2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2023 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke Hollanda Hollanda
Seçim süreci
Seçim adı Görevlendirme
Seçim tarih(ler)i Katılımcı: 1 Kasım 2022
Şarkı: 1 Mart 2023
Seçilen yarışmacı(lar) Mia Nicolai ve Dion Cooper
Seçilen şarkı "Burning Daylight"
Söz yazar(lar)ı Mia Nicolai
Dion Cooper
Duncan Laurence
Jordan Garfield
Aldığı sonuçlar
Yarı final sonucu Yükselemedi (13.)
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda
◄2022 2024►

Hollanda, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mia Nicolai ve Dion Cooper'ın seslendirdiği "Burning Daylight" adlı şarkısıyla katılmıştır. Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

2022 yarışması'ndan önce, Hollanda Eurovision Şarkı Yarışması'na altmış dört kez katılmış, ilk katılımını 1956 yılında gerçekleştirmiştir.[1] Ülke günümüze dek beş kez kazanmıştır. En iyi derecelerini 1957 yılında "Net als toen" adlı şarkısıyla Corry Brokken[2] 1959 yılında "Een beetje" adlı şarkısıyla Teddy Scholten[3] 1969 yılında "De troubadour" adlı şarkısıyla Lenny Kuhr kazanan dört ülkeden biri olmuştur.[4]1975 yılında "Ding-a-Dong" adlı şarkısıyla Teach-In ve 2019 yılında "Arcade" adlı şarkısıyla Duncan Laurence ile birinci olarak almıştır. En kötü derecesini ise 2011 yılının yarı finalinde sonuncu olarak almıştır. Yarı final sistemi getirilen 2004 yılında Hollanda dokuz kez finale çıkamamıştır. 2022 yılında Hollanda S10'in seslendirdiği "De diepte" adlı şarkı ile yarışmanın yarı finalinde 2. olarak finale çıkmış, finalde 11. olmuştur.

Hollandalı yayıncı AVROTROS Hollanda'nın temsilcisini seçmek için görevlendirilen kuruluştur.[5] Ülke ilk katıldığı 1956 yılından bu yana Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisini Ulusal Final veya Görevlendirme yöntemleri ile belirlemektedir. Hollandalı yayıncı 2013 yılından beri düzenlediği Görevlendirme yöntemi ile temsilcisini seçecek.

Eurovision'dan önce[değiştir | kaynağı değiştir]

Görevlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Görevlendirme, Hollanda'nın 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'na temsilci göndermek için AVROTROS yayıncısı tarafından oluşturulmuş yöntemdir.

Katılımcılar katılımlarını Mayıs ile 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında yayıncıya iletmeleri istenmiştir. Daha sonra yayıncı tarafından oluşturulan ekip tarafından kimin ülkelerini temsil edeceği belirlenecektir.[6] 1 Kasım 2022 tarihinde AVROTROS 2023 yarışması'nda Hollanda'yı Mia Nicolai ve Dion Cooper'un temsil edeceğini açıklamıştır.[7] 1 Mart 2023 tarihinde NPO 1 kanalında yayınlanan Khalid en Sophie programında "Burning Daylight" şarkısı tanıtılmıştır.[8]

Eurovision'da[değiştir | kaynağı değiştir]

2023 Eurovision Şarkı Yarışması, Yarı finalleri 9 ile 11 Mayıs 2023 tarihlerinde, Final ise 13 Mayıs 2023 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Liverpool'da bulunan Liverpool Arena'da yapılmıştır.[9] Bütün ülkelerin dışında Big 5 ülkeleri (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya ve İtalya) ve Ev sahibi ülke, iki yarı finalden birinde yarışmayıp direkt olarak finalde yarışacak fakat Yarı finalde oy kullanmıştır. Her yarı finalde ilk on'a giren ülkeler Finale çıkmaya hak kazanmıştır. 31 Ocak 2023 tarihinde yapılan kura çekimi töreninde, ülkelerin hangi yarı finalin hangi yarısında yer alacağı ve Büyük 5li ülkelerinin hangi yarı finalde oy kullanacağı belirlenmiştir. Hollanda, 9 Mayıs 2023 tarihindeki birinci yarı finalde yarışmasına karar verilmiş ve Yarı final'in ikinci yarısında yer alacağı belirlenmiştir.[10]

2023'ün bütün katılımcı şarkıları yayınlandıktan sonra yarışmanın yönetmenleri Yarı finallerde hangi ülkenin kaçıncı sırada çıkacağı belirlemiştir. Yarışmanın yönetmenleri Çekya'nın Çekya'dan sonra ve Finlandiya'dan önce 14. sırada sahne almasına karar vermiştir.[11]

Yarı finalde, Hollanda'nın ilk 10'da yer alamadığı ve dolayısıyla büyük finale yükselemediği ilan edildi. Daha sonradan Hollanda'nın 7 puan alarak on üçüncü olarak finale çıkamadığı açıklanmıştır.

Hollanda'nın verdiği puanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hollanda'ya verilen puanlar[değiştir | kaynağı değiştir]