İçeriğe atla

Türkiye'de iletişim tasarımı eğitimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'de ilk iletişim tasarımı bölümü 1997'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde kuruldu.

Türkiye için çok yeni olan bu bölüm, vakıf üniversitelerinin çoğunda olmakla beraber devlet üniversitelerinin birkaçında mevcuttur.

Bunlardan bazıları Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'dir.

Bazı üniversitelerde iletişim fakültesi bünyesinde bazılarında ise güzel sanatlar veya sanat tasarım fakülteleri bünyesinde yer almaktadır.

Temel amaçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün temel amacı dijital tasarımcılar yetiştirmek.

Genel anlamda dijital tasarım problemleri ile ilgilidir. Etkileşimli tasarım anlamında teknolojik aygıtların insanlarla olan etkileşimiyle ilgilenir.

Bu en basit ifadeyle bir cep telefonu arayüzü olabilir. Programcılar etkileşimli tasarım alanında bilgiye sahip olmadığından böyle bir bölüme ihtiyaç duyulmuştur.

Teknolojinin insan hayatında artık çok büyük bir yer kaplamakta ve bu insanların teknoloji aygıtlarıyla olan iletişimde kolaylaştırıcı tasarımların yapılmasına ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır.

Yanlış bir tasarım probleminin aslında, insanların zamanın çoğunu bu teknoloji aygıtlarıyla geçirdiğini düşünürsek bu büyük bir zaman kaybına neden olduğunu hemen anlarız. Bu anlamda etkileşimli (interaktif) tasarımların günümüzde ne kadar önemli olduğunu hemen anlamamamıza neden olur.

Fakat Türkiye'de bölümün amacı iyi kavrananaması nedeniyle bölüm her üniversite bünyesinde farklı karakterler göstermektedir. Örneğin: Yıldız Teknik Üniversitesinde teknolojik tasarıma ağırlık gösteren bölüm. Beykent Üniversitesinde iletişim ağırlıklı olabilmektedir. Bu farklılıklar bu bölümün, daha çok yeni olması ve oturmuş bir yapıya daha sahip olmamasındandır.

İlgili alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]