeriği GOG.com gibi DRM içermeyen sürümleri de dahil olmak üzere tüm kullanıcılara sunmayı planlamış olsalar da, League of Geeks (LoG), DRM korumasız platformdaki içeriği destekleyebilmeleri için yeterince kaynakları yoktu. Ortak kurucu Trent Kusters, "verilen kararı tutmak için oyunun altında yatan mimariyi yeniden yazma görevini üstlenebileceğimiz sonsuz kaynak ve zamanımız olsaydı bunu yapabilirdik, ancak LoG için, Armello'ya özgü birçok nedenden ötürü bu doğrudan mümkün değil. Şu anda ve Armello'nun geleceğini gördüğümüz yerde duruyoruz." dedi. League of Geeks, DRM içermeyen sürümünü satın alan tüketicilerin, bu karardan dolayı oyunun iade edebilme taleplerini onayladı.[7][8][9][10]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2015'te, League of Geeks, Armello'nun özel tasarlanmış, fiziksel bir sürümünü üretmek için aylık abonelik hizmeti olan IndieBox ile ortaklık kurdu. Bu sınırlı, tek tek numaralı baskıda, oyunun DRM korumasız bir kopyası, resmi müzikleri ve bir kullanım kılavuzu, Steam anahtarı ve birkaç adet özel üretilen toplanabilir ögenin yer aldığı bir USB bellek içeriyordu.[11]

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Armello,%75'lik bir Metacritic puanına sahip.[12] GameSpot, bazı "ince ayarların" yapılabileceği ancak halen "mevcut en iyi sanal masa oyun deneyiminden biri" olarak kalmaya devam ettiğinden oyuna 10 üzerinden 8 puan verdi.[13] PlayStation Lifestyle, oyunun 10 üzerinden 8 aldığını "Yüzyıllar öncesine ait bir biçimin hala özgünlük gösteren iyi dengelenmiş ve iyi görünümlü deneyim" diyerek belirtti.[14] IGN, "Armello harika bir ilk izlenim bırakıyor, ancak yalnız oynuyormuş gibi hissettiren kötü bir alışkanlığa sahip" diyerek daha az olumluydu ve oyuna 10 üzerinden 5,6 puan verdi.[15]

Oyun 2016 Independent Games Festivali için Görsel Sanatta Mükemmellik için aday gösterildi.[16]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Websayfası". 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  2. ^ a b c d e f "Armello - Bringing Tabletop Adventures to Life by League of Geeks". Kickstarter. 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2014. 
  3. ^ IGN AU Staff (19 Eylül 2012). "League of Geeks Announces Armello". IGN. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2014. 
  4. ^ Purchese, Robert (9 Nisan 2014). "Attractive digital board game Armello on Kickstarter". Eurogamer. 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2014. 
  5. ^ "Armello / Game". Armello.com. 15 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2014. 
  6. ^ Matulef, Jeffery (9 Ağustos 2016). "Armello is coming to Xbox One this month". Eurogamer. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  7. ^ Perrault, Patrick. "GOG Is Now Offering Refunds For Armello". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  8. ^ Paget, Mat. "Steam-Only DLC for PC Game Causes GOG to Offer Refunds a Year After Launch". 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  9. ^ McKeand, Kirk. "GOG offer refunds on year-old game, Armello, because DLC is only for the Steam version". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  10. ^ "GOG is offering refunds on the "DRM Free Edition" of Armello". 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  11. ^ "Redwall meets Risk with the Armello IndieBox - Geek.com". Geek.com (İngilizce). 5 Şubat 2016. 29 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2017. 
  12. ^ "Metacritic: Armello". 25 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  13. ^ Janine Hawkins. Armello Review - Fit for a king 9 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., gamespot.com, October 6, 2015.
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2017. 
  16. ^ Nunneley, Stephany (6 Ocak 2016). "Her Story, Undertale, Darkest Dungeon receive multiple 2016 IGF Award nominations". VG247. 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2016.